| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Postopek uporabe brezpilotnikov v prometnem sistemu : magistrsko delo
Ksenija Kotnik, 2024, master's thesis

Abstract: To delo podaja osnovne napotke glede postopkov uporabe brezpilotnikov. Vsebuje podatke o veljavni evropski in slovenski zakonodaji na tem področju. Opisuje tudi vpeljavo konkretnega postopka vpeljave uporabe brezpilotnikov v poslovni proces podjetja. Delo je hkrati primer za zakonito uporabo brezpilotnikov. V delu je prepoznano problematično področje uporabe, ki ga delo poskuša rešiti s konkretnim primerom zakonitega pristopa uporabe brezpilotnikov, ki je v delu predstavljena kot raziskovalno delo s praktičnim primerom. Ugotovljeno je, da je zakonita pot uporabe brezpilotnikov možna in jasna, vendar za številna podjetja nesprejemljiva zaradi zahtevnega postopka upravljanja brezpilotnih sistemov.
Keywords: prometni sistem, brezpilotniki, primer uporabe brezpilotnikov, dron
Published in DKUM: 15.02.2024; Views: 286; Downloads: 19
.pdf Full text (3,40 MB)

2.
Uporaba dronov v silah zaščite in reševanja : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Jaka Progar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu se posvetimo raziskovanju dronov na področju zaščite in reševanja. Pri delovanju služb na tem področju so ključne pridobljene informacije in hitrost odzivov, oboje pa je možno izboljšati z implementacijo brezpilotnih letalnikov. Cilji diplomske naloge so razumevanje delovanja in lastnosti dronov, prepoznavanje sil zaščite in reševanja, raziskava trga dronov na tem področju ter spoznavanje, kaj pomeni dron kot prvi posredovalec. V prvem delu raziskave se posvečamo samim dronom in opredelimo, kaj so droni, od kod izvirajo, kako so sestavljeni in na katerih področjih se jih najpogosteje uporablja. V naslednjem delu diplomske naloge so predstavljene sile za zaščito in reševanje, predstavljena je uporaba dronov v službah gasilstva, policije, medicine in vojske ter delovanje DFR programov. Na koncu povzamemo stanje pri nas ter naše poglede na to, kako drone še bolj implementirati v dejavnosti sil zaščite in reševanja.
Keywords: dron, zaščita in reševanje, brezpilotni letalnik, DFR (dron kot prvi posredovalec)
Published in DKUM: 13.02.2024; Views: 212; Downloads: 14
.pdf Full text (1,27 MB)

3.
Vloga uporabe dronov v panogi nepremičnin : magistrsko delo
Andjelko Andy Kober, 2023, master's thesis

Abstract: Droni so čudež v svetu fotografije, saj fotografom omogočajo enostavno zajemanje slik iz kotov, do katerih še nikoli niso imeli dostopa. In postali so pomembna orodja, zlasti za krajinske in arhitekturne ureditve, pošiljke in nenazadnje tudi v panogi nepremičnin. Za raziskovanje smo izbrali kvantitativno in kvalitativno raziskovanje. Kvantitativno raziskovanje je bilo izvedeno v obliki vprašalnika, ki smo ga razposlali nepremičninskim agentom. Drugi del raziskave je bil kvalitativno naravnan, saj smo s pomočjo petih intervjujev z nepremičninskimi agenti ugotavljali odnos in mnenje nepremičninskih agentov do uporabe dronov v panogi nepremičnin. Možnosti za razvoj uporabe dronov v panogi nepremičnin so zelo široke. Udeležencem v raziskavi se zdi, da je uporaba dronov v panogi nepremičnin primerna. Ena največjih prednosti dronov v nepremičninah je ta, da slike z dronom pomenijo boljšo prodajo. Slabosti pa so motenje posesti sosedov, hrup, poseg v zasebnost, zakonske omejitve in motenje ptic. Večina udeležencev naše raziskave ima zelo slabo znanje o pravnih okvirih uporabe dronov v namen pospeševanja prodaje nepremičnin. Komercialni nepremičninski agenti, nepremičninska investicijska podjetja ali razvojna podjetja, ki prodajajo nepremičnine, želijo sodelovati pri prenovi stavb ali gradbenih projektih, in so izjemno zainteresirani za uporabo dronov za nepremičnine. To so običajno večja mesta, kjer so zračne slike bolj koristne za zajem celotne nepremičnine z istimi tehnikami, vendar z letenjem veliko višje.
Keywords: logistika, zakonodaja, razvoj, dron, nepremičnine
Published in DKUM: 12.02.2024; Views: 253; Downloads: 11
.pdf Full text (1,58 MB)

4.
Odkrivanje od podlubnikov napadenih dreves v smrekovih gozdovih z uporabo drona in multispektralne kamere : diplomsko delo
Andrej Cevzar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Podlubniki, kot sta osmerozobi smrekov lubadar (Ips typographus L.) in šesterozobi smrekov lubadar (Pityogenes chalcographus L.), povzročajo ekstremno gospodarsko in okoljsko škodo v gozdovih, še posebej na območjih, kjer prevladujejo sestoji navadne smreke (Picea abies L. Karst.). V boju s podlubniki je ključnega pomena hitro odkrivanje in sanacija žarišč, žal pa je sistem odkrivanja žarišč v Sloveniji nekoliko zastarel. V okviru diplomskega dela je bil izveden poskus iskanja žarišč podlubnikov s pomočjo drona in multispektralne kamere. Poskus se je izvajal na gozdnem zemljišču velikosti 21,02 ha, ki smo ga preleteli z dronom in posneli posnetke z multispektralno kamero. S pomočjo obdelave zbranih podatkov smo izdelali ortomozaik in NDVI (normaliziran vegetacijski indeks). Na podlagi analize NDVI indeksa smo določili lokacije potencialnih žarišč napadov podlubnikov. Dejansko stanje stopnje napada podlubnikov smo preverili s fizičnim obhodom območja. Rezultati poskusa so pokazali, da so bila na vseh treh območjih, kjer smo predvidevali pojav napada podlubnika, drevesa navadne smreke, ki so kazala znake napada osmerozobega smrekovega lubadarja.
Keywords: navadna smreka, podlubnik, žarišče, dron, multispektralna kamera
Published in DKUM: 04.10.2023; Views: 415; Downloads: 46
.pdf Full text (4,41 MB)

5.
Model drona v programskem okolju AVL CRUISE M : diplomsko delo
David Vide, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela smo naredili model drona, določili cikle letenja ter ugotovili porabo energije v teh voznih ciklih. Uporabili smo orodje AVL CRUISETM M, v katerem smo v funkcijskem bloku naredili model drona, ki je sestavljen iz več formul. Funkcijski blok smo povezali z motorji in baterijo ter ga preizkusili v simulacijskem zavihku, kjer lahko vidimo obnašanje drona ter porabo energije med letom. Ker se je v simulaciji pojavilo nihanje, smo modelu dodali nekaj PID regulatorjev, ki so nihanje izničili. Model smo na koncu nadgradili še z formulami za spremenljiv nagib lopatic.
Keywords: dron, modeliranje, simulacija, cikli letenja, poraba energije.
Published in DKUM: 07.07.2023; Views: 431; Downloads: 49
.pdf Full text (1,74 MB)

6.
Konstruiranje in topološka optimizacija nosilne konstrukcije drona : magistrsko delo
Jernej Čokl, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava optimizacijo ogrodja drona za prevoz prve pomoči. Glavni cilj je minimiziranje mase, kar podaljša čas letenja drona. Na podlagi zahtev je določena oblika; izbrane so potrebne komponente in izveden je preračun časa letenja drona. Izbran je bil primeren material, ki omogoča, da je ogrodje izdelano s postopkom 3D tiska. Nato je bil ustvarjen model, ki so mu bili predpisani ustrezni robni pogoji. Ogrodje je bilo optimizirano v programu ProTOp, kjer je dobilo končno obliko in maso. Dobljen model je z dodatnimi popravki in dodatki primeren za izdelavo.
Keywords: topološka optimizacija, dron, ogrodje, ProTOp
Published in DKUM: 01.06.2023; Views: 353; Downloads: 76
.pdf Full text (4,68 MB)

7.
Brezpilotni zrakoplov s prvoosebnim pogledom : diplomsko delo
Martin Grosek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisan postopek sestavljanja, programiranja in upravljanja brezpilotnega zrakoplova s prvoosebnim pogledom (FPV-drona). V prvem delu smo preučili brezpilotne zrakoplove in njihovo uporabo. Analizirali smo nove zakone za letenje z droni in navadne drone primerjali s FPV-droni. Sestavili smo dron iz posamično izbranih komponent in s pomočjo programa Betaflight prilagodili nastavitve. Nazadnje smo z izdelanim dronom naredili posnetke, ki smo jih uporabili v priloženem videu.
Keywords: brezpilotni zrakoplov, FPV-dron, sestavljanje, programiranje, upravljanje FPV-drona
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 479; Downloads: 80
.pdf Full text (17,69 MB)

8.
Modeliranje in izdelava regulacijskega sistema in propelerjev brezpilotnega letalnika : magistrsko delo
Miha Smrekar, 2022, master's thesis

Abstract: Brezpilotni letalnik je naprava za izvajanje letov brez pilota ali drugih oseb na krovu, ki je daljinsko krmiljena, programirana ali avtonomna. V magistrski nalogi smo izpeljali matematični model brezpilotnega letalnika, naredili analizo glavnih senzorskih sistemov letalnika (giroskop in pospeškometer) in filtrov, ki smo jih uporabili za manjšanje šuma (nizkoprepustni filter in Kalmanov filter), nato smo naredili model Matlab/Simulink celotnega dinamičnega sistema in ustrezno izdelali ter uglasili regulacijo upravljanja in letenja s pomočjo regulatorjev PID. V drugem delu naloge smo izvedli analizo propelerjev brezpilotnega letalnika z uporabo metode BEM (Blade Element Momentum Theory), nato smo s pomočjo Adkinsonove metode ustvarili dizajn 5-palčnega propelerja, ki smo ga nato fizično izdelali in eksperimentalno preizkusili. Rezultati so pokazali, da je metoda BEM predvidela večji potisk, kot smo ga dosegli v fizični izvedbi. V zadnjem delu naloge smo sestavili brezpilotni letalnik, s pomočjo mikroprocesorja Arduino sprogramirali regulacijo sistema, uspešno izvedli testni let in pokazali, da uporabljeni matematični model uspešno opiše obnašanje brezpilotnega letalnika.
Keywords: dron, letalnik, regulacija, propeler, matematični model
Published in DKUM: 15.03.2022; Views: 1074; Downloads: 103
.pdf Full text (14,00 MB)

9.
Premiki kamere pri produkciji z brezpilotnim letalnikom : diplomsko delo
Borut Vračko, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni premiki kamere, izvedeni z brezpilotnim letalnikom. Cilj dela je ugotoviti, kakšne premike je mogoče izvesti z brezpilotnim letalnikom in v katerih primerih je njihova uporaba v videoprodukciji smiselna. Za to so na kratko opisani brezpilotni letalnik in že uveljavljeni osnovni premiki kamere. Po pregledu treh profesionalnih videoposnetkov so prikazani uporabljeni premiki in ugotovitve, ki se nanašajo na njihov prispevek k videoprodukciji.
Keywords: brezpilotni letalnik, dron, premiki kamere, videoprodukcija
Published in DKUM: 04.11.2020; Views: 1087; Downloads: 192
.pdf Full text (490,58 KB)

10.
Uporaba brezpilotnih zrakoplovov pri načrtovanju prometnih ureditev : magistrsko delo
Alem Salaji, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Zajemanje podatkov o prometu in mobilnosti je sestavni del vsake aktivnosti v procesu načrtovanja in upravljanja s prometnim sistemom. Tradicionalni postopki so praviloma zamudni, dragi in pogosto ne dovolj natančni, zato prometni strokovnjaki iščejo rešitve, kako bi na terenu hitreje, ceneje in učinkoviteje zajemali podatke o prometu in mobilnosti ter jih nato z ustrezno programsko opremo obdelovali. Takšna nova možnost se je ponudila s pojavom cenovno dostopnih brezpilotnih zrakoplovi (dronov), ki lahko bistveno olajšajo snemanje dogajanja v kombinaciji s programsko opremo za obdelavo slik, ki omogoča hitro in učinkovito obdelavo posnetega materiala.
Keywords: promet, prometni tok, brezpilotni zrakoplov, dron, analiza posnetkov
Published in DKUM: 28.09.2020; Views: 1099; Downloads: 114
.pdf Full text (3,10 MB)

Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica