SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
CELOVITA PRENOVA ENODRUŽINSKE STANOVANJSKE STAVBE (UPORABA PRAVILNIKA O UČINKOVITI RABI ENERGIJE V STAVBAH 2008)
Jure Tikvič, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bomo prikazali prenovo enodružinske stanovanjske stavbe na osnovi uporabe Pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah. Najprej bomo obravnavali zakonodajne ter dokumente s področja toplotne zaščite in učinkovite rabe energije v stavbah v Republiki Sloveniji. V nadaljevanju bomo detajlneje predstavili Pravilnik o toplotni zaščiti in učinkoviti rabi energiji v stavbah in Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah, ki temeljita na dokumentih Evropske skupnosti o rabi energije v stavbah. Kot študijo primera bomo s pomočjo kazalcev Pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah po metodologiji energetske in arhitekturne prenove prenovili obstoječo enodružinsko stanovanjsko stavbo v vasi Gornja Bistrica v občini Črenšovci.
Ključne besede: analiza dokumentov, energetska učinkovita prenova, enostanovanjska družinska stavba
Objavljeno: 11.01.2010; Ogledov: 2417; Prenosov: 275
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

5.
6.
PREGLED GORIVNO CELIČNIH ENERGETSKIH SISTEMOV IN PRIMER 20MW-GC POSTROJA
Boštjan Pišotek, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Teoretične osnove gorivnih celic so znane že več sto let, vendar je odvisnost od nafte in naftnih lobijev preprečila njihov nadaljnji razvoj v praksi. Razvoj in tehnologija gorivnih celic je tako šele zdaj, ko so se na globalnem trgu pojavile višje energetske zahteve po smotrni rabi energije, višje cene surove nafte ter problem onesnaževanja, prišla v ospredje kot oblika alternativnega vira energije za zadovoljevanje potreb po energijski varnosti. Rezultat diplomskega dela predstavlja implementacijo GC sistema, kot pomožnega sistema jedrske elektrarne, v proces pridobivanja vodika z elektrolizo ob presežkih proizvodnje električne energije in njegovemu koriščenju ob povečani rabi v energetskem omrežju.
Ključne besede: gorivne celice, elektroliza, GC sistem, smotrna raba energije, obnovljivi vir, jedrska energija, električna energija, kogeneracija, energetska varnost, ekonomska analiza, ekologija
Objavljeno: 13.10.2010; Ogledov: 1567; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (2,22 MB)

7.
ENERGETSKA ANALIZA OVOJA OBJEKTA Z UPORABO IZBRANEGA 3D PROGRAMSKEGA ORODJA
Marko Koprivnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava zakonodajne okvire na področju učinkovite rabe energije v stavbah in pristope k preračunu energetske učinkovitosti ovoja stavb s pomočjo računalniških programskih orodij. Predstavili smo ureditev zakonodaje za področje URE, s poudarkom na direktivi EPBD ter pravilniku PURES. Predstavili smo pristope k računanju energetske učinkovitosti ovoja stavb in podrobneje analizirali program ECOTECT. V programu smo uvozili 2D načrte, naredili 3D model objekta ter izvedli preračun toplotnih karakteristik. Na enostavnejšem modelu smo primerjali rezultate programa ECOTECT s programom URSA, kateri je po metodologiji preračuna skladen s pravilnikom PURES.
Ključne besede: učinkovita raba energije (URE), obnovljivi viri energije (OVE), direktiva EPBD, modeliranje objekta, energetska analiza objekta
Objavljeno: 09.12.2010; Ogledov: 2383; Prenosov: 255
.pdf Celotno besedilo (8,50 MB)

8.
EMPIRIČNA OCENA VPLIVA CEN ENERGENTOV NA INFLACIJO V SLOVENIJI
Jernej Mencinger, 2011, diplomsko delo

Opis: V današnjem času večina gospodarstev za normalno delovanje potrebuje različne energente, kar postavlja energente v privilegiran poloţaj v celotnem gospodarstvu. Slovenija, kot majhno odprto gospodarstvo, je odvisna od uvoza energentov. Cena energentov je eksogeno določena in vpliva na inflacijsko stopnjo v drţavi. Raziskali smo inflacijski vpliv teh cen v Sloveniji v obdobju od 1995 do 2010. Uporabili smo VAR model in input-output analizo cen. Iz rezultatov empiričnega dela je razvidno, da 10 % povečanje cen energentov prispeva k povišanju inflacijske stopnje za pribliţno 0,9 odstotne točke. Kot smo pričakovali, so rezultati obeh metod pokazali podoben vpliv.
Ključne besede: Ključne besede: inflacija, energetska odvisnost, VAR model, input-output analiza.
Objavljeno: 16.01.2012; Ogledov: 1153; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

9.
PRIMERJALNA ANALIZA UČINKOVITOSTI IN USPEŠNOSTI SKUPINE PETROL Z DVEMA TUJIMA KONKURENTOMA
Barbara Kavaš, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo naredili primerjalno analizo uspešnosti in učinkovitosti poslovanja med slovensko energetsko družbo Petrol, avstrijsko energetsko družbo OMV AG ter angleško-nizozemsko energetsko družbo Royal Dutch Shell plc za obdobje petih let (od leta 2006 do leta 2010). S pomočjo podatkov v temeljnih računovodskih izkazih in iz njih izpeljanih kazalnikov smo analizirali premoženjsko-finančni položaj, poslovno in denarno uspešnost podjetij. Ugotavljamo, da je skoraj v vseh primerih boljša družba Shell, čeprav so razlike med nekaterimi kazalniki zelo majhne. V nekaterih primerih pa prihaja tudi do večjih razlik. Vse proučevane družbe so poslovale uspešno, z izjemo skupine Petrol v letu 2008, ko je poslovanje zaključila z negativnim poslovnim izidom oziroma izgubo. V prihodnosti bo poslovanje proučevanih družb v veliki meri odvisno od gospodarskih razmer na trgu, ki so v zadnjih letih precej spreminjajoče. Pri primerjalni analizi smo upoštevali tudi vpliv gospodarske krize na poslovanje le-teh. Ugotavljamo, da ima gospodarska kriza neugoden vpliv na poslovanje energetskih družb, predvsem v letu 2009, saj vpliva na gibanje cene nafte in naftnih derivatov, s tem pa tudi na poslovno uspešnost energetskih družb.
Ključne besede: energetska družba, primerjalna analiza poslovanja, poslovna uspešnost, poslovna učinkovitost, strategije, računovodski kazalniki.
Objavljeno: 26.06.2012; Ogledov: 1414; Prenosov: 356
.pdf Celotno besedilo (1004,35 KB)

10.
ENERGETSKA IZKAZNICA STAVB IN IZRAČUN TOPLOTNIH IZGUB NA PRIMERU DVOSTANOVANJSKE STAVBE
Armin Lambizer, 2012, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Diplomsko delo obravnava zakonodajo na področju učinkovite rabe energije v stavbah in predstavitev energetske izkaznice stavb. Na praktičnem primeru dvostanovanjske stavbe smo predstavili konstrukcijsko sestavo potrebno za energetsko analizo objekta in izračunali energetsko izkaznico s programom URSA. Letno potrebno toploto na enoto površine smo primerjali še s programoma PHPP in ECOTECT, prikazali bistvene razlike med programi in poiskali rešitev, zakaj prihaja do odstopanj v rezultatih.
Ključne besede: učinkovita raba energije (URE), energetska izkaznica, energetska analiza, letne potrebna toplota na enoto površine
Objavljeno: 27.09.2012; Ogledov: 2236; Prenosov: 705
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici