| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 479
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Osnove geografskih informacijskih sistemov : učno gradivo
Domen Mongus, 2022, drugo učno gradivo

Ključne besede: geografski informacijski sistemi, GIS, vektorski podatki, rastrski podatki, učbeniki
Objavljeno v DKUM: 23.09.2022; Ogledov: 39; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

2.
Upravljanje z zalogami in digitalizacija skladišča v podjetju ilambienti d.o.o.
Klaudio Sukič, 2022, diplomsko delo

Opis: Optimalno upravljanje z zalogami postaja ključen del vsakega prodajnega podjetja in lahko močno vpliva na uspešnost podjetja. Tradicionalni pristopi pri upravljanju in dokumentiranju zalog v današnjem vse bolj konkurenčnem okolju niso več dovolj. Ker se je podjetje v zadnjih dvajsetih letih močno razširilo, so se pojavile mnoge težave s pravilnim dokumentiranjem in upravljanjem z zalogami. Določanje ustrezne ravni zalog je ključnega pomena, saj zaloga veže denar in vpliva na uspešnost. Diplomsko nalogo sestavljata teoretični in praktični del. V uvodnem delu smo opredelili problematiko, cilje in težo predpostavke in omejitve ter predvideli metode dela. V teoretičnem delu smo opredelili pomen upravljanja zalog z vidika različnih avtorjev. Opisali različne vrste zalog in opredelili tri skupine stroškov, ki jih povzročijo zaloge, ter pojasnili pomen optimalne količine zalog. Predstavili smo dva možna modela za spremljanje zalog. V praktičnem delu je sledila predstavitev podjetja, ki zajema zgodovino, dejavnost in način delovanja. Opredelili smo način delovanja v skladišču, vse od uskladiščenja do opreme blaga. Opisali smo problematiko sedanjega načina vodenja skladišča. Kot rešitev smo predlagali digitalizacijo skladišča in posodobitev sedanjega informacijskega sistema. Sodobna tehnologija omogoča malim podjetjem, da delujejo na načine, ki so bili še pred eno generacijo nemogoči. Tehnologija omogoča zaposlenim boljšo komunikacijo, lastnikom podjetij omogoča učinkovitejše upravljanje stroškov ter prodajo izdelkov in storitev na nove in drugačne načine.
Ključne besede: Zaloga, blago, digitalizacija, stroški, informacijski sistemi
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 21; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (2,94 MB)

3.
Znanstveno-raziskovalni izzivi na poti digitalne preobrazbe
2022, zbornik

Opis: Digitalna preobrazba se nanaša na uporabo digitalnih tehnologij za poenostavitev poslovanja, povečanje učinkovitosti, inoviranje proizvodov in storitev, prilagajanje potrebam strank, spreminjanje načinov dela in povezovanja znotraj in med organizacijami. Ima širši vpliv, zato je pomembno, da jo obravnavamo celovito (z vidika ekonomije, družbe in okolja). V monografiji predstavljamo teme s področja digitalne preobrazbe, ki bodo organizacijam in posameznikom v tem procesu v pomoč pri lažjem prehodu v digitalno poslovanje. V prispevkih opisujemo merjenje digitalne in podatkovne zrelosti v malih in srednje velikih podjetjih, analizo vpliva digitalnih tehnologij na elemente poslovnega modela, vpliv digitalne probrazbe na posameznika in družbo na problemu tehnologije podkožnih mikročipov ter spremembe obnašanja potrošnikov. Sledijo prispevki o uporabi tehnologije veriženja podatkovnih blokov in pregled raziskav na področju interneta stvari in kiberfizičnih sistemov, metodologija za obravnavo strateške usklajenosti med poslovnim delom podjetij in informacijsko tehnologijo ter pristop Essence, ki povezuje standarde kakovosti programske opreme in inženiring programske opreme.
Ključne besede: digitalna preobrazba, informacijski sistemi, raziskovalni trendi, organizacijske vede, poslovni sistemi
Objavljeno v DKUM: 23.08.2022; Ogledov: 123; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (14,47 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Vpliv zaupanja zaposlenih v spremembe pri uvajanju informacijskih rešitev
Brigita Krt, 2022, magistrsko delo

Opis: Dandanes se na vsakem koraku srečujemo s spremembami, tako v zasebnem življenju kot tudi v poslovnem. Težnja po spremembah in pozitivni naravnanosti do njih je zelo velika in hkrati nujno potrebna za uspeh. Da pa so spremembe pozitivno sprejete in v nadaljevanju tudi uspešno izpeljane, je potrebno upoštevati nekaj ključnih dejavnikov, ki k temu veliko prispevajo. Največji pomen za uspešnost uvedbe sprememb v podjetju imata pozitivna naravnanost do sprememb in odprtost zaposlenih do njih. Da to lahko dosežemo, je potrebna dobra komunikacija. Če so ti osnovni pogoji izpolnjeni, je podjetje na dobri poti, da bo sprememba oz. inovacija uspešno sprejeta in nenazadnje tudi uvedena. Za podjetja je danes pomembno, da sledijo novim smernicam, trendom in stremijo k izboljševanju poslovanja, saj jim to prinese večjo optimizacijo, nižje stroške, lažje in enostavnejše delovne procese in še mnogo več. Za dobro in kvalitetno poslovanje morajo podjetja uvesti in izpopolnjevati informacijske rešitve. Postopki uvedbe so lahko različni, odvisni so v prvi vrsti od potreb, zahtev, vložka, velikosti in celovitosti podjetja. Ob končani uvedbi informacijske rešitve so potrebna testiranja in določeni popravki, nato pa tudi spremljanje, ki nam pove, kdaj je potrebno sistem nadgraditi in posodobiti. Magistrsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V teoretičnem delu sem predstavila vpliv, ki ga imajo spremembe na zaposlene, in odgovorila na vprašanje, na kakšen način bi naj spremembe v podjetju uvajali. Nenazadnje sem se posvetila tudi temu, kako naj bi podjetja uvajala informacijske rešitve. V praktičnem delu sem najprej predstavila primer nadgradnje sistema SAP v podjetju BSH Hišni aparati d. o. o. Nazarje, kjer sem tudi sama zaposlena. Nato sem s pomočjo anketnega vprašalnika, ki sem ga poslala podjetjem, raziskovala, kakšen je vpliv zaposlenih na uvajanje informacijskih rešitev, ali lahko zaposleni vplivajo na uspešnost uvedbe, ali so pripravljeni sprejeti novosti in kateri so ključni dejavniki uspešne uvedbe.
Ključne besede: Spremembe, informacijski sistemi, ERP, organizacija, zaposleni.
Objavljeno v DKUM: 14.07.2022; Ogledov: 140; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

5.
Digitalna transformacija v gradbeništvu
Damijana Dušak, 2022, magistrsko delo

Opis: Digitalna transformacija se z razlogom ponaša z nazivom četrta industrijska revolucija. Prelomne tehnologije, kot so velike količine podatkov, poslovanje v oblaku, internet stvari, delo na daljavo, tehnologija veriženja blokov, omogočajo gospodarskim panogam nesluten napredek v vseh panogah. Z vpeljavo novih tehnologij v poslovne procese se drastično spreminja način dela in poslovna kultura. Podjetja, ki v proces digitalne transformacije ne zmorejo ali ne želijo, na tržišču izgubljajo konkurenčno prednost. V gradbeni panogi so procesi med manj informatiziranimi, kar velja tudi na globalni ravni. Gradbena podjetja se zelo oklepajo klasičnih tehnologij. V gradbeni panogi procesi potekajo drugače kot v preostalih vejah industrije. Vsak projekt v gradbeništvu je enkraten in neponovljiv, zato je delo težko vkalupiti v module celovitih rešitev novih tehnologij. Kljub temu pa je v procesih moč najti elemente, ki se iz projekta v projekt ponavljajo in na njih graditi digitalno transformacijo. V magistrskem delu smo raziskali in opisali digitalno transformacijo na splošno, proces izvajanja strategij s projekti. Predstavili smo tudi elemente informacijskega sistema s poudarkom na projektno informacijskem sistemu ter digitalno transformacijo v gospodarski panogi gradbeništva v Sloveniji. Dejstvo je, da gradbeništvo v digitalni transformaciji zaostaja za preostalimi gospodarskimi panogami. Zato bo potrebnega še veliko dela z osveščanjem izvajalcev in naročnikov, investitorjev.
Ključne besede: digitalna transformacija, strategija, obvladovanje projektov, projektno informacijski sistemi, gradbeništvo, MS Project
Objavljeno v DKUM: 30.06.2022; Ogledov: 158; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (4,51 MB)

6.
Nadgradnja obstoječega sistema za upravljanje skladišča (WMS)
Katja Majcen, 2021, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi smo raziskali in analizirali sistem za upravljanje skladišč (WMS), predstavili informacijsko tehnologijo v podjetju Pošta Slovenije, izvedli kritično analizo s pomočjo vzročno-posledičnega diagrama, kjer je bil izhodiščni problem na področju komisioniranja in reklamacij. Osredotočili smo se na nadgradnjo že obstoječega informacijskega sistema SKLADKO in predstavili izboljšave, ki bi jih lahko dosegli s to nadgradnjo.
Ključne besede: skladiščenje, sistem upravljanja skladišč, skladiščno poslovanje, nadzor zalog, informacijski sistemi, komisioniranje
Objavljeno v DKUM: 01.12.2021; Ogledov: 389; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

7.
Uporaba domensko vodenega načrtovanja in vzorcev mikrostoritvenih arhitektur : diplomsko delo
Eftimije Tomovski, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali uporabo vzorca domensko vodenega načrtovanja in drugih vzorcev mikrostoritvenih arhitektur pri načrtovanju informacijskih sistemov na osnovi mikrostoritvene arhitekture. Osredotočili smo se na načela in taktične vzorce domensko vodenega načrtovanja in njihov prispevek pri načrtovanju mikrostoritvene aplikacije. Postopek domenskega vodenega načrtovanja smo uporabili pri implementaciji praktičnega primera ter prikazali uporabo vzorcev lastna podatkovna baza, CQRS in dogodkovni vir.
Ključne besede: informacijski sistemi, programska oprema, arhitekture, domensko vodeno načrtovanje, mikrostoritve, načrtovalski vzorci
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 306; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

8.
Primerjava metod SCRUM in Kanban : diplomsko delo
Jan Kačičnik, 2021, diplomsko delo

Opis: Ob nenehnem napredovanju in razvoju tehnologij, ki olajšujejo procese razvoja informacijskih rešitev, se vse pogosteje srečujemo z agilnimi metodami. Med najbolj razširjenimi sta metoda Scrum in metoda Kanban. V diplomskem delu so predstavljene značilnosti agilnih metod ter rezultati podrobne primerjave metod Scrum in Kanban. Raziskali in opisali smo tudi orodje Jira, ki je eno najbolj razširjenih podpornih orodij za agilne metode. Ugotovitve kažejo, da se, kljub skupnim izhodiščem, metodi razlikujeta tako glede vlog, izdelkov kot postopka razvoja ter nudita različne načine nenehnega izboljševanja razvojnega procesa.
Ključne besede: informacijski sistemi, agilni razvoj, agilne metode, Scrum, Kanban, orodje Jira
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 506; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

9.
Vpeljava novega sistema za upravljanje proizvodnih procesov v podjetju Odelo Slovenija d. o. o. : diplomsko delo
Nik Šuštaršič, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je analiza procesa vpeljave novega sistema. V nalogi je prikazan celoten proces implementacije novega informacijskega sistema v proizvodnem procesu. Primerjalo se je predhodni sistem pridobivanja podatkov, način pridobivanja, shranjevanje podatkov in njihovo sledenje. Analizirana in prikazana je celotna infrastruktura delovanja že obstoječega informacijskega sistema. Prikazani so vsi IKT-procesi v podjetju in predstavljeni odprtokodni programi, ki jih v podjetju uporablja predvsem oddelek IT za lažje ugotavljanje in odpravljanje napak. Definirani so postavitev, inštalacija in uporaba strežnikov, ki jih podjetje uporablja, njihov namen, njihova redundantnost itd. V večjih podjetjih, kot je Odelo Slovenija, sta najpomembnejši infrastruktura in varnost mreže oz. mrežnih naprav. Iz tega razloga je v delu analizirana tudi mreža in prikazana konfiguracija, ki je bila potrebna za realizacijo projekta. V diplomskem delu je prikazana je tudi uporaba sistema OMES (angl. Odelo Manufacturing Execution System), ki je bil razvit v podjetju Odelo Farba. Na koncu pa je podana analiza predhodnega in novega sistema ter ugotovljene prednosti in slabosti obeh sistemov.
Ključne besede: informacijski sistemi, proizvodnja, novi sistem, nadzorovanje IT-sistema, mrežna infrastruktura, mrežna oprema, termalni tiskalnik, MES
Objavljeno v DKUM: 24.08.2021; Ogledov: 694; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (2,93 MB)

10.
Znanstveno-raziskovalni trendi na področju digitalne preobrazbe
Alenka Baggia, 2021, zbornik

Opis: Digitalna preobrazba organizacij predstavlja ključni element uspeha v sodobnem poslovnem svetu. Pri tem pomembno vlogo igrajo vodstvo in zaposleni v organizaciji, ter njihovo poznavanje konceptov in tehnologij digitalne preobrazbe. V monografiji predstavljamo aktualne teme s področja digitalne preobrazbe, ki bodo organizacijam z nizkim digitalnim indeksom in ostalim udeležencem v procesu digitalne preobrazbe v pomoč pri lažjem prehodu v digitalno poslovanje. Med prebojnimi tehnologijami, ki jih zasledimo na področju digitalne preobrazbe so v znanstveni monografiji predstavljeni primeri večkriterijskih ekspertnih sistemov za podporo odločanja, opredeljena je vloga podatkov v sodobni organizaciji, obravnavano je področje interneta stvari in kiberfizičnih sistemov, predstavljeni so pristopi k transformaciji modela poslovnega procesa v tehnologijo veriženja blokov, ter podane smernice za učinkovito oblavdovanje kibernetskih tveganj v času pandemije. Poleg primerov uporabe sodobnih tehnologij je predstavljena tudi zasnova prilagodljivega modela strateškega upravljanja informatike.
Ključne besede: digitalna preobrazba, informacijski sistemi, raziskovalni trendi, organizacijske vede, poslovni sistemi
Objavljeno v DKUM: 12.08.2021; Ogledov: 531; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (10,82 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici