| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 39
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Overweight of Slovenian school children
Nataša Marčun-Varda, Natalija Hanželj, 2015, original scientific article

Keywords: debelost, epidemiologija, otrok, zdrav življenjski slog
Published in DKUM: 11.04.2024; Views: 80; Downloads: 6
.pdf Full text (157,59 KB)
This document has many files! More...
This document is also a collection of 1 document!

2.
Lactobacillus plantarum PCS 26 as a probiotic dietary supplement in Slovenian patients with metabolic syndrome : a pilot clinical study
Mario Gorenjak, Dejan Škorjanc, Pavel Skok, 2015, original scientific article

Keywords: presnovni sindrom, debelost, holesterol, probiotične bakterije
Published in DKUM: 11.04.2024; Views: 65; Downloads: 1
.pdf Full text (113,25 KB)
This document is also a collection of 1 document!

3.
Vpliv debelosti na potek okužbe s sars-cov-2
Klemen Kovačec, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Debelost je povezana z visokim tveganjem za vrsto zapletov, kot sta huda obolevnost in umrljivost, vključno s številnimi kroničnimi boleznimi. Okužba s koronavirusno boleznijo 2019 ima lahko na potek zdravljenja pri tovrstnih bolnikih številne vplive. Namen zaključnega dela je raziskati potek koronavirusne bolezni 2019 pri obolelih osebah z debelostjo. Metode: V zaključnem delu smo uporabili deskriptivno oziroma opisno metodo dela. Izvedli smo pregled z analizo in sintezo znanstvene in strokovne literature na temo raziskane tematike. Iskanje literature je potekalo v podatkovnih bazah PubMed, Web of Science, Medline, Cochrane Library, CINAHL in Google Učenjak. Identificirane članke smo analizirali in jih predstavili v evalvacijski tabeli. Izvedli smo sintezo identificiranih raziskav in jih razvrstili po hierarhiji dokazov. Rezultati: V končni pregled smo vključili deset raziskav, ki smo jih podrobno proučili. Ugotovili smo, da je okužba s koronavirusno boleznijo 2019 pri obolelih osebah z debelostjo povezana s številnimi zapleti, kot so sprejem v enoto intenzivne terapije, invazivna mehanska ventilacija in smrtnost. Razprava in zaključek: Okužba s koronavirusno boleznijo 2019 ima ob previsoki telesni masi številne posledice. Prav tako so oboleli izpostavljeni številnim zapletom s trajnimi posledicami. Pomembno je zavedanje, da sta pri takih bolnikih potrebna skrbni nadzor in pravočasno ukrepanje ob pojavu zapletov.
Keywords: debelost, zapleti, koronavirusna bolezen 2019
Published in DKUM: 22.02.2024; Views: 344; Downloads: 68
.pdf Full text (944,41 KB)

4.
5.
Obravnava debelosti pri otrocih na primarni ravni zdravstvenega varstva
Žan Flakus, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Debelost je bolezensko stanje, prisotno po celem svetu, ki ga človeštvo pozna že mnogo let. Na žalost je moderni nezdravi življenjski stil privedel do ogromnega porasta otrok s povišano telesno maso/debelostjo. Debelost vpliva na otroka fizično, psihološko ter socialno. Metode: Uporabili smo opisno metodo dela. Izvedli smo sistematični pregled, analizo in sintezo znanstvene in strokovne literature. Literaturo smo iskali v dveh podatkovnih bazah, PubMed in ScienceDirect ter dodatno pregledali Google učenjak z iskalnim nizom in vključitvenimi kriteriji. Naredili smo kritično oceno člankov in tematsko analizo. Rezultat: V končno analizo smo vključili 6 raziskav. Kot glavno kategorijo smo izpostavili obravnava debelosti pri otrocih na primarni ravni zdravstvenega varstva ter podkategoriji preventivna obravnava debelosti pri otrocih in kurativna obravnava debelosti pri otrocih. Razprava in sklep: Ugotovili smo, da imamo v primarnem zdravstvenem varstvu ogromno preventivnih pregledov ter metod za preprečevanje debelosti. Prav tako imamo tudi ogromno znanja in izkušenj, ki jih nudimo otrokom in staršem, vendar kljub temu število prekomerno prehranjenih/debelih otrok raste. Vzroki za to so predvsem sedeči način življenja, nezdrave navade, premalo gibanja. Ogromen vpliv na zdravje otrok imajo tudi starši. Otroška debelost predstavlja danes, in bo tudi v prihodnje, velik izziv pri zdravstvenih obravnavah otrok.
Keywords: prekomerna prehranjenost, otroška debelost, nezdrav življenjski slog, zdravstvena vzgoja
Published in DKUM: 19.12.2022; Views: 713; Downloads: 108
.pdf Full text (918,36 KB)

6.
Vpliv prenajedanja na kakovost življenja mladostnikov
Špela Kresnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Za motnjo prenajedanja so značilne ponavljajoče epizode prehranjevanja, ki so strnjene v obdobje dveh ur. Ob daljšem trajanju se lahko začnejo kazati motnje na psihiatričnem, zdravstvenem in vedenjskem področju. Navedeni dejavniki še posebej vplivajo na kakovost življenja mladostnikov, saj ti različno sprejemajo sebe in okolico, v kateri živijo. Metode: Postavili smo PIO vprašanje, na katerega smo tudi odgovorili. Vire smo iskali v podatkovnih bazah PubMed, ScienceDirect, Google Scholar in Cochrane Library. Pri izboru člankov smo uporabili PRISMA flow diagram. Karakteristike vključenih raziskav smo predstavili v tabeli, prav tako smo jih kritično ocenili in sintetizirali dokaze. Rezultati: Ugotovili smo, da ima veliko mladostnikov slabšo kakovost življenja od pričakovane, in sicer zaradi socialnih težav, nizke samopodobe, oslabljene mobilnosti, zdravstvenih zapletov ter psihiatričnih, vedenjskih, razpoloženjskih in tesnobnih motenj. V raziskavah smo zasledili, da imajo določeni težave tudi s perfekcionizmom, pretiranim nadzorom nad svojim telesom in nestrpnostjo. Velik del mladostnikov ima težave tudi z debelostjo. Razprava in sklep: Ugotovitve kažejo, da ima prenajedanje mnoge slabosti, ki se pri mladostnikih kažejo na psihičnem, fizičnem, socialnem in duševnem področju. Najbolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da se težave s starostjo stopnjujejo, kar lahko prinese več negativnih posledic na njihovo kasnejše življenje.
Keywords: motnja, prehranjevanje, hrana, debelost
Published in DKUM: 16.05.2022; Views: 838; Downloads: 131
.pdf Full text (1,18 MB)

7.
8.
Primerjava prekinitvenega posta z redukcijsko prehrano
Sašo Adamović, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Prekinitveni post je prehranjevalni vzorec rednih dnevnih obdobij omejenega vnosa energije, ki mu sledijo obdobja neomejenega vnosa energije. Ta vrsta prehrane je postala priljubljena kot alternativna strategija hujšanja za redukcijsko prehrano (vsakodnevno omejevanje energije). Namen zaključnega dela je ugotoviti vpliv prekinitvenega posta v primerjavi z redukcijsko prehrano na zdravje pri ljudeh. Metode: V zaključnem delu so uporabljene deskriptivna metoda dela, metoda kompilacije in komparativna metoda. Izveden je bil pregled znanstvene in strokovne literature s pomočjo PRISMA-metodologije. Iskanje literature je potekalo v petih podatkovnih bazah (PubMed, EBSCOhost(Medline), Academic search complete, ScienceDirect in COBISS+) s pomočjo vnaprej zastavljenih vključitvenih in izključitvenih meril, na temelju zastavljenega raziskovalnega vprašanja in ključnih besed. Rezultati: Z analizo strokovne literature smo ugotovili, da je prekinitveni post (energijska omejitev vsaj 1 dan/teden, s podobno povprečno energijsko omejitvijo za vsako skupino) dosegel izgubo telesne mase, sestave telesa in spremembe kardio-metaboličnih dejavnikov tveganja, podobno kot pri redukcijski prehrani (neprekinjeni energijski omejitvi). Razprava in sklep: Zaradi podobne izgube telesne mase v večini študij se zdi, da je količina izgube telesne mase in ne prehranjevalni režim najpomembnejši dejavnik sprememb. Vendar naš pregled poudarja pomanjkanje standardizacije terminologije za opis različnih režimov prekinitvenega posta, majhno število raziskav in pomanjkanje dolgoročnih raziskav.
Keywords: zdravje, debelost, energijska omejitev
Published in DKUM: 28.10.2021; Views: 689; Downloads: 76
.pdf Full text (638,11 KB)

9.
10.
Metode hujšanja pri ljudeh s prekomerno telesno težo in debelostjo
Tjaša Hari, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: V Sloveniji in tudi drugod po svetu sta debelost in prekomerna telesna teža med populacijo še vedno v porastu, in da bi pomagali k razkritju vzrokov za to, smo v diplomskem delu raziskali učinkovitost posameznih shujševalnih metod. Raziskovalne metode: Pri izdelavi teoretičnega dela smo uporabili deskriptivno ali opisno metodo dela. V delu diplomskega dela, ki temelji na raziskavi, pa smo uporabili kvantitativno metodologijo raziskovanja. Za pridobitev podatkov smo uporabili anketni vprašalnik, ki smo ga razdelili med udeležence delavnice zdravega hujšanja v treh zdravstvenih domovih v Pomurju. Rezultati: V naši raziskavi smo ugotovili, da anketiranci že poznajo nekatere metode hujšanja in so se jih tudi že predhodno posluževali. Izkušnje med posameznimi shujševalnimi metodami pa so si med seboj različne. Večina anketirancev je mnenja, da je najprimernejša in najučinkovitejša metoda hujšanja in tudi vzdrževanja zmanjšane telesne teže kombinacija upoštevanja priporočil zdravega prehranjevanja in redne telesne aktivnosti. Razprava in sklep: Idealne shujševalne metode, ki bi bila za vse enako učinkovita ni. Vsaka shujševalna metoda ima svoje zahteve in posebnosti. Prav tako smo si ljudje med seboj različni. Omeniti pa moramo, da so smernice zdrave prehrane in priporočene telesne aktivnosti potrjene kot zdrava metoda hujšanja, medtem ko shujševalne diete običajno niso.
Keywords: shujševalne diete, debelost, medicinska sestra, delavnica zdravega hujšanja CINDI
Published in DKUM: 07.07.2021; Views: 1124; Downloads: 124
.pdf Full text (1,24 MB)

Search done in 5.93 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica