| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
ANALIZA ENERGETSKIH IN EKONOMSKIH VPLIVOV JEDRSKEGA OBJEKTA NA LOKALNO SKUPNOST IN REGIONALNI PROSTOR
Želimirko Pavlović, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga analizira vplive obstoječega nuklearnega objekta na lokalno skupnost in regionalni prostor. Osredotočena je na tehnološko in stroškovno analizo prisotnosti jedrskega objekta v regionalnem okolju. Pomen edinega slovenskega jedrskega objekta je za samo energetsko dejavnost in razvoj Občine Krško ter regijo Posavje izredno velik. Različne učinke objekta sem ugotavljal z energetskega in ekonomskega vidika. Za lažjo predstavo o omenjenih učinkih sem edini jedrski objekt v naši državi ter tehnologijo delovanja primerjal z njegovim največjim konkurentom, termoelektrarno na premog.
Keywords: Nuklearna elektrarna Krško, delovanje elektrarn, elektroenergetski sistemi, energetski in ekonomski kazalniki elektrarn, proizvodna cena električne energije
Published: 23.04.2009; Views: 2163; Downloads: 157
.pdf Full text (3,65 MB)

3.
STOHASTIČNO MODELIRANJE CEN ELEKTRIČNE ENERGIJE NA DNEVNEM TRGU Z UPORABO ORNSTEIN-UHLENBECKOVIH PROCESOV
Branko Knežević, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V začetku devetdestih let 20. stoletja je prišlo do deregulacije mnogih trgov elekrične energije po vsem svetu. Zaradi teh sprememb je električna energija postala tržno blago. Ta zaradi svojih omejitev v shranjevanju in transportu predstavlja edistveno obliko blaga. To se kaže tudi v načinu po katerem trgovanje z električno energijo poteka. Udeleženec lahko na trgu povprašuje po zelo različnih produktih. Med drugim trgovanje z električno energijo poteka na dnevnem trgu, na katerem udeleženci sklepajo pogodbe za dobavo v neposredno prihajajočem dnevu. Poznavanje gibanje cene električne energije na dnevnem trgu je za vsakega udeleženca na trgu zelo pomembno. V diplomski nalogi je opisan način vrednotenja nestandardnih produktov, torej produktov s katerimi na borzah ni mogoče trgovati. Osnovna predpostavka takega vrednotenja je poznavanje dinamike cen na dnevnem trgu. Predstavljen je stohastičen model za modeliranje cen električne energije na dnevnem trgu. Še pred tem so opisane temeljne značilnosti teh cen, kot so trend, sezonskost, vračanje k srednji vrednosti, konice. Posebna značilnost teh cen je tudi avtokorelacijska funkcija, ki jo je mogoče zelo lepo opisati z linearno kombinacijo eksponentnih funkcij. V diplomski nalogi predstavljen model temelji na Ornstein-Uhlenbeckovih procesih, v katerih naključna gibanja modeliramo z Brownovimi gibanji in semimartingali. Končen model je produkt multiplikativne sezonske funkcije in vsote dveh Ornstein-Uhlenbeckovih procesov, v katerih naključna gibanja povzočata Brownovo gibanje in sestavljen Poissonov proces. Predstavljena je metoda za filtriranje konic iz časovne vrste cen dnevnega trga, katere rezultat sta temeljni signal in signal konic. Iz teh signalov z metodami, ki so tudi predstavljene, ocenimo parametre modela. Matematično ozadje modela je predstavljeno v dodatkih A in B. Izkaže se, da se simulacije cen s takim modelom obnašajo podobno kot cene same v smislu, da se simulirane cene gibljejo v mejah kot realizirane cene. Pri tem je vredno poudariti, da v modelu kot fiksen parameter nastopa le en podatek o realizirani ceni. S takim modelom je mogoče modelirati dinamiko cen, ne pa jih tudi na dolgi rok napovedovati.
Keywords: dnevni trg električne energije, cena električne energije na dnevnem trgu, Ornstein-Uhlenbeckovi procesi, Brownovo gibanje, semimartingal, sestavljen Poissonov proces, filtriranje
Published: 06.07.2009; Views: 3017; Downloads: 245
.pdf Full text (1,17 MB)

4.
CENA ELEKTRIČNE ENERGIJE GOSPODINJSKIH ODJEMALCEV
Aleš Petrej, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena metodologija, ki se uporablja pri zaračunavanju porabljene električne energije gospodinjskim odjemalcem. Predstavljene so posamezne postavke končnega mesečnega računa. Opravljeni so izračuni, ki prikazujejo razlike med posameznimi dobavitelji in so narejeni skladno z veljavno zakonodajo za dan, za katerega je bila opravljena analiza. Statistično so prikazane cene električne energije tudi v državah Evropske unije. Ugotovljeno je, da se posamezne postavke razlikujo po sistemu zaračunavanja in da obstajajo razlike med dobavitelji pri mesečnih računih. Večina kazalnikov o ceni kaže na to, da je cena električne energije za gospodinjstva v Sloveniji nižja od povprečja Evropske unije.
Keywords: cena električne energije, gospodijski odjemalci, mesečni račun, dobavitelji energije, primerjava cen
Published: 25.02.2013; Views: 1276; Downloads: 226
.pdf Full text (2,34 MB)

5.
Energetska učinkovitost in tehnično-ekonomska analiza investicije sončnih elektrarn v sloveniji
Klemen Sredenšek, 2017, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je opraviti analizo faktorja učinkovitosti in investicije v sončne elektrarne po Sloveniji. V delu je predstavljeno teoretično ozadje matematičnih modelov za napoved sončnega sevanja, faktorja učinkovitosti, energijskega izplena in kriterijev ocenjevanja investicij v izgradnjo sončnih elektrarn. Za določitev optimalnega naklonskega in azimutnega kota so podatki o sončnem sevanju na vodoravno površino pridobljeni s strani Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO). Pri izračunu faktorja učinkovitosti sončne elektrarne sta bili izbrani dve najbližji meteorološki postaji, s katerima smo omogočili medsebojno primerjavo rezultatov. Delo se zaključi z analizo upravičenosti investicije v izgradnjo sončnih elektrarn po Sloveniji, ki je predstavljena za različne odkupne cene električne energije.
Keywords: faktor učinkovitosti, optimalni naklon, energijski izplen, investicija, cena električne energije
Published: 06.10.2017; Views: 1023; Downloads: 145
.pdf Full text (7,68 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica