| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 22
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Kakovost življenja bolnikov s kronično rano
Kristijan Herceg, 2021, master's thesis

Abstract: Uvod: Kronične rane so naraščajoč problem sodobne družbe, število obolelih se vsako leto zvišuje in povzroča zmanjšano kakovost življenja bolnikov, s tem posledično tudi vpliva na že obremenjen zdravstveni sistem. Namen raziskave je ugotoviti, katera področja življenja bolnikov s kronično rano so najbolj prizadeta oz. najnižje ocenjena. Metode: V raziskavi je sodelovalo 82 bolnikov v ambulanti za kronične rane. Uporabljen je bil validiran anketni vprašalnik za ocenjevanje kakovosti življenja bolnikov s kronično rano »Questionnaire on quality of life with chronic wounds«. Za analizo podatkov sta bila uporabljena računalniška programa Microsoft Office Excel 2016 in IBM SPSS 20. Rezultati: Ugotovljeno je bilo, da kronične rane vplivajo na vsa področja posameznikovega življenja. Najbolj vplivajo na psihično področje (x̄ = 2,08; s = 1,01) in najmanj na telesno področje (x̄ = 1,23; s = 0,86). Prav tako je bilo ugotovljeno, da kakovost življenja bolnikov s kronično rano ni povezana s starostjo in spolom bolnika, prav tako ni povezana z dolžino prisotnosti kronične rane. Razprava in sklep: Kronične rane predstavljajo resen problem za zdravstvo, ker prizadenejo vsa bolnikova življenjska področja, ter zelo obremenjujejo zdravstveni sistem. Zato je zaželeno, da bi ta naloga bila izhodišče za nadaljnje raziskave v tej smeri, saj smo zasledili, da so zelo redke v slovenskem prostoru.
Keywords: kronična rana, kakovost življenja, bolniki
Published: 09.03.2021; Views: 196; Downloads: 108
.pdf Full text (514,10 KB)

2.
Nasilje psihiatričnih bolnikov in vloga policije v Republiki Sloveniji
Kaja Ribežl, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Duševno zdravje v Republiki Sloveniji od leta 2008 ureja Zakon o duševnem zdravju. Na podlagi drugega odstavka tega člena pa je ministrstvo izdalo tudi Pravilnik o načinu sodelovanja med zdravstvenim osebjem in reševalno službo ter policijo, ki velja od leta 2009. Pred tem sta to področje urejala Zakon o zdravstveni dejavnosti in Zakon o nepravdnem postopku. Duševna motnja je bolezen, ki lahko prizadene vsakega posameznika na različne načine in v kateremkoli življenjskem obdobju. Tem so skupne motnje bioloških in psiholoških funkcij, ki prizadenejo mišljenje, zaznavanje, čustvovanje, vedenje, spomin in prepoznavanje. Kadar je bolnik duševno bolan, lahko izgubi stik z realnostjo in občutek za razumevanje svojih dejanj. Zaradi vpliva duševne motnje pa lahko bolnik hkrati postane nasilen do ljudi okoli sebe kot tudi do samega sebe. Policisti se z duševnimi bolniki srečujejo tako v psihiatričnih bolnišnicah kot tudi izven nje. Lahko so v pomoč zdravstveni službi ali pa se z bolniki soočijo v okviru intervencije. Prepričanje, da so duševno motene osebe bolj nasilne, ne drži popolnoma. Povišana nasilnost, ki je največkrat usmerjena proti samemu sebi, se navadno pojavi le v obdobju poslabšanja določene bolezni. Večjo nevarnost za druge predstavljajo ljudje, ki imajo osebnostne motnje. V diplomski nalogi smo pregledali zakonodajo, ki ureja področje duševnega zdravja. Pregledali smo tudi literaturo, ki opisuje postopke načina reševanja, kadar se policist sooči z nasilnimi psihiatričnimi bolniki. Z anketnim vprašalnikom pa smo skušali ugotoviti, kako pogosto pride do soočanja policije z nasilnimi psihiatričnimi bolniki in njihovo usposobljenost za reševanje tega problema.
Keywords: psihiatrija, duševno zdravje, duševni bolniki, nasilje, neprostovoljna hospitalizacija, policija, policijska pooblastila, diplomske naloge
Published: 12.07.2018; Views: 792; Downloads: 150
.pdf Full text (1,10 MB)

3.
Potrebe onkološkega bolnika
Iris Siter, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Rak je ena izmed najbolj razširjenih bolezni po svetu, prav tako pa predstavlja enega od najpogostejših vzrokov za smrt. Ob diagnozi takšnega obolenja ni pomemben samo klinični vidik, moramo se osredotočiti tudi na psihosocialne potrebe s katerimi se soočajo bolniki. Le-te so ob postavitvi diagnoze, med in po zdravljenju največkrat spregledane, kar lahko vpliva na kakovost življenja bolnika na težjo pot do ozdravitve.
Keywords: Rak, onkološki bolniki, koncept potreb, psihološke potrebe, potrebe glede informiranja, telesne potrebe.
Published: 01.03.2017; Views: 783; Downloads: 118
.pdf Full text (1,06 MB)

4.
Seznanjenost pljučnih bolnikov o simptomih in ukrepih ob nastanku akutne dihalne stiske
Sanela Pajić, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Akutna dihalna stiska je bolezenski proces, ki zaradi svojega zapletenega mehanizma nastanka zahteva temeljito obravnavo in pravočasno ukrepanje. Za zdravstvene delavce je izrazito pomembno, da se ves čas izobražujejo na področju prepoznave dihalne stiske, saj le tako lahko preprečijo potek bolezni v ogrožajoče stanje, ki lahko posledično vodi v smrt bolnika. Prav tako imajo pomembno vlogo pri zdravljenju dihalne stiske bolniki sami, saj z ustreznim znanjem in disciplino največ pripomorejo k obvladovanju bolezni in s tem same dihalne stiske. Metodologija: Uporabljeni sta bili deskriptivna in kvantitativna metoda dela. Kot instrument raziskave smo anketni vprašalnik, ki je vseboval 22 vprašanj, s pomočjo računalniškega programa Microsoft Word in Microsoft Excel analizirali ter pridobljene podatke proučili in jih smiselno uredili.
Keywords: pljučni bolniki, akutna dihalna stiska, medicinska sestra, edukacija bolnikov.
Published: 23.02.2017; Views: 734; Downloads: 137
.pdf Full text (1,49 MB)

5.
USPEŠNOST IN UČINKOVITOST SLOVENSKE BOLNIŠNICE V PRIMERJAVI Z TUJIM KONKURENTOM
Jasmina Živič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Ker zdravstveno varstvo v vsaki državi predstavlja neko socialno varnost, ima vsaka država vzpostavljen svoj sistem le-tega. Bistveno področje socialnega varstva pa predstavljajo bolnišnice. Ker so največje porabnice državnih sredstev, ki so namenjene zdravstvu, morajo z njimi ravnati čim bolj racionalno. Vse bolnišnice ne stremijo samo k uspešnosti ter učinkovitosti, ampak se trudijo zagotavljati tudi neko kakovost. Bolnišnica zagotavlja svojo uspešnost s kakovostjo ter da, počne pravi stvari. Učinkovitost pa doseže tako, da počne stvari na pravi način. S tem si bolnišnica zagotovi učinkovito ter uspešno poslovanje. Prav učinkovitost najbolj vpliva na bolnike, saj se večinoma kaže skozi delo, ki ga zdravniki opravljajo v bolnišnici. V diplomskem projektu je prikazana analiza bolnišnic iz Slovenije ter Avstrije, ki temelji na podatkih, ki so javno dostopni v letnih poročilih izbranih bolnišnic.
Keywords: uspešnost, učinkovitost, bolnišnica, bolniki, analiza, presoja
Published: 31.03.2016; Views: 1243; Downloads: 212
.pdf Full text (1,01 MB)

6.
Vloga medicinske sestre pri pacientih s kroničnimi obolenji
2015, proceedings of peer-reviewed scientific conference contributions (domestic conferences)

Keywords: zdravstvena nega, medicinske sestre, bolniki, kronična obolenja
Published: 30.12.2015; Views: 1151; Downloads: 64
URL Link to full text

7.
Uporaba alternativnih metod pri revmatoloških obolenjih
Sabina Herega, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Revmatološka obolenja v Sloveniji in v svetu spadajo med najpogostejše mišično kostne bolezni, ki prizadenejo posameznika. Obstaja več kot sto različnih revmatoloških obolenj, vsem so skupnekronične težave, vsako obolenje ima določene simptome. Med najpogostejšimi simptomi so bolečina, oteklina, vnetje sklepov, otrdelost udov,… Obstajajo zdravila, ki blažijo simptome revmatoloških bolezni, bolezni pa ne ozdravijo, zato ljudje posežejo po različnih metodah, med katerimi so alternativne metode najbolj pogoste. Metodologija: Uporabljena je deskriptivna metoda dela. V raziskovalnem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo, anketni vprašalnik je vseboval 21 vprašanj, 15 vprašanj zaprtega tipa, eno vprašanje odprtega tipa, ter 5 vprašanj pol odprtega tipa. S pomočjo računalniškega programa Microsoft Word in Microsoft Excel, smo analizirali, preučili in smiselno uredili pridobljene podatke. Rezultati: V anketi je sodelovalo 42 anketirancev iz Slovenije in 42 anketirancev iz tujine. Raziskava je pokazala, da je uporaba alternativnih metod zdravljenja v Sloveniji v 16 % pogostejša kot v tujini. Slovenski bolniki, v primerjavi z tujino, v 39,5 % ocenjujejo, da jim je posamezna alternativna metoda izboljšala počutje. Za uporabo zelišči se je v Sloveniji odločilo 67 % bolnikov, medtem ko so se v Georgii, Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike v 33 % odločili za zdravljenje z zelišči. Slovenski anketiranci prav tako v 43 % uporabljajo meditacijo in jogo, prehransko terapijo v 38 % in bioenergijo v 43 %. V Georgii, Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike se anketiranci poslužujejo v 36 % akupunkture, v 31 % zeliščarstva, v 26 % meditacije in joge in v 19 % tradicionalne kitajske medicine. Sklep: V Sloveniji je uporaba alternativnih metod pogostejša kot v tujini, slovenski bolniki so bolj zadovoljni z izboljšanjem počutja po uporabi alternativnih metod, poznajo več alternativnih metod in so z njimi bolj zadovoljni kot bolniki v tujini. Slovenci uporabljamo za krepitev zdravja različna zelišča, medtem ko v tujini tega ni zaslediti v enaki meri.
Keywords: Revmatoidni artritis, metode alternativnega zdravljenja, zeliščarstvo, bolniki.
Published: 07.12.2015; Views: 1200; Downloads: 139
.pdf Full text (1,86 MB)

8.
Naloge medicinske sestre v intenzivni terapiji
Barbara Goričan, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili enoto intenzivne terapije. Opisane so naloge medicinske sestre in vloga le-te, pomen timskega dela, posvetili smo se tudi pojavu sindroma izgorelosti med medicinskimi sestrami in metodam za preprečitev oz. odpravo le-teh. Namen diplomske naloge je bil predstaviti enoto intenzivne terapije in naloge medicinskih sester. Za pripravo diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela. Analiza domače in tuje literature nam je omogočila opredelitev teoretičnih izhodišč. Iz analize domače in tuje literature ugotavljamo, da je delo medicinske sestre na enoti intenzivne terapije zahtevno in zahteva celotnega človeka, z veliko volje in predanosti delu. Delo v enoti intenzivne terapije zahteva od medicinske sestre veliko znanja in izkušenj, sposobnosti hitrega mišljenja, presoje in natančnosti. Delovne obremenitve, konflikti na delovnem mestu, delovni čas in pogoji v katerih delajo pa pogosto pripeljejo do izgorelosti medicinske sestre na delovnem mestu. Medicinska sestra se mora nenehno izobraževati in izpopolnjevati, da je lahko kos svojim nalogam, ki od nje zahtevajo popolno predanost, saj ne prevzema samo moralno odgovornost za zdravje in življenje ljudi. Ker je delo medicinske sestre zahtevno in stresno mora biti v njenem interesu, da zaščiti tako svoje psihično kakor tudi fizično zdravje pred izčrpanostjo na delovnem mestu.
Keywords: enota intenzivne terapije, bolniki, naloge medicinske sestre, stres, proces izgorevanja
Published: 11.10.2013; Views: 6046; Downloads: 1718
.pdf Full text (492,54 KB)

9.
Življenje z astmo
Eva Slatinšek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava kronično pljučno bolezen astmo. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov, iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu diplomskega dela je predstavljena bolezen astma, vključno z anatomijo in fiziologijo dihalnega sistema, klinično sliko in etiopatogenezo astme, opisani so sprožilci astme, preventiva in zdravljenje bolnika z astmo, vključno z alternativnim zdravljenjem, ter zdravstvena nega in zdravstvena vzgoja bolnika z astmo, v katero je vključena tudi medicinska sestra. V empiričnem delu diplomskega dela so predstavljeni rezultati raziskave, ki se je izvajala marca 2011 na vzorcu 50-tih bolnikov z astmo. Raziskava je potekala v Pljučnem dispanzerju v Murski Soboti in na Dihalnih vajah, ki so se izvajale v sklopu Astma šole na 1. Osnovni šoli, prav tako v Murski Soboti. Cilj raziskave je bil spoznati, kako vsak posameznik, ki boleha za astmo, skrbi za svoje zdravje oz. kako se v vsakdanjem življenju spopada s svojo boleznijo. Z raziskavo je bilo ugotovljeno, da bolniki z astmo zelo dobro skrbijo za svoje zdravje, saj kar 78% anketirancev redno skrbi za svojo telesno aktivnost, dobro skrbijo tudi za svoje psihično počutje, o svoji bolezni dodatno pridobivajo znanje s pomočjo knjig in revij, kar 36% pa jih uporablja tudi internet. 76% anketiranih z astmo je vključenih tudi v Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije. Bolniki alergični na pršico imajo po podatkih raziskave ustrezno urejen svoj bivalni prostor.
Keywords: astma, zdravljenje astme, življenje z astmo, bolniki, alergija
Published: 01.02.2012; Views: 2921; Downloads: 641
.pdf Full text (2,66 MB)

10.
Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica