| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 37
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
2.
3.
NAČRTOVANJE TRIFAZNEGA VODNO HLAJENEGA ASINHRONSKEGA MOTORJA ZA POGON ELEKTRIČNEGA VOZILA
Dejan Lovrenčič, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Cilj diplomske naloge je napraviti analitični izračun asinhronskega motorja za pogon električnega vozila ter analizirati njegovo delovanje. Ker so motorji v električnih vozilih predvideni za delovanje v širšem frekvenčnem področju, smo motor napajali s pretvornikom in opravljali preizkuse pri različnih frekvencah, saj se motorju pri večanju frekvence poveča oddana moč, povečajo se tudi izgube, kar pa vpliva na izkoristek motorja. Meritve, ki smo jih opravili smo nato primerjali z analitičnim izračunom in primerjali odstopanje med meritvami in izračunom. Vso delo in meritve smo opravili v Laboratoriju za električne stroje (LABES) na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.
Keywords: asinhronski motor, električna vozila
Published: 12.01.2011; Views: 1989; Downloads: 141
.pdf Full text (2,64 MB)

4.
DVOSMERNI STIKALNI PRETVORNIK ZA SUPER-KONDENZATOR
Jernej Hari, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Superkondenzator je element za hranjenje energije v vozilih na električni pogon. Za uporabo v kombinaciji z elektromotornim servopogonom je potrebno napetostno območje delovanja superkondenzatorja prilagoditi območju napajalne napetosti pogona. Pretvornik je zasnovan tako, da nadzorovano pretvarja energijo med glavnimi električnimi komponentami. Pretvornik deluje kot Buck (navzdol), kadar pretvarja energijo, ki se ustvari pri zaviranju ali vožnji po klancu navzdol ter jo shranjuje v baterije ali superkondenzatorje. V obratni smeri oziroma v Boost (navzgor) načinu delovanja pretvarja energijo iz baterij ali superkondenzatorjev v pogonsko energijo za elektromotor.
Keywords: DC-DC pretvornik moči, superkondenzatorji, shranjevanje energije, hibridna električna vozila, nadzor pretoka energije, krmiljenje moči
Published: 06.04.2011; Views: 2856; Downloads: 176
.pdf Full text (2,34 MB)

5.
DVOSMERNI DC/DC PRETVORNIK
Primož Fišer, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen dvosmerni stikalni DC/DC pretvornik, ki se uporablja za dvosmerni prenos energije v sklopu elektromotornega pogona v hibridnih ali električnih vozilih. Pretvornik lahko deluje v načinu navzdol (Buck), kadar s presežno energijo pri zaviranju ali vožnji navzdol polnimo hranilnik energije, ali pa v načinu navzgor (Boost), kjer z akumulirano energijo v hranilniku poganjamo elektromotor. S simulacijo delovanja je bila preverjena in potrjena izbrana topologija pretvornika, rezultati simulacije pa so nam tudi pomagali pri načrtovanju in izbiri komponent, kjer smo največ pozornosti namenili načrtovanju močnostne dušilke. Izmerjen je tudi izkoristek pretvornika v obeh načinih delovanja.
Keywords: stikalni DC/DC pretvornik, hibridna vozila, električna vozila, močnostna dušilka, pulznoširinska modulacija, simulacije, vodenje, meritev izkoristka
Published: 02.11.2011; Views: 2870; Downloads: 270 
(1 vote)
.pdf Full text (3,15 MB)

6.
ORGANIZACIJSKI MODEL VPELJAVE ELEKTRIČNIH VOZIL V REPUBLIKI SLOVENIJI
Boštjan Perše, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Namen diplomskega dela je prikazati razvoj električnih vozil skozi zgodovino in vrsto težav, s katerimi se trg sooča pri uvajanju te dokaj nove tehnologije.
Keywords: električna vozila, polnilne postaje, baterije, infrastruktura, okolje
Published: 22.05.2015; Views: 890; Downloads: 171
.pdf Full text (2,04 MB)

7.
MODELIRANJE ODLOČITVENEGA ZNANJA PRI IZBIRI OPREME ZA OBRAČUNAVANJE PARKIRNINE
Tomaž Čarman, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga obravnava izbiro opreme za obračunavanje parkirnine in sistemov za polnjenje električnih vozil. Pri načrtovanju parkirnih sistemov za posamezno lokacijo je potrebno celostno upoštevati več vidikov, kot na primer: potrebe uporabnikov parkirišča, umestitev parkirišča v območje infrastrukture, način plačevanja parkirnine in podobno. V ta namen je bil razvit praktično preizkušen in kritično vrednoten model za izbiro opreme, ki je najprimernejša za konkretno lokacijo.
Keywords: znanje za odločanje, odločitveni model, parkirni sistemi, električna vozila, polnilne postaje, DEXi
Published: 28.01.2015; Views: 662; Downloads: 59
.pdf Full text (3,87 MB)

8.
Smiselnost nakupa električnega vozila
Luka Juteršek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Električna mobilnost postaja vedno bolj konkurenčna prevozom s konvencionalnimi vozili, za kar je zaslužen hiter tehnološki razvoj v zadnjih dveh desetletjih. Vsi večji proizvajalci avtomobilov že ponujajo ali pa napovedujejo prodajo svojega električnega vozila, zaradi česar lahko v prihodnosti pričakujemo pocenitev teh vozil, predvsem zaradi učinkov ekonomije obsega. Visoke in nestabilne cene naftnih derivatov čedalje bolj favorizirajo električna vozila, katera lahko polnimo na čedalje bolj razvejani mreži polnilnih postaj kot tudi doma, kjer je polnjenje ponoči zaradi cenejše nočne tarife še posebej ugodno. Prednost električnih vozil pred konvencionalnimi je tudi ničelnost emisij in posledično višja stopnja okoljevarstva. V diplomskem delu imamo namen predstaviti trenutno stanje na področju ponudbe električnih vozil pri nas, kot tudi prihajajoča vozila ter na podlagi analize raziskave predstaviti predlog rešitve in podati možnosti za nadaljnji razvoj in uveljavitev električnih vozil.
Keywords: električna vozila, visoke cene naftnih derivatov, emisije, polnilne postaje
Published: 19.12.2012; Views: 1354; Downloads: 472
.pdf Full text (699,41 KB)

9.
Uporaba alternativnih virov energije v prometu
Blaž Jaklič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo raziskovali uporabo alternativnih virov energije v prometu. Opravili smo primerjalno analizo smotrnosti nakupa dostavnih vozil z dieselskim motorjem z nakupom dostavnih vozil z bencinskim motorjem in vgradnjo plinske napeljave. Predstavili smo dve vrsti trenutno najbolj uporabljenih tekočih biogoriv, in sicer bioetanol in biodiesel, njune škodljive vplive na okolje ter prednosti in omejitve njune proizvodnje in uporabe. V nalogi smo predstavili tudi delovanje in uporabo vozil na vodik in električni pogon.
Keywords: plin, alternativni viri energije, bioetanol, biodiesel, vozila na vodik, električna vozila
Published: 27.10.2012; Views: 1957; Downloads: 231
.pdf Full text (1,61 MB)

10.
Električna vozila kot alternativa
Anja Brložnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Promet oziroma transport je ključna dejavnost logistike. Z njim se srečujemo vsakodnevno in si življenje brez njega ne znamo predstavljati. Z večanjem prometa se povečujejo tudi negativni učinki, ki negativno vplivajo na okolje in ljudi. Sprejeti je potrebno določene ukrepe, da ohranimo naravo in zmanjšamo negativne vplive prometa. V diplomskem delu je predstavljeno kdaj in kako se je promet začel razvijati in z njim prometna sredstva, kakšna je okoljska in prometna politika v Sloveniji in Evropski uniji, kakšna je dejanska onesnaženost okolja zaradi prometa, kako to vpliva na zdravje ljudi ter kakšni so ukrepi za izboljšanje trenutne situacije. Rešitev, ki je že nekaj časa znana v svetu in tudi v Sloveniji, so električna vozila, ki bi lahko bila dobra alternativa današnjim vozilom. Vso porabljeno električno energijo pa bi lahko pridobivali iz obnovljivih virov energije in še dodatno zmanjšali vplive na okolje.
Keywords: promet, negativni vplivi prometa, obnovljivi viri energije, električna vozila
Published: 16.02.2013; Views: 1164; Downloads: 190
.pdf Full text (1,99 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica