| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 30
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Vodenje gradbenih projektov : zapiski predavanj
Nataša Šuman, 2020, drugo učno gradivo

Ključne besede: gradbeništvo, gradbeno inženirstvo, gradbeni projekti
Objavljeno v DKUM: 20.11.2020; Ogledov: 443; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (3,31 MB)

2.
Primerjava količin popisnih postavk pridobljenih po dveh načinih za enodružinsko hišo
David Matko, 2017, diplomsko delo

Opis: Pri izdelavi popisa del na podlagi predizmer pridobimo količine potrebne za gradnjo objekta. Tehnologija na področju projektiranja objektov je v zadnjih nekaj letih precej napredovala. Sodobna programska oprema nam omogoča modeliranje 3D modelov objektov, kjer vsak element, ki ga zmodeliramo, vsebuje informacije o količinah materialov. V diplomski nalogi smo prikazali dva načina pridobitve količin poposnih postavk za gradnjo enodružinske hiše. Prvi način pridobitve je izveden s pomočjo programske opreme Allplan. Na podlagi prej izdelanega 3D modela smo opisali nastavitve atributov gradbenih elementov in izvedli izvlečke količin. Drugi način pridobitve količin je izveden z upoštevanjem pravil za obračunavanje gradbenih in obrtniških del, kjer smo opisali pravila za izračun količin iz priročnika gradbene kalkulacije avtorja Štefana Žemve. Na koncu smo na osnovi pridobljenih količin po obeh načinih prikazali razliko med količinami in končni ceni objekta.
Ključne besede: BIM, gradbeni projekti, gradbena dela, gradbene kalkulacije, popis del
Objavljeno v DKUM: 25.08.2017; Ogledov: 1284; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (13,84 MB)

3.
CELOVIT PRISTOP INVESTITORJA K ENERGETSKIM SANACIJAM JAVNIH STAVB
David Golob, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu predstavljamo cilje energetske politike EU, k izpolnjevanju katerih se je zavezala tudi R Slovenija,, ter predstavljamo dokumente, ki so pomembni za področje energetskih sanacij javnih stavb in osnova za pridobivanje kohezijskih sredstev. Nadalje predstavljamo stanje energetske učinkovitosti stavb v lasti javnega sektorja in predvidene investicije v energetske sanacije javnih stavb v R Sloveniji v obdobju črpanja kohezijskih sredstev 2016-2023. Predstavljamo tudi postopek izvajanja energetskih sanacij po vzoru energetskega pogodbeništva. Glavni del magistrskega dela pa predstavlja poglavje Celovit pristop investitorja k energetski sanaciji javnih stavb, kjer je prikazan celoten potek projekta po fazah in aktivnosti v posamezni fazi. Celoviti pristop investitorja k energetski sanaciji javnih stavb je posebej primeren za vodenje projektov energetskih sanacij stavb osnovnih šol in vrtcev. Pristop je prikazan tudi na praktičnem primeru energetske sanacije Osnovne šole Tabor I v Mariboru. Za konec podajamo predloge, s katerimi bi se lahko projekti energetskih sanacij javnih stavb, ki se izvajajo v praksi, še izboljšali. Magistrsko delo bo v pomoč strokovnim delavcem na občinah, ki se ukvarjajo z vodenjem projektov energetskih sanacij.
Ključne besede: gradbeništvo, gradbeni projekti, energetska sanacija stavb, energetsko pogodbeništvo, javno naročanje.
Objavljeno v DKUM: 06.09.2016; Ogledov: 987; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (5,24 MB)

4.
Celovita zasnova projekta vzdrževalnih del s prikazom na primeru večstanovanjske stavbe v Mariboru
Jože Dolenc, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo na podlagi veljavne zakonodaje ter teoretičnih preučevanj na konkretnem praktičnem primeru prikazali problematiko neustreznega vzdrževanja in upravljanja večstanovanjske stavbe v Mariboru, ki je bila povzročena s strani upravnika stavbe, zaradi nestrokovnega in nenačrtovanega vzdrževanja stavbe. Prikazani in opisani so zakonodajni okvirji pri upravljanju in vzdrževanju večstanovanjskih stavb in rezultati uvedbe projektnega pristopa pri prevzemu večstanovanjske stavbe v upravljanje ter pri izvajanju vzdrževalnih del. Na praktičnem primeru na večstanovanjski stavbi Kopitarjeva ulica 8, Dominkuševa ulica 4, Maribor je prikazan potek celovitega projektnega pristopa od postopkov zamenjave upravnika, do prevzema stavbe v upravljanje s strani novega upravnika, prikaza stanja pred prevzemom stavbe v upravljanje, do priprave in planiranja zastavljenih projektov, ki skupaj predstavljajo program projektov, do prikaza rezultatov po končanem projektu energetske prenove toplotnega ovoja fasade stavbe, ki si jih je nov upravnik zastavil ob prevzemu stavbe v upravljanje.
Ključne besede: Vzdrževanje stavb, upravljanje stavb, obratovanje stavb, projektni management, programi projektov, zagonski elaborat, gradbeni projekti, projektno vodenje, energetska prenova stavb, orodje za upravljanje stavb (iBuilding).
Objavljeno v DKUM: 07.07.2016; Ogledov: 1194; Prenosov: 217
.pdf Celotno besedilo (4,43 MB)

5.
Model obvladovanja projektnih tveganj pri gradnji zahtevnih inženirskih objektov na primeru izgradnje črpalne hidroelektrarne Kozjak
Rudi Polner, 2016, magistrsko delo

Opis: Projekti so zmeraj izpostavljeni projektnim tveganjem, ki jih lahko definiramo kot negotov dogodek, ki ima v primeru uresničitve večinoma negativen vpliv na projektne cilje: roke, stroške, kakovost. Izpostavljenost tveganjem je logična posledica dejstva, da so projekti vezani na negotovo prihodnost. Zlasti so tveganjem izpostavljeni gradbeni inženirski objekti, ki so primer velikih, tehnično kompleksnih projektov, za katere so značilni visoki finančni vložki, dolgotrajnost in veliko število deležnikov. Za uspešno izvedbo tovrstnih projektov je nujno, da investitor s svojim projektnim timom obvladuje projektna tveganja. To pomeni, da zna tveganja vnaprej prepoznati, oceniti njihovo verjetnost in vpliv na cilje projekta ter sprejeti ukrepe za preprečevanje in/ali zmanjšanje negativnih posledic uresničitve tveganj. Sistematičen pristop k obvladovanju tveganj predstavlja management oziroma obvladovanje projektnih tveganj, ki je premišljen proces ugotavljanja, analiziranja in odzivanja na projektna tveganja. Namen magistrske naloge je prikazati splošni pristop k obvladovanju tveganj, ki ga lahko projektni management smiselno uporabi za potrebe svojih projektov in tako pripomore k njihovi uspešnejši izvedbi.
Ključne besede: projektni management, obvladovanje projektnih tveganj, analiza tveganj, kvalitativna analiza tveganj, kvantitativna analiza tveganj, gradbeni inženirski projekti
Objavljeno v DKUM: 07.07.2016; Ogledov: 1298; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (2,94 MB)

6.
ANALIZA EKONOMSKE UPRAVIČENOSTI IZGRADNJE GARAŽNE HIŠE GLAVNI TRG V JAVNO - ZASEBNEM PARTNERSTVU
Nino Paliaga, 2013, diplomsko delo

Opis: Osnovni namen diplomskega dela je ugotavljanje ekonomske upravičenosti izgradnje Garažne hiše Glavni trg. Izgradnja garažne hiše je obsežen infrastrukturni projekt, ki zaradi visoke finančne intenzivnosti, zahteva izvedbo v javno zasebnem partnerstvu. Pri tako zahtevnem gradbenem projektu je pomembna natančna opredelitev tehničnih in ekonomskih zahtev ter pravnih podlag, ki definirajo pogoje za izvedbo projekta. V diplomskem delu smo najprej teoretično opredelili gradbene projekte, metode presoje ekonomičnosti investicijskih projektov v gradbeništvu in javno zasebno partnerstvo. Na podlagi teoretičnih spoznanj, tehničnih zahtev iz dokumenta identifikaije investicijskega projekta in pravnih podlag smo izvedli analizo upravičenosti izgradnje Garažne hiše Glavni trg.
Ključne besede: gradbeništvo, infrastruktura, gradbeni projekti, ekonomska upravičenost, financiranje
Objavljeno v DKUM: 06.05.2013; Ogledov: 1987; Prenosov: 121
URL Povezava na celotno besedilo

7.
Vloga in pomen uvedbe administracije gradbenih projektov s podporo projektnega portala
Nataša Šuman, Borut Skornšek, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: Gradbeni projekti predstavljajo kompleksen, interdisciplinaren, ciljno usmerjen investicijski proces. Svojstva gradbene dejavnosti, kot so dejstva, da se za gradbene objekte angažira veliko sredstev, da je njihova uporaba dolgotrajna in da z vsakim objektom pozidamo del narave, narekujejo potrebo poučinkovitem strokovnem in tudi družbenem nazoru nad gradbenimi aktivnostmi in posegi. Slabo zasnovani, izvedeni ter vodeni in upravljani gradbeni projekti dolgoročno vplivajo na kakovost razvoja celotne družbe ter zahtevajo dodatna sredstva za vzdrževanje, obnovo in uporabo neustrezno zasnovanih ali zgrajenih objektov. Za namen učinkovitega vodenja in upravljanja gradbenih projektov skozi različne faze je v članku predstavljen sistem administracije gradbenih projektov, katerega uporaba zagotavlja kakovostno in ekonomsko uspešno izvedbo projekta. Administracija gradbenih projektov (AGP) je predstavljena kot sistem za optimalno ureditev poslovanja in vključevanja udeležencev procesa graditve v skladu s specifičnimi zahtevami posameznega projekta. V prispevku so podani analiza zakonodaje in sedanje prakse izvajanjagradbenih projektov ter nekateri predlogi za izboljšave. Posebna pozornost je namenjena predlogu uveljavitve novega udeleženca v procesu graditve objektov t. i. odgovornega vodje investicije (OVI). Nov udeleženec bilahko v skladu z dodeljenimi kompetencami zagotavljal ustrezne nivoje izvedbe gradbenega projekta v okviru sistema AGP. Med predlogi za izboljšave izstopata oblikovanje modificirane organiziranosti projekta ob vključitvi OVI in uvedba projektnega portala kot orodja za podporo učinkovitega delovanja AGPv praksi vodenja gradbenih projektov.
Ključne besede: gradbeni projekti, investicije
Objavljeno v DKUM: 01.06.2012; Ogledov: 1252; Prenosov: 59
URL Povezava na celotno besedilo

8.
PROJEKT OBNOVE IN REKONSTRUKCIJE ENOSTANOVANJSKE STAVBE DOLENCI 13 A
Kaja Lainšček, 2011, diplomsko delo

Opis: Obnova in rekonstrukcija starejše zgradbe običajno ni nič manj zahtevna kot novogradnja, saj je potrebno interdisciplinarno delo različnih strokovnjakov, veliko znanja ter izkušenj. Vsaka stavba govori zgodbo zase in zahteva drugačen pristop, zato sistemske rešitve običajno niso primerne ali pa jih je celo nemogoče izvesti. K problemu moramo torej pristopiti projektno in ga osvetliti iz več zornih kotov. Preden se lotimo načrtovanja, je treba zgradbo spoznati in poiskati vzroke, ki so pripeljali do obstoječega stanja. Obenem ne gre mimo trenutno veljavne zakonodaje in priporočil stroke. Šele ko k temu dodamo tudi zahteve investitorja, postavimo temelje za izdelavo kakovostnega projekta z vsemi potrebnimi plani in načrti.
Ključne besede: gradbeni projekti, obnova stavb, rekonstrukcija stavb, gradbena zakonodaja
Objavljeno v DKUM: 14.01.2011; Ogledov: 2553; Prenosov: 466
.pdf Celotno besedilo (2,94 MB)

9.
ADMINISTRACIJA GRADBENIH PROJEKTOV: STANJE V PRAKSI IN PREDLOGI ZA IZBOLJŠAVE
Borut Skornšek, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava področje administracije gradbenih projektov. Znotraj gradbenega projekta kot celote, je namen adninistracije gradbenih projektov organizirati poslovanje v skladu s specifičnimi zahtevani gradbenih projektov. V delu so obravnavani: praksa v času nastanka tega dela, nekatere posledice slabe prakse ter predlogi za izboljšanje. Med predlogi izstopajo predlogi uvedbe primernejših načinov komunikacije ter uvedba uporabe projektnega portala v prakso vodenja gradbenih projektov.
Ključne besede: gradbeništvo, administracija, gradbeni projekti, projektni portal
Objavljeno v DKUM: 09.12.2010; Ogledov: 2693; Prenosov: 232
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

10.
SODOBNE METODE TERMINSKEGA PLANIRANJA IN SPREMLJANJA GRADNJE OBJEKTOV
Zoran Pučko, 2009, diplomsko delo

Opis: Za uspešno izvedbo gradbenega projekta so ključnega pomena čas, stroški in kakovost, ki jih je potrebno medsebojno ustrezno uskladiti glede na potrebe in zahteve posameznih pogodbenih partnerjev in to v vseh fazah gradbenega projekta. Pri tem ima pomembno vlogo izbor in uporaba ustrezne informacijske tehnologije oz. ustreznih programskih orodij za planiranje in spremljanje gradbenih projektov. Razvoj teh programskih orodij ponuja sodobne metode terminskega planiranja in spremljanja gradnje objektov. Izvedena primerjava med klasičnimi metodami terminskega planiranja in spremljanja gradnje objektov ter sodobnimi metodami, ki temeljijo na 3D in 4D modelih in vizualizaciji gradbenih objektov in procesov, podaja prednosti in pomanjkljivosti posameznih metod, smernice za uporabo najprimernejše metode, ter nakazuje potrebo po nadaljnjih raziskavah.
Ključne besede: gradbeni projekti, terminsko planiranje, spremljanje gradnje objekta, sodobne metode planiranja
Objavljeno v DKUM: 21.12.2009; Ogledov: 3423; Prenosov: 444
.pdf Celotno besedilo (7,80 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici