| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Težave pri komunikaciji v izbranih pogovorih na Facebooku
Petra Grdadolnik, 2018, master's thesis

Abstract: Komunikacija je proces, s katerim se srečujemo vsakodnevno; uporablja se za dogovarjanje o najbolj osnovnih nalogah kot tudi za precej zapletene opravke in procese. Kljub vsemu pa se redko vprašamo, ali je zadani cilj opravljen ravno zaradi uspešne komunikacije. Neuspeh pogosto pripisujemo drugim dejavnikom, kljub temu da je učinkovita komunikacija ključ do uspešnosti. V magistrskem delu želim izpostaviti ovire, ki nastanejo pri komunikaciji, na kaj moramo biti pozorni in čemu se je bolje izogniti, ko želimo uspešno komunicirati z drugimi. Za analizo sem uporabila izbrane pogovore na Facebooku, s katerimi želim primerjati jezik na spletu s knjižno normo in ali je ravno to odstopanje razlog za nastanek ovir v komunikaciji. Izbrani pogovori na Facebooku so potekali med člani zaprte skupine, ki je namenjena postavljanju vprašanj in iskanju rešitev pri določenih vidikih vzgoje ter podajanju mnenj. Ime skupine bo zaradi varovanja osebnih podatkov članov skupine ostalo anonimno. V magistrskem delu se raziskuje značilnosti besedne in nebesedne komunikacije ter komunikacije na spletu. Podrobneje so analizirani izbrani pogovori v slovenskem jeziku na Facebooku, na podlagi katerih je raziskano, v kolikšni meri se kažejo značilnosti spletnih besedil. V raziskavi je bilo uporabljenih pet pogovorov, v katerih je bilo vključenih 83 različnih oseb. Poleg analize spletnih besedil je ugotovljeno tudi, kateri dejavniki privedejo do težav pri komunikaciji.
Keywords: Komunikacija, elektronska komunikacija, slovenski jezik, Facebook.
Published: 28.05.2019; Views: 1123; Downloads: 64
.pdf Full text (3,44 MB)

2.
Jezik uporabnikov družbenega omrežja Facebook v Sloveniji
Nuša Robič, 2017, master's thesis

Abstract: Komunikacija je pomemben del našega življenja. Omogoča nam, da svobodno izražamo svoje mnenje in posledično tudi navezujemo stike z drugimi. Komuniciramo lahko besedno ali nebesedno, pisno ali ustno, zelo pomembno pa danes postaja tudi elektronsko komuniciranje. Danes si komuniciranja brez uporabe spleta in moderne tehnologije sploh ne moremo več predstavljati. A vendar je jezik, ki se uporablja na spletu, bistveno drugačen od knjižne norme. Ker menim, da se zelo oddaljuje od knjižne norme, sem se odločila to tudi podrobneje raziskati. V magistrskem delu se ugotavlja, kakšen jezik se dejansko rabi na družbenem omrežju Facebook, ki je eno izmed najpopularnejših družbenih omrežij predvsem med mladimi. Empirični del magistrskega dela pokaže, na katerih jezikovnih ravninah se kažejo največja odstopanja od knjižne norme, in ali jezik, ki ga uporabljamo na spletu, vpliva tudi izražanje v drugem okolju – šola, uradi … Analizirani so bili pogovori uporabnikov Facebooka, ki so starejši od trinajst let, saj je ta starost navedena kot pogoj za uporabo tega družbenega omrežja. Predvidevano je bilo, da se raba jezika spreminja glede na starost uporabnika, zato so bila analizirana besedila uporabnikov razdeljena v pet skupin glede na njihovo starost. Za ugotavljanje, ali se uporabniki zavedajo svojih napak, je bil uporabljen vprašalnik. Odgovori so bili natančno analizirani in na podlagi odgovorov se je pokazalo, da besedila uporabnikov odstopajo od knjižne norme na vseh jezikovnih ravninah in da se uporabniki napak, ki jih delajo pri pisanju, ne zavedajo. Raziskava je bila narejena na vzorcu posameznikov, ki so bili pripravljeni sodelovati. V raziskavi je sodelovalo 53 posameznikov.
Keywords: komunikacija, elektronska komunikacija, družbeno omrežje, Facebook, jezik
Published: 07.03.2018; Views: 689; Downloads: 173
.pdf Full text (2,02 MB)

3.
MIGRACIJA ELEKTRONSKE POŠTE V POSLOVNEM OKOLJU
Robert Reš, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela smo podrobneje analizirali obstoječi sistem elektronske pošte v izbranem podjetju z vidika varnosti, zanesljivosti, mobilnosti, integracije z ostalimi aplikacijami (koledarji, glasovno pošto ...) in z vidika zmogljivosti želenih funkcij ter podali predlog rešitve za nadgradnjo oz. migracijo elektronske pošte. S tem smo omogočili učinkovitejše poslovanje podjetja, za uporabnika pa prijaznejšo in kvalitetnejšo notranjo in zunanjo poslovno komunikacijo, s tem pa doprinesli k večjemu zadovoljstvu zaposlenih. Podjetje je z migracijo elektronske pošte v svojem poslovnem okolju doseglo projektni cilj cenovno najugodnejše nadgradnje sistema elektronske pošte z integriranimi funkcijami, kot so dostopnost na spletu, glasovna pošta, video konferenca, elektronsko podpisovanje, sinhronizacija z mobilnimi napravami, ustvarjanje skupnih in lastnih pravil, skupna raba koledarjev in nabiralnikov, ustvarjanje koledarskih vpisov in vabil na sestanke. Izbrana rešitev Microsoft Exchange je odpravila vse kritične točke obstoječega poštnega sistema, ki je temeljil na POP3 protokolu, hkrati pa nudi prav vse, kar si je podjetje postavilo kot cilj s projektom migracije. Glede na srednjeročni kadrovski plan predstavlja odločitev za Microsoft Exchange tudi najugodnejšo cenovno rešitev.
Keywords: - elektronska pošta, - komunikacija, - sinhronizacija, - koledar, - migracija.
Published: 16.09.2014; Views: 770; Downloads: 95
.pdf Full text (2,20 MB)

4.
5.
6.
Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica