1.
VPLIV DODATKA »SELACID® GREEN GROWTH« NA PITOVNE LASTNOSTI BROJLERSKIH PIŠČANCEVEva Gačnik Hrastnik, 2009, undergraduate thesis
Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili vpliv in delovanje krmnega dodatka »Selacid® Green Growth« na proizvodne lastnosti brojlerskih piščancev. Poskus se trajal 42 dni na Testni postaji za perutnino, Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, Univerze v Mariboru. Piščanci petelinčki provenience ROSS 308, so bili krmljeni s krmnimi mešanicami iz redne proizvodnje , ki smo jih razdelili v 4 testne skupine po 300 živali. Testna skupina A je predstavljala kontrolno skupino, ki je prejemala krmo brez dodatka, piščanci testnih skupin B, C in D pa so v krmi prejemali dodatek »Selacid® Green Growth« v različnih odmerkih na tono krme. »Selacid® Green Growth« je koncentriran prehranski dodatek, s posebno kombinacijo kratkoverižnih organskih kislin in srednjeverižnih maščobnih kislin ter njihovih soli, s širokim spektrom delovanja na Gram- kot na tudi z Gram+ bakterije v prebavnem traktu perutnine. Osnovni namen in cilj raziskave je bil ugotoviti, ali krmni dodatek pozitivno vpliva na rentabilnost proizvodnje piščančjega mesa. Rezultati so pokazali, da so piščanci iz kontrolne skupine A pri tehtanjih dosegli nižjo telesno maso. Piščanci iz testnih skupin B, C in D so dosegli tudi nižjo konverzijo krme, prav tako pa so statistično značilno (P≤0,05) odstopali pri doseženem proizvodnem številu, ki je bilo višje kot pri kontrolni skupini A.S tem smo potrdili pozitiven učinek testiranega dodatka.
Keywords: brojlerski piščanec / prehrana / organske kisline / alternativni krmi dodatki / »Selacid® Green Growth«
Published in DKUM: 30.11.2009; Views: 2867; Downloads: 214
Full text (472,22 KB)