| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
STABILIZACIJA LEBDEČEGA PREDMETA V MAGNETNEM POLJU
Klemen Kladnik, 2015, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo govori o regulaciji magnetnega telesa v magnetnem polju na določeni razdalji od roba tuljave. Magnetno polje ustvarja tuljava s feritnim jedrom. Za merjenje pozicije smo uporabili linearni Hallov senzor. Celotni sistem je tretjega reda in je nelinearen. Raziskali in načrtali smo takšen regulator, da je sistemu zagotovil stabilno delovanje v delovnih oz. ravnovesnih točkah. S pomočjo Matlab programskega okolja smo izvedli simulacije iz izpeljanih matematičnih modelov. Regulator, ki je zagotovil stabilno delovanje, smo implementirali v DSP krmilnik. Podrobneje smo opisali tudi implementirano programsko kodo v DSP krmilniku. Za lažji nadzor in spremljanje delovanje sistema smo izdelali uporabniški vmesnik, ki uporablja dvosmerno komunikacijo med računalnikom in DSP krmilnikom.
Keywords: regulacija magneta, magnetno polje, digitalni signalni procesor, linearni Hallov senzor
Published in DKUM: 14.10.2015; Views: 1277; Downloads: 165
.pdf Full text (3,53 MB)

2.
DIGITALNO PROCESIRANJE IN OBDELAVA SIGNALOV V ULTRAZVOČNEM MERILNIKU NIVOJEV TEKOČIN
Jernej Vogrinec, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Rezultat diplomskega dela predstavlja možen način digitalne obdelave analognega signala pri postopku merjenja tekočin z ultrazvočnim merilnim sistemom. Merilni sistem sestavlja ultrazvočni merilnik v navezi z digitalnim signalnim procesorjem (v nadaljevanju DSP, ang. Digital Signal Processing) in namensko razvito programsko opremo. DSP na merilnem vezju izvaja krmiljenje digitalnega sintetizatorja. Ta na osnovi digitalne sinteze, generira analogni signal za potrebe delovanja merilnega vezja. DSP pa je zraven vhoda, priključen tudi na izhod merilnega vezja, kjer z vgrajenim A/D pretvornikom zajema merjeno veličino. To veličino ustrezno obdela in posreduje osebnemu računalniku (PC), kjer so merilni rezultati prikazani s pomočjo namensko razvite programske opreme.
Keywords: Ultrazvok, merjenje nivojev tekočin, digitalni sintetizator, digitalni signalni procesor
Published in DKUM: 31.05.2013; Views: 2024; Downloads: 115
.pdf Full text (3,28 MB)

3.
TOKOVNA REGULACIJA ENOSTOPENJSKEGA DC-AC PRETVORNIKA
Lucijan Korošec, 30, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni razsmerniški sistemi, njihova zgradba in pomen. Podrobneje smo predstavili enostopenjski enofazni DC-AC pretvornik. Opisana je tokovna regulacija takšnega razsmerniškega sistema, s katero je mogoče pretvornik priklopiti na elektroenergetsko omrežje, pri tem pa energijo enosmernega vira na vhodu prenašati v omrežje. Pretvornik in tokovno regulacijo smo najprej načrtovali v simulacijskem programskem orodju,rezultati simulacij so podani. Izvedli smo tudi preizkuse na prototipu pretvornika, za katere so prav tako predstavljeni rezultati. Za vodenje pretvornika smo uporabili digitalni signalni procesor, za katerega smo napisali programsko kodo.
Keywords: enostopenjski razsmernik, DC-DC pretvornik, DC-AC pretvornik, tokovni vir, tokovna regulacija, napetostna regulacija, kaskadna regulacija, P-regulator, PI-regulator, PD-regulator, elektroenergetsko omrežje, digitalni signalni procesor, programska koda
Published in DKUM: 19.09.2011; Views: 2639; Downloads: 334
.pdf Full text (1,85 MB)

4.
VGRAJENI SISTEMI DSP/FPGA V SISTEMIH VODENJA
Milan Čurkovič, 2010, master's thesis

Abstract: Naloga predstavlja delo na sistemu digitalnega regulatorja, zgrajenega na digitalnem signalnem procesorju TMS320C32. Digitalni signalni procesor omogoča hitro računanje tudi v formatu s plavajočo vejico, kar je posebej primerno pri razvoju novih algoritmov in pri delu s študenti. Signalnemu procesorju je dodano še programabilno logično vezje -FPGA s 40 tisoč logičnimi vrati za izvedbo tudi nekonvencionalnih perifernih vmesnikov (meritev položaja in hitrosti z inkrementalnim dajalnikom, različni trifazni pulzno širinski modulatorji, različne komunikacije (RS232, RS485, CAN) in sočasne meritve napetosti in faznih tokov). DSP-2 kartica je opremljena s terminalskim programom za prenose uporabniških programov in spremljanje izvajanja programa v tekstovni in gra.čni obliki, kot tudi sprotni prenos uporabniških podatkov na osebni računalnik za kasnejšo obdelavo. Osnovni kartici je bil dodan še vmesnik za vodenje do štiriosnega robotskega mehanizma in vmesnik za dodatno FPGA kartico Nexys ali Nexys2. Ta nam pri kapaciteti FPGA vezja do 1,2 milijona logičnih vrat omogoča tudi izvedbo algoritmov vodenja v samem FPGA vezju in ne samo perifernih vmesnikov. V okviru Inštituta je bila razvita tudi programska oprema za avtomatsko generiranje aplikacij iz MATLAB/Simulink okolja. Kartica se v vseh predstavljenih oblikah v veliki meri uporablja na našem inštitutu in tudi nekaterih drugih pri pedagoškem in raziskovalnem delu. Eden izmed zadnjih projektov je tudi laboratorij za oddaljeno izvajanje preizkusov na različnih DSP-2 sistemih, ki je dostopen preko spletnih strani Inštituta za Robotiko.
Keywords: DSP-digitalni signalni procesor, FPGA, mikrokrmilnik, inkrementalni dajalnik, meritev hitrosti, trifazni mostič, pulzno širinska modulacija, vektorska regulacija, vgrajeni sistemi
Published in DKUM: 06.01.2011; Views: 3298; Downloads: 340
.pdf Full text (6,73 MB)

5.
STABILIZACIJA INVERZNEGA ROTACIJSKEGA NIHALA Z DSP
Nikolaj Semenič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V tem delu je predstavljena priprava programskih gradnikov na procesorju DSP TMS320F28335, ki so bili potrebni za razvoj okolja primernega izvajanju regulacijskih algoritmov. Sistem je bil zasnovan tako, da je prilagodljiv in primeren za nadaljnje eksperimente na področju vodenja in regulacij. Izvedeno je bilo načrtovanje in izvedba algoritmov vodenja za stabilizacijo inverznega rotacijskega nihala.
Keywords: Regulacije, digitalni signalni procesor, regulator v prostoru stanj, linearni kvadratični regulator
Published in DKUM: 02.07.2009; Views: 2934; Downloads: 218
.pdf Full text (2,43 MB)

6.
7.
8.
9.
10.
Search done in 3.51 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica