| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Izolacija keratina iz odpadne volne s hidrotermičnimi postopki
Aleksandra Verdnik, 2020, master's thesis

Abstract: Naraščajoča skrb za okolje in vse večje povpraševanje po varnih in trajnostnih bioloških materialih spodbujajo iskanje boljših in zelenih metod za izkoriščanje razpoložljivih naravnih stranskih proizvodov. Odpadna ovčja volna z visoko vsebnostjo keratina (95 %) je le eden izmed stranskih proizvodov, ki nastaja v tekstilni industriji. Smiselno bi bilo biorazgradljiv volneni keratin pretvoriti v komercialne biomateriale in jih uporabiti v nadaljnjih aplikacijah kot sekundarni proizvod. Pri tem ekstrakcija keratina iz odpadne volne s podkritično vodo predstavlja pomembno alternativo konvencionalnim procesom ekstrakcije. V okviru magistrskega dela smo iz odpadne volne izolirali keratin z uporabo podkritične vode. Izolacijo smo izvedli v visokotlačnem in visokotemperaturnem šaržnem reaktorju pri temperaturah med 150 °C in 250 °C in reakcijskem času od 5 min do 75 min. Najvišji izkoristek keratina smo dobili pri temperaturi 180 °C in času 60 min. S Fourierevo transformacijsko infrardečo spektroskopijo smo potrdili prisotnost keratina v dobljenih produktih izolacije. Izoliranemu keratinu smo nato določili molekulsko maso z dvema različnima metodama; s poliakrilamidno gelsko elektroforezo v prisotnosti natrijevega dodecil sulfata (SDS-PAGE elektroforeza) in z uporabo gelske kromatografije. Molekulska masa keratina, nastalega pri reakciji izolacije, je med 4 kDa in 13 kDa. Molekulske mase keratina padajo z naraščanjem temperature.
Keywords: odpadna volna, keratin, izolacija, podkritična voda, gelska kromatografija, elektroforeza
Published: 08.10.2020; Views: 222; Downloads: 0
.pdf Full text (3,85 MB)

2.
Prisotnost aktivacijskih mutacij v genu PIK3CA in okužbe s HPV virusom v vzorcih raka ustne votline in ustnega dela žrela
Maja Jančar, 2018, master's thesis

Abstract: Izhodišče: Rak ustne votline in ustnega dela žrela je eden izmed najpogostejših rakov na svetu. Tradicionalno je povezan s kajenjem tobaka in pitjem alkohola, vendar se s to vrsto raka vedno bolj povezuje okužba HPV. HPV so zelo razširjeni majhni DNA virusi, ki povzročajo različne novotvorbe. V HPV pozitivnih rakih je najpogosteje mutiran PIK3CA gen, ki je zelo povezan z invazivnostjo raka. Prisotnost aktivacijskih mutacij v genu PIK3CA povzroči okrepitev PIK3K signalne poti v tumorskih tkivih, kar nakazuje, da je PIK3CA vpleten tudi v oblikovanje tumorjev. Metodologija: Opravili smo analizo DNA 108 tumorjev in 88 vzorcev zdravih tkiv ustne votline in ustnega dela žrela. Za določanje prisotnosti HPV, določitev tipa HPV in določanje najpogostejših aktivacijskih mutacij v genu PIK3CA smo uporabili metodo verižne reakcije s polimerazo (PCR). Dobljene produkte PCR smo analizirali s pomočjo elektroforeze v agaroznem gelu. Rezultati: Ugotovili smo, da lahko z metodo verižne reakcije s polimerazo določimo prisotnost HPV DNA v vzorcu kakor tudi mutacije v genu PIK3CA. Sklep: PCR reakcija se je izkazala za uspešno metodo za dokazovanje prisotnosti mutacij v genu PIK3CA kakor tudi za določanje prisotnosti HPV DNA v vzorcu. Za potrditev, da je ta metoda primerna tudi za določitev tipa HPV, pa bi morali celotno analizo opraviti na večjem številu vzorcev.
Keywords: DNA, PCR, ORL tumorji, začetni oligonukleotidi, elektroforeza.
Published: 27.09.2018; Views: 580; Downloads: 72
.pdf Full text (1,06 MB)

3.
Uporaba PRT začetnih oligonukleotidov za določanje kromosomskih anevploidij
Klavdija Lipnik, 2015, other monographs and other completed works

Keywords: kromosomske anevploidije, splav, kapilarna elektroforeza, PRT metoda, začetni oligonukleotidi
Published: 03.08.2016; Views: 895; Downloads: 90
.pdf Full text (622,62 KB)

4.
Primerjava dveh metod izolacije DNK pri mrenah (Barbus Cuvier, 1817)
Vahida Puškar Šupuk, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V filogenetskih študijah obstajajo številne metode izolacije DNK iz živalskih celic. Namen diplomskega dela je ugotoviti ustrezno metodo izolacije DNK, ki bi nam služila za nadaljne filogenetske analize. Primerjali smo klasično fenol – kloroform metodo izolacije DNK s komercialnim kompletom QIAamp DNA Mini Kit-om (QIAGEN). Kot model smo vzeli ribe iz rodu mren, Barbus Cuvier.Vzorci mren so bili različne starosti, zato smo jih poimenovali Skupina 1 (izlov 2011.) in Skupina 2 (izlov 2004.). DNK smo izolirali iz dela analne plavuti mren. Z elektroforezo na agaroznem gelu smo ugotavljali kakovost izolirane DNK pri obeh metodah ter med skupinama. S pomočjo Qubit fluorimetra pa smo izmerili koncentracije izoliranih vzorcev DNK. Zaradi nejasnosti, katera metoda izolacije je uspešnejša, smo nadaljeveli analize s PCR metodo, s katero smo pomnožili regijo citokrom b na mtDNK. Sklepali smo, da je za izolacijo genomske DNK bolj primerna metoda s QIAamp DNK Mini Kit-om, vendar pa to ne velja za analize s PCR metodo, metodo pomnoževanja regije citokroma b na mtDNK, kjer je uspešnejša klasična metoda s fenol - kloroformom. Kakovost izolirane DNK je boljša s kompletom QIAamp DNA Mini Kitom (QIAGEN), prav tako je čas izolacije krajši s kompletom. Iz česar lahko zaključimo, da sta obe metodi primerni za izolacijo DNK, vendar je postopek s kompletom QIAamp DNA Mini Kitom (QIAGEN) enostavnejši in hitrejši.
Keywords: elektroforeza, PCR metoda, citokroma b, mrene.
Published: 28.01.2014; Views: 1425; Downloads: 121
.pdf Full text (1,26 MB)

5.
DOLOČEVANJE MONOSAHARIDOV S KAPILARNO ELEKTROFOREZO
Natalija Virant, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil s pomočjo kapilarne elektroforeze kvalitativno in kvantitativno ovrednotiti sestavo monosaharidov v vzorcih kefirana. Optimirali smo celoten postopek z uporabo različnih dolžin kapilare ter različnih dodatkov acetonitrila k boratnemu pufru. Vzorce kefirana smo hidrolizirali s H2SO4, derivatizacijo pa smo izvedli z reduktivno aminacijo, ob uporabi natrijevega cianoborohidrida. Rezultati so pokazali, da kefiran vsebuje glukozo in galaktozo. Določili smo, da je skupna vrednost monosaharidov v območju od 29,2 % do 55,8 %. Koncentracija glukoze je bila v območju od 62,8 mg/L do 113,7 mg/L, medtem ko se je koncentracije galaktoze gibala med 55,2 mg/L in 110,1 mg/L. Ugotovili smo, da je najboljša ločljivost komponent potekla ob uporabi kapilare dolžine 37 cm in 30 % dodatkom acetonitrila k boratnemu pufru.
Keywords: kapilarna elektroforeza, elektroosmotski tok, monosaharidi, kefiran
Published: 04.10.2012; Views: 1615; Downloads: 227
.pdf Full text (2,87 MB)

6.
ELIMINACIJA HMELJEVEGA LATENTNEGA VIROIDA (HLVd) PRI KRIŽANCU HMELJA (Humulus lupulus L.) Z OZNAKO 31/299
Mihaela Velenšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu raziskovali pridobivanje brezviroidnih rastlin iz meristemskega tkiva hmelja, križanca z oznako 31/299. Iz terminalnih in lateralnih brstov je bilo v sterilnih pogojih izoliranih 298 meristemov, ki smo jih položili na MS gojišče z 9µM BAP (6- benzilaminopurin) za iniciacijo brstov (MSB). Od izoliranih 298 meristemov jih je 58 propadlo, 40 jih je zakrnelo, 39 jih je kalusiralo. Od 161 ali 54 % ozelenelih in normalno regeneriranih meristemov jih 65 ali 22 % nismo testirali, 96 ali 33 % pa smo jih analizirali na prisotnost hmeljevega latentnega viroida (HLVd) z metodo RT-PCR in agarozno elektroforezo. Od opravljenih 96 preizkusov prisotnosti HLVd je bilo 9 brezviroidnih križancev hmelja z oznako 31/299. Viroide smo uspešno eliminirali pri 9 oziroma 3 % regenerantov. Eliminacija viroidov je bila uspešnejša pri glavnih poganjkih in manj uspešna pri stranskih poganjkih.
Keywords: žlahtnenje rastlin, viroidi, HLVd hmeljev latentni viroid, hmelj (Humulus lupulus), križanec 31/299, brezviroidne rastline, RT-PCR metoda, agarozna elektroforeza
Published: 18.11.2011; Views: 2193; Downloads: 130
.pdf Full text (4,44 MB)

7.
8.
9.
10.
Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica