| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
MERITEV SUKANE PARICE ZA MOŽNOSTI ŠIROKOPASOVNIH STORITEV
Robert Lehner, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Širokopasovni internet postaja dandanes vedno bolj pomembna storitev v našem življenju. Pomembno vlogo pri njegovem delovanju imajo tudi internetni ponudniki, ki uporabnikom omogočajo njegovo uporabo. V današnjem času, ko je pomembna vsaka minuta, je pomembno tudi to, da lahko delo, ki ga opravljamo s pomočjo interneta, opravljamo hitro, nemoteno 24 ur na dan, pa vendar se kdaj pa kdaj zgodi, da vse ne deluje, kot naj bi delovalo po predpisanih standardih. V nalogi smo izvedli meritev sukane parice pri uporabniku, ki je zaznal motnje ob hkratni uporabi ISDN-naprave in širokopasovnega VDSL-modema. Predstavili smo merilne metode za preverjanje skladnosti sukane parice s standardi, ki so jih predpisale svetovne organizacije, ki določajo pravila in lastnosti za povezovanje in pripadajočo terminalsko opremo. Za izvedbo meritve smo morali poiskati tudi ustrezen merilnik, s katerim lahko izvajamo meritve, ki nam pokažejo, ali so izmerjene vrednosti v okvirih standardov.
Keywords: merilna oprema, omrežja, xDSL, frekvenčni spekter
Published: 11.03.2010; Views: 1718; Downloads: 158
.pdf Full text (5,70 MB)

4.
ANALIZA SIGNALOV DISKRETNE VEČTONSKE MODULACIJE PRI VDSL2-TEHNOLOGIJI
Damir Tomašek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi obravnavamo bakreni prenosni medij (sukano parico) ter vpliv motenj na kvaliteto in hitrost prenosa bitnih informacij, ki so odvisne od karakteristik bakrene linije in zunanjih elektromagnetnih vplivov iz okolice. Ker se motnje zelo dobro odražajo v frekvenčnem spektru VDSL2, smo na podlagi dobljenega signala diskretne večtonske modulacije (DMT) opravili analizo signala. Do vsakega naročnika so speljane bakrene parice, ki sčasoma spreminjajo fizikalne lastnosti. Iz analize DMT-signalov lahko na podlagi primerjanja signalov, ki smo jih dlje časa beležili na določenem prenosnem mediju, ugotovimo kako te motnje vplivajo na DMT-signal in posledično na sinhronizacijo modema.
Keywords: xDSL, omrežja, bakreni vodniki, frekvenčni spekter, DMT
Published: 29.05.2015; Views: 822; Downloads: 144
.pdf Full text (1,84 MB)

5.
Vpliv različnih vrst lesa na zvok na primeru kitarskega kabineta
Filip Gornik, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja raziskavo na temo vplivov različnih vrst masivnega lesa na zvok. Les je eden izmed glavnih gradnikov glasbil kakor tudi druge avdio opreme, ki se uporablja v avdio produkciji. Zanimal nas je vpliv, ki ga ima les na končen produkt, na zvok. V delu so najprej predstavljene teoretične osnove valovanj, zvoka, človeškega slušnega spektra ter fizikalnih in mehanskih lastnosti več vrst lesa. Predstavljeno je tudi načrtovanje in izdelava kitarskih kabinetov, ki smo jih izdelali za potrebe testiranj. Na koncu smo opravili testiranja, ki predstavljajo dokaze o vplivu različnih vrst lesa na zvok in kakšen je ta vpliv za vsako izmed vrst.
Keywords: Vrste lesa, kitarski kabinet, frekvenčni spekter, frekvenčni odziv, akustika
Published: 18.08.2017; Views: 675; Downloads: 96
.pdf Full text (3,05 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica