| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 365
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Meje za mavrična dominantna števila : magistrsko delo
Klavdija Zelko, 2023, magistrsko delo

Opis: Mavrično dominacijo na grafu $G$, z (neprazno) množico vozlišč in povezav ter množico s $k$ barvami, opišemo kot funkcijo $f$, ki vsako vozlišče označi s poljubno podmnožico barv tako, da imajo vsa tista vozlišča, ki jim je prirejena prazna množica, v svoji soseščini vseh $k$ barv. Funkciji $f$ tedaj pravimo $k$-mavrična dominantna funkcija grafa $G$. Vsota moči vseh oznak na vozliščih je vrednost $k$-mavrično dominantne funkcije. Najmanjša vrednost izmed vseh takih funkcij na grafu $G$ se imenuje $k$-mavrično dominantno število grafa $G$. V magistrskem delu podamo nekaj točnih vrednosti in zgornjih mej za $k$-mavrična dominantna števila. Večji poudarek damo na meje za 2- in 3-mavrično dominantna števila. Dokažemo dve splošni zgornji meji 2-mavrično dominantnega števila ter opišemo meje za 3-mavrično dominantna števila. Na koncu dela sledijo meje za $k$-mavrično dominantna števila, za katera je $k > 3$. V nekaterih primerih opišemo družine grafov, ki dosežejo enakost meje in jih dokažemo.
Ključne besede: graf, dominantno število, mavrična dominantna funkcija, mavrično dominantno število
Objavljeno v DKUM: 02.02.2023; Ogledov: 252; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (3,91 MB)

2.
Besselove funkcije in Hankelova transformacija
Anja Kikl, 2021, magistrsko delo

Opis: Zanima nas obnašanje Besselovih funkcij v okolici izhodišča in njihova raba v vpeljavi Hankelove integralske transformacije. V magistrskem delu obravnavamo povezavo med Besselovimi funkcijami in Besselovimi diferencialnimi enačbami. Prav tako obravnavamo obnašanje Besselove funkcije v okolici izhodišča. Na podlagi tega jih ločimo na Besselove funkcije prve, druge in tretje vrste. Funkcije tretje vrste obravnavamo kot Hankelove funkcije in opišemo njihovo uporabo v Hankelovi integralski transformaciji. Vse pojme na koncu uporabimo pri reševanju fizikalnih primerov, kot so toplotna prevodnost, elektrostatični problem in nihanje krožne membrane.
Ključne besede: Besselova funkcija, toplotna prevodnost, elektrostatični problem, Hankelova integralska transformacija, Besselova diferencialna enačba, nihanje krožne membrane, integralska transformacija.
Objavljeno v DKUM: 12.07.2022; Ogledov: 255; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (2,54 MB)

3.
Funkcije, ki ohranjajo konvergenco vrst : magistrsko delo
Tine Tetičkovič, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu vpeljemo funkcije, ki ohranjajo konvergenco vrst. To so funkcije \newline $f:\RR \longrightarrow \RR$, za katere velja, da iz konvergence vrste $\sum\limits_{n=1}^{\infty}a_n$ sledi konvergenca vrste $\sum\limits_{n=1}^{\infty}f(a_n)$. Glavni cilj magistrske naloge je podati in dokazati enostavno karakterizacijo takih funkcij. Najprej bomo predstavili osnovne pojme iz Analize in Algebre, ki so potrebni za razumevanje rezultatov, ki jih opisujemo v magistrskem delu. V drugem poglavju podamo in dokažemo glavni izrek magistrskega dela o karakterizaciji funkcij, ki ohranjajo konvergenco vrst. V zadnjem poglavju preučujemo posplošitve takih funkcij. Natančneje, definiramo lastnost, kot so biti $(c, ac)$, $(ac,c)$, $(acp)$ funkcija, in dokažemo zanimive rezultate za opisane razrede funkcij.
Ključne besede: algebra, absolutna vrednost, funkcija, konvergentnost, limita, vrsta, vektorski prostor, zaporedje
Objavljeno v DKUM: 03.05.2022; Ogledov: 477; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (434,67 KB)

4.
Vpliv kontracepcijskih tablet na motnje spolnosti žensk
Larisa Janžek, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Kontracepcijske tablete so najpogostejša oblika kontracepcije danes. Te imajo zraven glavnega namena preprečevanja neželene nosečnosti tudi pozitivne in negativne učinke. Močan vpliv imajo na spolnost žensk. Namen zaključnega dela je predstaviti vpliv kontracepcijskih tablet na motnje spolnosti žensk. Metode: Izvedli smo sistematični pregled strokovne literature. Literaturo smo iskali v naslednjih podatkovnih bazah: CINAHL, Medline, PubMed in Science Direct. Potek iskanja literature smo prikazali s PRISMA-diagramom. Izvedli smo tudi vsebinsko analizo in sintezo. Rezultati: Od skupno 478 identificiranih zadetkov smo v končno analizo vključili 9 člankov. Po pregledu smo potrdili vpliv kontracepcijskih tablet na spolnost žensk. Ugotovili smo, da kontracepcijske tablete vplivajo na (1) spolno funkcijo, kamor prištevamo suhost nožnice, disparevnijo, vestibulitis, genito-medenične bolečine, ter na (2) spolno vedenje žensk, kamor prištevamo nizko spolno željo, zmanjšanje spolne vzburjenosti, rezultata FSFI, pogostosti orgazmov, uživanja v spolnosti, števila spolnih odnosov ter poslabšanje spolnega življenja. Razprava in sklep: Študije so pokazale, da se uporabnice srečujejo z bolečino kot stranskim učinkom oralne hormonske kontracepcije. Prisotne so lahko disparevnija, vestibulitis in genito-pelvične bolečine. Oralna hormonska kontracepcija vpliva tudi na suhost nožnice, zmanjšanje libida in vzburjenosti. Zmanjšana je pogostost orgazmov, ter intenzivnost teh je slabša. Posledica vseh neželenih učinkov vodi v zmanjšanje uživanja v spolnosti, zato je število spolnih odnosov zmanjšano, kar pa vodi v poslabšanje spolnega življenja.
Ključne besede: Kontracepcija, oralna hormonska kontracepcija, spolna funkcija
Objavljeno v DKUM: 22.03.2022; Ogledov: 726; Prenosov: 203
.pdf Celotno besedilo (808,13 KB)

5.
Kvaliteta življenja otrok in mladostnikov s cistično fibrozo
Laura Gregorinčič, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Cistična fibroza je multisistemska bolezen, za katero so v preteklosti umirali otroci in mladostniki, v zadnjih 20 letih pa se je zaradi uporabe presejalnih orodij za prepoznavanje CF ter vse večjih možnosti terapij življenjska doba podaljšala. Multidisciplinarna obravnava in holistični pristop pozitivno vplivata na psihofizični in socialni razvoj otroka oz. mladostnika, da se laže sooči z negativnimi posledicami, ki jih pušča bolezen. Namen zaključnega dela je ugotoviti, kakšna je kvaliteta življenja otrok in mladostnikov s CF s psihofizičnega in socialnega vidika. Metode: Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Izvedli smo sistematični pregled znanstvene in strokovne literature obravnavane teme. V tabelah smo predstavili karakteristike identificiranih relevantnih virov, ki smo jih izbrali in prikazali skozi PRISMO. Kot orodje za kritično oceno člankov smo uporabili piramido hierarhije dokazov, na raziskovalno vprašanje smo odgovorili z analizo izbranih znanstvenih spoznanj. Rezultati: Po kritični oceni 10 člankov smo ugotovili, da je zaradi presejalnih testov novorojenčkov in naprednega zdravljenja življenje bolnikov daljše, kvaliteta življenja boljša. V adolescenci lahko pride do depresije, anksioznosti in strahu pri spopadanju z boleznijo, vendar podpora družine in sovrstnikov pozitivno vpliva na obvladovanje bolezni. Še vedno pa manjkajo strategije z bolj natančnimi usmeritvami glede zdravljenja in tega, kako se lahko bolniki še laže soočijo s simptomi bolezni. Pri tem imata glavno vlogo pozitivna naravnanost in holističen pristop. Diskusija in zaključek: Pozitivno družinsko okolje, dinamika in holističen pristop pozitivno vplivajo k optimalnemu zdravljenju otrok in mladostnikov s CF. Narejenih je veliko pozitivnih premikov, ki vodijo v izboljšano kvaliteto življenja.
Ključne besede: cistična fibroza, psihofizično zdravje, otroci in mladostniki, kronična bolezen, pljučna funkcija
Objavljeno v DKUM: 03.02.2022; Ogledov: 550; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

6.
Avtomatika v energetiki : zbirka računalniških vaj
Gregor Srpčič, Dalibor Igrec, 2022, delovni zvezek za višje in visoke šole

Opis: Zbirka računalniških vaj je namenjena predvsem študentom Fakultete za energetiko v Krškem in Velenju, kot dodatno učno gradivo pri predmetu Avtomatika v energetiki na visokošolskem strokovnem in univerzitetnem študijskem programu Energetika. Študenti vaje rešujejo z uporabo programskega paketa Matlab/Simulink. Prve tri vaje predstavljajo ponovitev in hkrati uvod v delo z omenjenim programskim paketom. Preostale računalniške vaje se vsebinsko navezujejo na predavanja in zajemajo sledečo tematiko: diferencialne enačbe, prenosne funkcije, zapis v prostoru stanj, frekvenčne karakteristike ter odprto in zaprtozančne sisteme vodenja. Za uspešno reševanje nekaterih računalniških vaj morajo študenti del naloge rešiti tudi računsko. Potrebno je poznavanje metod za reševanje diferencialnih enačb, pretvarjanje zapisa sistema v prostoru stanj v prenosno funkcijo ter določanje matematičnega modela električnega vezja v prostoru stanj.
Ključne besede: avtomatika, Matlab, prenosna funkcija, Bodejev diagram, stabilnost zaprtozančnega sistema
Objavljeno v DKUM: 31.01.2022; Ogledov: 593; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Optimizacija procesa planiranja in vodenja montaže v podjetju Reflex Gornja Radgona d.o.o. : magistrsko delo
Kaja Seško, 2021, magistrsko delo

Opis: Podjetja se danes srečujejo z dinamičnim okoljem, ki se mu morajo hitro prilagajati in se odzivati na spremembe, ki se v njem dogajajo. Od sposobnosti odzivanja na spremembe in njihovega obvladovanja je odvisna konkurenčnost podjetja. Za zagotavljanje konkurenčnosti pa ni dovolj samo hitro odzivanje na spremembe, ampak njihovo predvidevanje, še preden se zgodijo. Postopek obvladovanja projektov zajema štiri glavne sklope opravil, in sicer: načrtovanje, organiziranje, vodenje in kontrolo izvajanja projektov. V magistrski nalogi smo opravili posnetek trenutnega stanja managementa projektov v sklopu montaže v podjetju Reflex Gornja Radgona d. o. o. in na podlagi analize rezultatov podali predloge za izboljšanje in optimizacijo procesa managementa montaže.
Ključne besede: projekt, projektni management, funkcija planiranja, funkcija organiziranja, funkcija vodenja, funkcija kontroliranja, montaža
Objavljeno v DKUM: 17.01.2022; Ogledov: 498; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (3,31 MB)

8.
Dejavniki agregatnega izvoza v izbranih evropskih gospodarstvih
Maša Harkai, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so obravnavani dejavniki agregatnega izvoza v izbranih evropskih gospodarstvih s pomočjo literature in ekonometrične analize. Pri državah smo se omejili na Hrvaško, Slovaško in Slovenijo in za njih ustvarili izvozne funkcije na osnovi ekonomske teorije, predhodnih obstoječih študij in opisanih morebitnih dejavnikov agregatnega izvoza. Analiza obsega četrtletne podatke v obdobju od leta 2000 do leta 2019. Pri Hrvaški smo oblikovali dvojno logaritemsko izvozno funkcijo s tremi pojasnjevalnimi spremenljivkami: RBDP_EU27 (realni BDP Evropske unije 27 držav članic), IND_C (industrijska proizvodnja) in REER (realni efektivni devizni tečaj). Pri Slovaški in Sloveniji pa smo oblikovali linearno izvozno funkcijo, le da sta pri Slovaški le dve spremenljivki, in sicer RBDP_EU27 (realni BDP Evropske unije 27 držav članic) in IND_C (industrijska proizvodnja), pri Sloveniji pa smo namesto RBDP_EU27 uporabili RBPD_NHIA (realni BDP štirih največjih trgovinskih partneric Nemčije, Hrvaške, Italije in Avstrije). S pomočjo računalniškega programa EViews 11 smo nato izbrane funkcije ocenili, pojasnili parcialne regresijske koeficiente, osnovne statistike in testirali ustreznost specifikacije. Nato smo preverili še veljavnost predpostavk metode najmanjših kvadratov (normalno porazdelitev slučajne spremenljivke, neprisotnost multikolinearnosti, homoskedastičnost in neprisotnost avtokorelacije). V sklepu diplomskega dela so strnjene ugotovitve in primerjave izvoznih funkcij Hrvaške, Slovaške in Slovenije.
Ključne besede: izvoz, ekonometrična analiza, izvozna funkcija, Hrvaška, Slovaška, Slovenija
Objavljeno v DKUM: 10.11.2021; Ogledov: 484; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

9.
Primerjava produktivnosti dela v izbranih evropskih gospodarstvih
Evelin Landeker, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu preverjamo hipoteze o tendenčno počasnejši rasti produktivnosti dela in skupne faktorske produktivnosti v šestih evropskih gospodarstvih in v šestih gospodarskih sektorjih znotraj okvirnega obdobja od 1990 do 2019. Povprečne letne stopnje rasti BDP na uro dela in rasti BDP na zaposlenega se v drugem obdobju primerjalno s prvim obdobjem znižujejo v petih od šestih preučevanih držav, medtem ko se povprečne letne stopnje rasti BDP na prebivalca zmanjšujejo v vseh preučevanih državah. V petih od šestih opazovanih držav so se povprečne letne stopnje rasti skupne faktorske produktivnosti v letih od 2008–2018 glede na obdobje 1991–2007 zmanjšale. Sektor kmetijstva, gozdarstva in ribolova in sektor finančnih in zavarovalniških dejavnostih izkazujejo zniževanje povprečnih letnih stopenj rasti realne dodane vrednosti na uro dela v drugem časovnem okviru glede na prvi časovni okvir v vseh obravnavanih državah.
Ključne besede: produktivnost dela, skupna faktorska produktivnost, proizvodna funkcija, evropska gospodarstva.
Objavljeno v DKUM: 08.11.2021; Ogledov: 713; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

10.
Ekonometrična analiza izvozne funkcije v Združenem kraljestvu
Santina Jurić, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo ekonometrično analizo izvozne funkcije v Združenem kraljestvu. Za smiselno povezovanje dobljenih rezultatov analize pričnemo s pregledom ekonomske teorije in empirične literature s področja izvoza. Izvozno funkcijo definiramo s pomočjo treh pojasnjevalnih spremenljivk, to so bruto domači proizvod trgovinskih partneric, bruto domači proizvod Združenega kraljestva in realni efektivni devizni tečaj, na podlagi kvartalnih podatkov v obdobju med leti 2002 in 2020. Kot zanimivost lahko izpostavimo pomen gospodarskih prelomov, kot je Velika recesija in pojav pandemije Covid-19, na gibanje izvoza in posledično ustreznost specifiranega modela izvozne funkcije. Ugotovljen prelom v letih 2009-2010 od nas zahteva zapis ločenih izvoznih funkcijskih modelov in skrajšanje opazovanega obdobja. V nadaljevanju dela smo izbrani izvozni funkciji podrobneje analizirali s pomočjo programa EViews11Univ, ugotavljali primernost specifikacij in izpolnjenost predpostavk metode najmanjših kvadratov, tako da smo z različnimi testi preverjali prisotnost normalne porazdelitve slučajne spremenljivke, multikolinearnosti, heteroskedastičnosti in avtokorelacije. V sklepu smo pridobljene rezultate argumentirali in pojasnili pomen v model vključenih spremenljivk na gibanje izvoza v Združenem kraljestvu.
Ključne besede: izvozna funkcija, realni efektivni devizni tečaj, Združeno kraljestvo
Objavljeno v DKUM: 04.11.2021; Ogledov: 435; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici