| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 25
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Knjižne novosti v mednarodnem letu prsti
Ana Vovk, 2015, recenzija, prikaz knjige, kritika

Opis: Leto 2015 je razglašeno za Mednarodno leto prsti kot odziv na številne grožnje, ki degradirajo ta izredno pomemben naravni vir. Za varovanje prsti in odgovoren odnos do njih je potrebno izobraževanje in ozaveščanje vseh ciljnih skupin, ne le tistih, ki imajo neposreden stik s prstmi, temveč vseh, predvsem mladih. Raziskave kažejo, da premalo poznamo prsti in da je skromno znanje, pridobljeno v izobraževalnem sistemu, težko prenosljivo v prakso. S krepitvijo procesa samooskrbe mnogi iščejo dodatna znanja o prsteh. Kot odziv povečane potrebe za izobraževanje so napisane knjige Metodologija raziskovanja prsti v geografiji, Ekosistemski pogled na prsti, Naravni čistilni sistemi ter Ekoremediacije in prilagajanje na podnebne spremembe.
Ključne besede: prsti, ekoremediacije, ekosistemi, knjižne novosti, predstavitve knjig, Metodologija raziskovanja prsti v geografiji, Ekosistemski pogled na prsti, Naravni čistilni sistemi, Ekoremediacije in prilagajanje na podnebne spremembe
Objavljeno v DKUM: 16.04.2018; Ogledov: 1313; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (102,82 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Razumevanje pojma "ekosistemski pristop"
Ana Vovk, 2008, pregledni znanstveni članek

Opis: Človekove aktivnosti v pokrajini povzročajo spremembe v ekosistemih. Naše prilagajanje na spremembe v ekosistemu je počasno, saj se začne pri zavedanju vrednot narave in spreminjanju ustaljenih navad. Družbene spremembe (tehnološke in institucionalne) so lahko hitre in presegajo zmogljivosti sprememb drugih delov ekosistema (npr. hitra poraba naravnih virov presega njihovo obnovo). Prav zato je potrebno pristopiti k odgovornemu odnosu do ekosistemov in njihovih storitev. Eden od pristopov za sožitje med človekom in naravo je ekosistemski pristop.
Ključne besede: ekosistemi, ekoremediacije, trajnostni razvoj, geografija, ekologija
Objavljeno v DKUM: 15.03.2018; Ogledov: 1387; Prenosov: 184
.pdf Celotno besedilo (137,11 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Revitalizacija Gajševskega jezera z ekoremediacijami
Luka Hepe, 2015, magistrsko delo

Opis: Gajševsko jezero se ubada s številnimi težavami, med katerimi so največje onesnažena voda, evtrofikacija in zamuljenost dna. Težave jezera posredno vplivajo tudi na življenje domačinov. Magistrska naloga se ukvarja s celostnim pregledom problematike Gajševskega jezera. Predstavljene so težave, vzroki zanje in posledice trenutnega stanja. Pregled smo predstavili tudi s pomočjo dosedanjih spoznanj drugih avtorjev. V nalogi smo predstavili predloge za začetek sanacije in revitalizacije Gajševskega jezera, ki se bo začela v okviru projekta Dobra voda za vse. Uporabili bomo okolju prijazen pristop, sanacija bo potekala z uporabo tehnike ekoremediacije. Ker slednje lokalni javnosti ni natančneje poznano, bi ob jezeru nastal tudi manjši učni poligon za ekoremediacije, ki bi vključeval ekosistemsko učno pot z učnimi tablami, opazovališče za ptiče, pilotne objekte različnih rastlinskih čistilnih naprav in ERM ukrepe na Gajševskem jezeru in reki Ščavnici. Poligon bo primeren tudi za izobraževanje in ozaveščanje prebivalstva. Nastala bo tudi spletna stran z infocentrom, s katero bodo domačini lahko pridobili še več informacij o ekoremediacijah. V nalogi so predstavljeni raziskovalni podatki, ki smo jih pridobili od lokalnih prebivalcev na javnih delavnicah. S pomočjo teh podatkov smo izdelali idejni predlog za revitalizacijo Gajševskega jezera in nastanek učnega poligona za ekoremediacije ob njem. Na koncu smo predstavili in analizirali pomen revitalizacije in poligona za regijo.
Ključne besede: Gajševsko jezero, ERM, rastlinske čistilne naprave, revitalizacija, poligon za ekoremediacije, trajnostni razvoj regije.
Objavljeno v DKUM: 27.05.2016; Ogledov: 1909; Prenosov: 304
.pdf Celotno besedilo (4,20 MB)

4.
Ekoremediacije za doseganje okoljskih ciljev v Sloveniji
Ana Vovk, Danijel Vrhovšek, 2007, izvirni znanstveni članek

Opis: Okoljski cilji so zapisani v operativnih programih in direktivah ter v drugih strateških dokumentih EU oziroma v mednarodnih pogodbah. Potreba po varovanju voda je zapisana tudi v Okvirni vodni direktivi in v Zakonu o vodah. Najdemo jih tudi v Nacionalnem programu varstva okolja. Usmerjeni so v doseganje dobrega ekološkega stanja in so definirani tako vsebinsko kot časovno. V prispevku želimo pokazati načine s katerimi lahko z ekoremedicijami pomagamo k doseganju okoljskih ciljev. Izhajali smo iz nabora okoljskih ciljev na primeru voda.
Ključne besede: ekoremediacije, okoljski cilji, sonaravni razvoj, Slovenija
Objavljeno v DKUM: 21.12.2015; Ogledov: 1145; Prenosov: 268
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Dimenzije trajnosti
Ana Vovk, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: Trajnostni razvoj je definiran kot pristop s prednostno nalogo povezovanja okoljske, ekonomske in socialne politike in z ukrepi za nadzor porabe naravnih virov, preusmeritev sedanje politike subvencioniranja kmetijstva, prometa, energetike v bolj dolgoročno smer, spremembo davčne politike v smer obdavčenja porabe naravnih virov in postavitev visokih tehnoloških standardov.Ker je na svetu vse več velikih problemov in ti ogrožajo preživetjena Zemlji, je potrebno znova opredeliti trajnostni razvoj. Ta ima namreč več dimenzij in le te izhajajo ene iz druge (in se ne stikajo): ekosistemska dimenzija (ta dimenzija je skladna z ekosistemskim pristopom in jo lahko umestimo kot najbolj pomembno dimenzijo trajnosti); dimenzija celovitosti (neuspeh trajnostnega razvoja je t.i. razkosanje razvoja na gospodarski, socialni, ekološki, človekov in lokalni razvoj ter podpiranje vsakega delnega razvoja posebej); dimenzija blaginje (gospodarska rast, usmerjana v proizvodnjo materialnih dobrin ne bi smela tako usodno vplivati na procese v družbi in naravi kot doslej) in dimenzija samooskrbnosti z vključevanjem javnosti (aktiviranje razpoložljivih potencialov, njihova povezava in motivacija ljudi ter urejenost zakonodaje).
Ključne besede: ekosistemi, ekoremediacije, blaginja, samooskrbnost, sodelovanje javnosti, trajnostni razvoj
Objavljeno v DKUM: 21.12.2015; Ogledov: 1587; Prenosov: 181
.pdf Celotno besedilo (132,57 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Ekoremediacije v življenju ljudi
Ana Vovk, 2007, strokovni članek

Ključne besede: ekoremediacije, ekosistemi, habitati, sonaravni razvoj
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 2428; Prenosov: 107
URL Povezava na celotno besedilo

7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 6.48 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici