| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 278
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Nabava in integracija visokotehnološkega stroja v podjetju tech-gum d.o.o.
Gašper Kuhta, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen postopek nabave stroja v proizvodnjo podjetja Tech-Gum, ki se ukvarja s proizvodnjo izdelkov iz gume. Glavna funkcija stroja je brizganje gume ob visoko ustvarjenem tlaku in temperaturi. Nabava je sestavljena iz več korakov. Vsak korak je pomemben za končno uspešno vključitev stroja. Projekt se je začel z analizo trga prodajalcev strojev in izbiro najboljše ponudbe. Glavni cilj nabave stroja je bil modernizirat podjetje in povečati časovno učinkovitost proizvodnje.
Ključne besede: stroj za brizganje gume, investicija, kredit, ekonomika podjetja
Objavljeno: 13.10.2021; Ogledov: 125; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

2.
Obnova in dozidava hleva krav molznic za namen reje krav dojilj ter ekonomika naložbe
Simon Zdolšek, 2021, diplomsko delo

Opis: V zaključnemu delu je obravnavana obnova in dozidava hleva krav molznic. V tej nalogi je raziskano, ali se v danih razmerah izplača obnova ter dozidava obstoječega hleva z novim načinom gospodarjenja. Krave molznice predstavljajo ogromen časovni zalogaj, tudi če je čreda majhna, na drugi strani pa krave dojilje ne zahtevajo toliko časa, saj se polovico leta skozi ves dan pasejo. V nalogi je raziskano, ali boljši finančni rezultat prinese manj dela po sami investiciji ali prodajo mesa po višji ceni. Narejena je bila primerjava finančnih rezultatov pred in po investiciji, ki je prinesla jasne odgovore, ali se investicija izplača ali ne, in če se, kateri način poslovanja je boljši ter v kolikem času se investicija povrne.
Ključne besede: govedo, krave dojilje, obnova, dozidava, ekonomika
Objavljeno: 28.09.2021; Ogledov: 102; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

3.
Ekonomika preusmeritve v ekološko kmetijo - študija primera
Saša Guštin, 2021, diplomsko delo

Opis: Ekološko kmetijstvo zagotavlja visokokakovostno in lokalno pridelano hrano, zato povpraševanje po ekoloških izdelkih in njihov trg rasteta hitro. V diplomskem delu smo izdelali preusmeritveni načrt za manjšo kmetijo Gerlič. S pomočjo metode kalkulacij skupnih stroškov smo za vsak kmetijski pridelek ocenili pomembnejše ekonomske parametre (vrednost proizvodnje, lastno ceno brez subvencij in lastno ceno s subvencijami, finančni rezultat, koeficient ekonomičnosti itd.). Kalkulacije so bile narejene za vsa tri obdobja pridelave na kmetiji (konvencialno obdobje, obdobje preusmeritve in obdobje ekološke pridelave). Rezultati analize so pokazali, da je preusmeritev kmetije Gerlič na meji ekonomske upravičenosti, kajti koeficient ekonomičnosti se iz 0,77 v konvencionalni pridelavi poviša na 1,02 v ekološki pridelavi – ob predpostavki vhodnih parametrov analize. Kljub temu da je pridelava na meji ekonomske upravičenosti, s pomočjo kalkulacij skupnih stroškov ugotovimo, da so koeficienti ekonomičnosti najvišji v obdobju ekološkega kmetovanja. V okviru raziskave je bila narejena SWOT analiza, kjer smo definirali prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti za analizirano kmetijo.
Ključne besede: ekološko kmetovanje, preusmeritev, kalkulacije skupnih stroškov, ekonomika
Objavljeno: 22.09.2021; Ogledov: 100; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (2,65 MB)

4.
Razvoj in modernizacija izdelka z metodo vrednostne analize
Samo Fras, 2021, diplomsko delo

Opis: Glavna tema diplomskega dela je razvoj inovativnega in zložljivega pležuha. Za razvoj izdelka smo najprej analizirali trg in njegove ciljne skupine ter se nato lotili raziskave konkurence. Preučili smo teorijo vrednostne analize in jo v nadaljevanju uporabili v praktičnem delu naloge, kjer smo razvijali pležuh, ki se lahko zloži in ima vzmetenje. Analizirali smo funkcije in kriterije izdelka ter izbirali med variantnimi rešitvami. Pležuh smo v nadaljevanju skonstruirali v programu Solidworks. Na koncu smo z znanjem o ekonomiki projektov ocenili potencialne ekonomske učinke v primeru vstopa na trg z izdelkom.
Ključne besede: Vrednost, funkcija, pležuh, trg, ekonomika
Objavljeno: 17.09.2021; Ogledov: 103; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)

5.
Investicijski načrt za žagarski obrat Guček
Marta Guček, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je pripravljena finančna analiza in investicijski načrt na lastnem žagarskem obratu. Opravljene analize temeljijo na realnem primeru, kjer so upoštevani skupni stroški in prihodki na žagi. Poleg tega smo opravili še simulacijo investicije sušilnice in peletirke. V enem od poglavij smo predstavili standard za razvrščanje konstrukcijskega lesa pravokotnega prečnega prereza po trdnosti, ki smo ga pridobili v letu 2020 in pomeni veliko prednost na slovenskem in prav tako na evropskem trgu. Cilj magistrskega dela je ugotoviti, ali je naša dejavnost z vidika ekonomike poslovanja upravičena. Obe investiciji smo ocenjevali, upoštevajoč obrestno mero 4 %. Ocena investicije za peletirko bi se nam povrnila v 6 letih, saj je takrat prvič pozitivno ocenjena vrednost NSV. V našem primeru znaša ocena NSV 12.558,66 €. Interna stopnja donosnosti pri peletirki, kjer je vrednost NSV še pozitivna, znaša 6,52 %. Za sušilnico bi se nam investicija povrnila v 3 letih, saj je takrat neto sedanja vrednost prvič pozitivna in znaša 21.055,57 €.
Ključne besede: ekonomika, finančna analiza, žaga, simulacija
Objavljeno: 10.08.2021; Ogledov: 166; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

6.
Tehnično - ekonomska analiza izgradnje sončne elektrarne na stavbah energetike maribor
Matija Meden, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo predstavlja tehnološki in ekonomski vidik izgradnje sončne elektrarne na funkcionalnih površinah podjetja. V našem konkretnem primeru na parkirišču in skladišču podjetja Energetika Maribor. Sončna elektrarna bo namenjena samooskrbi oziroma zmanjšanju stroška električne energije v podjetju in uvajanju OVE. V delu so analizirane različne variante postavitve sončnih modulov s pomočjo programskega paketa PV*Sol, zakonodajna izhodišča in zakonodajni modeli, ki jih je treba upoštevati pred izgradnjo in ekonomska analiza, ter predstavitev rezultatov in poročilo o najdonosnejši opciji.
Ključne besede: Fotovoltaika, obnovljivi viri energije, sončna energija, samozadostnost, subvencije, ekonomika pridobivanja energije s fotovoltaiko
Objavljeno: 09.03.2021; Ogledov: 235; Prenosov: 0

7.
Ekonomski potencial pridelave in predelave maslenih buč
Aleš Zajc, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga raziskuje tržni potencial predelave maslene buče v bučkin čips in bučkino juho ter koeficient ekonomičnosti glede na način predelave. Izdelali smo dva ekonomska modela, v katerih smo ocenili ročni in strojni način pridelave. Modela smo razvili s pomočjo programske opreme Microsoft excel 2016, ki nam je omogočila, da smo izoblikovali in izračunali vse ekonomske parametre. V sklopu naloge smo upoštevali količino 1.428 kg maslenih buč v vsakem predelovalnem procesu. Ugotovili smo, da iz 1.428 kg maslenih buč lahko predelamo 1.428 paketkov bučkinega čipsa, težkih 70 g ali 1200 L bučkine juhe. Rezultati so pokazali, da je predelava ekonomsko smotrnejša v modelu strojne predelave. Koeficient ekonomičnosti je pri ročni predelavi izračunan 0,93 za bučkin čips in 2,40 za bučkino juho. Pri strojni predelavi smo izračunali koeficient ekonomičnosti 1,23 za bučkin čips in 3,68 za bučkino juho. Med samima izdelkoma je večji tržni in ekonomski potencial pokazala bučkina juha, saj v povprečju doseže koeficient ekonomičnosti 3,04 , bučkin čips pa 1,08. Za namen raziskovalne naloge je bila izvedena anketa, v kateri so v večini anketiranci (v anketi jih je sodelovalo 107) podali pozitivno mnenje glede prepoznavnosti in nakupa naših izdelkov. V več kot 80 % so anketiranci odgovorili, da se jim cena za bučkino juho zdi primerna ali celo prenizka, prav tako je že 47 % vprašanih, kdaj v življenju že poskusilo masleno bučo. Nadalje 47 % anketirancev trdi, da imajo masleno bučo ali katero od podobnih buč na jedilniku vsaj enkrat na mesec, 21 % anketirancev pa enkrat na teden. Zaključimo lahko, da ob pravilni izbiri predelovalnega procesa ekonomski in trženjski potencial predelave bučkine juhe obstaja, pri predelavi bučkinega čipsa pa je potencial nekoliko manjši.
Ključne besede: Ekonomika, pridelava, predelava, maslene buče, trženje
Objavljeno: 10.02.2021; Ogledov: 275; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

8.
Ekonomika prireje senenega mleka na kmetiji podlesnik
Denis Podlesnik, 2020, diplomsko delo

Opis: Namen raziskave je priprava preliminarne analize ekonomike prireje senenega mleka na preučevani kmetiji ter s to prirejo povezano investicijo v sušilno napravo za mrvo. Analizirana kmetija leži na Pohorju na nadmorski višini 850 m in spada v območje z omejenimi dejavniki za kmetovanje. Kmetija obsega 27 ha obdelovalnih površin, v hlevu pa je okoli 30 krav molznic. Razvili bomo ekonomski simulacijski model prireje mleka, v katerem bomo upoštevali tri predpostavljene odkupne cene senenega mleka (0,38 €/kg, 0,42 €/kg in 0,48 €/kg). S pomočjo tehnološkega simulacijskega modela bomo ocenili smotrnost investicije v sušilno napravo s tremi boksi v skupni velikosti 1200 m3, umeščeno na obstoječ senik. V tehnološkem simulacijskem modelu bomo zajeli stroške adaptacije objekta, nabavo sušilne naprave, grabeža in peči. Smotrnost finančne investicije bomo preučili na podlagi idejnega projekta prireje senenega mleka.
Ključne besede: ekonomika in finančna analiza, seneno mleko, ocena investicije
Objavljeno: 18.12.2020; Ogledov: 351; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (563,27 KB)

9.
Analiza okoljskih in ekonomskih vidikov poslovanja izbranega podjetja
Maša Kotnjek, 2020, diplomsko delo

Opis: Okoljska ekonomika vedno bolj pridobiva na svojem pomenu, saj se predvsem novonastala podjetja vedno bolj zavedajo pomena vpliva na okolje in ljudi. Zaradi tega smo se lotili analize okoljskih in ekonomskih vidikov poslovanja v podjetju, ki se ukvarja z gojenjem paradižnika. V teoretičnem delu smo preučili različne vire, literaturo in strokovne članke s področja okoljske ekonomike, opredelili definicijo ekonomskega vidika poslovanja podjetja, opredelili definicijo okoljskega vidika poslovanja podjetja in proučili Naturo 2000 in Evropsko vas štorkelj. V empiričnem delu diplomskega projekta smo predstavili izbrano podjetje ter opravili analizo okoljskih vidikov, ki obsegajo vpliv na prebivalstvo, ogrevanje, namakanje, hlajenje, segrevanje, zračenje, odstranjevanje odpadnih voda in materialov ter škropljenje in gnojenje. Cena investicije, trg in zaposlovanje pa so ekonomski vidiki, ki smo jih analizirali. Na osnovi analize lahko sklepamo, da je podjetje zelo okoljsko in ekonomsko pozitivno usmerjeno.
Ključne besede: okoljska ekonomika, okoljski vidiki, ekonomski vidiki, rastlinjak, paradižnik
Objavljeno: 19.11.2020; Ogledov: 305; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (2,59 MB)

10.
Razvoj podstavka za zunanje enote toplotnih črpalk zrak-voda
Andrej Oprčkal, 2020, magistrsko delo

Opis: V nalogi je predstavljen razvoj podstavka za zunanje enote toplotnih črpalk zrak-voda. Prikazan je celoten proces od osnovne ideje do končnega produkta pripravljenega za prodajo. Glavni cilj razvoja je bil ustvariti izdelek, ki je lahek, nosi težo naprave, učinkovito odvaja kondenzat, je enostaven za vgradnjo in estetsko privlačen. Poleg praktičnega prikaza vseh faz razvoja so predstavljene tudi teoretične osnove. Vključene so teme analize trga, iskanja idej, konstruiranja ter proizvodnje izdelka, kontrole kakovosti, oblikovanja pakiranja, priprave dokumentacije, avtorske zaščite in ekonomike izdelka. Do končnega cilja smo prišli z uporabo metod, kot so brainstorming, SWOT, FMEA ter izvedbo benchmarking analize in analize življenjskega cikla. Razvit izdelek ustreza zastavljenim ciljem in podanim tezam.
Ključne besede: razvoj izdelka, projekt, toplotne črpalke, HVAC, konstruiranje, prodajna cena, pakiranje izdelka, avtorska zaščita, dokumentacija izdelka, ekonomika izdelka, kakovost
Objavljeno: 20.10.2020; Ogledov: 281; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici