| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
ZDRAVSTVENOVZGOJNO DELO PRI PACIENTKAH Z GESTACIJSKIM DIABETESOM
Silvija Skrivarnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Področje diplomskega dela je ugotavljanje učinkovitosti zdravstvenovzgojnega dela z bolnicami z nosečniško sladkorno boleznijo. Zdravstvena vzgoja je pomemben del poklicne dejavnosti medicinske sestre in je ključnega pomena pri zdravljenju sladkorne bolezni, preprečevanju nastanka in razvoja njenih kroničnih zapletov. V teoretičnem delu je predstavljena sladkorna bolezen v času nosečnosti in pred njo, zdravstvena vzgoja in vloga medicinske sestre pri izvajanju zdravstvenovzgojnega programa, ki poteka v obliki učnih delavnic v Ambulanti za sladkorno bolezen in preventivo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. V empiričnem delu je predstavljena raziskava o učinkovitosti zdravstvenovzgojnega dela s sladkornimi bolnicami v času nosečnosti. Za raziskavo smo uporabili anketni vprašalnik s sedemnajstimi vprašanji zaprtega tipa. Predmet raziskovanja je bil prikazati boljši vpogled v dejavnike tveganja, ki vplivajo na nastanek nosečnostne sladkorne bolezni (v katerem starostnem obdobju nosečnic se gestacijski diabetes najbolj pogosto pojavlja, vpliv indeksa telesne teže na pojavnost gestacijskega diabetesa, povezava s prekomerno težo otrok v prejšnji nosečnosti, vpliv pojavnosti sladkorne bolezni v ožjem sorodstvu). Z raziskavo smo ugotovili, da ima večina anketirank vsaj dva dejavnika tveganj ob nastanku gestacijskega diabetesa in da zdravstvenovzgojno delo medicinske sestre pripomore k zmanjšanju zapletov gestacijskega diabetesa.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: zdravstvena vzgoja, sladkorna bolezen, medicinska sestra, gestacijski diabetes.
Objavljeno: 09.08.2010; Ogledov: 2905; Prenosov: 853
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

2.
ČLOVEK Z DIABETESOM V DELOVNEM PROCESU
Aleksandra Rusjan, 2009, diplomsko delo

Opis: Problem, ki smo ga obravnavali v tej diplomski nalogi, je človek z diabetes v delovnem procesu. Diabetes je v sodobnem svetu ena izmed bolj razširjenih bolezni, predvsem zaradi načina življenja. V diplomi bomo najprej predstavili pojme sladkorne bolezen, njene značilnosti, vzroke za nastanek, preventivo. Opisali bomo tudi načine izračuna dnevne potrebe po hrani, spoznali prilagojen jedilnik za diabetike, ki jim omogoča nemoteno delo. V raziskovalnem delu smo s pomočjo anketnega vprašalnika raziskali stališča, ki jih imajo diabetiki do svoje bolezni, predvsem na delovnem mestu. Pri statističnem testiranju hipotez raziskovalnega dela smo uporabili program SPSS z 0,05 stopnjo tveganja ter grafe in tabele. Kot možnost nadaljnjega razvoja smo ponudili ustanovitev tečaja o diabetesu v organizaciji, ki smo ga podrobneje predstavili v prilogah in razkrili kritično oceno raziskovalnega dela diplomske naloge.
Ključne besede: diabetes, delovni proces, tečaj o sladkorni bolezni.
Objavljeno: 30.09.2009; Ogledov: 1732; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (2,91 MB)

3.
Zdravstvena nega pacientke z gestacijskim diabetesom
Jelena Volmajer, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo opisali gestacijski diabetes, dejavnike tveganja za nastanek bolezni, diagnosticiranje, možne zaplete za pacientko in otroka, načine zdravljenja ter obvladovanja bolezni. Predstavili smo zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre v zvezi z zdravljenjem gestacijskega diabetesa, ki zajema sladkorno dieto, pomen fizične aktivnosti in insulinsko zdravljenje. Opisali smo tudi vlogo medicinske sestre pri vseh pregledih in preiskavah v zvezi z boleznijo. V empiričnem delu smo s pomočjo študije primera izdelali standardni načrt zdravstvene nege pri pacientki z gestacijskim diabetesom, na podlagi 11 funkcionalnih vzorcev zdravega obnašanja po Marjory Gordon.
Ključne besede: gestacijski diabetes, sladkorna bolezen, medicinska sestra, sladkorna dieta, telesna aktivnost, inzulin.
Objavljeno: 09.08.2010; Ogledov: 2192; Prenosov: 454
.pdf Celotno besedilo (413,44 KB)

4.
Modeliranje regulacije krvnega sladkorja
Vito Šimonka, 2012, diplomsko delo

Opis: V seminarju obravnavamo modeliranje regulacije krvnega sladkorja. Predstavimo dva modela. Minimalni model zajema koncentraciji glukoze in inzulina v krvni plazmi in aktivnost inzulina v medcelični tekočini. V kompleksnejšem modelu je kot modelna spremenljivka upoštevan tudi glukagon, ki sistemu omogoča vrnitev v stacionarno stanje po kratkotrajnem dvigu ravni glukoze v krvni plazmi. Predstavljene so simulacije različnih stanj, v katerih se lahko nahaja biološki sistem: hiperglikemija, glukozni šok in diabetes. Simuliran je tudi časovni potek koncentracij glukoze, inzulina in drugih modelnih spremenljivk po zaužitju raznih obrokov.
Ključne besede: regulacija glukoze, inzulin, glukagon, glikogen, matematično modeliranje, diabetes
Objavljeno: 27.09.2012; Ogledov: 1175; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

5.
OBRAVNAVA PACIENTKE Z NOSEČNOSTNO SLADKORNO BOLEZNIJO IN VLOGA MEDICINSKE SESTRE
Jure Pavič, 2014, diplomsko delo

Opis: Nosečnostna sladkorna bolezen predstavlja pomemben zdravstveni problem. Je dejavnik tveganja za nastanek zapletov v nosečnosti. Če se bolezen pravočasno ne odkrije, so lahko posledice nezdravljenja usodne za razvijajoči se plod. Glavni cilj pri zdravljenju nosečnostne sladkorne bolezni je obdržati vrednosti krvnega sladkorja v mejah normalnih vrednosti. Pacientke z nosečnostno sladkorno boleznijo imajo enake možnosti, da imajo zdravega otroka, če je sladkorna bolezen v nosečnosti ustrezno zdravljena, kot tiste nosečnice brez sladkorne bolezni.
Ključne besede: nosečnostna sladkorna bolezen, gestacijski diabetes, sladkorna dieta, telesna aktivnost, medicinska sestra.
Objavljeno: 22.08.2014; Ogledov: 1145; Prenosov: 241
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

6.
KAMPANJA PROTI DIABETESU BODI ODLIČNJAK! KOT PROAKTIVNO KREIRANJE ODNOSOV Z JAVNOSTMI, ZA DOSEGANJE BOLJŠE PREVENTIVE PRED DIABETESOM
Matej Lovšin, 2014, diplomsko delo

Opis: Diabetes je eden glavnih zdravstveno socialnih problemov razvitih držav. Slovenija ni izjema in skoraj 10 % odraslega prebivalstva ima diabetes ali pa so ogroženi. Vse bolj intenzivno se iščejo inovativni pristopi za omejevanje bolezni, še zlasti v nevladnem sektorju. Nevladna organizacija Zavod za izobraževanje o diabetesu je tako leta 2012 začel nacionalno kampanjo za omejevanje in preprečevanje diabetesa »Bodi odličnjak!« Gre za prvo tovrstno akcijo na področju diabetesa v Sloveniji, zato sem jo izbral za temo svojega diplomskega dela. V diplomski nalogi predstavljam kampanjo, njene cilje in ciljno publiko, kateri subjekti jo izvajajo, kakšna sta management in organizacija kampanje ter kakšno vlogo ima izobraževanje v kampanji. Zanimalo me je tudi, kako se meri uspešnost takšne kampanje in kakšni so načrti za prihodnost. Za ilustracijo na kratko predstavim tudi podobne zdravstvene kampanje po svetu, saj je v tujini ta praksa bolj razvita in predstavlja pomemben napredek pri reševanju problemov javnega zdravstva. V raziskavi sem uporabljal metodo analize podatkov in izbrane literature. Za podatke sem zaprosil tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje. Diplomska naloga je sestavljena iz dveh delov. V prvem delu orišem teoretične osnove odnosov z javnostmi in izobraževanja ter teorije o javno zdravstvenih kampanjah, nekaj jih kot zgled dobre prakse v nadaljevanju naloge tudi predstavim. V nadaljevanju na kratko opišem bistvene značilnosti diabetesa in njegov vpliv na družbo, kasneje pa se osredotočam na kampanjo »Bodi odličnjak!« Glede na izpeljavo in doseg kampanje »Bodi odličnjak!« in v primerjavi z znanimi svetovnimi kampanjami na področju preprečevanja diabetesa, ugotavljam, da je model kampanje pravilen. Cilji kampanje so: preprečevanje diabetesa, izboljšanje rezultatov zdravljenja in opozarjanje na pomen krvnega sladkorja. Za dosego teh ciljev se izvajajo izobraževalni dogodki kot so diabetes INFO točke in vsakoletni izid strokovne publikacije »Spremenimo diabetes« . Poseben pomen so dobila kratka in jasna sporočila o pomenu krvnega sladkorja, razpoznavni logotip kampanje in gesla, kot so: »Krvni sladkor čista 5. Bodi odličnjak!«. Uspešnost in doseg kampanje se meri po številu distribuiranih izvodov izobraževalnega gradiva, številu opravljenih meritev krvnega sladkorja , obisku spletne strani in obisku dogodkov. Uspeh se meri tudi po številu objav v medijih ter branosti/gledanosti teh medijev. Za natančnejše merjenje uspešnosti in vrednotenje kampanje bi bile potrebne dodatne raziskave in spremljanje pojavnosti diabetesa. Ob naraščanju trenda diabetesa v Sloveniji je lahko taka kampanja dober model za obvladovanje diabetesa, kar sem skušal dokazati tudi v diplomski nalogi.
Ključne besede: Diabetes, življenjski slog, kampanja, javnost, izobraževanje
Objavljeno: 09.10.2014; Ogledov: 847; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)

7.
POMOČNIK ZA SPREMLJANJE DIABETESA
Biserka Zinreich, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se osredotočili na področje diabetesa na slovenskem območju ter spletnim in mobilnim aplikacijam, ki so na voljo za pomoč pacientom pri tem bolezenskem stanju in njihovem vsakdanjem življenju. Najprej smo pregledali stanje na tem področju in izpostavili nekaj aplikacij, ki bi v Sloveniji lahko bile v pomoč pacientom diabetesa. Pri tem smo ugotovili, da v Sloveniji ni prosto dostopne rešitve, ki bi neposredno ciljala diabetike. Nato smo predstavili metode in tehnologije, s katerimi smo kasneje izdelali prosto dostopno spletno aplikacijo, namenjeno diabetikom in njihovim potrebam. Pri tem smo se posvetili tehnologijam HTML, CSS, JavaScript, ASP in PostGreSQL.
Ključne besede: diabetes, razvoj spletnih strani, ASP (Active Server Pages), spletni portal
Objavljeno: 28.09.2015; Ogledov: 627; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (4,61 MB)

8.
9.
ZDRAVSTVENO VZGOJNI PROGRAM NOSEČNICE Z GESTACIJSKIM DIABETESOM V DIABETOLOŠKI AMBULANTI
Karmen Čeh, 2015, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Gestacijski diabetes ali nosečnostna sladkorna bolezen predstavlja velik zdravstveni problem in zahteva velike spremembe v življenju nosečnice. Število nosečnic z gestacijskim diabetesom se iz leta v leto povečuje. Namen diplomskega dela je ugotoviti, ali nosečnice z gestacijskim diabetesom upoštevajo navodila zdravstvenega osebja in ali so dovolj informirane o svoji bolezni. Zanimalo nas je, ali gestacijski diabetes vpliva na kakovost življenja nosečnic. Najpomembnejši cilj pri zdravljenju in zdravstveni vzgoji nosečnic z gestacijskim diabetesom je obdržati vrednost glukoze v krvi v ciljnem območju. Raziskovalna metodologija: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Izvedeno je bilo anketiranje 30 naključno izbranih nosečnic s postavljeno diagnozo gestacijski diabetes, ki so bile zdravljene v diabetološki ambulanti UKC Maribor. Rezultati: Rezultati raziskave so pokazali, da so nosečnice dobro poučene o gestacijskem diabetesu. 93 % nosečnic navaja, da upošteva nasvete zdravstvenega osebja. Ob odkritju gestacijskega diabetesa se je 93 % nosečnicam, ki so sodelovale v anketi, kakovost življenja spremenila. Med vsemi spremembami so kot največjo težavo navedle samokontrolo glukoze v krvi in načrtovanje obrokov. Sklep: Nosečnica z gestacijskim diabetesom v času nosečnosti informacije išče povsod. Za uspešno izvedbo zdravstveno vzgojnega dela si mora medicinska sestra pridobiti zaupanje nosečnice, da ji lahko svetuje o zdravem življenjskem slogu, samokontroli ter samovodenju. Naloga nosečnice je vsakodnevno upoštevanje nasvetov zdravstvenega osebja, saj s tem preprečijo morebitne neugodne izide nosečnosti.
Ključne besede: nosečnica, gestacijski diabetes, ambulanta, zdravstvena vzgoja, samokontrola
Objavljeno: 23.11.2015; Ogledov: 1422; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

10.
Intracellular serotonin modulates insulin secretion from pancreatic ß-cells by protein serotonylation
Nils Paulmann, Maik Grohmann, Jörg-Peter Voigt, Bettina Bert, Jakob Vowinckel, Michael Bader, Maša Skelin, Marko Jevšek, Heidrun Fink, Marjan Rupnik, Diego Walther, 2009, izvirni znanstveni članek

Opis: While serotonin (5-HT) co-localization with insulin in granules of pancreatic ß-cells was demonstrated more than three decades ago, its physiological role in the etiology of diabetes is stili unclear. We combined biochemical and electrophysiological analyses of mice selectively deficient in peripheral tryptophan hydroxylase (Tph1-/-) and 5-HT to show that intracellular 5-HT regulates insulin secretion. We found that these mice are diabetic and have an impaired insulin secretion due to the lack of 5-HT in the pancreas. The pharmacological restoration of peripheral 5-HT levels rescued the impaired insulin secretion in vivo. These findings were further evidenced by patch clamp experiments with isolated Tph1-/- ß-cells, which clearly showed that the secretory defect is downstream of Ca2+ -signaling and can be rescued by direct intracellular application of 5-HT via the clamp pipette. In elucidating the underlying mechanism further, we demonstrate the covalent coupling of 5-HT by transglutaminases during insulin exocytosis to two key players in insulin secretion, the small GTPases Rab3a and Rab27a. This renders them constitutively active in a receptor-independent signaling mechanism we have recently termed serotonylation. Concordantly, an inhibition of such activating serotonylation in ß-cells abates insulin secretion. We also observed inactivation of serotonylated Rab3a by enhanced proteasomal degradation, which is in line with the inactivation of other serotonylated GTPases. Our results demonstrate that 5-HT regulates insulin secretion by serotonylation of GTPases within pancreatic ß-cells and suggest that intracellular 5-HT functions in various microenvironments via this mechanism in concert with the known receptor-mediated signaling.
Ključne besede: insulin secretion, serotonin, insulin, glucose, diabetes mellitus, guanosine triphosphatase, exocytosis, pancreas
Objavljeno: 16.06.2017; Ogledov: 462; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (774,75 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici