| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
AVTOMATSKO IDENTIFICIRANJE, KLASIFICIRANJE, TEHTANJE IN LOCIRANJE V SISTEMU ZBIRANJA KOMUNALNIH ODPADKOV
Zoran Omerzu, 2016, magistrsko delo

Opis: V Sloveniji je uveljavljena praksa, da se stroški zbiranja komunalnih odpadkov obračunavajo glede na velikost posode, število oseb oziroma kvadrature objektov. Že nekaj časa s pomočjo zbiralnic in zbirnih centrov oz. centrov za predelavo odpadkov, vsaj po določenih občinah v Sloveniji, zgledno ločujemo odpadke. Iz leta v leto količina ločeno zbranih frakcij narašča. Tako lahko uporabnikom storitev zbiranja komunalnih odpadkov, z zglednim ločevanjem, ostane v njihovih posodah za mešane komunalne odpadke, zelo malo odpadkov. Nepravično do uporabnikov teh storitev je, da zaradi manjše količine ostanka odpadkov posledično ne plačujejo tudi manj smetarine. Veliko truda je bilo vloženega v vzpostavitev sistema ločenega zbiranja odpadkov na izvoru. Prav pa bi bilo še tehnologijo zbiranja komunalnih odpadkov nadgraditi s sodobnim informacijskim sistemom, ki bi olajšal poslovanje gospodarskih družb in neposredno vplival na motiviranje uporabnikov teh storitev, kar bi imelo pozitivne učinke še na ekologijo. V magistrskem delu iščemo sodobno tehnologijo, ki bi v sistemu zbiranja komunalnih odpadkov omogočala avtomatsko identifikacijo uporabnika te storitve, klasifikacijo vrste odpadka oziroma posode, tehtanje oddane količine odpadkov ter lociranje, tako samih vozil kot posod za odpadke.
Ključne besede: avtomatska identifikacija, dinamično tehtanje, lociranje, zbiranje komunalnih odpadkov, komunalni odpadki, sistem ravnanja z odpadki, optimizacija transportnih poti, modeliranje v prometu
Objavljeno: 19.07.2016; Ogledov: 900; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (5,57 MB)

2.
NAMIZNA APLIKACIJA ZA GENERIRANJE ČRTNIH KOD
Mitja Fleišaker, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni koncepti avtomatske identifikacije. Poudarek je na črtnih kodah, njihovem namenu, pomembnih zgodovinskih trenutkih, pomenu za industrijo in sodobno življenje ter njihovem nadaljnjem razvoju. Podrobneje smo se posvetili formatom UPC-A, EAN-13 in Code 128 ter opisali in primerjali njihove algoritme, parametre, ter omejitve. S pridobljenim znanjem smo v jeziku C# v razvojnem okolju Microsoft Visual Studio 2013 po izbranem modelu razvoja programske opreme, načrtovali in izdelali namizno aplikacijo za generiranje črtnih kod, ki uporabniku omogoča generiranje in shranjevanje črtnih kod iz poljubno vnesenega niza, ki ustreza parametrom izbranega formata.
Ključne besede: avtomatska identifikacija, Črtne kode, UPC-A, EAN-13, Code 128, generiranje črtnih kod
Objavljeno: 30.10.2015; Ogledov: 937; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

3.
RAZVOJ INFORMACIJSKEGA SISTEMA ZA NADZOR IN VODENJE RAZVOJNO-RAZISKOVALNEGA DELA V PODJETJU MARGENTO R&D
Gregor Jančič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen informacijski sistem podjetja Margento R&D. Naloga sistema je omogočiti efektivno sledenje dejavnostim v podjetju. Sistem je zastavljen modularno, kar pomeni, da lahko izbiramo, kateri moduli bodo v uporabi. Pri razvoju smo uporabili več tehnologij, katere so predstavljene v diplomskem delu. Najprej se bomo lotili kratkega opisa zasnove sistema, predstavili tehnologijo RFID, sledi pa opis samega sistema. Podrobneje si bomo ogledali rešitev komponente Kodirna enota, ter tehnologij, ki smo jih uporabili za razvoj komponente. V zaključku sledi opis uporabniških izkušenj z modulom kontrole dostopa ter možnosti nadgradnje sistema.
Ključne besede: RFID, avtomatska identifikacija, informacijski sistem, kontrola dostopa, LINQ, DLL
Objavljeno: 26.11.2012; Ogledov: 1332; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (2,98 MB)

4.
5.
NADZOR NAD PREMIKI ALUMINIJASTIH PALET S POMOČJO RFID TEHNOLOGIJE
Dušan Koračin, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi želimo prikazati uporabo in implementacijo tehnologije RFID (radiofrekvenčna identifikacija) za nadzor nad premiki aluminijastih palet. V podjetju želimo prenoviti sistem nadzora nad notranjim transportom in materialnim tokom. Pri prenovi gre predvsem za izboljšanje sistema sledljivosti aluminijastih palet, ki jih uporabljamo kot transportni nosilec za transport materiala. Ena od možnosti je uvedba RFID tehnologije. Zato smo se v diplomskem delu osredotočili na koristnost uvedbe RFID tehnologije, z vrstami le-te ter z možnostjo uvedbe v obstoječ notranji transportno–skladiščni proces. Izvedli smo stroškovno analizo in analizo časovnih prihrankov uvedbe RFID tehnologije. S SWOT analizo smo predstavili prednosti, slabosti, priložnosti in pomanjkljivosti uvedbe RFID.
Ključne besede: notranji transport, RFID, nadzor, avtomatska identifikacija
Objavljeno: 22.12.2011; Ogledov: 1794; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (1,00 MB)

6.
MODEL UVEDBE RADIO FREKVENČNE IDENTIFIKACIJE V NABAVNI PROCES
Dinko Šutić, 2010, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu so predstavljene zmogljivosti tehnologije radio frekvenčne identifikacije (RFID), kot nosilca informacij in podatkov, v nabavnem procesu. Visoka propustnost, možnost avtomatskega in brezkontaktnega zajema podatkov z več priponk hkrati, vpogled v zgodovino in lokacijo izdelkov v nabavnem procesu odpravlja ozka grla, omogoča sledljivost izdelkov, strateško planiranje zalog, dostopnost in obdelavo velike količine podatkov v realnem času. Ugotovitve kažejo, da nadgradnja obstoječih sistemov s tehnologijo RFID bistveno spremeni način dela, ki je hitrejši in natančnejši ter pripomore k izboljšanju upravljanja in vodenja nabavnega procesa.
Ključne besede: RFID, avtomatska identifikacija, sledljivost, nabavni proces.
Objavljeno: 13.01.2011; Ogledov: 2103; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

7.
OZNAČEVANJE IN SLEDENJE POŠILJK Z UPORABO RFID TEHNOLOGIJE
Robert Kermavner, 2009, diplomsko delo

Opis: Želja po hitrejšem, zanesljivejšem, varnejšem, bolj avtomatiziranem ter poenotenem sistemu označevanja in sledenja različnih produktov zahteva natančno izbiro napredne informacijske tehnologije, ki presega uporabo do sedaj zelo uveljavljene črtne kode. Takšna tehnologija se imenuje radio frekvenčna identifikacija, krajše RFID, katere osnova je tag, osnovni gradnik pa miniaturno integrirano vezje, ki preko posebne gibljive integrirane antene omogoča komunikacijo oziroma izmenjavo podatkov med sledenim artiklom in bralnikom, ki se v procesih najprej povezuje v lokalni in nadalje v globalni informacijski sistem, dostopen tako samemu proizvajalcu kot tudi ostalim členom v preskrbovalni verigi (distributer, kupec…). Na takšen način se lahko preko EPC formata zapisa podatkov praktično kadarkoli in kjerkoli v preskrbovalni verigi pridobi vse informacije o izbranem artiklu, zabojniku, pakirani paleti ipd., pri čimer se z uporabo pametne nalepke in ustreznih RFID tiskalnikov takšno nalepko aplicira na najustreznejše mesto, najpogosteje na paleti ali izdelku samem. V diplomskem delu je predstavljen primer označevanja in sledenja izdelkov z uporabo RFID priponk EPCglobal tipa Gen 2 na področju logistike. Z njim je prikazano, kako je mogoče z uporabo RFID tehnologije zmanjšati stroške označevanja in sledenja zabojnikov ter zmanjšati vpliv človeških napak. Prikazan je tudi grob izračun povrnitve investicije uporabe označevanja in sledenja z RFID tehnologijo v primerjavi s črtno kodo. Sam primer smo analizirali z metodo SWOT.
Ključne besede: RFID, sledenje, avtomatska identifikacija, EPC, SSCC.
Objavljeno: 01.12.2009; Ogledov: 2709; Prenosov: 355
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

8.
Uporaba radiofrekvenčne identifikacije (RFID) v Slovenski vojski : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa Gospodarska in tehniška logistika
Renato Brezner, 2009, diplomsko delo

Opis: RFID je tehnologija, ki bazira na elektromagnetnem valovanju in identifikaciji oz. označevanju virov v njenem dometu. Prednost njene uporabe je v racionalizaciji stroškov in dela, olajšanem sledenju kontejnerjev, optimizaciji skladiščenja ter zmanjševanju človeških napak. Z uporabo RFID načina označevanja lahko operiramo z neprimerno večjo količino podatkov kot pri drugih načinih označevanja (npr. črtna koda). Osnovna slabost RFID tehnologije je v visoki ceni in velikem zagonskem strošku zaradi avtomatizacije informacijske logistične podpore. V Slovenski vojski RFID tehnologijo za zdaj uporabljamo pri registraciji delovnega časa in kontroli nadzora prostorov ter objektov posebnega pomena. Uporabo bi lahko razširili na področja spremljanja in sledenja virom na krizna žarišča, tako kot to uporabljajo v nam primerljivih državah NATO zavezništva. V diplomskem delu sem preučil različne možnost uporabe in predstavil rešitve vključitve RFID tehnologije pri povezovanju Slovenske vojske z NATO standardi.
Ključne besede: Slovenska vojska, avtomatska identifikacija, informacijski sistemi, sledenje, radiofrekvenčna identifikacija
Objavljeno: 28.08.2009; Ogledov: 2946; Prenosov: 330
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici