| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 143
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Analiza mednarodne distribucije japonskih avtomobilov
Tomaž Slemenšek, 2020, master's thesis

Abstract: V današnjem svetu se srečujemo s hitrim razvojem novih tehnologij kot tudi postopkov za čim učinkovitejše potovanje dobrin znotraj podjetij in zunaj njih. Distribucija je del logistike in logističnega procesa, ki sledi prodaji proizvedenih dobrin. Distribucija se v mednarodnem okolju vedno hitreje izvaja preko iskanja najprimernejših kanalov in sredstev za doseganje cilja. Tukaj ugotavljamo najpomembnejše skupine prevoza in primerjamo, kateri način je najbolj primeren za prevoz proizvedenih dobrin glede na tip dobrine, dolžino prevoza in strošek prevoza. Del našega dela je bila opredelitev pojma avtomobilske industrije kot tudi predstaviti državo distributerko, to je Japonska. Japonska je tretje največje gospodarstvo na svetu, poznana je kot zelo tehnološko razvita država z bogato kulturo in zgodovino. Na Japonskem je avtomobilska industrija močno razvita, ima veliko mednarodnih podjetij, ki nastopajo na trgu avtomobilov, ti pa ne le izvažajo svojih proizvodov, ampak jih tudi proizvajajo na različnih regionalnih trgih. V tem magistrskem delu smo s pomočjo analize podatkov, ki smo jih pridobili iz knjižnih in internetnih virov, opredelili logistiko, avtomobilsko industrijo, predstavili Japonsko in njene gospodarske značilnosti, japonsko avtomobilsko industrijo ter nazadnje prikazali distribucijo japonskih vozil po svetu s številkami.
Keywords: Japonska, logistika, distribucija, mednarodna menjava, avtomobilska industrija, mednarodna distribucija, gospodarska gibanja
Published: 10.12.2020; Views: 225; Downloads: 23
.pdf Full text (1,29 MB)

2.
Priprava dokumentacije odobritve procesa na primeru volvo lf antena
Damjan Tonejc, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi hitre rasti v avtomobilskem sektorju se podjetja soočajo z velikimi pritiski, pri katerih je najpomembnejša kakovost. To je ena od najpomembnejših značilnosti, ki jo kupci cenijo. Namen diplomskega dela je proučiti problematiko vključevanja zahtev kupcev v kakovost izdelka in proizvodnega procesa na specifičnem primeru avtomobilske industrije. V diplomskem delu je tako predstavljen angloameriški model vzorčenja proizvodne odobritve delov postopka (angl. production part approval process, PPAP). V prvem delu diplomskega dela je opisana teoretična razlaga angloameriškega sistema vzorčenja, drugi del pa predstavlja uvedbo novega proizvoda z dokumentacijo, vzorčenjem kosov v serijsko proizvodnjo. Pri pisanju dokumentacije so bile uporabljene metode FMEA, MSA, SPC in APQP, s katerimi zagotovimo optimalne lastnosti izdelka in zadovoljstvo končnega kupca. Za doseganje višje stopnje kakovosti načrtujemo celovito informacijsko podporo procesa zagotavljanja kakovosti. Končni rezultat diplomskega dela je pridobitev odobritve kupca za proizvod Volvo LF antena za serijsko proizvodnjo. Skupaj z odobreno dokumentacijo lahko podjetje prestopi na listo dobaviteljev, kar za podjetje predstavlja tržno rast in razvoj.
Keywords: dokumentacija, odobritev, avtomobilska industrija, volvo, antena.
Published: 02.11.2020; Views: 149; Downloads: 38
.pdf Full text (986,02 KB)

3.
Konstruiranje robotske montažne priprave
Jaka Perme, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi, katera je nastala v sodelovanju s podjetjem Revoz d. d., smo predstavili obstoječo ročno vpenjalno pripravo. Opisali smo dosedanji postopek varjenja in lastnosti vpenjalne priprave ter določili razloge, zakaj je potrebno pripravo optimizirati. Proces snovanja priprave je potekal v več fazah. Pri načrtovanju smo določili zahtevnik, s pomočjo katerega smo oblikovali štiri koncepte za dodajanje zvarjenca v fazi koncipiranja. Za najbolj učinkovito rešitev se je izkazala rešitev z linearnim pomikom. Poleg konstruiranja rešitve dodajanja zvarjenca smo optimizirali tudi podsklope na celotni pripravi.
Keywords: avtomatizacija, avtomobilska industrija, konstruiranje, linearni pomik, varilna priprava
Published: 23.09.2020; Views: 165; Downloads: 40
.pdf Full text (6,62 MB)

4.
Management serijske proizvodnje v pogojih industrije 4. 0
Nejc Slomšek, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Za nastanek avtomobila potrebujemo proizvodnjo, ki mora biti zaradi izjemno velike konkurence na trgu avtomobilov tehnično in tehnološko dovršena. V diplomskem delu smo najprej preučili značilnosti proizvodnje in skušali odgovoriti predvsem na vprašanja, katere vrste proizvodnje poznamo, kako se proizvodnja deli, kateri procesi potekajo v njej in kakšen je njen vpliv na okolje. Nato smo se posvetili obravnavi poslovnih procesov in managementu v proizvodnji. Nadaljevali smo s predstavitvijo proizvodnje v avtomobilski industriji in njenih značilnosti. V tem okviru smo obravnavali tudi Industrijo 4.0, ki predstavlja četrto industrijsko revolucijo in je pomembna za razvoj avtomobilske industrije, predvsem z uvedbo avtomatizacije in robotizacije proizvodnje. Obravnavo možnosti izboljšanja proizvodnje z uporabo načel Industrije 4.0 smo zaključili z obravnavo primera avtomobilske proizvodnje.
Keywords: proizvodnja, management proizvodnje, Industrija 4.0, avtomobilska industrija
Published: 23.12.2019; Views: 357; Downloads: 65
.pdf Full text (963,58 KB)

5.
Tržne priložnosti podjetja dato avtomatizacija d.o.o. v avtomobilski industriji na izbranih mednarodnih trgih
Vesna Djakovič, 2017, master's thesis

Abstract: Mednarodnemu poslovanju je potrebno dati velik pomen, saj v svetu, v katerem živimo, od nas potrošnikov in od podjetij nenehno zahteva prilagajanje, saj se globalizaciji praktično ne da izogniti. Posledično potrošniki postajamo zahtevnejši, želimo izbiro, ažurnost in nenazadnje kakovost. Podjetja se tako morajo na eni strani boriti za obstanek in dober konkurenčni položaj na tržišču in s konkurenčnimi podjetji in nami odjemalci na drugi strani. Sodobni svet je svet sprememb, kjer se obdržijo in uspejo le najboljša podjetja, ki imajo jasno začrtane strategije in cilje.
Keywords: DATO Avtomatizacija d.o.o., mednarodno poslovanje, globalizacija, avtomobilska industrija, strategije vstopa na tuji trg.
Published: 30.01.2018; Views: 580; Downloads: 57
.pdf Full text (2,05 MB)

6.
Zasnova inovativne rešitve vklopljivega pogona na štiri kolesa
Ana Pahič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena zasnova inovativne rešitve na področju vklopljivega pogona na štiri kolesa. Prikazan je razvojni ciklus od zbiranja idej do same izdelave prototipa, s poudarkom na načinih zbiranja idej in koncipiranju tehničnih rešitev. Projektno delo je opisano na dejanskem primeru, z začetno razčlenitvijo problema. Posebej so predstavljene najboljše ideje, ki so nastale med samim procesom projektnega dela in na osnovi katerih je nastal koncept. Na dejanskem primeru so prikazane tudi prednosti ter morebitne pomanjkljivosti dela v skupini. Predstavljen je končni delujoči prototip, v zaključku pa so potrjene začetne hipoteze.
Keywords: razvoj izdelka, projekt, tim, inovativnost, štirikolesni pogon, avtomobilska industrija
Published: 29.08.2017; Views: 675; Downloads: 91
.pdf Full text (2,25 MB)

7.
Koriščenje odpadne toplote iz motorjev z notranjim izgorevanjem
Aljaž Knavs, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisano pridobivanje električne energije iz odpadne toplote motorja z notranjim zgorevanjem. Magistrsko delo vsebuje preračune izgub dizelskega motorja preko izgorelih plinov. Preračuni se nanašajo na tovorno vozilo, kjer je poraba goriva večja od osebnih vozil. Sistem se izplača le v primerih, kadar imamo toplotni stroj z veliko porabo in s konstantnim delovanjem. Na voljo imamo več sistemov koriščenja odpadne toplote, iz Peltierjevega modula, Stirlingovega motorja itd., vendar je v magistrskem delu za preračune uporabljen izključno turbinski model. Za samo proizvodnjo električne energije je najbolj primeren turbinski sistem prav zaradi boljših karakteristik delovanja, vendar potrebuje relativno konstanten doprinos toplotne energije.
Keywords: Diesel motor, motor z notranjim zgorevanjem, odpadna toplotna energija, avtomobilska industrija
Published: 11.05.2017; Views: 1637; Downloads: 91
.pdf Full text (3,53 MB)

8.
Razvoj procesa iztiskavanja aluminijevega profila za absorpcijo energije
Mihael Čretnik, 2016, master's thesis

Abstract: Uporaba aluminija in aluminijevih zlitin v avtomobilski industriji postaja vse pogostejša. Aluminij kot material ima namreč v primerjavi z jeklom bistveno nižjo specifično težo, s čimer avtomobilski proizvajalci dosežejo tudi do 50 % manjšo težo celotnega vozila, s tem pa zmanjšajo porabo goriva in posledično tudi izpuste ogljikovega dioksida v ozračje. Prednost alumunija se kaže tudi v odlični absorpciji mehanske energije, zaradi česar se danes aluminij množično uporablja za varnostne elemente, kot so odbojniki, deformacijski elementi in vzdolžni tramovi, ki tvorijo tako imenovani ''crash management system''. Magistrsko delo zajema razvoj procesa iztiskavanja vzdolžnega tramu s pomočjo numeričnih simulacij, pri čemer sta bila za optimizacijo materialnega toka uporabljena programa Qform extrusion in Altair Hyperxtrude.
Keywords: avtomobilska industrija, iztiskavanje, absorpcija, numerične simulacije, vzdolžni tram
Published: 21.12.2016; Views: 883; Downloads: 116
.pdf Full text (4,56 MB)

9.
Kritična presoja uporabnosti modelov za napovedovanje finančne stiske v Sloveniji
Anton Zvonko Kink, 2016, master's thesis

Abstract: V sedanjem dinamičnem in nepredvidljivem gospodarskem ter finančnem okolju je napovedovanje finančne stiske podjetja izredno pomembno za vse deležnike, ki so kakor koli povezani s podjetjem. V zadnjih 50 letih so bili v svetu na podlagi različnih matematično-statističnih metod razviti številni modeli za napovedovanje finančne stiske. Pri tem se postavlja vprašanje prenosljivosti modelov za napovedovanje finančne stiske v druga ekonomska okolja in časovna obdobja. Magistrsko delo obravnava uporabnost treh modelov za napovedovanje finančne stiske: Altmanov model, Springatov model in model Zmijewskega na vzorcu izbranih slovenskih podjetij v obdobju od leta 2007 do leta 2014. Izbrani vzorec sestavlja 90 podjetij iz avtomobilske industrije, ki so dobavitelji delov za prvo vgradnjo in opreme za proizvajalce avtomobilov. V okviru koncepta finančne stiske je kot kriterij za razvrščanje podjetij med uspešna in neuspešna uporabljen kriterij pokritja obresti. Na osnovi kriterijev napovedne moči je izvedena analiza učinkovitosti izbranih modelov glede na rezultate izvornih modelov ter glede na velikost in dejavnost podjetja. Rezultati analize kažejo, da je napovedna moč modelov za napovedovanje finančne stiske na vzorcu slovenskih podjetij nižja od napovedne moči izvornih modelov. Iz analize je tudi razvidno, da se napovedna moč modelov razlikuje tako glede na velikost kot tudi glede na dejavnost podjetja. Kljub omejitvam pa vrednosti vseh treh modelov v obdobju od leta 2004 do leta 2014 dobro odražajo vpliv gospodarske in finančne krize na poslovanje podjetij.
Keywords: finančna stiska, model za napovedovanja finančne stiske, Altmanov model, Springatov model, model Zmijewskega, avtomobilska industrija, napovedna moč.
Published: 09.12.2016; Views: 653; Downloads: 89
.pdf Full text (2,13 MB)

10.
Konstruiranje elementov naprave za izdelavo tuljavic v avtomobilski industriji
Jani Zagoršek, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo zajema izbiro ideje konstrukcije celotne naprave, konstruiranje mize za nalaganje tuljavic, konstrukcijo na navijalnem stroju, robotsko celico ter preverjanje togosti določenih elementov. Pri konstruiranju vseh sklopov so predstavljeni možni principi delovanja ter prednosti in slabosti le-teh. Sledi vrednotenje principov, izbira ter natančen opis izbranega. Pri konstruiranju mize za nalaganje je posebna pozornost namenjena ergonomiji stoječega delovnega mesta. Preverjanje togosti elementa zajema analitični preračun in preračun po metodi končnih elementov ter na koncu primerjava rezultatov.
Keywords: avtomobilska industrija, tuljavice, konstruiranje, vpenjalna priprava
Published: 30.09.2016; Views: 615; Downloads: 21
.pdf Full text (4,28 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica