| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZA IN POTEK PROCESA DISTRIBUCIJSKE LOGISTIKE V PODJETJU ŠTORE STEEL D.O.O.
Sabina Šelekar, 2009, diplomsko delo

Opis: Vprašanje pomembnosti logistike postaja danes zelo aktualno, saj je logistika funkcija, kateri se daje v sodobnih in razvijajočih se podjetjih vedno večji poudarek. Vse od nabave do prodaje proizvodov se podjetje sooča z logističnimi storitvami. Logistika je del vsake funkcije v podjetju in velikega pomena za medsebojno sodelovanje ter povezanost z vsemi ostalimi funkcijami (nabava, proizvodnja, prodaja, finance, informatika …). V diplomskem delu se bomo omejili na podsistem logistike, distribucijsko logistiko, ki bi jo lahko najbolje povezali s funkcijo prodaje. Opisuje pot izdelka iz skladišča podjetja do končnega cilja — kupca. Naloga je razdeljena na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu želimo prikazati osnovne značilnosti logistike, podrobno predstaviti distribucijsko logistiko in opisati vse sestavine in elemente le-te. V praktičnem delu pa želimo predstaviti in analizirati potek procesa distribucijske logistike v izbranem podjetju Štore Steel, d. o. o. V prvem poglavju teoretičnega dela bomo na kratko opisali logistiko kot pojem in predstavili vse njene podsisteme. Logistika predstavlja le uvod v naslednje poglavje, kjer bo sledila predstavitev podsistema distribucijske logistike. V naslednjem poglavju, kot smo že omenili, bomo opisali distribucijsko logistiko in podrobno prikazali vse njene elemente. Opisali bomo dokumentacijo v procesu in na kratko predstavili osnove transportnega zavarovanja na osnovi Incoterms klavzul. Praktični del naloge bomo pričeli s kratko predstavitvijo podjetja in nadaljevali s podrobno analizo poteka distribucijske logistike v njem. Na primeru podjetja bomo predstavili elemente distribucijske logistike, podkrepljene s slikovnim in grafičnim materialom. Na koncu bomo predstavili dosežene cilje prodaje v letu 2007 in predstavili plan za leto 2008. S tem bomo zaokrožili praktični del in na samem koncu naloge podali seznam literature in virov.
Ključne besede: logistika, distribucijska logistika, zunanji transport, JIT (just in time), hišno carinjenje, Incoterms klavzule.
Objavljeno: 09.07.2010; Ogledov: 2620; Prenosov: 340
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

2.
LEDINSKA IN HIŠNA IMENA V OBČINI ORMOŽ
Barbara Grivec, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Ledinska in hišna imena v izbranih naseljih občine Ormož so zbrana ledinska in hišna imena v Frankovcih, v Loperšicah, v Pušencih in na Humu pri Ormožu. Narečje, ki se govori na tem območju, imenujemo prleško, gre za spodnjeprleški govor. Gradivo je v osnovi pridobljeno z ustnimi viri, zapisano v fonetični obliki in obravnavano s stališča etimologije. Ledinska imena so predstavljena po naslednjem vzorcu: poknjiženi iztočnici sledi narečni zapis imena v imenovalniku in mestniku, temu pa sledita slovnična oznaka za spol ter številka GERK-a. Pri manj znanih besedah je dodana tudi strokovna razlaga, pri čemer so mi bili v pomoč Slovar slovenskega knjižnega jezika (SSKJ), Pleteršnikov slovar (Plet.), Bezlajev Etimološki slovar slovenskega jezika (ESSJ) in Snojev Slovenski etimološki slovar (SES). Hišna imena so razporejena glede na izvor in zapisana v fonetični obliki. Tako ledinska kakor tudi hišna imena so del naše kulturne dediščine in predstavljajo bogastvo pokrajine. Iz njih lahko razberemo številne pokrajinske značilnosti, človekove pretekle dejavnosti kakor tudi posameznikov odnos do okolja, v katerem živi in dela. Imena so raznolika, številna, med domačini še precej živa in se ohranjajo z ustnim izročilom. Večina zbranih imen je slovenskega izvora.
Ključne besede: dialektologija, imenoslovje (onomastika), toponomastika, ledinsko ime (mikrotoponim), hišno ime, Ormož.
Objavljeno: 22.07.2010; Ogledov: 1702; Prenosov: 207
.pdf Celotno besedilo (4,25 MB)

3.
Poenostavljeni carinski postopki v podjetju Kozmetika Afrodita d.o.o. : diplomsko delo
Lea Jesenko, 2010, diplomsko delo

Opis: V današnjem času, ko postaja globalizacija nuja in je zato neizbežna, se mednarodne povezave vedno hitreje razvijajo, sodobne oblike transporta pripomorejo k večji učinkovitosti, elektronsko poslovanje je neizogibno. Da lahko v podjetju Kozmetika Afrodita d.o.o. še naprej učinkovito in uspešno poslujejo, se morajo tem spremembam prilagajati, saj lahko samo tako ohranijo konkurenčnost na svetovnem trgu. EU si prizadeva za harmonizacijo in poenostavitve v carinskih postopkih, kar zelo pripomore k premagovanju administrativnih ovir pri pretoku blaga iz Skupnosti. V diplomskem delu predstavljamo carinske poenostavitve, ki so jih uspeli pridobiti v podjetju Kozmetika Afrodita d.o.o. Rogaška Slatina. Prikazali smo, da je možna pridobitev dovoljenj za tovrstne poenostavitve in da prenova carinskega poslovanja zelo znižuje stroške.
Ključne besede: carinjenje, carinsko pravo, poenostavljeni carinski postopki, hišno carinjenje, poreklo blaga
Objavljeno: 04.11.2010; Ogledov: 2313; Prenosov: 299
.pdf Celotno besedilo (409,09 KB)

4.
HIŠNO CARINJENJE, PRIDOBITEV STATUSA AEO, TER NJUN VPLIV NA POSLOVANJE DRUŽBE ELRAD INTERNATIONAL D.O.O.
Dejan Mauko, 2011, diplomsko delo

Opis: Podjetje ELRAD International d.o.o. ima svoje enote v Srbiji in na Kitajskem in se ob svojem vsakdanjem delovanju srečuje s carino ter carinskimi postopki, ob uvozu in izvozu blaga. Carina lahko delovanje podjetja ovira ali pa ga celo krepi. Podjetje, v katerem je zaposlen kader, ki se spozna na carinsko poslovanje, lahko to izkoristi v svoj prid in si tako poveča konkurenčnost na trgu. Če podjetje ne prepoznava možnosti, ki mu jih nudi omenjena institucija, pa s tem izgublja prednosti pred konkurenčnimi podjetji, prednosti kot so krajšanje časa trajanja delovnih postopkov in stroškov poslovanja. V diplomskem delu predstavljamo možnost pridobitve carinskih poenostavitev, ki bi jih lahko uspeli pridobiti v podjetju ELRAD International d.o.o. Prikazali smo, da je pridobitev teh poenostavitev možna in da bi njihova pridobitev in prenova carinskega poslovanja v podjetju poenostavila carinsko poslovanje in s tem znižala stroške in skrajšala opravljanje omenjenih postopkov.
Ključne besede: Hišno carinjenje, status AEO, Carinski postopki, carinsko pravo, podjetje-pooblaščeni prejemnik, podjetje pooblaščeni pošiljatelj, hišno carinjenje v podjetju.
Objavljeno: 16.10.2011; Ogledov: 2449; Prenosov: 300
.pdf Celotno besedilo (940,67 KB)

5.
DOMAČA HIŠNA IMENA NA SLOVENSKEM
Jerica Kapus, 2011, diplomsko delo

Opis: S porastom prebivalstva in različnimi dajatvami tako v svetu kot v Sloveniji se je pojavila tudi potreba po poimenovanju. Za zapis (recimo v urbarju v srednjem veku, nekako od 13. stoletja do leta 1848, do zemljiške odveze) so nekaj časa zadostovala imena, čez čas pa je bilo v Sloveniji preveč Janezev in Mihov. Začeli so se pojavljati priimki, da so vedeli čigav Janez ali Miha je, kam spada. Ob priimkih so se začela razvijati tudi domača hišna imena – vulgo. Bila so in so še vedno pomembna, saj zaznamujejo hišo, včasih pa tudi gospodarja, če se ta preseli. V témo se je zelo poglobila Marija Stanonik v Hišnih imenih v Žireh. Vendar so vsa dela, ki so nastajala in na katera sem se opirala, pomanjkljiva v tem, da so delana na manjši lokalni ravni in se iz njih ne da predvidevati, kako so domača hišna imena razporejena po celotni Sloveniji in kakšna je njihova pogostost. Bila so v veliko pomoč, saj so se avtorji bolj poglobili v imena, delali to na terenu, ki jim je domač, in verjetno tudi poznajo prebivalce hiš, o katerih je bilo govora. Namen mojega dela je bilo s pomočjo gradiva iz Pionirskega lista zbrati gradivo o domačih hišnih imenih iz vse Slovenije in ga smiselno urediti. Pri svojem delu sem naletela na nenavadno hišno ime pri Kogojcu, ki ga nisem mogla razvozlati, ime zbuja dovolj različnih asociacij in morda se bo sčasoma razrešilo. Moja domneva, da je največ hišnih imen povezanih z imeni nekdanjih in sedanjih gospodarjev, se je pokazala za pravilno (npr. pri Ivanu, pri Janezu …). Ukvarjala sem se samo z imeni iz gradiva, ki so imela dodano razlago. Večina ni imela letnic, tako da težko posplošujem, koliko so stara. Po zaslugi zbranega gradiva, nisem hodila po terenu, vendar zato tudi nimam marsikaterega dragocenega podatka. Domača hišna imena so v Sloveniji še kako živa, vendar se bojim, da se bodo z leti pozabila, po drugi strani pa upam, da sem katero rešila pozabe.
Ključne besede: domače hišno ime, ime, priimek, vulgo, Slovenija, Pionirski list, natečaj, Mi mladi
Objavljeno: 22.11.2011; Ogledov: 3366; Prenosov: 574
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

6.
LEDINSKA IN HIŠNA IMENA V IZBRANIH NASELJIH OBČINE DESTRNIK
Jovita Herak, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu Ledinska in hišna imena v izbranih naseljih občine Destrnik so zbrana ledinska in hišna imena v naseljih Destrnik, Janežovski Vrh ter Vintarovci. Na tem območju se govori prleško narečje, ki je eno izmed narečij panonske narečne skupine. Prleško narečje delimo na spodnjeprleško, srednjeprleško, zgornjeprleško, mursko-ščavniško-spodnjepesniško in kujleško narečje. V celotni panonski narečni skupini se je izgubilo tonemsko nasprotje, naglas je jakostni. Ohranili so se rezultati vseh slovenskih naglasnih pomikov. Zbrano gradivo, pridobljeno z ustnimi viri, je zapisano v fonetični obliki in obravnavano s stališča etimologije. Ledinska imena so predstavljena po naslednjem vzorcu: na začetku je poknjižena iztočnica, ki ji za ločevalnim znakom ║ sledi z znanstveno dialektološko transkripcijo zapisano in onaglašeno narečno ime v imenovalniku, rodilniku (če le-ta obstaja) ter mestniku, sledi slovnična oznaka za spol. Temu sledijo zapis kategorije imena (hdn, mtn, odn, tpn) z opisom kraja ter etimološki podatki o besedi. Hišna imena so predstavljena takole: poknjiženi iztočnici sledi oklepaj, v katerem je zapisan uradni priimek. Ločevalnemu znaku ║ sledi z znanstveno dialektološko transkripcijo zapisano in onaglašeno narečno ime v osnovni (prvi in drugi, če le-ta obstaja) slovarski obliki ter mestniku. Temu sledijo še slovnični podatki o besedi. Pri določenih hišnih imenih so podani še etimološki podatki o besedi. Pri razlagi manj znanih besed sem si pomagala s Slovarjem slovenskega knjižnega jezika (SSKJ), z Bezlajevima Etimološkim slovarjem slovenskega jezika (ESSJ) in s Slovenskimi vodnimi imeni (SVI), s Pleteršnikovim slovarjem (Plet.) ter Snojevim Slovenskim etimološkim slovarjem (SES). Ledinska in hišna imena so eden izmed temeljnih gradnikov kulturne krajine. Imena omogočajo komunikacijo in orientacijo o prostoru ter ljudeh, hkrati pa označujejo kraje, ki imajo simbolni pomen bodisi za posameznika bodisi za celotno skupnost. Hišna in ledinska imena so raznolika, živa med starejšimi in mlajšimi prebivalci ter se ohranjajo s pomočjo ustnega izročila. Med njimi prevladujejo imena slovanskega izvora, nekaj je tudi germanizmov.
Ključne besede: panonska narečna skupina, dialektologija, prleško narečje, Destrnik, Janežovski Vrh, Vintarovci, hišno ime, ledinsko ime (mikrotoponim)
Objavljeno: 08.05.2013; Ogledov: 1243; Prenosov: 218
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

7.
8.
Načrtovanje pogona osebnega dvigala
Danijel Herceg, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo govori o načrtovanju pogona osebnega dvigala. Zajema konstruiranje vozeče se konstrukcije dvigala ter načrtovanje električnih elementov, zahtevanih za pravilno delovanje dvigala. Konstrukcija in ostali pripadajoči strojni elementi so konstruirani in izdelani v programskem okolju SolidWorks 2016. Krmilnik dvigala je modeliran v programskem okolju Altium Designer (16.0). Osebno dvigalo je namenjeno uporabi v stanovanjskih hišah in omogoča gibanje med dvema etažama. S tem se izboljša kvaliteta bivanja in hkrati omogoča dostop do vseh delov bivalnega objekta tudi gibalno oviranim osebam.
Ključne besede: hišno dvigalo, pogon dvigala, trapezno vreteno, konstruiranje dvigala, programirljivi krmilnik dvigala
Objavljeno: 25.11.2019; Ogledov: 327; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (3,45 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici