| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjava monitoringa in diagnostičnega načina zapisa elektrokardiograma pri diagnostiki akutnega koronarnega sindroma
Peter Černe, 2021, magistrsko delo

Opis: Uvod: Pri diagnostiki akutnega koronarnega sindroma je elektrokardiografija ena ključnih diagnostičnih metod. EKG monitorji nam omogočajo tako monitoring, kot diagnostični način EKG zapisa, v klinični praksi pa ugotavljamo, da se zapisa medsebojno pogosto razlikujeta. Spremembe EKG zapisa so lahko posledica neustreznega sprejema signala, njegove obdelave ali zapisa EKG posnetka. Namen raziskave je ugotoviti, kako uporaba posameznega načina dela vpliva na detekcijo sprememb pri akutnem koronarnem sindromu. Metode: V kvantitativni raziskavi smo s pomočjo simulatorja Symbio CS 1201 simulirali osem različnih srčnih ritmov, z EKG monitorjema LifePak 12 in LifePak 15 pa primerjali monitoring EKG zapise z diagnostičnim zapisom 12-kanalnega EKG posnetka. Primerjali smo tudi razliko med odkloni posameznega EKG monitorja. Rezultati: Ugotavljamo, da so meritve obeh uporabljenih EKG-monitorjev medsebojno identične. Diagnostični EKG-zapisi so potrdili pričakovana odstopanja spojnice ST glede na posamezni simulirani srčni ritem. V monitoring načinu dela pa so prisotna večja odstopanja. Razprava in sklep: Ustrezna diagnostika akutnega koronarnega sindroma je mogoča le ob uporabi diagnostičnega 12-kanalnega EKG zapisa, z uporabo nizkofrekvenčnega filtra 0,05 Hz. Z večjim filtriranjem v monitoring načinu dela izgubimo zanesljivost diagnostičnih sprememb spojnice ST.
Ključne besede: elektrokardiogram, akutni koronarni sindrom, spojnica ST, EKG signal
Objavljeno v DKUM: 01.12.2021; Ogledov: 427; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (3,84 MB)

2.
Vloga medicinske sestre pri snemanju elektrokardiograma
Blaž Majerič, 2018, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: S pomočjo elektrokardiograma snemamo električno aktivnost srca. Le ta nam omogoča prepoznavanje odstopanj od normalnega sinusnega ritma. To so lahko nujna stanja ali druga patološka stanja. Zelo pomembna je vloga medicinske sestre, saj je ona tista, ki snema in prva oceni krivuljo elektrokardiografa. Raziskovalna metodologija: Za teoretični del smo uporabili deskriptivno metodo dela. Raziskavo smo izvedli z anketnim vprašalnikom na eni izmed zdravstvenih fakultet s pomočjo kvantitativne metode raziskovanja. Rezultate vseh 70 sodelujočih anketirancev smo obdelali s pomočjo Excela in aplikacije 1ka. Rezultati: Z raziskavo smo ugotovili, da je teoretično znanje pravilnega snemanja elektrokardiograma zadovoljivo, čeprav se pojavlja veliko napak pri natančni postavitvi elektrod. Več težav smo zasledili pri interpretaciji zapisa elektrokardiograma, kjer pogosto ne prepoznajo življenjsko ogrožajočih stanj in stanj, ki so potrebna takojšnje defibrilacije. Sklep: Elektrokardiogram je osnovna, preprosta in neinvazivna preiskava za ugotavljanje motenj srca. Od medicinskih sester se zahteva in pričakuje ustrezno izvajanje intervencije. Ugotovili smo, da bi bilo potrebno več izobraževanja na področju snemanja in interpretacije elektrokardiograma v procesu izobraževanja.
Ključne besede: elektrokardiogram, elektrokardiograf, interpretacija, srce.
Objavljeno v DKUM: 12.09.2018; Ogledov: 1033; Prenosov: 259
.pdf Celotno besedilo (728,17 KB)

3.
Razvoj pametnega monitorja Holter za analizo kardiovaskularnega sistema
Klemen Glušič, 2017, magistrsko delo

Opis: Snemanje in analiza elektrokardiogramov je medicinska metoda za preučevanje električne aktivnosti srca in tako predstavlja nepogrešljiv vir zdravstvenega stanja kardiovaskularnega sistema pri klinični obravnavi pacientov. Za natančno diagnosticiranje zgolj kratkotrajne meritve pogosto ne zadoščajo. Kadar obstaja sum občasnih srčnih motenj, katerih na običajni meritvi elektrokardiograma ni mogoče zaslediti, lahko specialist kardiolog pacientu predpiše Holter monitor, s katerim spremljamo električne meritve srca v dolgotrajnih, celodnevnih meritvah. Izdelali smo brezžičen Holter monitor z aktivno Bluetooth Low Energy povezljivostjo z Androidnimi mobilnimi napravami. To prinaša številne praktične kakor tudi zdravstvene prednosti, ki smo jih podrobneje predstavili v posameznih sklopih članka. Predstavili smo koncept, ki uporabo brezžičnih Holter naprav širi tudi v neprofesionalno, domače okolje.
Ključne besede: Holter, EKG, elektrokardiografija, elektrokardiogram, Bluetooth
Objavljeno v DKUM: 20.04.2017; Ogledov: 1438; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (7,38 MB)

4.
MERJENJE ELEKTROKARDIOGRAFSKIH SIGNALOV V BIVALNEM OKOLJU
Jernej Škrabec, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskali različne načine za merjenje elektrokardiografskih (EKG) signalov v bivalnem okolju. Osredotočili smo se na nemoteče meritve in izdelali merilnik signala EKG, ki smo ga vgradili v ročaj kuhinjske pečice. S pomočjo osebnega računalnika smo ta signal spremljali ter s pomočjo lastnih algoritmov iz njega izluščili medicinsko pomembne informacije. Rezultate smo tudi preverili s pomočjo referenčnega medicinskega merilnika EKG. Tako smo se prepričali, da smo izdelali merilnik, ki bi lahko bil uporaben pri diagnosticiranju na daljavo.
Ključne besede: bioelektrična napetost, elektrokardiogram, EKG, merilnik elektrokardiograma, nemoteče zajemanje
Objavljeno v DKUM: 21.09.2016; Ogledov: 796; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (7,04 MB)

5.
ANALIZA ELEKTROKARDIOGRAMOV NA MOBILNIH NAPRAVAH
Peter Valentan, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrski raziskavi smo zasnovali in izdelali računalniško aplikacijo, ki na mobilnih napravah z okoljem android analizira signale EKG. Aplikacija lahko bere signale iz datotek, ki imajo format MIT-BIH, ali pa iz standardnega elektrokardiografa ADS1x98ECG-FE, ki se prek brezžične povezave bluetooth poveže z mobilno napravo in zajema signal EKG v realnem času. Za to povezavo smo izdelali posebni strojni vmesnik. Enoodvodni signal EKG in rezultati njegove obdelave se prikažejo v grafu, na katerem so označeni valovi P, Q, R, S in T ter koleno J in začetna točka vala T, ki se povezujeta s spojnico ST. V stranski tablici se izpisujejo podatki o srčni frekvenci, pretečenem času, amplitudah vseh razpoznanih valov in o trajanju spojnice ST. Učinkovitost aplikacije smo preverjali z njeno prototipno inačico, razvito v matlabu, tako da smo analizirali signale iz baze aritmij MIT-BIH in glede na tamkajšnje anotacije izračunali občutljivost in natančnost naših razpoznav. Strojne in programske rešitve za mobilne naprave smo preizkusili tudi v realnem času in rezultate avtomatične kvantitativne analize potrdili z ročnim odčitavanjem značilnic iz grafičnih prikazov za analizirane sistole.
Ključne besede: elektrokardiogram, mobilne naprave, detekcija kompleksa QRS, android, java
Objavljeno v DKUM: 06.03.2015; Ogledov: 1158; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (4,07 MB)

6.
PREVERJANJE PRAVILNE UPORABE TEHNOLOGIJE 12-KANALNEGA SNEMANJA EKG SIGNALA V KLINIČNEM OKOLJU
Nina Jaušovec, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo preverjali odstopanja od pravilne postavitve prekordialnih EKG elektrod. Ugotavljamo, da je tudi pri nas pomanjkljivo znanje s področja snemanja EKG, za kar so odgovorne medicinske sestre. Ugotovili smo, da na pravilno postavitev EKG elektrod ne vpliva spol zdravstvenih delavcev, izobrazba, prav tako tudi delovne izkušnje. Največ napak je bilo ugotovljenih pri postavitvi C1 in C2 elektrode. Ugotovili smo, da EKG posnetki pri zdravih prostovoljcih z napačno postavitvijo elektrod izstopajo in so vidni v vseh šestih odvodih. Ugotavljamo tudi, da se posnetek s simulatorjem popolnoma ujema z posnetkom EKG na prostovoljcih.
Ključne besede: elektrokardiogram, elektrokardiografija, prekordialni odvodi, unipolarni odvod, bipolarni odvod
Objavljeno v DKUM: 24.01.2014; Ogledov: 4241; Prenosov: 934
.pdf Celotno besedilo (11,24 MB)

7.
STANDARDI IN POSTOPKI OBRAVNAVE BOLNIKA Z AKUTNIM MIOKARDNIM INFARKTOM V ENOTI INTERNE INTENZIVNE MEDICINE
Matej Repas, 2013, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Akutni koronarni sindrom je pogosta bolezen s skupnimi patogenetskimi mehanizmi in pestro klinično sliko. Bolezni srca in ožilja ostajajo v vsem razvitem svetu vodilni vzrok umrljivosti in obolevnosti in s tem pomembno zmanjšujejo kakovost življenja prebivalstva. Po razširjenosti in pogostosti zapletov je daleč na prvem mestu ishemična bolezen srca, ki je posledica kroničnega aterosklerotičnega bolezenskega procesa koronarnih arterij. Akutni koronarni sindrom pomeni okvir, v katerega umeščamo dramatične zaplete ateroskleroze, prvenstveno akutni srčni infarkt in nestabilno angino pektoris, pa tudi nenadno srčno smrt. Zelo pomembno je splošno poznavanje srčno-žilnih bolezni, saj s širšim poznavanjem in zavedanjem škodljivih dejavnikov tveganja ter izogibanja le-teh zmanjšujemo možnost za nastop akutnega koronarnega sindroma.
Ključne besede: bolnik, akutni koronarni sindrom - AKS, elektrokardiogram - EKG, PTCA, motnje ritma, akutni miokardni infarkt - AMI, univerzitetni klinični center - UKC.
Objavljeno v DKUM: 22.10.2013; Ogledov: 1879; Prenosov: 502
.pdf Celotno besedilo (4,88 MB)

8.
Razgradnja optičnih interferenčnih in inercijskih signalov za analizo človekovih vitalnih funkcij
Sebastijan Šprager, 2013, doktorska disertacija

Opis: V doktorski disertaciji raziskujemo nove pristope, ki za nemoteče spremljanje človekovih vitalnih funkcij temeljijo na razgradnji optičnih interferenčnih in inercijskih signalov. Uporabljamo optični interferometer. Gre za izredno občutljiv senzor, ki je ob posrednem ali neposrednem stiku s človeškim telesom sposoben zaznati še tako majhne perturbacije, povzročene z mehanskimi in akustičnimi vplivi človekovih vitalnih funkcij. Njihovi prispevki so superponirani v interferenčnem signalu. Uvajamo nove dekompozicijske postopke, ki iz takega sestavljenega signala izluščijo prispevke posameznih opazovanih vitalnih funkcij. Inercijske signale, ki opredeljujejo človekovo gibanje, zajemamo s pospeškometrom. Izmerjeni pospeški so primerni za analizo in identifikacijo hoje. Analizni postopek poudarja ciklostacionarne lastnosti hoje s pomočjo statistik višjih redov. V začetnem poglavju pregledamo trenutno stanje tehnike na področju nemotečega spremljanja in analize vitalnih funkcij. Razložimo fiziološke značilnosti, ki so pomembne pri spremljanju človekovih vitalnih znakov. Razpoznavamo jih z razvitimi algoritmi iz nemotečih meritev, hkrati pa jih uporabljamo za referenco. Posvečamo se predvsem srčnemu utripu, dihanju in gibanju. V posebnem poglavju podrobneje predstavimo tudi optični interferometer, ki ima kot senzor najpomembnejšo vlogo pri naših raziskavah. Pri snovanju metodološkega aparata smo morali najprej razviti različne pristope za demodulacijo interferenčnih signalov. Ti so namreč frekvenčno modulirani, zato pomeni demodulacija uvodni korak v njihovo razgradnjo. Metode za razgradnjo optičnih interferenčnih signalov temeljijo na različnih fizioloških značilnosti vitalnih funkcij, katerih energijska vsebina prevladuje v različnih frekvenčnih pasovih. Pristopi, ki smo jih razvili in raziskali, temeljijo na skupinah filtrov, časovno-frekvenčni analizi, časovno-merilni analizi, nelinearnem razširjanju in večkanalni dekompoziciji, nevronskih mrežah ter nazadnje še večmetodnem pristopu. Točnost razpoznavanja srčnih utripov dodatno izboljšamo z optimiziranim določanjem njihovih pojavljanj v času. Optimizacijo opravimo s statističnima analizama dvodimenzionalnih histogramov in največje izkustvene verjetnosti. Predstavimo tudi nov postopek za analizo hoje, ki temelji na statistikah višjih redov in je sposoben razpoznavati različne osebe in načine hoje, hkrati pa sklepati o njihovi medsebojni podobnosti. Uspešnost razvitih metod ovrednotimo z več eksperimenti. Optični interferometer uporabljamo kot posteljni in telesni senzor, meritve pa smo izvedli v nadzorovanih laboratorijskih pogojih. Sledili smo dvema protokoloma: opazovanci so mirovali ali pa so bili telesno aktivni, tako da smo dosegli spremenljiv pulz. S pospeškometri smo merili tudi parametre hoje. Potrdili smo, ali je možno samo iz pospeškov pri hoji ugotavljati identiteto opazovancev in razločevati med njihovimi različnimi načini hoje, pa tudi, kakšen vpliv imajo na hojo različne trdne podlage. Rezultati, ki smo jih dobili z ovrednotenjem eksperimentalnih podatkov, so pokazali visoko učinkovitost in točnost. Predlagani pristopi za razgradnjo optičnih interferenčnih signalov so povsem primerljivi z rezultati obstoječih metod za nemoteče spremljanje vitalnih funkcij ali pa jih celo presegajo. Podobno pokažemo tudi za postopek, ki analizira in identificira hojo.
Ključne besede: biomedicinska tehnika, obdelava signalov, sestavljeni biomedicinski signali, posteljni senzor, telesni senzor, optični senzor, interferometrija, pospeškometer, človekove vitalne funkcije, razpoznavanje srčnega utripa, razpoznavanje dihanja, analiza hoje, balistokardiogram, fonokardiogram, elektrokardiogram, filtri, časovno-frekvenčna analiza, večločljivostna analiza, indeks aktivnosti, kompenzacija konvolucijskih jeder, nevronske mreže, večmetodni pristop, največja izkustvena verjetnost, statisti
Objavljeno v DKUM: 12.04.2013; Ogledov: 2035; Prenosov: 218
.pdf Celotno besedilo (9,56 MB)

9.
MERJENJE NESTANDARDNIH ODVODOV SIGNALOV EKG
Saša Kos, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi predstavljamo programsko in strojno rešitev za nestandardno merjenje elektrokardiografskih (EKG) signalov. Z opisano rešitvijo želimo preveriti, ali je možno hitrejše, preprostejše in nemoteče merjenje EKG-signalov z manjšim številom elektrod, ki so v smislu klinične prakse postavljene na nestandardnih mestih (npr. prstih). Zasnova strojne opreme temelji na treh delih. Prvi predstavlja vezje ADS1298 proizvajalca Texas Instruments, ki opravlja funkcijo zajemanja in ojačenja analognega EKG-signala ter analogno-digitalno (AD) pretvorbo. Drugi je mikrokrmilnik PIC32MX proizvajalca Microchip, ki skrbi za krmiljenje vezja ADS1298 in prenos podatkov preko vmesnika USB na osebni računalnik. Tretji del je osebni računalnik, kjer se podatki obdelajo in shranijo. Programska rešitev je sestavljena iz dveh delov, in sicer kode za mikrokrmilnik PIC32MX, ki skrbi za komunikacijo z ADS1298 in osebnim računalnikom, ter programske opreme na osebnem računalniku, ki skrbi za izris EKG-signala ter obdelavo in shranjevanje podatkov. Z opisano rešitvijo smo uspeli zanesljivo izmeriti EKG-signal z dvema elektrodama, ki sta nameščeni na nestandardnih odjemnih mestih, npr. na prstih rok. Cilj nemotečega in hitrega merjenja je dosežen delno, saj pri krajših razdaljah med elektrodama in kratkotrajnih stikih meritve niso bile zelo zanesljive. Opisano rešitev bi bilo možno izboljšati z izdelavo analognega nizkošumnega predojačevalnika, boljšega algoritma za filtriranje signala ter uporabo kakovostnejših elektrod.
Ključne besede: elektrokardiograf, elektrokardiogram (EKG), standardni odvodi EKG, mikrokrmilnik ADS1298, nestandardne meritve signalov EKG
Objavljeno v DKUM: 31.01.2012; Ogledov: 1812; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

10.
Validacija C4 odvoda prenosnega enokanalnega EKG monitoringa z 12 kanalnim EKG zapisom
David Kac, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo validirali enokanalni EKG aparat, namenjen snemanju v domačem okolju. V raziskavo smo vključili 35 bolnikov, obravnavanih v enoti nujne medicinske pomoči, z vključitvenim kriterijem bolečine v prsih. Pri 15 bolnikih so bile diagnosticirane elevacije ali druge nepravilnosti ST spojnice, pri 12 bolnikih odsotnost P valov v večini primerov zaradi atrijske fibrilacije. Ugotavljali smo, ali so si bolniki sposobni sami posneti EKG s prenosnim snemalnikom OMRON HCG 801. Uspešno si ga je posnelo 92% preiskovancev z akutnimi srčnimi težavami. Posnete EKG zapise smo primerjali z zlatim standardom — posnetkom na 12 kanalnem defibrilatorju Lifepak 12, Medtronic. Primerjavo smo napravili s statističnim testom korelacije in Bland Altman statistično metodo ujemanja dveh meritev. Rezultati kažejo visoko stopnjo korelacije med EKG posnetkom 12 kanalnega EKG in posnetkom prenosnega EKG snemalnika. Frekvenca srca korelira s korelacijskim koeficientom 76% (CI=0,57 — 0,88), Bland Altman pa vse izmerjene vrednosti frekvence srca, razen dveh, vključuje v ± dvakratno vrednost standardnega odstopanja. Senzitivnost Omron snemalnika za prepoznavo P valov je znašala 81% (CI=0,58 — 0,95), specifičnost 100% in površina pod ROC krivuljo 90%. Tudi pri primerjavi posameznih odsekov EKG krivulje smo ugotovili visoko stopnjo korelacije. Dolžine PR intervalov so korelirale s korelacijskim koeficientom 91%, širine QRS kompleksov z 89% koeficientom ujemnja ter QT intervali s 94% koeficientom ujemanja. Statistična analiza ujemanja z Bland Altman metodo je pokazala, da so vse dolžine PR intervala pridobljene s prenosnim snemalnikom znotraj dvakratne vrednosti standardnega odstopanja. Širine QRS kompleksov so bile izven dvakratne vrednosti standardnega odstopanja v dveh primerih, dolžine QT intervala pa v treh. Pri ugotavljanju prepoznavnosti aritmij iz enokanalnega EKG posnetka smo ugotovili, da je senzitivnost izkušenega dravstvenega delavca v NMP za prepoznavo atrijske fibrilacije 90% ter specifičnost 96%. Za prepoznavo elevacij ST spojnice je senzitivnost 80% in specifičnost 90%. Iz naše pilotske študije lahko zaključimo, da je enokanalni EKG snemalnik ustrezno orodje za hitro diagnostiko EKG ritmov.
Ključne besede: Elektrokardiogram, validacija zapisov, prenosni EKG snemalnik, enokanalni EKG snemalnik, 12 kanalni EKG snemalnik, Omron HCG 801.
Objavljeno v DKUM: 09.03.2011; Ogledov: 2872; Prenosov: 314
.pdf Celotno besedilo (31,48 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici