| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Uporaba sodobnih metod zajema in obdelave podatkov za umeščanje virtualnih objektov v prostor
Kristina Tomiek, 2020, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je izdelati 3D digitalni model in ga predstaviti kot obogateno resničnost. V prvem, teoretičnem delu smo prikazali opremo in nekaj sodobnih metod zajema podatkov na terenu kot sta skeniranje ter fotogrametrija. Pojasnili smo izraz resničnost, predstavili nekaj različnih vrst resničnosti in postopek kako dobimo model obogatene resničnosti navideznega objekta. Opisali smo osnovna pravila upravljanja z dronom, katera dovoljenja in izjave potrebujemo za upravljanje z brezpilotnim letalom, koliko dni moramo hraniti te izjave in kako ocenimo tveganje glede na teren letenja. V praktičnem delu smo s programom Archicad izdelali digitalni model terena in objekta in ju s pomočjo programa SketchUp predstavili kot obogateno resničnost v prostoru.
Keywords: brezpilotna letala, 3D-modeliranje, obogatena resničnost
Published: 16.07.2020; Views: 373; Downloads: 67
.pdf Full text (4,61 MB)

2.
Civilne žrtve oboroženih brezpilotnih letalnikov
Sara Železnik, 2017, master's thesis

Abstract: Uporaba oboroženih brezpilotnih letalnikov se je močno razširila po letu 2001, ko so bili prvič uporabljeni v zračnem napadu v Afganistanu. Za problematično se je izkazala predvsem na območjih izven oboroženih spopadov v t. i. »vojni proti terorju«, kjer so opazne številne posledice na civilnem prebivalstvu. Poleg telesnih in psihičnih je bilo zaznati še ekonomske posledice, spremembe v običajih in navadah skupnosti ter vpliv na vsakdanje življenje civilistov na bombardiranih območjih. Statistika o številu napadov z oboroženimi brezpilotnimi letalniki in o njihovih žrtvah je težko dosegljiva, saj se prikriva njihovo uporabo na že tako nevarnih območjih za nevladne organizacije, raziskovalce in novinarje. Analiza uporabe oboroženih brezpilotnih letalnikov je pokazala neupoštevanje pravil mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic v izbiri tarče in identifikaciji žrtev napadov, saj se civilistom ne nudi zadostne zaščite pri uporabi tega vojaškega sredstva. Konkretni zakonodajni okvir o njihovi uporabi še ni bil sprejet ne v evropskem ne v mednarodnem prostoru, čeprav se o posledicah civilnih žrtev razpravlja že več let v sklopu različnih organizacij. Še vedno pa se za napade ne zahteva odgovornosti države izvajalke ali pa se izvaja pristranske in netransparentne preiskave. Primerjava s konvencionalnimi pilotiranimi letalniki ne kaže na učinkovitost novejšega vojaškega sredstva v korelaciji s kolateralno škodo, prispeva pa k negativni propagandi države izvajalke napadov.
Keywords: brezpilotna letala, brezpilotni letalniki, droni, oboroženi spopadi, nesreče, civilne žrtve, magistrska dela
Published: 30.08.2017; Views: 850; Downloads: 105
.pdf Full text (1,06 MB)

3.
PRAVNA UREDITEV CIVILNIH BREZPILOTNIH LETAL - DRONOV V EVROPSKI UNIJI
Anton Gajšak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je prikazati trenutno pravno ureditev brezpilotnih letal - dronov v Evropski Uniji (EU) in Republiki Sloveniji (RS) iz različnih področij. V nalogi so zajeta samo civilna brezpilotna letala. Zaradi prenesene pristojnosti zakonodajnega urejanja brezpilotnih letal iz institucij EU na nacionalno raven ugotavljam, da države različno pravno urejajo brezpilotna letala, s tem pa so pred operaterje tovrstnih proizvodov postavljene dodatne ovire, zlasti glede vključevanja v zračni prostor, v katerem poteka letalski promet. Omejitve so potrebne predvsem zaradi varnosti vseh udeležencev, zaradi česar se mora vzpostaviti primeren sistem šolanja upravljavcev in sistem registracije brezpilotnih letal. Z brezpilotnimi letali je mogoče opravljati različne naloge, ena izmed njih je tudi zbiranje osebnih podatkov. Obstoječa mednarodna in nacionalna zakonodaja iz področja varstva zasebnosti in varovanja osebnih podatkov zajema tudi brezpilotna letala in je po moji oceni ustrezna. Prihodnost vključevanja brezpilotnih letal v zračni prostor je potrebno doseči s čim bolj enotno mednarodno zakonodajo. Letalska zakonodaja se tako pospešeno razvija, njen razvoj pa je vezan tudi na druge pravne veje, zlasti civilno, kazensko, gospodarsko in upravno pravo. Načrt EU je, da se do leta 2024 izvede popolna integracija brezpilotnih letal v celoten zračni prostor. Kako dobro je uspela integracija brezpilotnih zrakoplovov bo vidno kmalu, skozi statistiko letalskih nesreč. Upajmo, da bo teh čim manj.
Keywords: brezpilotna letala, operater, odgovornost, varstvo zasebnosti in osebnih podatkov
Published: 18.11.2016; Views: 1324; Downloads: 109
.pdf Full text (946,44 KB)

4.
Ukrepi držav zoper uporabo brezpilotnih letal - dronov pri varovanju oseb in objektov (uporaba ptic ujed, laserskega orožja ter mreže)
Anej Nemec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga se navezuje na ukrepe držav zoper brezpilotna letala –drone pri varovanju oseb in objektov. Prvi zametki brezpilotnih letal segajo v čas Nikole Tesle, ki je podal tudi definicijo brezpilotnih letal, ki nekako ustreza še danes. Zaradi hitrega razvoja brezpilotnih letal je vrst in načinov razdelitve le-teh v razrede mnogo. Posledica takšnega razvoja je uporaba brezpilotnih letal na področjih zaščite in reševanja, kartiranja, dostave kot tudi na mnogih drugih področjih. Vsekakor pri uporabi brezpilotnih letal ne smemo zanemariti uporabe le-teh v komercialne namene. Brezpilotni letalniki so vedno bolj priljubljeni, kar pomeni, da je vedno več neukih uporabnikov, ki bi lahko kršili človekove pravice (vdor v zasebnost), kot tudi povzročili kakšno nesrečo. Zaradi raznih incidentov ter raznih drugih kršitev pravil, se je pojavila potreba po regulaciji tega področja, saj je hiter razvoj prehitel vso dosedanjo zakonodajo. Čeprav je področje uporabe brezpilotnih letal skoraj neomejeno, je bistvenega pomena, da se pri tem zagotovi nujno varovanje človekovih pravic. V ZDA tako to področje ureja Zvezna uprava za letalstvo, medtem ko Evropska unija za enkrat prepušča to posameznim članicam, sama pa pripravlja enotno zakonodajo, ki bo veljala za celotno področje Evropske unije. Nekatere države, kot so ZDA, Japonska, Nizozemska so se regulacije lotile s pomočjo inovativnih ukrepov. Tako ZDA uporablja lasersko orožje, Japonska uporablja dron s posebno mrežo, v katero se zapletejo sumljivi droni, Nizozemska pa uporablja ptice ujede – orle, ki jih šola podjetje Guard From Above iz Haaga. V Sloveniji je področje uporabe brezpilotnih letal urejal pravilnik iz leta 2008, letos pa so pripravili in sprejeli uredbo, ki to področje podrobneje ureja.
Keywords: brezpilotna letala, droni, uporaba, pravna ureditev, človekove pravice, diplomske naloge
Published: 17.10.2016; Views: 1631; Downloads: 137
.pdf Full text (739,83 KB)

5.
Vloga brezpilotnih letal v vojski : diplomsko delo
Mojca Lavrič, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract:
Keywords: vojska, brezpilotna letala, diplomske naloge
Published: 28.10.2011; Views: 2152; Downloads: 246
.pdf Full text (1,01 MB)

6.
Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica