| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Spremenjena diskretna kosinusna transformacija s psihoakustičnim modelom za stiskanje zvoka
Grega Premoša, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavimo metodo za izgubno stiskanje zvoka z uporabo psihoakustičnega modela in algoritma spremenjene diskretne kosinusne transformacije. Podatke prenesemo v frekvenčno domeno in odstranimo odseke, katerih človek ni sposoben zaznati. S kosinusno transformacijo pretvorimo podatke naraščujoče po frekvenci in porežemo visoko frekvenčno vsebino. V zadnji fazi uporabimo stiskanje z Lempel-Ziv algoritmom na podlagi markovske verige (LZMA). V rezultatih smo izvedli analizo občutljivosti glede na različne vrednosti vhodnih parametrov metode ter analizo uspešnosti stiskanja glede na kvaliteto izhoda.
Ključne besede: Stiskanje zvoka, psihoakustični model, spremenjena diskretna kosinusna transformacija, frekvenčna analiza, LZMA.
Objavljeno v DKUM: 28.08.2018; Ogledov: 1087; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

2.
UGOTAVLJANJE KAKOVOSTI ORODJA PRI PROCESU PREOBLIKOVANJA PLOČEVINE S POMOČJO VALČNE TRANSFORMACIJE
Dejan Rožič, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je v ospredju opis razvoj sistema za ugotavljanje kakovosti orodja pri procesu preoblikovanja pločevine. Opisane so metode in komponente potrebne za izdelavo nadzornega sistema. Opisan je sistem, ki deluje na osnovi akustične emisije. Signal iz piezoelektričnega senzorja smo analizirali s pomočjo diskretne valčne transformacije. Podatke smo zajemali z Arduino razvojno ploščo in jih preko serijske povezave pošiljali prenosnemu računalniku. Uporabljena sta bila programska paketa LabVIEW in Matlab za analizo signala. Ugotovili smo, da s predstavljenim pristopom lahko zaznamo napake v orodju.
Ključne besede: diskretna valčna transformacija (DVT), progresivno izsekovanje, akustična emisija, piezoelektrični efekt
Objavljeno v DKUM: 06.03.2015; Ogledov: 1406; Prenosov: 218
.pdf Celotno besedilo (3,72 MB)

3.
HIERARHIČNO STISKANJE VIDEA
Luka Markuš, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu najprej opravimo kratek pregled različnih metod hierarhičnega stiskanja videa ter diskretne valčne transformacije, ki je ključna pri formatih, kot sta Motion JPEG 2000 in Dirac. Hierarhično kodranje nam bistveno pospeši dekodiranje, kadar želimo video predvajati pri nižji ločljivosti. V praktičnem delu implementiramo aplikacijo, ki ima možnost shranjevanja in predvajanja videa v formatu Motion JPEG 2000, ter primerjamo zmogljivost hierarhičnih kodekov v različnih ločljivostih z nehierarhičnimi kodeki.
Ključne besede: video kodek, Motion JPEG 2000, diskretna valčna transformacija, stiskanje podatkov, hierarhično stiskanje
Objavljeno v DKUM: 17.11.2014; Ogledov: 1660; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (17,44 MB)

4.
IZVEDBA HITRE DISKRETNE KOSINUSNE TRANSFORMACIJE Z VEZJI FPGA
Mladen Mikulić, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisano načrtovanje in izvedba modula za izračun hitre diskretne kosinusne transformacije (DCT) z vezji FPGA. Glavni del predstavlja vezje za množenje vhodnega signala s koeficienti matrike DCT velikosti 40x40 elementov. Vezje smo opisali z visokonivojskim jezikom VHDL v razvojnem okolju Xilinx ISE WebPACK.
Ključne besede: programirljiva logična vezja FPGA, jezik VHDL, diskretna kosinusna transformacija, digitalna vezja
Objavljeno v DKUM: 23.07.2012; Ogledov: 2568; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (4,14 MB)

5.
6.
7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici