| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 44
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpeljava črtne kode v iSYSTEM Labs d.o.o.
Jure Cirar, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje postopek izbire črtne kode, tiskalnika črtnih kod, čitalcev črtnih kod in vpeljavo črtne kode v proizvodno bazo podatkov v podjetju iSYSTEM Labs d.o.o. V diplomskem delu so predstavljeni obstoječi način izvajanja proizvodnih postopkov in prenova z izbrano strojno opremo ter nadgradnja obstoječe podatkovne baze. Pri izdelavi diplomskega dela smo se osredotočili na to, da bo vpeljava črtne kode zmanjšala možnost napak pri delu ter omogočala lažje in hitrejše iskanje materiala in izdelkov v proizvodni bazi podatkov. V teoretičnem delu diplomskega dela je opisan postopek izbire tipa črtne kode in ostale strojne opreme za uporabo črtne kode. Praktični del diplomskega dela predstavlja opis prenovljenih procesov.
Ključne besede: prenova procesa, uvedba črtne kode, črtna koda, delovni proces, čitalnik črtne kode, tiskalnik črtne kode, informacijska podpora
Objavljeno: 05.05.2021; Ogledov: 92; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (3,16 MB)

2.
Prenova planiranja in vodenja proizvodnje varjenja ogrodij avtomobilskih sedežev
Marko Pečnik, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga se osredotoča na problem planiranja in organizacijo procesa varjenja ogrodij avtomobilskih sedežev. Gre za uveljavitev procesa varjenja znotraj informacijskega sistema v podjetju, ki je baza za nadzor poslovanja celotnega podjejta. V uvodu je predstavljeno obravnavano podjetje in njegova organiziranost. V teoretičnem delu so prikazane osnove planiranja in vodenja proizvodnje. Posnetek obstoječega stanja in kritična analiza, nakažeta probleme planiranja in organiziranja v procesu varjenja ogrodij na področju razpoložljivosti vhodnih komponent in interne logistike z razpoložljivostjo transportnih vozičkov. Predlog prenove nudi rešitev z uvedbo modula planiranja in vodenja proizvodnje v procesu varjenja v informacijskem sistemu MFG/PRO in izboljšanjem odpreme varjenih ogrodij v proces JIT.
Ključne besede: proces varjenja, planiranje proizvodnje, informacijski sistem MFG/PRO, delovni nalog, transportna etiketa.
Objavljeno: 23.11.2016; Ogledov: 707; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

3.
ZASNOVA MONTAŽNE LINIJE ZA SESTAVO MPP-S IZ VIDIKA LOGISTIKE
Drago Toplak, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi je predstavljeno kako razvrstitev delovnih mest in organiziranost proizvodno delovnih procesov vplivata na lažje načrtovanje proizvodnje. Od razvrstitve delovnih mest je odvisna pretočnost proizvodnje oziroma pretočni čas izdelkov ali proizvodov.
Ključne besede: Logistični sistem, pretočni čas, proizvodnja, delovni proces, delovno mesto
Objavljeno: 18.11.2016; Ogledov: 619; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

4.
Razvoj simulacijskega modela proizvodnje modula za filtracijo
Peter Anžlovar, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V nalogi obravnavamo razvoj simulacijskega modela obstoječe proizvodne linije za sestavljanje modulov za filtriranje motornega olja v avtomobilu kjer želimo povečati učinkovitost le-te. S pomočjo razvitega simulacijskega modela želimo obstoječi proces optimirati. Uvodoma je opisan celoten proizvodni proces. Simulacijski model za izbrani del procesa je bil razvit s programskim jezikom javascript. S pomočjo pridobljenih realnih podatkov je bil izdelan simulacijski model in izvedena delna simulacija procesa. Pridobljeni rezultati ter simulacijski model predstavljajo podlago za določitev izboljšanega procesa izdelave izdelka. V procesu razvoja simulacijskega modela so bile pridobljene in opisane izkušnje pri načrtovanju procesov za nove projekte.
Ključne besede: Simulacija, optimizacija, delovni proces
Objavljeno: 11.11.2016; Ogledov: 474; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

5.
OPTIMIZACIJA PROCESA V LABORATORIJU FARMACEVTSKEGA PODJETJA
Peter Lasnibat, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi predstavljamo predlog prenove delovnega procesa v laboratoriju farmacevtskega podjetja Lek d.d. Proces priprave vzorca skušamo optimizirati z vpeljavo robota. Zaradi globalizacije in velikih sprememb v zadnjih letih so zahteve trga vse večje. Z obstoječim načinom dela jih težko izpolnjujemo, zato je bilo nujno optimizirati delovni proces. Da bi na trgu ostali konkurenčni, smo z implementacijo robota skušali povečati storilnost in hkrati zmanjšati stroške dela. Na začetku diplomske naloge smo se optimizacije delovnega procesa lotili teoretično. Pojasniti želimo pomen optimizacije delovnega procesa ter razloge za prenovo delovnega procesa ob prisotnosti vseh dejavnikov, ki vplivajo na njen uspešen ali neuspešen izid. Nadalje predstavimo obstoječe stanje pri pripravi vzorcev in podrobneje opišemo sedanji delovni proces. Proces priprave vzorca prikažemo tudi grafično, od koder so razvidne faze delovnega procesa, ki jih je potrebno optimizirati. V četrtem poglavju predstavimo predlog prenove delovnega procesa analize vzorca z vpeljavo robota. V zadnjem poglavju se posvetimo zaključku in ugotovitvam glede obravnavane teme.
Ključne besede: prenova, robot, optimizacija, delovni proces, laboratorijska analiza
Objavljeno: 07.07.2016; Ogledov: 620; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (1,93 MB)

6.
Uvedba vitke proizvodnje v oddelek maloserijske proizvodnje MEKOM
Boris Rednak, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredinja na ureditev delovnega procesa maloserijske proizvodnje v obratu Šoštanj (MSP). Namen ureditve MSP je izboljšava delovnega procesa, ki s seboj prinese večjo produktivnost delavcev, motivacijo delavcev v proizvodnji, ergonomsko lažje delo za posameznega delavca in na koncu še prihranek pri materialu ali delu. V pričujočem delu se bomo osredotočili na več pristopov tako teorije kot prakse. Za izboljševanje je ključnega pomena uvajanje Lean-projekta, tj. vitka proizvodnja. Z uvajanjem projekta Lean bomo delovni proces skušali čim bolj optimirati in urediti oziroma vizualizirati. V projekt bomo vključili sodelavce iz proizvodnje, da bodo tudi sami čutili odgovornost do spremembe v obratu. V diplomskem delu je predstavljeno obstoječe stanje obrata MSP, ki bo tudi naše izhodišče za optimizacijo procesa. Za vsak problem bo predstavljena problematika in rešitev za problematiko z različnimi Lean-orodji. Diplomsko delo prav tako zajema razvoj in predlog uvedbe mikroplaniranja proizvodnje in izkoristek strojev v proizvodnji.
Ključne besede: planiranje proizvodnje spremljanje proizvodnje pretok materiala skozi delovni proces vizualizacija metoda 5S
Objavljeno: 06.07.2016; Ogledov: 1622; Prenosov: 248
.pdf Celotno besedilo (4,31 MB)

7.
IZBIRA KLICNEGA SISTEMA ZA SESTRE V DOMU ZA STAREJŠE
Emilija Hribernik, 2016, diplomsko delo

Opis: Živimo v času, ko so podjetja vse bolj informacijsko in komunikacijsko napredna. Čedalje več pozornosti namenjajo temu, da so čim bolj prepoznavna na trgu. Zdravstvo je ena izmed najbolj dobičkonosnih in zelo hitro rastočih panog na svetu, v okvir le-tega pa uvrščamo tudi domove za starejše. V diplomskem delu je obravnavan sestrski klicni sistem v Lambrechtovem domu za starejše. Izpostavljene so rešitve treh različnih podjetij na slovenskem trgu za sestrski klicni sistem. V nadaljevanju je predstavljen Lambrechtov dom in proces dela znotraj organizacije. Podrobneje je predstavljena analiza poslovnih zahtev podjetja in težave ter nezadovoljstvo zdravstveno negovalnega kadra s trenutnim sestrskim klicnim sistemom. Predstavljeni so tudi kriteriji, na podlagi katerih smo se odločili za izbiro novega sestrskega klicnega sistema, ki bi bil za nas sprejemljiv in na koncu izbrali najboljšega ponudnika izmed analiziranih. Na trgu je konkurenca zelo močna in na razpolago so zelo dobre rešitve podjetij sestrskih klicnih sistemov, samo vedeti moramo, kaj si želimo in kakšne so naše potrebe.
Ključne besede: Sestrski klicni sistem, informacijski sistemi, Lambrechtov dom, delovni proces, informacijska podpora.
Objavljeno: 20.06.2016; Ogledov: 660; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

8.
Energetska izraba biomase s soproizvodnjo toplotne in električne energije (SPTE) na osnovi organskega rankinovega krožnega procesa (ORC)
Andrej Orel, 2016, magistrsko delo

Opis: V 21. stoletju temelji proizvodnja naše najžlahtnejše koristne energije − elektrike približno dve tretjini na fosilnih gorivih, kar predstavlja resen okoljski problem s trendom naraščanja. V magistrskem delu so predstavljeni alternativni procesi na osnovi organskega Rankinovega krožnega procesa (ORC), ki v osnovi izvira iz klasičnega Rankinovega vodno-parnega procesa. Prikazane so implementacije ORC tehnologije z različnimi obnovljivimi viri energije (solarna, geotermalna energija, biomasa) ter izraba odvečne toplote. Osredotočili smo se na evropsko tržišče proizvajalcev ORC naprav in energetsko politiko posameznih držav glede ORC tehnologije. Pri izbiri delovnega medija smo obravnavali medije, ki so primerni za energetsko izrabo biomase in za višji temperaturni nivo nad 300 °C. Pri različnih temperaturnih nivojih in za različne vire pridejo v poštev različni ekspanzijski stroji. Opisali smo turbine in volumetrične stroje, ki so poznani iz hladilne tehnike. Različne tehnike zgorevanja in uplinjanja biomase omogočajo njeno vsestransko uporabo ob učinkovitem čiščenju produktov zgorevanja oziroma uplinjanja. V sklepnem delu je izdelan koncept uplinjanja biomase z ORC procesom in hlajenjem proizvedenega sinteznega plina v toplotnih prenosnikih z naprednim sistemom čiščenja. Proizvedeni sintezni plin pa smo koristno uporabili na plinskih motorjih, ki proizvajajo električno energijo in vročo vodo.
Ključne besede: ORC proces, organski Rankinov proces, ORC naprava, vodno-parni krožni proces, biomasa, sintezni plin, delovni medij, OMTS, ekspanzijski stroj, kurišče, uplinjanje, uplinjevalna naprava, čiščenje dimnih plinov, čiščenje sinteznega plina, toplotni prenosniki, hlajenje sinteznega plina, plinski motor
Objavljeno: 06.06.2016; Ogledov: 1087; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (5,72 MB)

9.
Uporaba sistema hrambe in prenosa digitalnih medicinskih slik v radiologiji
Brane Klopčič, 2015, specialistično delo

Opis: V specialističnem delu so predstavljeni sistem hrambe in prenosa digitalnih medicinskih slik in standardi, po katerih si posamezni segmenti znotraj sistema izmenjujejo podatke. Standard za zajem in prenos digitalnega medicinskega slikovnega gradiva, standard za prenos podatkov med medicinskimi informacijskimi sistemi in mednarodna iniciativa za informatizacijo zdravstva so podrobneje opisani in obrazloženi. Opisana je implementacija sistema hrambe in prenosa digitalnih medicinskih slik, analiza stroškov in prednosti same implementacije ter njen vpliv na delovni proces v različnih delovnih okoljih. Predstavljen je model upravljanja delovnega procesa in spremembe, ki jih implementacija sistema hrambe in prenosa digitalnih medicinskih slik prinese. Pri tem smo bili osredotočeni predvsem na učinkovitost, ki daje klinične in poslovne rezultate. Tako je bilo ugotovljeno, da implementacija izboljša delovni proces v smeri povečanja tako klinične kot tudi poslovne učinkovitosti.
Ključne besede: arhiv, radiologija, PACS, DICOM, HL7, implementacija PACS, delovni proces, poslovna učinkovitost, klinična učinkovitost
Objavljeno: 27.05.2015; Ogledov: 1034; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

10.
Integracija mobilnega poslovanja z obstoječim ERP sistemom v podjetju Mariborski vodovod
Aleš Erker, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu z naslovom Integracija mobilnega poslovanja z obstoječim ERP sistemom v podjetju Mariborski vodovod smo reševali problematiko delovnih nalogov in izrednih dogodkov, ki se kaže v neprilagojenem sistemu za delo na terenu in ne izkorišča možnosti pametnih mobilnih naprav. S preučitvijo obstoječega sistema, z uporabo IKT-tehnologij, z vključevanjem mobilne aplikacije z nekaj prilagoditvami in integracijo v obstoječ sistem smo zadostili poslovnim potrebam podjetja in sistem prilagodili delu na terenu. Predlagana rešitev z mobilno funkcionalnostjo optimizira poslovni proces, izboljša dokumentiranost omrežja, zmanjšuje papirno poslovanje in dosega boljšo informiranost terenskih delavcev.
Ključne besede: integracija, ERP sistem, mobilno poslovanje, e-poslovanje, e-arhiv, delovni nalog, proces
Objavljeno: 12.05.2015; Ogledov: 901; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici