| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Uporaba vodika za ogrevanje hiš
Klavdija Krmelj, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi vse večjih izpustov CO2 ljudje vse bolj stremimo k uporabi obnovljivih virov energije. Čeprav se morda tega vsi ne zavedamo, veliko energije porabimo v gospodinjstvih za ogrevanje stanovanja in delovanje vseh elektronskih naprav. V tej nalogi bo zato predstavljena teoretična postavitev sistema za soproizvodnjo električne in toplotne energije z gorivnimi celicami v stanovanjskem objektu. Najprej bomo s pomočjo programa KI energija izračunali izgube objekta, nato bomo spoznali potek elektrolize, metode shranjevanja vodika in delovanje gorivne celice. Na koncu bomo izračunali parametre potrebnih elementov in opravili finančno analizo, da vidimo, ali se uporaba vodika za ogrevanje hiše trenutno izplača.
Keywords: vodik, elektroliza, toplotne izgube
Published: 16.04.2018; Views: 1115; Downloads: 179
.pdf Full text (2,56 MB)

2.
Proizvodnja vodika iz lesne biomase in njegova nadaljnja uporaba
Matej Ban, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Opisane so metode proizvodnje vodika iz lesne biomase ter izračun sistema za proizvodnjo vodika. Vodik se proizvaja s procesom elektrolize, kateri dovajamo električno energijo, ki jo pridobimo s kogeneracijskim postrojenjem na lesno biomaso. S kogeneracijskim postrojenjem proizvajamo električno energijo in toploto. Proizvedeno toploto prodamo kupcem, kot tudi del električne energije. Drugi del električne energije pa uporabimo za proces elektrolize, kjer pridobimo vodik in kisik, ki ju nato skladiščimo in prodajamo kupcem.
Keywords: biomasa, vodik, elektroliza, kogeneracija
Published: 25.09.2017; Views: 826; Downloads: 161
.pdf Full text (2,04 MB)

3.
VODENJE PROCESA ELEKTROLIZE ZA PRIPRAVO ALKALNO IONIZIRANE VODE
Gregor Felzer, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Voda je poleg kisika ključen element za vse znane oblike življenja. Tudi človeško telo je sestavljeno iz vode. Voda gradi, regulira, prenaša, čisti in hrani vse njegove dele, zato je pomembno, da dnevno zaužijemo ustrezno količino vode. Več medicinskih raziskav iz tega področja nakazuje, da alkalno ionizirana voda blagodejno vpliva na telo, zato smo v diplomskem delu obravnavali proces elektrolize, s katerim alkalno ionizirano vodo pridelamo. V prvem delu diplomskega dela smo obravnavali vodo, njene lastnosti ter prednosti alkalno ionizirane vode. V nadaljevanju smo obravnavali proces elektrolize ter merjenje pH vrednosti. Na podlagi pridobljenih znanj smo izdelali laboratorijski model procesa elektrolize, preverili njegovo delovanje ter se lotili izdelave krmilnika za identifikacijo in vodenje procesa. S pomočjo krmilnika smo identificirali laboratorijski model ter z rezultati izračunali matematični model procesa. Z dobljenim matematičnim modelom smo izvedli načrtovanje regulatorja, simulirali delovanje in ovrednotili dobljene rezultate.
Keywords: alkalno ionizirana voda, elektroliza, identifikacija, vodenje procesa
Published: 07.09.2016; Views: 672; Downloads: 95
.pdf Full text (1,91 MB)

4.
Proizvodnja vodika iz viškov električne energije
Jernej Kirbiš, 2016, master's thesis

Abstract: Življenje v modernem svetu praktično vsakodnevno zahteva uporabo neke vrste goriva, pa naj bo to v avtomobilih za transport, v pečeh za ogrevanje ali elektrarnah za proizvodnjo električne energije. Najbolj zastopana goriva so ogljikovodiki (nafta, bencin, zemeljski plin), ki so lahko dostopni, a hkrati veliki onesnaževalci okolja. V svetu je prisotna velika težnja k uporabi obnovljivih virov energije ter k iskanju čistejših alternativnih goriv; en izmed teh je tudi vodik, ki pri zgorevanju proizvede le toploto in vodo. Prav tako se iščejo rešitve glede shranjevanja energije v takšni ali drugačni obliki. Črpalne hidroelektrarne so sistemi, ki energijo uspešno shranjujejo v obliki potencialne energije vode. Dravske elektrarne Maribor že vrsto let načrtujejo gradnjo nove črpalne hidroelektrarne Kozjak, ki pa je zaradi pomanjkanja sredstev in raznih pomislekov zaenkrat ni mogoče izvesti. V magistrski nalogi je obravnavan sistem za proizvodnjo vodika z elektrolizo vode in ponovno proizvodnjo električne energije, ki bi lahko služil kot alternativa omenjeni črpalni hidroelektrarni. V začetku naloge je opisano trenutno stanje glede porabe energije v svetu, sledi opis metod proizvodnje vodika s poudarkom na elektrolizi vode, ter opis delovanja gorivnih celic in črpalne hidroelektrarne. Nazadnje je izdelan osnovni preračun zasnovanega sistema, ki nam na koncu poda opravičenost investicije.
Keywords: črpalna hidroelektrarna, elektroliza vode, shranjevanje energije, viški električne energije, vodik, vodikova ekonomija
Published: 06.09.2016; Views: 1281; Downloads: 280
.pdf Full text (2,67 MB)

5.
UPORABA ALTERNATIVNIH VIROV ENERGIJE NA JADRNICAH
Ines Aždajić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Uporaba alternativnih virov energije v navtiki se je v zadnjih letih močno razvila in napredovala. Aplikacije uporabe sončnih celic in modulov so že dobro tehnološko dodelane, medtem ko gorivne celice še potrebujejo nekaj let razvoja, da bodo tudi cenovno bolj dostopne in upravičene.
Keywords: jadrnica, gorivne celice, sončne celice, elektroliza, vodik
Published: 07.12.2012; Views: 1848; Downloads: 185
.pdf Full text (2,08 MB)

6.
7.
PREGLED GORIVNO CELIČNIH ENERGETSKIH SISTEMOV IN PRIMER 20MW-GC POSTROJA
Boštjan Pišotek, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Teoretične osnove gorivnih celic so znane že več sto let, vendar je odvisnost od nafte in naftnih lobijev preprečila njihov nadaljnji razvoj v praksi. Razvoj in tehnologija gorivnih celic je tako šele zdaj, ko so se na globalnem trgu pojavile višje energetske zahteve po smotrni rabi energije, višje cene surove nafte ter problem onesnaževanja, prišla v ospredje kot oblika alternativnega vira energije za zadovoljevanje potreb po energijski varnosti. Rezultat diplomskega dela predstavlja implementacijo GC sistema, kot pomožnega sistema jedrske elektrarne, v proces pridobivanja vodika z elektrolizo ob presežkih proizvodnje električne energije in njegovemu koriščenju ob povečani rabi v energetskem omrežju.
Keywords: gorivne celice, elektroliza, GC sistem, smotrna raba energije, obnovljivi vir, jedrska energija, električna energija, kogeneracija, energetska varnost, ekonomska analiza, ekologija
Published: 13.10.2010; Views: 1991; Downloads: 130
.pdf Full text (2,22 MB)

8.
9.
10.
Search done in 0.33 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica