| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ČIŠČENJE ODPADNE VODE NA CENTRALNI ČISTILNI NAPRAVI KASAZE V OBDOBJU NADGRADNJE
Mateja Podpečan, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Čiščenje odpadne vode vpliva na kakovost vodnih virov. Za naselja Spodnje Savinjske doline je zgrajena Centralna čistilna naprava Kasaze, ki služi za čiščenje komunalnih, industrijskih in padavinskih odpadnih vod. Decembra 2008 se je zaradi spremenjene slovenske zakonodaje na področju varovanja okolja in predvsem zaradi preobremenjenosti obstoječe CČN Kasaze pričela izvajati nadgradnja in posodobitev (Projekt Žalec) in sicer iz 18.750 PE na 60.000 PE. Dokončno nadgrajena CČN bo zajemala tehnologijo za razgradnjo ogljikovih spojin iz odpadne vode vključno z nitrifikacijo, denitrifikacijo in defosfatizacijo ter anaerobno stabilizacijo blata z dehidracijo in končnim odvozom blata. V obdobju nadgradnje od začetka marca do konca septembra 2010 je obratovala delna linija vode, linija blata pa še ni bila posodobljena. V tem času smo preučevali učinkovitost delovanja CČN Kasaze glede na rezultate dnevnih analiz na vtoku in iztoku CČN ter blata. Poleg tega smo na podlagi opravljenih meritev določali učinke čiščenja z merjenjem KPK, BPK5, celotnega dušika in celotnega fosforja. Čeprav je tehnologija čiščenja odpadne vode v obdobju nadgradnje zajemala le mehansko in biološko čiščenje ter proces nitrifikacije, smo na osnovi analiznih rezultatov ugotovili, da je učinkovitost delovanja CČN Kasaze ustrezna. Učinki čiščenja, ki smo jih za parametra KPK in BPK5 določili v omenjenem obdobju, dosegajo visoke vrednosti; od 94 % do 98 %. Učinek čiščenja celotnega dušika se je gibal od 78 % do 96 %, celotnega fosforja pa od 82 % do 95 %. Rezultati so pokazali, da je CČN Kasaze v obdobju nadgradnje dosegala zakonsko predpisane mejne vrednosti.
Keywords: biološko čiščenje, nitrifikacija, odpadna voda, zakonodaja, centralna čistilna naprava
Published: 08.09.2011; Views: 2593; Downloads: 644
.pdf Full text (2,53 MB)

2.
ČIŠČENJE KOMUNALNE ODPADNE VODE Z MEMBRANSKIM BIOREAKTORJEM
Sanja Kelbič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Centralna čistilna Novo mesto, s tehnologijo konvencionalnega čiščenja, že dolgo ni več zagotavljala dovolj učinkovito čiščenje, zato so med leti 2011 in 2013 zgradili sodobno z membranskim bioreaktorjem (MBR). Z ultrafiltracijskimi membranami so se iz odpadne vode odstranili tudi virusi in bakterije, kar je zelo pomembno za izpust vode v reko Krko, saj se v njej kopajo ljudje. Po čiščenju odpadne vode z MBR je voda mikrobiološko neoporečna in nastane bistveno manj blata kot pri klasični tehnologiji. Spremljali smo učinkovitost čiščenja odpadne vode na stari CČN in novi CČN z MBR. Z analizami odpadne vode na vtoku in iztoku v novi CČN smo določali vrednost parametrov KPK, BPK5, amonijevega dušika, celotnega fosforja, celotnega dušika in neraztopljenih snovi ter ugotavljali, ali so rezultati v skladu z zakonodajo. Rezultati analiz parametrov so pokazali bistveno boljše rezultate pri čiščenju odpadnih voda z MBR, kot pa pri klasični, konvencionalni tehnologiji. Naredili smo tudi primerjavo med vrednostmi parametrov in učinkovitostjo čiščenja odpadne vode v času obratovanja stare in sodobne CČN.
Keywords: biološko čiščenje, odpadna voda, membranski bioreaktor, zakonodaja, centralna čistilna naprava
Published: 29.09.2016; Views: 982; Downloads: 110
.pdf Full text (4,79 MB)

3.
PRIMERJAVA OBJEKTOV CENTRALNE ČISTILNE NAPRAVE PTUJ PRED IN PO REKONSTRUKCIJI
Ivan Fijan, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi smo prikazali bistvene spremembe na objektu Centralne čistilne naprave Ptuj iz gradbenega vidika, tehnološkega vidika, opreme in obratovanja čistilne naprave pred in po rekonstrukciji. Bistveni vzroki sprememb, ki so se dejansko zgodile na objektu po 23 letih obratovanja so sprememba obremenitev na vtoku naprave, sprememba zakonodaje, uvedba terciarnega čiščenja odpadnih vod, s to zahtevnejšo tehnologijo pa uporaba sodobne merilno - regulacijske tehnike z avtomatskim krmiljenjem naprave. Od gradbenih objektov so ob manjših predelavah ostali v funkciji le objekti mehanskega čiščenja, vse ostale objekte ni bilo mogoče uporabiti. V celoti se je zamenjala vsa strojna oprema na napravi. Glede na obseg potrebnih predelav ob rekonstrukciji in dinamiki razvoja procesov čiščenja, lahko pričakujemo korenite spremembe na objektih čiščenja odpadnih vod tudi v prihodnje.
Keywords: odpadne vode, kanalizacija, čiščenje odpadne vode, centralna čistilna naprava
Published: 06.10.2016; Views: 692; Downloads: 123
.pdf Full text (5,13 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica