| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 1540
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Zavzetost in izgorelost zaposlenih pri delu na domu med epidemijo covid-19
Gregor Gorjan, 2024, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V okviru teoretičnega dela smo izvedli pregled splošnega stanja na področju zavzetosti in izgorelosti v času epidemije covida-19 pri zaposlenih, ki so opravljali svoje delovne zadolžitve na domu. Teoretični del magistrskega dela se najprej na splošno dotakne pojma epidemije covida-19 in ukrepov za obvladovanje epidemije. Pregledane so ključne točke za preprečevanje pandemske izčrpanosti, saj je tovrstna utrujenost v končni fazi posledica neprestanega strahu, izolacije, nenehnih sprememb in negotovosti za prihodnost. Osrednja tema magistrske naloge se dotika dela na domu. Opredelili smo, kaj delo na domu je in katere so osnovne zahteve, ki jih je potrebno izpolnjevati za zakonsko ureditev dela na domu. V naslednjem podpoglavju obravnavamo pojem zavzetosti zaposlenih. Pregledali smo, kaj sploh je zavzetost in kako nanjo gledajo različni avtorji. Predstavljeni so dejavniki, ki vplivajo na zavzetost zaposlenih. Opredeljena so tudi orodja, s katerimi se meri zavzetost zaposlenih. Prek različnih oblik merjenja vodstvo pridobi ustrezne podatke o zaposlenih, o njihovih pogledih in o tem, kaj se lahko izboljša v prihodnje. Opravljen je tudi pregled opredelitev različnih avtorjev na pojem izgorelosti ter simptome stresa in izgorelosti. V nadaljevanju je predstavljena primerjava razlik med stresom in izgorelostjo. Prav tako so obravnavane različne vrste izgorelosti, ki so povezane z delom in načini merjenja izgorelosti. V empiričnem delu magistrskega dela smo izvedli analizo obstoječega stanja na področju zavzetosti in izgorelosti. V okviru naloge je potekala raziskava področja dela na domu v času epidemije covida-19. V magistrski nalogi smo ugotavljali, ali so bili respondenti zavzeti za opravljanje dela na domu in ali obstajajo razlike med zavzetostjo zaposlenih za delo na domu glede na spol, torej ali so bile ženske enako zavzete za delo kot moški. Ugotavljali smo tudi, ali obstaja pozitivna povezava med stopnjo zavzetosti zaposlenih in stopnjo izgorelosti pri opravljanju dela na domu. Pri stopnji izgorelosti nas je tudi zanimalo, katera skupina delavcev se je počutila najbolj izgorela glede na starost svojih otrok. Na koncu raziskave pa smo želeli oceniti prisotnost izgorelosti v času epidemije covida-19 v primerjavi s časom pred epidemjo. Glede na to, da se je delo na domu v času epidemije izkazalo kot pozitivno in učinkovito ter je pripomoglo k manjšemu izgorevanju, predalgamo, da tam, kjer je mogoče, ostane možnost dela na domu v celoti ali v hibridni obliki.
Keywords: Covid-19, delo na domu, zavzetost, izgorelost
Published in DKUM: 22.05.2024; Views: 22; Downloads: 2
.pdf Full text (753,04 KB)

2.
Projektno delo v vrtcu: Spoznavanje vulkanov : diplomsko delo
Tadeja Šimenc, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Projektno delo je alternativna metoda dela v vzgojno-izobraževalnem delu, kjer otroci preidejo iz pasivne v aktivno vlogo. Namen zaključnega dela je preveriti uspešnost načrtovanega projekta na temo vulkanov. V vrtcu smo z enaindvajsetimi otroki, starimi od pet do šest let, izvedli šestdnevni projekt, kjer smo jih prek različnih dejavnosti spodbujali k aktivnemu sodelovanju in preverili njihovo predznanje ter na koncu preverili še njihovo končno znanje o vulkanih. Na podlagi rezultatov, ki smo jih dobili, smo ugotovili, da smo pripravili projektno delo z aktivno vlogo otrok, saj smo sledili spoznanjem iz literature. Opazili smo, da so otroci z večjim veseljem sodelovali pri dejavnostih, če so lahko npr. sami naredili model vulkana in izvedli eksperiment, saj so tako veliko bolje primerjali eksperiment s pravim naravnim pojavom. Pridobili so veliko novega znanja, kot je npr. prepoznavanje, kdaj je žareča vroča tekočina poimenovana magma in kdaj lava, kako ukrepati v primeru izbruha vulkana itd., kar so prikazali rezultati po zaključku projekta. Otroci so se sam projekt spominjali še dolgo po tem, ko smo ga izvedli, kar lahko označimo za uspešen projekt.
Keywords: projektno delo, vulkan, naravoslovje, predšolski otroci, delo v vrtcu
Published in DKUM: 14.05.2024; Views: 80; Downloads: 3
.pdf Full text (6,06 MB)

3.
Pomen sodelovanja šolske svetovalne službe s centrom za socialno delo v primerih nasilja : magistrsko delo
Ana Vok, 2024, master's thesis

Abstract: V teoretičnem delu magistrske naloge z naslovom Pomen sodelovanja šolske svetovalne službe s centrom za socialno delo v primerih nasilja na podlagi analizirane literature opisujemo nasilje, vzroke zanj in njegove posledice, oblike nasilja ter nasilje v šolskem prostoru. Nadalje so predstavljeni delo šolske svetovalne službe, glavna področja in funkcije dela ter načela. Predstavljeno je delo šolske svetovalne službe v primerih nasilja in sodelovanje z zunanjimi institucijami, kamor spada tudi center za socialno delo, ki je opisan v nadaljevanju. Teoretični del je zaokrožen s teoretično analizo sodelovanja šolske svetovalne službe s centrom za socialno delo v primerih nasilja. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, v kateri je sodelovalo 164 šolskih svetovalnih delavcev iz cele Slovenije. Ugotovljeno je bilo, da se šolski svetovalni delavci večkrat na leto ukvarjajo z različnimi oblikami nasilja, ki ga prijavijo na center za socialno delo. Večina šolskih svetovalnih delavcev dobi ustrezno pomoč in podporo s strani centra za socialno delo, kljub opaznim izboljšavam skozi leta pa še vedno opažajo precej težav pri sodelovanju.
Keywords: šolska svetovalna služba, center za socialno delo, nasilje, šolski prostor, sodelovanje
Published in DKUM: 09.05.2024; Views: 61; Downloads: 13
.pdf Full text (2,39 MB)

4.
Policijsko delo v skupnosti in partnersko zagotavljanje varnosti v lokalnih skupnostih
Gorazd Meško, Katja Eman, Maja Modic, Maja Modic, Rok Hacin, 2024

Abstract: Monografija predstavlja policijsko delo v skupnosti v kontekstu zagotavljanja varnosti v lokalnih skupnostih v Sloveniji. Uvodoma so predstavljene teoretske perspektive policijskega dela v skupnosti. Sledi sistematični pregled evropskih raziskav o policijskem delu v skupnosti v zadnjih dveh desetletjih. Avtorji obravnavajo povezanost med legitimnostjo in policijskim delom v skupnosti v perspektivi javnega mnenja o policiji ter samozaznave legitimnosti policistov in njihovih pogledov na policijsko organizacijo. Posebno pozornost avtorji namenjajo opravljanju policijskega dela v skupnosti v urbanih in ruralnih okoljih, ker se narava kriminalitete in izvajanje policijske dejavnosti pomembno razlikuje med urbanimi in ruralnimi okolji. Sledi predstavitev usmerjenih skupinskih intervjujev s policisti in individualnih polstrukturiranih intervjujev s predstavniki lokalnih skupnosti. V naslednjem poglavju avtorji predstavijo analizo SWOT o policijskem delu v skupnosti. Avtorji pisanje zaključijo z refleksijo razvoja policijskega dela v Sloveniji v zadnjih treh desetletjih.
Keywords: policijsko delo v skupnosti, partnerstvo, varnost, lokalne skupnosti, Slovenija
Published in DKUM: 15.04.2024; Views: 118; Downloads: 24
.pdf Full text (25,28 MB)
This document has many files! More...

5.
Učinki uporabe umetne inteligence pri planiranju proizvodnje stiskanja in brizganja
Jernej Gabrijel, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Iz preteklih raziskovanj in dela na področju integracije umetne inteligence v proizvodno industrijo je jasno, da ima implementacija UI metodologij strojnega učenja jasne prednosti. Hkrati pa ugotavljamo, da obstajajo na tem področju tudi mnoge priložnosti za izboljšave in nadgradnjo. V zaključnem delu smo ugotavljali, ali lahko uporaba UI prispeva pozitivne učinke na delo planerjev v proizvodnji. To ugotavljanje temelji na primerjavi razlik med predvidevanji na podlagi ročnega planiranja in dejansko realizacijo ter s planiranjem s pomočjo UI in realizacijo planiranega. Namen zaključnega dela je ugotavljanje praktičnosti in zanesljivosti umetne inteligence na področju planiranja in razporejanja.
Keywords: Umetna inteligenca, stiskanje in brizganje, planiranje in razporejanje proizvodnje, delo planerjev, optimizacija
Published in DKUM: 08.04.2024; Views: 111; Downloads: 5
.pdf Full text (1,47 MB)

6.
Neformalno izobraževanje fizikalnih vsebin in mladinsko raziskovalno delo : mladi raziskovalci, raziskovalni tabori in festivali
Mitja Slavinec, Eva Klemenčič, 2024

Abstract: Gradivo je namenjeno študentom izobraževalne fizike, bodočim učiteljem. Neformalno izobraževanje je pomembna dopolnitev formalnim oblikam izobraževanj na vseh ravneh šolanja, saj podpira razvoj ključnih kompetenc ter vzpodbuja mlade k raziskovanju. V gradivu se osredotočamo na mladinsko raziskovalno delo in raziskovalne tabore. Ker so učitelji mentorji mladim raziskovalcem, predstavimo potek in napotke za pripravo in predstavitev mladinskih raziskovalnih nalog s poudarkom na področju fizike in astronomije. Bralce seznanimo z naborom številnih raziskovalnih taborov in dogodkov, ki se izvajajo v Sloveniji, ter podrobneje predstavimo astronomski tabor, na katerem sodelujejo tudi učitelji fizike.
Keywords: mladinsko raziskovalno delo, mladi raziskovalci, raziskovalni tabori, izvenšolske dejavnosti, promocija znanosti
Published in DKUM: 05.04.2024; Views: 97; Downloads: 1
.pdf Full text (2,23 MB)
This document has many files! More...

7.
Ukrepi osnovnih šol, policije in centra za socialno delo ob zaznavi medvrstniškega nasilja : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Lucija Lampe Kastelic, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Osnovni namen tega diplomskega dela je predstaviti ukrepe in postopke institucij, ki pojav medvrstniškega nasilja najbolj zaznavajo in so prvi posredovalci. Opisani so ukrepi osnovnih šol, ukrepi policije in ukrepi centra za socialno delo ob zaznavi medvrstniškega nasilja. Gre za institucije, ki v sodelovanju s sodiščem in organizacijami za preprečevanje nasilja ustrezno in učinkovito ukrepajo pri preprečevanju in zatiranju nasilja, obenem pa skrbijo za rehabilitacijo in prevzgojo posameznikov, ki so nasilje že izvajali, a se jih zaradi še ne dokončanega osebnostnega razvoja da z ustreznimi ukrepi dokaj hitro in brez hujših posegov usmeriti nazaj na pravo pot. Prav tako je izpostavljen problem definiranja pojma medvrstniško nasilje, s katerim imamo v Sloveniji še danes kar nekaj težav. Naštete in opisane so oblike medvrstniškega nasilja. Izvedena je tudi analiza hišnega reda, vzgojnega načrta in pravil šolskega reda osnovnih šol na območju občine Kamnik. Navedeni akti namreč določajo, kakšno vedenje je na območju šolskega prostora sprejemljivo in kakšno ne. Z njimi šole določijo pravila in vzgojne postopke z ukrepi v primeru kršenja šolskih pravil. Kršitve so v grobem razdeljene na lažje kršitve, težje kršitve in najtežje kršitve. Delavci šole vsako kršitev podrobno analizirajo, pri tem pa upoštevajo vsa dejstva in okoliščine in zadevo obravnavajo individualizirano. Po celostni analizi izvedejo ustrezen vzgojni ukrep.
Keywords: medvrstniško nasilje, osnovne šole, policija, centri za socialno delo, ukrepi, diplomske naloge
Published in DKUM: 03.04.2024; Views: 221; Downloads: 102
.pdf Full text (815,82 KB)

8.
9.
10.
Antistresni program v policiji
Aleksander Košarac, Srečko Krope, 2007, published scientific conference contribution

Keywords: policija, policijsko delo, stres, dejavniki stresa, zadovoljstvo pri delu, policijske postaje, Slovenija
Published in DKUM: 29.03.2024; Views: 69; Downloads: 0
.pdf Full text (851,45 KB)

Search done in 2.53 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica