| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Conference poceedings
2012, zbornik recenziranih znanstvenih prispevkov na mednarodni ali tuji konferenci

Ključne besede: management, sistemi, konference, dinamika sistema
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1108; Prenosov: 28
URL Povezava na celotno besedilo

2.
Optimiranje parametrov regulatorja podajalnega pogona obdelovalnega stroja v Simulink okolju
Matic Polak, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje postopek optimiranja parametrov regulatorja. Namen diplomske naloge je izbrati najustreznejši regulator, s pomočjo katerega bi bil statični pogrešek čim manjši, prehodni pojav pa v mejah želenih zahtev. V diplomskem delu smo izdelali dinamični model stroja, na več načinov izračunali stabilnost regulacijskega kroga stroja, prikazali izračune parametrov regulatorja in jih nato vstavili v grafično okolje Simulink. S pomočjo programskega paketa smo nato analizirali obnašanje sistema in izbrali najoptimalnejši regulator za regulacijsko progo.
Ključne besede: Regulator, optimiranje regulatorja, Simulink, dinamika sistema, stabilnost sistema
Objavljeno v DKUM: 15.10.2014; Ogledov: 1321; Prenosov: 173
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

3.
RAZVOJ MATEMATIČNEGA MODELA TRENJA ZA SIMULACIJO DINAMIKE TORNE SKLOPKE V SISTEMU TELES
Tomaž Petrun, 2013, doktorska disertacija

Opis: Doktorska disertacija obravnava razvoj in validacijo modela trenja za uporabo v modelu popolnoma funkcionalne torne sklopke v programskem paketu AVL EXCITE, ki bo omogočal numerične simulacije dinamike sistema teles celotnega pogonskega sklopa. Na podlagi zahtev ciljnega programskega paketa za implementacijo in zahtev, ki izhajajo iz aplikacije in pregleda obstoječe literature, je bil izbran elasto-plastični model trenja kot najprimernejši model za nadaljnjo raziskovalno delo. S pomočjo numeričnih testov je bilo ugotovljeno, da izbran model ne ustreza zahtevam dane aplikacije zaradi nezveznosti modela za določene naključne kombinacije parametrov modela in vhodnih podatkov. Zaradi tega je bila narejena modifikacija elasto-plastičnega modela trenja, ki je odpravila pomanjkljivosti. Razvit modificiran elasto-plastični model je bil validiran na podlagi eksperimentalnih meritev. Za izvedbo eksperimentalnih meritev je bila izdelana posebna merilna proga s poenostavljeno torno sklopko. Merilna proga omogoča meritve prenesenega vrtilnega momenta, normalne sile in vrtilnih hitrosti pod obratovalnimi pogoji, ki se zelo približajo realnim obratovalnim pogojem v pogonskem sklopu z motorjem z notranjim zgorevanjem. Primerjava rezultatov eksperimentalnih meritev in pripadajočih numeričnih simulacij sistema teles z uporabo razvitega modificiranega elasto-plastičnega modela trenja v modelu popolnoma funkcionalne torne sklopke je pokazala zelo dobro ujemanje. Ugotovljeno je bilo, da je razvit modificiran elasto-plastični model trenja sposoben pravilno opisati vse obratovalne faze torne sklopke. Model je sposoben zvezno izračunati količino dejansko prenesenega vrtilnega momenta v vseh obratovalnih fazah torne sklopke. Model je tudi sposoben pravilno upoštevati inducirane dinamične pojave zaradi trenja, kot je na primer "stick/slip" pojav. Razvit modificiran elasto-plastični model trenja ustreza vsem podanim zahtevam za dano aplikacijo in vsem zahtevam za implementacijo v ciljni programski paket.
Ključne besede: modificiran elasto-plastični model trenja, torna sklopka, validacija, eksperimentalne meritve, dinamika sistema teles
Objavljeno v DKUM: 04.06.2013; Ogledov: 2206; Prenosov: 304
.pdf Celotno besedilo (12,03 MB)

4.
RAZVOJ SISTEMSKEGA MIŠLJENJA NA RAZREDNI STOPNJI IZOBRAŽEVANJA
Nives Ozis - Oprešnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Pri proučevanju sistemov v naravi in družbi imamo običajno opravka s kompleksnimi sistemi, ki zahtevajo skrbno obravnavo z vidika poznavanja teorije sistemov. Gre za proučevanja odnosov med posameznimi količinami tako z vidika matematičnega zapisa kot primerjave rezultatov matematičnega modela z rezultati eksperimenta. Pri tem je pomembno, da matematično modeliranje kot uspešno znanstvenoraziskovalno metodo prenesemo na področje izobraževanja. Na razredni stopnji izobraževanja to počnemo na kvalitativni ravni v smislu razvoja sistemskega mišljenja. Na osnovi tega so v diplomskem delu zbrani primeri obravnave kompleksnih sistemov. Primeri so razdelani po posameznih korakih v smislu postopne obravnave kompleksnih sistemov in so s tem v pomoč učitelju pri izvajanju pouka. Prikazana je kompleksnost sistemov, ločevanje sistemov od okolice, dinamika sistemov in celoten razvoj strukture sistemov. Poudarek je na vizualizaciji strukture in dinamike sistemov s tako imenovanimi »vzročno-posledičnimi diagrami«, ki v kvalitativnem smislu nakazujejo odnose med posameznimi členi znotraj sistema. Poudarjen je tudi pomen eksperimenta z vidika primerjave rezultatov modelnih napovedi z rezultati eksperimenta, kar v smislu ujemanja modelnih napovedi z eksperimentom vodi v razvoj strukture sistemov. Z zbranimi primeri smo pokazali, da lahko že na razredni stopnji izobraževanja obravnavamo kompleksnejše sisteme celovito. S tem postane obravnava sistemov realnejša, kar omogoča bistveno boljšo primerjavo z rezultati eksperimenta in učenca navaja na opazovanje realnih procesov v okolju.
Ključne besede: Kompleksni sistemi, sistemsko mišljenje, modeliranje, dinamika sistemov, eksperimenti, razvoj strukture sistema.
Objavljeno v DKUM: 14.06.2011; Ogledov: 2786; Prenosov: 374
.pdf Celotno besedilo (3,18 MB)

5.
Iskanje izvedeno v 7.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici