| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
SISTEM CESTNINJENJA V SLOVENIJI TER UVEDBA ELEKTRONSKEGA CESTNINJENJA NA CESTNINSKI POSTAJI PESNICA
Anja Jakopec, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga Sistem cestninjenja v Sloveniji ter uvedba elektronskega cestninjenja na cestninski postaji Pesnica predstavlja način cestninjenja v Republiki Sloveniji in s pomočjo cestninske postaje Pesnica ugotoviti vplive elektronskega cestninjenja. V drugem in tretjem poglavju bo predstavljen sistem cestninjenja v sosednjih državah Slovenije ter v Sloveniji za osebna in tovorna vozila, kakšni so sistemi, načini in vrste cestninjenja. V četrtem poglavju bo predstavljena cestninska postaja Pesnica, tehnični in tehnološki prikaz delovanja cestninske postaje, prikaz obsega prometa v enoti, povprečni letni dnevni promet za zadnjih deset let, prikaz mesečnih nihanj prometa za tovorna vozila ter prikaz prometa v koničnih urah. V petem poglavju bo analizirana uvedba elektronskega cestninjenja v prostem prometnem toku na cestninski postaji Pesnica in vpliv na kapaciteto cestninske postaje.
Keywords: DARS, cestnina, vinjeta, plačilo, elektronsko cestninjenje.
Published: 17.09.2014; Views: 1737; Downloads: 192
.pdf Full text (1,90 MB)

2.
LOGISTIČNI PRISTOP REŠEVANJU PROBLEMOV AVTOPREVOZNIKA
Biljana Bogdanić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Avtoprevozniška panoga je nekoč bila uspešna dejavnost v Sloveniji. Problemi so nastali ob vstopu Slovenije v EU. Začelo se je dražiti gorivo, cestnine, uveljavljati so se začeli novi zakoni, zamenjala se je denarna valuta in najhuje je bilo to, da so na slovenski trg začeli prihajati tuji prevozniki in začela se je zmanjševati tarifa prevoza. V diplomski nalogi smo predstavili kakšno je dejansko stanje avtoprevoznikov in s kakšnimi težavami se srečujejo pri izvrševanju poslov. Po vstopu Slovenije v EU in ob pojavu gospodarske krize se je avtoprevozništvo znašlo v resnih težavah. Pri tem smo omenili tudi sistem cestninjenja, vpliv krize in ostalih dejavnikov na tarife pri transportu blaga. Po preučitvi dejanskega stanja oziroma problemov s katerimi se srečujejo avtoprevozniki smo predlagali podrobno razčlenjene rešitve, s katerimi bi lahko omilili propadanje avtoprevozniških podjetij v Sloveniji.
Keywords: Tarife prevoza, avtoprevozništvo, cestnina, gorivo, zakonodaja
Published: 03.11.2012; Views: 1960; Downloads: 231
.pdf Full text (2,17 MB)

3.
INFRASTRUKTURNI IN EKONOMSKI VIDIKI UVEDBE ELEKTRONSKEGA SISTEMA CESTNINJENJA V PROSTEM PROMETNEM TOKU
Boris Voršič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Danes ni več vprašanje, ali vzpostaviti sistem brezgotovinskega elektronskega cestninjenja za vsa vozila ali ne, saj so evropske smernice na področju plačevanja storitev jasne. Zaračunavanje uporabe cest naj bo sorazmerno z dejansko uporabo, to pa je mogoče le ob natančnem merjenju in obračunavanju vsakega prevoženega kilometra ceste. Diplomska naloga predstavlja raznolikost vpeljanih konceptov v državah Evrope in sveta, katere pospešeno uvajajo elektronsko cestninjenje, saj le to omogoča boljšo pretočnost prometa, zmanjšanje škodljivih emisij v okolje ter večje prihodke iz naslova cestninjenja. Diplomska naloga podaja koncept rešitve, ki izhaja iz osnovnih zahtev obračunavanja cestnin za vsa motorna vozila v prostem prometnem toku in je glede na zahteve najprimernejši za uvedbo v Republiki Sloveniji.
Keywords: cestna infrastruktura, ekologija, prosti prometni tok, informacijski sistem, cestnina, elektronsko cestninjenje, ekonomska upravičenost, mikrovalovno cestninjenje, satelitsko cestninjenje, sistem univerzalne identifikacije, varstvo osebnih podatkov
Published: 09.12.2010; Views: 2435; Downloads: 288
.pdf Full text (2,34 MB)

4.
Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica