| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 218
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Prehod iz papirnega v elektronsko poslovanje in arhiviranje: analiza postopkov v računovodstvu
Alja Maučnik, 2024, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava pomembnost prehoda iz papirnega v elektronsko poslovanje in arhiviranje v sodobnem poslovnem svetu. Elektronsko poslovanje je ključno za izboljšanje učinkovitosti, zmanjšanje stroškov ter izpopolnjevanje okoljskih zahtev. Inovativnost in sledenje tehnološkim trendom sta ključnega pomena za konkurenčnost podjetij. Elektronsko poslovanje omogoča boljše razumevanje potreb strank in optimizira notranje procese, kar vodi v večjo produktivnost. Raziskava se osredotoča na prehod podjetij v elektronsko poslovanje in analizira dejavnike, ki nanj vplivajo. Uporabljena je kombinacija opazovanja procesov arhiviranja in intervjujev zaposlenih. Ugotovitve kažejo, da elektronsko arhiviranje prinaša številne prednosti, medtem ko fizično arhiviranje predstavlja ovire, kot so zamudno pregledovanje dokumentov in potreba po velikem prostoru za hrambo. Notranji dejavniki, kot je organizacija notranjih procesov, so ključni pri prehodu v brezpapirno poslovanja. zaposleni prepoznajo pomembnost urejenosti notranjih procesov, kar omogoča uspešen prehod in izkoristek prednosti brezpapirnega poslovanja. zrelost storitev za elektronsko arhiviranje vpliva na uspeh prehoda. Čeprav so elektronski arhivi že dovolj zreli za učinkovit prehod, obstaja še potencial za dodatne izboljšave. Zunanje zahteve po pošiljanju dokumentov v papirni obliki prav tako vplivajo na prehod. Kljub tem oviram se pričakuje, da se bo trend v prihodnosti obrnil v korist brezpapirnega poslovanja, saj so prepoznane prednosti, kot so nižji stroški, večja učinkovitost in trajnostni pristop. Sklep je, da zaposleni v računovodskem oddelku razumejo pomembnost prehoda in so pripravljeni na inovacije ter spremembe v digitalnem okolju. Kljub izzivom se zavzemajo za učinkovito izvajanje digitalnih procesov v prihodnosti.
Ključne besede: Elektronsko poslovanje, prehod, digitalizacija, arhiviranje, računovodstvo.
Objavljeno v DKUM: 12.06.2024; Ogledov: 34; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

2.
Modeliranje delovnega mesta s pomočjo tri-dimenzionalnega skenerja
Jakob Jakolič, 2024, magistrsko delo

Opis: Digitalizacija se vse bolj uporablja na vseh področjih življenja, od poslovanja in izobraževanja do proizvodnje in komunikacije. Magistrska naloga obravnava vizualizacijo in razmestitev delovnih mest. Delovna mesta se zajamejo z nizkocenovnim tri-dimenzionalnim skenerjem Einstar SHINING 3D in vstavljajo v programski paket Factory Design Suite, podjetja Autodesk. Magistrsko delo ugotavlja, ali lahko pridobimo uporabne modele z resničnimi teksturami, in, če jih lahko smiselno umestimo v digitalni dvojček proizvodnje. Digitalni dvojček proizvodnje se uporablja za lažji pregled nad proizvodnjo in pri morebitni novi razmestitvi delovnih mest.
Ključne besede: digitalizacija, razmestitev delovnih mest, 3D skener
Objavljeno v DKUM: 03.06.2024; Ogledov: 60; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (5,16 MB)

3.
Menjava standarda sporočil plačilnih nalogov v gorenjski banki
Bernarda Kejžar, 2024, diplomsko delo

Opis: Zaključno delo se osredotoča na implementacijo novih standardov plačilnega sistema v Gorenjski banki, ki so bili določeni s strani Evropske centralne banke in so začeli veljati nenadoma. Vključuje podroben pregled novih XML sporočil, zlasti ključnih obveznih podatkov, v skladu s standardom ISO 20022 v plačilnem sistemu TARGET2. Obstoječa sporočila za čezmejna plačila so bila zasnovana v povsem drugačnem formatu, zato smo morali v banki procedure zasnovati, na novo prilagoditi zapisom ter jih dodatno digitalizirati. Standardi za tuje naloge ostajajo nespremenjeni do leta 2025, zato smo vzpostavili dva vzporedna procesa, ki morata delovati nemoteno in sinhrono . Glavni cilj naloge je analizirati in implementirati procese za uporabo novega standarda. Vse ugotovitve bomo upoštevali v bodoče pri implementaciji XML sporočil tujega plačilnega sistema. V nalogi so podrobno opisani načrti procesov, cilji dela, predvideni rezultati ter uporabljene metode, tehnike in orodja. Rezultati naloge bodo služili za pomoč pri realizaciji tujih plačilnih nalogov, katere moramo preusmeriti v nove standarde do novembra 2025. Predstavljeni procesi so podrobno obravnavani v bančnem okolju in so prilagojeni za nemoteno delovanje v njem.
Ključne besede: bančne storitve, digitalizacija procesov, plačilni sistem, plačilni sistem SWIFT, storitve TARGET
Objavljeno v DKUM: 03.06.2024; Ogledov: 58; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

4.
Razvoj e-priročnika za sadjarstvo
Samo Miklavc, 2024, magistrsko delo

Opis: Sodobno kmetovanje je danes že visoko razvito in tehnološko podprto. Večina kmetovalcev uporablja internet in pametne telefone. Da bi pripomogli k čim bolj sonaravni in ekonomični pridelavi jabolk, smo v tej magistrski nalogi izdelali e-priročnik za sadjarje. V priročniku imajo sadjarji vse podatke o trenutno aktivnih škodljivih organizmih in potrebnih ukrepih za uspešno zatiranje škodljivcev na enem mestu. E-priročnik je na voljo kot mobilna aplikacija za pametne telefone s sistemom Android. Poleg mobilne aplikacije smo izdelali tudi spletno stran, namenjeno sadjarskim strokovnjakom, kjer lahko vnašajo podatke, ki se prikazujejo v e-priročniku na pametnem telefonu.
Ključne besede: sadjarstvo, priročnik, digitalizacija, mobilna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 22.05.2024; Ogledov: 96; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (4,36 MB)

5.
Model kadrovskih procesov v dobi digitalizacije in staranja zaposlenih
Nena Hribar, 2023, doktorska disertacija

Opis: Raziskava obravnava področje kadrovskega managementa, ki je v današnjem času še kako pomemben sopotnik strateškega razvoja organizacij. Na izbranih kadrovskih procesih se je v povezavi z demografskimi in tehnološkimi spremembami družbe z ustrezno teoretično podlago in raziskovalnim procesom pristopilo k pripravi modela kadrovskih procesov, ki je v prvi vrsti izvirni znanstveni doprinos na področju organizacijskih ved, ožje kadrovskega managementa. Staranje prebivalstva je značilnost praktično vseh držav po svetu in ključno sooblikuje pogoje delovanja organizacij. Značilnosti, ki jih povezuje management organizacij in se dotikajo strateškega delovanja kadrovskega managementa, so vzete v ozir tudi z vidika starostne komponente zaposlenih. Na eni strani imamo tako opravka z izkušnjami zaposlenimi, ki tvorno prispevajo k učinkovitemu in uspešnemu delovanju organizacij, na drugi strani pa pogoje dela, ki jih delegira tehnološki trend razvoja družbe in organizacij, ki pogosto prehiteva trend soočanja s spremembami z vidika zaposlenih, ki se uvrščajo med starejše zaposlene. Na kakšen način pristopati z vidika kadrovskega managementa, ki po vseh teoretičnih zasnovah in aplikativnih izkušnjah predstavlja strateško funkcijo organizacij, je vprašanje, ki je v prvi vrsti povezano z izvajanjem kadrovskih procesov, na drugi strani pa se veže na zaposlene. Ob tem se v skupen mozaik uvršča tudi dimenzija tehnologije, ki je že pred časom prehitela administrativno vodenje zaposlenih in ravno tako prehiteva tudi marsikateri del delovanja v organizacijah. Model kadrovskih procesov predstavlja noviteto na področju znanstvenega raziskovanja v okvirih organizacijskih ved. Pomeni pa tudi doprinos kot strateško orodje organizacijam, ki kadrovski management smelo vključujejo v glavno strukturo managementa organizacij.
Ključne besede: kadrovski management, kadrovski procesi, digitalizacija, staranje, model kadrovskih procesov
Objavljeno v DKUM: 26.03.2024; Ogledov: 184; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (2,04 MB)

6.
Oskrbovalne verige znanja : smernice za zeleni in digitalni prehod
Matevž Obrecht, Tina Cvahte Ojsteršek, Mateja Čuček, Martin Fale, Milena Kajba, Polona Vičič, Lazar Pavić, Bojana Slomšek Šlamberger, 2024

Opis: Znanstvena monografija zajema najsodobnejše ugotovitve s področja trajnostnega razvoja in digitalizacije in njihovo aplikacijo na področje managementa v logistiki in oskrbovalnih verigah. Teoretični del monografije odpirajo poglavja, ki se nanašajo na pojasnitev osnovnih pojmov s področja trajnostnega razvoja, kot so cilji trajnostnega razvoja, okoljska politika, trajnostna proizvodnja in potrošnja, delitvena ekonomija, koncept odrasti in ekonomija blaginje. V nadaljevanju so predstavljeni najsodobnejši trendi s področja trajnosti in povezovanja področij digitalizacije s poudarkom na tem, kaj je aktualno in kaj mlajše generacije vidijo kot priložnosti za prioritetni razvoj. Teoretični del se zaključi s predstavitvijo kompetenčnih modelov s področja trajnosti in digitalizacije ter s predstavitvijo vseživljenjskega učenja kot rešitve za hitrejše pridobivanje znanj s področja trajnostnega razvoja in digitalizacije, saj je zaznano pomanjkanje teh znanj pri posameznikih, ki so končali formalno izobrazbo v času, ko sta trajnost in digitalizacija predstavljali obrobni tematiki in še nista bili tako vpeti v izobraževanje in prioritete logistike in oskrbovalnih verig. Raziskovalni del monografije se začne s predstavitvijo vključenosti trajnostnega razvija v obstoječi zakonodajni okvir. V nadaljevanju so predstavljeni rezultati vključenosti trajnostnih in digitalnih kompetenc v slovenske visokošolske programe in analiza prekrivanja le teh. Ključni raziskovalni del pa predstavljajo rezultati kvantitativne raziskave, ki se nanašajo na identifikacijo nujno potrebnih znanj, spretnosti in veščin s področja trajnostnega razvoja in digitalizacije v logistiki in oskrbovalnih verig, za nemoten hkratni zeleni in digitalni prehod v družbo 5.0. ter razlike v ključnih prioritetnih področjih, ki jih zaznavamo med gospodarstvom, mladimi in akademiki.
Ključne besede: trajnostni razvoj, digitalizacija, oskrbovalne verige, vseživljenjsko učenje, zeleni in digitalni prehod
Objavljeno v DKUM: 25.03.2024; Ogledov: 292; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (5,18 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Vpeljava digitalnih delovnih nalogov v Vulkanizerstvo Furlan d.o.o. : diplomsko delo
Matic Furlan, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo govori o procesni problematiki v storitvenem podjetju in ugotavlja kakšni so potenciali ter možne variantne rešitve za izboljšavo. Središče naloge je vpeljava digitalnih delovnih nalogov, kateri so ključni za učinkovito delovanje celotnega procesa. S pomočjo znanstveno-raziskovalnih metod, je bila izbrana najboljša rešitev za podjetje. Na podlagi tržnih in vrednostnih analiz, pa izbran najboljši produkt, kateri je predlagan za implementacijo. Obravnavana je tudi problematika prerazporeditve delovnih mest in zaposlenih.
Ključne besede: poslovni procesi, tržna analiza, vrednostna analiza, digitalizacija, prenova poslovnih procesov, delovni nalogi, COMBINEX metoda, 635 metoda, amortizacija
Objavljeno v DKUM: 05.03.2024; Ogledov: 238; Prenosov: 0

8.
Vodenje zalog in digitalizacija procesa nabave v podjetju Doorson : magistrsko delo
Tine Glodež, 2024, magistrsko delo

Opis: V predloženem magistrskem delu je predstavljen proces digitalizacije v podjetju Doorson s posebnim poudarkom na digitalizaciji v oddelku nabave. V teoretičnem delu so najprej na splošno opisani nabavni procesi v podjetju, ki v splošnem zajemajo ustrezno spremljanje in analiziranje zalog v podjetju in potem metode naročanja za uravnavo teh zalog. V nadaljevanju je teoretično opisan še proces digitalizacije in z njo povezane glavne značilnosti in usmeritve industrije 4.0. Glavni del naloge predstavlja digitalizacija procesa nabave v podjetju Doorson. Najprej je podana analiza trenutnega stanja na tem področju in ocena trenutnih možnosti za uvedbo digitalizacije z uporabo informacijskega sistema Pantheon. Ugotavljeno je bilo, da predstavlja digitalna transformacija velike izzive in priložnosti pri vodenju zalog in nabavnem procesu ter ima velik vpliv na učinkovitost nabavnega procesa v podjetju Doorson. Na podlagi teh ugotovitev so podane tudi nadaljnje smernice za uvajanje digitalizacije nabave v podjetju Doorson.
Ključne besede: proces nabave, vodenje zalog, digitalizacija, industrija 4.0
Objavljeno v DKUM: 04.03.2024; Ogledov: 234; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (2,96 MB)

9.
Digitalizacija javnih naročil in korupcijska tveganja : magistrsko delo
Tjaša Arnšek, 2024, magistrsko delo

Opis: V sodobnem svetu se dogajajo hitre in neprestane spremembe, katerih ključna sestavina je pogosto digitalizacija. Družba se je preoblikovala v digitalno obliko, kjer binarna niza 0 in 1 omogočata shranjevanje, urejanje in deljenje podatkov. Proces digitalizacije vključuje preoblikovanje analognih materialov v digitalni, elektronski format, namenjen shranjevanju in obdelavi v računalniških sistemih. Vlade po svetu uvajajo digitalizacijo kot osrednjo komponento reforme javne uprave, pri čemer želijo doseči večjo učinkovitost in kakovost storitev. Leta 2010 je Evropska unija z uvedbo več strateških dokumentov in direktiv začela svojo digitalno agendo, pri čemer je prepoznala hitro rastočo digitalno ekonomijo. Ta agenda vključuje širjenje digitalnega poslovanja, prilagajanje digitalizacije v poslovnem svetu ter izboljšanje digitalnih storitev v javnem sektorju in družbi kot celoti. Naša država se prav tako zavzema za prehod v sodobno digitalizirano gospodarstvo v prihodnjem desetletju, kar želi uresničiti s pomočjo strategije za digitalno transformacijo gospodarstva. Manchesterska deklaracija iz leta 2005 je poudarila pomembnost elektronskega javnega naročanja, ki je postalo ključna e-storitev za poslovne subjekte. Ta proces obsega več faz, vključno z e-objavo, e-oddajo ponudb, e-ocenjevanjem ponudb, e-naročilom, e-računom in e-plačilom. Ker je pri javnih naročilih vpleten denar davkoplačevalcev, je ključno zagotoviti transparentnost in učinkovitost v celotnem procesu. Javno naročanje ni le orodje za upravljanje javnih sredstev, temveč tudi sredstvo za uresničevanje javnih politik in spodbujanje razvoja določenih sektorjev. Toda obstaja tudi tveganje za korupcijo, še posebej na področju javnih naročil, ki predstavljajo pomemben del gospodarstva. Vprašanje korupcije postane še posebej pomembno v kontekstu digitalizacije javnega naročanja, saj se postavlja vprašanje, ali digitalni procesi povečujejo ali zmanjšujejo korupcijska tveganja. V okviru zaključnega dela smo tematiko obravnavali s pregledom in analizo relevantne znanstvene ter strokovne literature. Za pridobitev globljega vpogleda smo uporabili kvalitativni pristop raziskovanja, ki je vključeval usmerjene intervjuje s strokovnjaki, ki izvajajo procese javnih naročil.
Ključne besede: digitalizacija, javna naročila, korupcija, tveganja, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 01.03.2024; Ogledov: 394; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (805,73 KB)

10.
Kompetence na področju logistike 4.0 : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Anja Blažan Cvikl, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so obravnavane kompetence na področju logistike 4.0. S pomočjo analize objavljenih zaposlitvenih oglasov prostih delovnih mest v Sloveniji v obdobju od januarja 2020 do konca junija 2020 je bila narejena raziskava o tem, katere kompetence so zahtevane v logistiki in oskrbovalnih verigah in če so to kompetence, ki so značilne za logistiko 4.0. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo podrobno raziskali kompetence, definicije kompetenc, delitev kompetenc in opredelili kompetence v logistiki. Poudarek je predvsem na kompetencah v logistiki 4.0. V empiričnem delu smo proučili in analizirali zaposlitvene oglase, raziskali, katere kompetence potrebuje zaposleni v Sloveniji oz. katere kompetence zahtevajo delodajalci na delovnih mestih s področja logistike in oskrbovalnih verig. Kompetence smo po vzoru Grodek-Szostaka, Ochoa Siguencia, Szelag-Sikora in Marzana (2020) razdelili v tri skupine; tehnične, metodološke in socialne kompetence. Rezultati kažejo, da so najbolj iskane socialne kompetence, sledijo jim metodološke, najmanj zahtev pa je po tehničnih kompetencah. Med socialnimi kompetencami prevladuje potreba po znanju tujega jezika. Znotraj skupine metodoloških kompetenc so najpogosteje iskane administracijske veščine. Najbolj iskana kompetenca v skupini tehničnih kompetenc pa je osnovno znanje računalništva. Pet najpomembnejših in najpogosteje zahtevanih kompetenc v Sloveniji predstavljajo znanje tujega jezika, komunikacijske veščine, osnovno znanje računalništva, timsko delo in administracijske veščine. Nekaterih pomembnih kompetence s področja logistike 4.0, kot so na primer znanje na področju avtomatizacije procesov in robotizacije, znanje naprednih informacijskih tehnologij, programiranje itd., delodajalci v Sloveniji še ne zahtevajo, čeprav so ključne za razvoj logistike v sklopu industrije 4.0.
Ključne besede: kompetence, industrija 4.0, logistika 4.0, zaposlitveni oglasi, digitalizacija, oskrbovalna veriga
Objavljeno v DKUM: 15.02.2024; Ogledov: 220; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

Iskanje izvedeno v 2.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici