SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Avtonomno raziskovanje mobilnega robota z meta-operacijskim sistemom ROS (Robotski operacijski sistem)
Tadej Motaln, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje razvoj mobilnega robota, ki je namenjen tekmovanju RoboCup Rescue in raziskovanju ter reševanju ponesrečencev ujetih v ruševinah v realnem scenariju nezgode. Predstavljena je zgradba robota in njegovih sistemov ter programsko okolje v katerem se razvijajo njegovi programi. Opisani so programi in funkcije, ki so povezane avtonomnim raziskovanjem robota. Podrobno pa je predstavljen razvoj algoritma za določanje globalnih ciljev robota. Rezultati celotnega dela so se izkazali za uspešne, ampak ugotavljamo, da je na tem področju še veliko prostora za izboljšave, predvsem v prihodnosti, ko bodo procesorji zmogljivejši.
Ključne besede: mobilni robot, avtonomna vožnja, raziskovanje prostora, procesiranje slik, določanje ciljev
Objavljeno: 04.11.2013; Ogledov: 894; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

2.
POSODOBITEV IN ANALIZA REGULACIJSKEGA SISTEMA AVTONOMNEGA VOZILA V OKVIRU PROJEKTA STADTPILOT
Nejc Deželak, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu analiziramo in prenovimo regulacijski sistem avtonomnega vozila. Delo se nanaša na računalniško voden testni avtomobil VW Passat, ki je osrednji produkt projekta Stadtpilot na Tehnični Univerzi v Braunschweigu. Pri njem želijo prenoviti programsko arhitekturo avtonomnega sistema zaradi česar se med drugim spremeni vmesnik do regulatorja. Cilj regulatorja po prenovi je čim natančneje slediti trajektoriji vsebujočo točke v dvodimenzionalnem prostoru, ki določajo željeno pozicijo, hitrost, pospešek in usmeritev. Najprej se lotimo izgradnje matematičnega modela vozila nato pa se posebej osredotočimo na vzdolžno in prečno regulacijo. Uspešnost prenove in izboljšave regulacijskega sistema dokažemo z rezultati simulacij in testiranj.
Ključne besede: regulacije, avtonomna vožnja, stadtpilot, vzdolžni in prečni regulator.
Objavljeno: 30.10.2015; Ogledov: 462; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (7,51 MB)

3.
Analiza pripravljenosti Slovenije na uvedbo avtonomnih vozil
Simona Šinko, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga temelji na analizi možnosti integracije avtonomnih vozil v Sloveniji. V nalogi smo opredelili zgodovinski razvoj avtonomnih vozil, stopnje avtomatizacije konvencionalnih in avtonomnih vozil in pregled tržišča ter opisali tri avtonomna vozila različnih proizvajalcev. Analizirali smo pozitivne in negativne posledice, ki jih bo v prihodnosti imela množična uporaba avtonomnih vozil, preverili, kakšna cestna infrastruktura bo potrebna za vožnjo in kakšne spremembe v zakonodaji na področju cestnoprometnih pravil so vpeljali v tujini. Iz vidika prava in moralno etične odgovornosti smo preverili odgovornost za nastanek prometne nesreče. V drugem delu smo analizirali podatke, pridobljene z anketnim vprašalnikom in poiskali povezavo med posameznimi lastnostmi anketiranih in njihovim mnenjem o avtonomnih vozilih. Svoje rezultate smo primerjali z rezultati raziskave, izvedene v tujini. Analizirali smo tudi slovensko zakonodajo in podali lastne predloge sprememb v zakonih. Ugotovili smo, da Slovenija še ni pripravljena na integracijo avtonomnih vozil. Ovirajo jo slaba cestna infrastruktura, zakonodaja in nepripravljenost ljudi na predajo nadzora vožnje računalniškim sistemom.
Ključne besede: avtonomna vozila, cestna infrastruktura, integracija, javno mnenje, samodejna vožnja
Objavljeno: 21.11.2016; Ogledov: 604; Prenosov: 248
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

4.
Platforma za zbiranje podatkov o vozniku in vozilu v realnem času
Tomaž Ščavničar, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo predstavili generičen model senzorske platforme in model eksperimentalne senzorske platforme za zajem podatkov o vozniku in vozilu. Predstavili smo komponente, s katerimi bi lahko v prihodnosti implementirali zanesljiv sistem za inteligentno podporo voznikov med vožnjo ali celo rešitev za avtonomno vožnjo vozil. Nato smo predstavili koncept rešitve za zajem podatkov o vozniku in implementirali prototipno senzorsko platformo za zajem podatkov o vozilu. Zanimalo nas je ali lahko implementirana senzorska platforma deluje v realnem času, zato smo pripravili 5 eksperimentov. Pregledali smo tudi poslovni vidik takšne rešitve, kjer smo ugotovili, da transportna podjetja iščejo rešitve in pristope za zmanjševanje prometnih nesreč. Predstavljene ugotovitve so lahko osnova za izdelavo inteligentne »after-market« rešitve, s katero bi lahko v prihodnosti nadgradili transportna vozila in jim dodali določeno stopnjo inteligence.
Ključne besede: senzorska platforma, sistemi za pomoč vozniku, realni-čas, avtonomna vožnja
Objavljeno: 19.01.2017; Ogledov: 515; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (4,46 MB)

5.
Regulacija krmilnega sistema avtonomnega vozila GPE18
Tadej Vidovič, 2018, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V zaključnem projektu smo predstavili rešitev za krmilni sistem avtonomnega dirkalnega vozila, bolid formule študent GPE18. Vozilo smo izdelali v ekipi UNI Maribor GPE za namene tekmovanj formule študent. V bolidu je že bil vgrajen krmilni sistem za človeško upravljanje vozila, mi pa smo izdelali regulacijski sistem, ki v načinu avtonomne vožnje obrača kolesa glede na zahtevo avtonomnega računalnika. V sklopu naloge smo modelirali oz. identificirali sistem, poiskali smiselno opcijo za aktuacijo sistema, izbrali ali izdelali potrebne komponente ter na koncu opravili praktični preizkus sestavljenega sistema.
Ključne besede: modeliranje, regulacija, električno vozilo, avtonomna vožnja, krmilni sistem, e-formula študent
Objavljeno: 07.02.2019; Ogledov: 329; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

6.
Daljinsko voden robot z zaznavanjem ovir na računalniku Raspberry Pi 3 B
Aljaž Zajc, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu opisujemo izdelavo avtonomnega robota, ki zaznava ovire. Preučili smo delovanje operacijskega sistema ROS in njegove interakcije z računalnikom Raspberry Pi 3 B. Za implementacijo robota smo uporabili dva gonilnika BTS7960B, štiri elektromotorje, računalnik Raspberry Pi 3 B, igralni plošček F710 ter senzor Rplidar A1M8. Igralni plošček smo uporabili za daljinsko upravljanje robota, izogibanje oviram pa smo implementirali s pomočjo signalov senzorja Rplidar A1M8. V ta namen smo razvili algoritem za izogibanje ovir AZ19, ki robotu omogoča avtonomno vožnjo. Na koncu smo učinkovitost robotove vožnje predstavili v namensko zgrajenem poligonu.
Ključne besede: ROS, Raspberry Pi, robot, avtonomna vožnja
Objavljeno: 27.03.2019; Ogledov: 248; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici