| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Staranje prebivalstva v mestu Maribor
Uroš Horvat, 2017, izvirni znanstveni članek

Opis: Avtor v uvodu analizira starostno sestavo prebivalstva v večjih slovenskih mestih in jo primerja s sestavo v mestu Maribor. Ugotavlja, da Maribor izkazuje najvišji delež starejšega prebivalstva in najvišji indeks staranja. V nadaljevanju analizira demografske razmere v 38 krajevnih skupnostih v mestu v obdobju med letoma 1981 in 2015. Ugotavlja, da se proces staranja razlikuje po posameznih delih mesta. V začetnem obdobju so bile najbolj neugodne razmere v starejšem delu mesta na levem bregu reke Drave, v zadnjem desetletju pa je staranje prebivalstva bolj izrazito v starejših t. im. delavskih stanovanjskih soseskah na desnem bregu, kamor se je mesto širilo v 60., 70. in 80. letih 20. stoletja in se je v njih vselila starostno dokaj homogena populacija. Na drugi strani se znotraj mesta kažejo ugodne demografske razmere v tistih območjih, v katerih je prišlo do sanacije in revitalizacije.
Ključne besede: družbena geografija, demogeografija, sestava prebivalstva, staranje prebivalstva, geografija naselij, mestno prebivalstvo, Slovenija, Maribor
Objavljeno v DKUM: 16.04.2018; Ogledov: 1548; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Izobrazbena sestava prebivalstva v mestu Maribor
Uroš Horvat, 2017, izvirni znanstveni članek

Opis: Avtor v uvodu analizira izobrazbeno sestavo prebivalstva v večjih slovenskih mestih in jo primerja s sestavo v mestu Maribor, ki je drugo največje univerzitetno mesto v Sloveniji. Ugotavlja, da sodi Maribor med mesta z najvišjim deležem prebivalstva z doseženo terciarno izobrazbo v Sloveniji, vendar pa je v mestu še vedno z nadpovprečnim deležem zastopano prebivalstva s srednješolsko izobrazbo, kar je posledica intenzivnega razvoja industrijske dejavnosti v preteklih desetletjih. V nadaljevanju analizira razmere v posameznih delih mesta in ugotovi pomembne razlike med posameznimi deli mesta. Območje na levem bregu Drave izkazuje višji delež prebivalstva s terciarno izobrazbo, medtem ko območja na desnem bregu, zlasti na območjih starejše pozidave iz 50., 60. in 70. let 20. stoletja ter ob starejših industrijskih conah, izkazujejo višji delež prebivalstva z osnovnošolsko izobrazbo.
Ključne besede: družbena geografija, demogeografija, sestava prebivalstva, izobrazbena sestava, geografija naselij, mestno prebivalstvo, Slovenija, Maribor
Objavljeno v DKUM: 16.04.2018; Ogledov: 1365; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Stanovanjsko varstvo starejšega prebivalstva v Sloveniji : domovi za starejše in lastniško zasedena stanovanja
Boštjan Kefo Kerbler, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: Zaradi staranja prebivalstva je problematika ustreznega stanovanjskega varstva prebivalstva za starejše vse bolj pereča. V Sloveniji je za starejše ljudi na voljo več oblik bivanj za starejše, med katerimi smo se v članku osredotočili na dve, ki sta v Sloveniji najbolj razširjeni, in sicer na domove za starejše in lastniško zasedena stanovanja. Predstavljene so njune značilnosti, kritično so analizirali problemi obeh oblik stanovanjskega varstva in podane so rešitve teh problemov. Članek temelji na analizi relevantne literature, statističnih podatkov in rezultatov znanstvenih raziskav o obravnavani temi. Skozi razpravo prinaša nova spoznanja o možnostih zagotavljanje primerne stopnje stanovanjskega varstva starejšega prebivalstva v Sloveniji v prihodnje.
Ključne besede: Slovenija, demogeografija, starejši ljudje, staranje prebivalstva, domovi za starejše
Objavljeno v DKUM: 10.04.2018; Ogledov: 1103; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (136,73 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Demografske značilnosti Maribora in njegova notranja členitev
Damijana Počkaj Horvat, 1997, izvirni znanstveni članek

Opis: Mesto Maribor doživlja podobne demogeografske procese kot veliko evropskih mest. Prebivalstvo se hitro stara, rodnost pada, vse manj je preselitev v mesto. Podobne demografske in gospodarske razvojne značilnosti veljajo tudi za širše vplivno območje Maribora, kar samemu mestu ne omogoča
Ključne besede: demogeografija, Maribor, Slovenija, mesta
Objavljeno v DKUM: 30.12.2015; Ogledov: 817; Prenosov: 51
URL Povezava na celotno besedilo

5.
Razvoj prebivalstva v mestu Maribor v obdobju med letoma 1981 in 2002
Uroš Horvat, 2006, izvirni znanstveni članek

Opis: V prispevku so prikazane značilnosti prebivalstvenega razvoja v mestu Maribor med letoma 1981 in 2002. Razvoj je sledil glavnim razvojnim tendencam v drugih večjih mestih v Sloveniji, vendar je bila v obravnavanem obdobju depopulacija najbolj intenzivna prav v Mariboru. V zadnjih letih trend zmanjševanja števila prebivalstva v Mariboru kaže na letno stopnjo zmanjšanja za okoli 1,2 %. Maribor ima med večjimi mesti v Sloveniji tudi najvišji delež starega prebivalstva in najvišji starostni indeks. Zaradi vpliva različnih socialnih in ekonomskih dejavnikov se demografske razmere razlikujejo po posameznih delih mesta.
Ključne besede: demografija, demografski razvoj, nataliteta, smrtnost, selitve, demogeografija, Maribor
Objavljeno v DKUM: 21.12.2015; Ogledov: 1122; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (580,17 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
7.
Tipi demografskih območij v subpanonski Severovzhodni Sloveniji
Damijana Počkaj Horvat, 1991, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Prispevek predstavlja rezultate tipizacije demografskih območij v subpanoski SV Sloveniji in jih primerja z "demografsko ogroženimi območji" v Sloveniji, določenimi z Zakonom o spodbujanju demografsko ogroženih območij leta 1990.
Ključne besede: geografija, demogeografija, poselitev, Slovenija, Pomurje, Podravje
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1012; Prenosov: 111
URL Povezava na celotno besedilo

8.
Razporeditev prebivalstva v Severovzhodni Sloveniji z vidika kraja bivanja in kraja zaposlitve
Borut Belec, 1991, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Članek analizira razmerje med številom aktivnega prebivalstva v kraju bivanja in v kraju zaposlitve ter razmerje zaposlenih glede na kraj zaposlitve z namenom ugotavlja stopnje demografske mobilnosti.
Ključne besede: geografija, demogeografija, migracije, dnevne migracije, Slovenija, Pomurje, Podravje
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1197; Prenosov: 125
URL Povezava na celotno besedilo

9.
Demografski razvoj Koroške med letoma 1948 in 1996
Dimitrij Krajnc, 2000, pregledni znanstveni članek

Opis: Prispevek prikazuje demografski razvoj Koroške med letoma 1948 in 1996. Prikazali smo demografski razvoj Koroške in njenih občin ter ga primerjali z demografskim razvojem Slovenije. Omejili smo se predvsem na gibanje števila prebivalstva, rodnost, umrljivost, naravni prirastek in starostno sestavo prebivalstva.
Ključne besede: demogeografija, demografski razvoj, Slovenija, Koroška
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 682; Prenosov: 53
URL Povezava na celotno besedilo

10.
Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici