| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 46
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
PREDLOG STRATEGIJE VZDRŽEVANJA LINIJE ZA STREGO STISKALNIC
Dušan Lejko, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo vsebuje predlog strategije vzdrževanja linije za strego stiskalnic. Za obravnavano napravo pred začetkom izvajanja diplomskega dela ni obstajal dokument, ki bi sistematično podajal strateški pristop k vzdrževanju. Opisana je celotna linija in s pomočjo FMEA analize so predstavljena najbolj kritična mesta na liniji ter podani predlogi vzdrževalnih ukrepov za ta mesta. Predstavljene so še vse vzdrževalne aktivnosti, ki se nanašajo na standard EN 13306 in se morajo vršiti na celotni liniji med samo življenjsko dobo linije. Rezultat diplomskega dela je projekt, s katerim se bodo zmanjšali stroški vzdrževanja ter povečali učinkovitost in življenjska doba linije.
Ključne besede: vzdrževanje, strategija vzdrževanja, preventivno vzdrževanje, tehniška diagnostika, vzdrževanje stiskalnic
Objavljeno: 11.05.2009; Ogledov: 1923; Prenosov: 173
.pdf Celotno besedilo (19,41 MB)

6.
Učinkovitost različnih shem zdravljenja okužbe z bakterijo HP v Sloveniji v letu 2008
Zvezdana Ojsteršek, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili bakterijo Helicobacter pylori, njene epidemiološke značilnosti in načine dokazovanja le-te, načine zdravljenja, ter nekatere razloge za neuspešno zdravljenje bakterije HP. Posebno poglavje smo namenili zdravljenju v Sloveniji, ki je trotirno, z dvema različnima antibiotikoma in z zaviralcem protonske črpalke. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli s pomočjo anketnega vprašalnika zaprtega in pol odprtega tipa, v letu 2008, v Abakus medico Diagnostičnem centru Rogaška, v Rogaški Slatini. V raziskavo smo vključili 500 bolnikov po končanem trotirnem antimikrobnem zdravljenju. Vsi bolniki so prišli na urea dihalni test en mesec ali več po koncu zdravljenja. Zadnji mesec niso jemali antibiotikov, najmanj deset dni pred preiskavo pa tudi ne zaviralcev protonske črpalke in H2 blokatorjev. Pri bolnikih smo ob ugotavljanju uspeha zdravljenja s posameznimi shemami zdravljenja, spremljali tudi podatke o spolu in starosti. Ugotovili pa smo, da je trenutna priporočena terapija ki jo imamo do sedaj v Sloveniji uspešna, kar dokazuje rezultat, da je končni uspeh zdravljenja še vedno zelo visok z 97,7%.
Ključne besede: Helicobacter pylori, epidemiologija, virulenčni faktorji, diagnostika, zdravljenje.
Objavljeno: 14.07.2009; Ogledov: 2927; Prenosov: 305 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (533,72 KB)

7.
MNENJA STARŠEV O PODPORI, OBRAVNAVI IN IZOBRAŽEVANJU OTROK Z AVTIZMOM
Vanja Šnopl, 2009, diplomsko delo

Opis: Avtizem je nevrološko-biološka razvojna motnja, pri kateri je prizadet predel za komunikacijo in socialne odnose. Stopnje in intenzivnosti motnje so izražene drugače pri vsakem posamezniku, imajo pa razpon od lažjih do težkih oblik. Avtistom je skupno to, da imajo težave pri komuniciranju, učenju, občutenju in socialnih odnosih. Sama sem o avtizmu vedela zelo malo, kar me je vzpodbudilo h globljemu raziskovanju in odkrivanju značilnosti in posebnosti te skrivnostne motnje. V prvem delu diplomske naloge sem s pomočjo strokovne literature podala teoretična izhodišča o avtizmu, družini in izobraževalnemu sistemu, v katerega so vključeni otroci z avtizmom. V drugem delu pa sem poskušala zbrati informacije, znanja in izkušnje staršev, ki imajo otroka z avtizmom. Preučila sem, kakšno je njihovo mnenje o podpori, obravnavi in izobraževanju njihovih otrok. Poskušala sem predstaviti vsakodnevne težave staršev in ovire, s katerimi se srečujejo med razvojem otrok z avtizmom, mnenje staršev o strokovnih službah in sprejetje otroka s strani sorodnikov, prijateljev in drugih oseb. Prav tako sem poskušala ugotoviti, kako je otrok z avtistično motnjo vključen v vzgojno-izobraževalni proces, kako se počuti v razredu in kako ga sprejemajo vrstniki. S pomočjo mentorice sem izdelala anketni vprašalnik in ga ob pomoči predstavnic Centra za avtizem, Društva DAN in CSG Maribor razdelila staršem otrok z avtizmom. Na podlagi rezultatov sem ugotovila, da vsaka družina doživlja avtizem na svoj edinstven način. Starši želijo več informacij in nasvetov strokovnjakov, a so na splošno zadovoljni z delom strokovnih služb. Otrokom z avtizmom lahko najbolje pomagamo z zgodnjo diagnozo, učinkovito obravnavo in dodelanim vzgojno-izobraževalnim načrtom, zato je učinkovito delo teh institucij še posebej pomembno.
Ključne besede: Avtizem, družina, diagnostika, obravnava in terapije otrok z avtizmom, sprejemanje otroka z avtizmom v razredni skupnosti in domačem okolju, izkušnje staršev s strokovnimi delavci, zadovoljstvo s podporo strokovnih služb, izobraževanje otrok z avtizmom
Objavljeno: 01.10.2009; Ogledov: 3532; Prenosov: 653
.pdf Celotno besedilo (835,12 KB)

8.
PREDLOG KONCEPTA VZDRŽEVANJA AVTOMATA ZA REZANJE BLAGA BULLMER 5000 LV
Dean Sabo, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo vsebuje predlog strategije vzdrževanja avtomata za rezanje blaga.Predstavljena so najbolja kritična mesta na stroju s pomočjo FMEA analize, ter podani predlogi vzdrževalnih ukrepov za ta mesta.
Ključne besede: vzdrževanje, strategija vzdrževanja, preventivno vzdrževanje, tehniška diagnostika, vzdrževanje avtomata za rezanje blaga
Objavljeno: 02.10.2009; Ogledov: 1556; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (3,17 MB)

9.
VZDRŽEVANJE IN DIAGNOSTIKA STANJA VRVI PO NAVPIČNIH JAŠKIH
Vito Čanč, 2009, diplomsko delo

Opis: Za funkcioniranje Premogovnika Velenja je temeljnega pomena varen transport premoga, ljudi in materiala po navpičnih jaških na površino. Transport poteka preko naprave za vertikalni prevoz tovora in je življenjsko povezan s pravilnim vzdrževanjem. Velenjski premogovnik uporablja prevažalno napravo proizvajalca GHH. Literature, ki naj bi bila vir navodil vzdrževanja izvoznih naprav, ni. Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu in o tehničnih ukrepih pri prevažanju v podzemnih prostorih in na površini pri raziskovanju in izkoriščanju mineralnih surovin, ki je edini pisni vir, pa ne more predvideti vseh situacij in karakteristik naprav, premogovnikov in različnih tehničnih situacij. Diplomsko delo je poskus ustvariti kompilacijo jasnih navodil za vzdrževanje vrvi transportne naprave velenjskega premogovnika, ki bi naj bila pomoč prihodnjim rodovom.
Ključne besede: Ključne besede: vzdrževanje, diagnostika, prevažalna naprava, transport, vrvi, Koepe sistem, naprava na bobne in bobine.
Objavljeno: 17.11.2009; Ogledov: 2076; Prenosov: 385
.pdf Celotno besedilo (3,85 MB)

10.
NADZOR, UPRAVLJANJE IN VZDRŽEVANJE KLIMATSKIH NAPRAV
Srečko Babič, 2009, diplomsko delo

Opis: Klimatske naprave imajo v farmacevtski proizvodnji pomembno vlogo, saj z njihovim delovanjem zagotovimo predpisane klimatske pogoje v proizvodnih prostorih, ki so pogoj za potek proizvodnje. Da klimatske naprave zanesljivo, učinkovito in ekonomično delujejo, jih je potrebno primerno vzdrževati. Namen diplomske naloge je bil poiskati kritične elemente klimatske naprave, ki so pomembni za zanesljivost njihovega delovanja, ter opraviti analizo možnih okvar in njihovih posledic. Analiza je pokazala, da so kritični elementi, ležaji na rotorju ventilatorjev in parni grelniki sušenja zraka. Za naštete elemente je glede na poudarek zanesljivosti predlagan naslednji sistem vzdrževanja; za vzdrževanje ležajev ventilatorjev je predlagan postopek preventivnega vzdrževanja glede na stanje, nadzor stanja ležajev pa se opravlja z metodo merjenja vibracij. Na sistemu sušenja zraka je na parnih grelnikih bila izvedena konstrukcijska sprememba, s katero se je povečala zanesljivost sušenja zraka. Za nadzor stanja je predlagan postopek kontrole pretoka medijev (para — kondenzat) z metodo termografije. Rezultati diplomskega dela lahko neposredno povečajo uporabnost in zanesljivost delovanja klimatske naprave. Povečanje uporabnosti in zanesljivosti pa je tudi osnovi cilj in namen naloge.
Ključne besede: Klimatizacija, ogrevanje in prezračevanje, preventivno vzdrževanje, vzdrževanje glede na stanje, diagnostika, ležaji, merjenje vibracij, termografija.
Objavljeno: 16.11.2009; Ogledov: 2366; Prenosov: 283
.pdf Celotno besedilo (4,82 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici