| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 30
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Digitalizacija proizvodnega procesa
Gorazd Čadež, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena rešitev za digitalno zbiranje podatkov iz proizvodnega procesa. Podatki so se pred implementacijo te rešitve zbirali na staromoden način, torej s pisanjem na list papirja. Opisan je celoten razvoj programske opreme. Začetek temelji na kreiranju uporabniškega vmesnika, ki je napisan v programskem jeziku Python in je oblikovan po obrazcu, na katerega se je prej podatke zapisovalo ročno. V nadaljevanju je predstavljeno oblikovanje MSSQL baze ter povezave med bazo in vmesnikom. Zaključek naloge opisuje obdelavo digitalno zajetih podatkov. Implementacija aplikacije v proizvodnjo okolje podaja večjo sledljivost in preprostejši dostop do informacij, kar uporabniku precej olajša delo.
Ključne besede: Digitalizacija, Python, SQL, analiza podatkov, avtomatizacija proizvodnje.
Objavljeno v DKUM: 01.02.2023; Ogledov: 563; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (1,75 MB)

2.
Konstruiranje namenske priprave industrijskega robota : diplomsko delo
Aleš Krajnc, 2019, diplomsko delo

Opis: Podjetje Orodja Erhart d.o.o. izdeluje raznorazne vpenjalne trne za CNC obdelovalne stroje. Podjetje se je odločilo za pospešitev proizvodnje z nakupom industrijskega robota. Za industrijskega robota je bilo potrebno skonstruirati pripravo, na kateri se bo robot postavil, ter namensko mizo, kamor se bodo nalagali surovci in kamor bo robot odlagal končne izdelke. Ob izdelavi idejnih skic smo začeli s konstruiranjem potrebnih komponent, katere smo narisali v programu Solidworks. Najprej smo naredili podstavek za robota, nato pa še mizo. V konstrukcijo mize sta združeni še naprava za transport surovcev ter naprava za privijanje izvlečnih vijakov. Na koncu smo opisali še potek dela industrijskega robota ter okvirno stroškovno analizo.
Ključne besede: konstruiranje, industrijski robot, avtomatizacija proizvodnje, namenska priprava
Objavljeno v DKUM: 08.10.2019; Ogledov: 1099; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (2,92 MB)

3.
REZALNO RAVNALNA LINIJA
Ožbej Žalig, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno načrtovanje in izvedba avtomatizacije dela proizvodnje, ki smo jo izvedli z rezalno-ravnalno linijo. Namen izdelave rezalno - ravnalne linije je povezati tri obstoječe proizvodne linije v eno. S tem se zagotovijo bolj varni pogoji za delo zaposlenih, poveča učinkovitost proizvodnje ter kakovost proizvodov. Rezalno-ravnalna linije deluje tako, da operater nalaga material – palice, ki se transportirajo do stroja za grobo ravnanje Wirth. Če je material dovolj poravnan ga pnevmatski izmetalnik dvigne na prečni transport do stroja za fino ravnanje Schumag. Na koncu potuje material še do krojilnega stroja Braun, kjer se palice pripravijo za odpremo.
Ključne besede: Rezalno-ravnalna linija, avtomatizacija proizvodnje, krmiljenje, sistem, varnost, inštalacije
Objavljeno v DKUM: 28.09.2016; Ogledov: 1331; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

4.
AVTOMATIZACIJA MERITEV ZA ZBIRANJE PODATKOV PALETNEGA LISTA
Marko Knežević, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je izdelava in posodobitev aplikacije za nadzor izhodnega paletiranja v mesni industriji. Sedanje ročne posege pri tehtanju, merjenju temperature in tvorbi številčnih oznak za zaboj bomo nadomestili z računalniško avtomatizacijo. Prav tako bomo zajemali podatke, ki jih sedaj vnašajo ročno, neposredno iz merilnih naprav.
Ključne besede: avtomatizacija proizvodnje, meritve temperature, zbiranje podatkov, tehtanje, paletni list
Objavljeno v DKUM: 16.09.2016; Ogledov: 1279; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

5.
REKONSTRUKCIJA SISTEMA ZA VODENJE IN NADZOR DELA TEKSTILNE LINIJE V PREDILNICI LITIJA
Dejan Repovž, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje potek rekonstrukcije sistema za vodenje in nadzor dela tekstilne linije v Predilnici Litija. Rekonstrukcija je bila potrebna zaradi stanja obstoječih krmilnih omar in njihove razpršenosti po celotnem delu tekstilne linije. Vgrajeni elementi za vodenje in nadzor so bili slabo označeni ali celo nedelujoči. Poleg tega je bila pomankljiva tudi elektro dokumentacija. Problem je bil tako tehnološki, kot tudi vzdrževalski. Rekonstrukcije smo se lotili sistematično, in sicer smo se poučili o tehnološkem procesu in ugotovili število vhodno – izhodnih spremenljivk. Nato smo izdelali potrebno dokumentacijo, krmilni program in vizualizacijo ter izvedli zagon z novim sistemom za vodenje in nadzor.
Ključne besede: avtomatizacija proizvodnje, tekstilna linija, krmiljenje, nadzorni sistem
Objavljeno v DKUM: 06.09.2016; Ogledov: 1262; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

6.
POSODOBITEV IN OPTIMIZACIJA PROGRAMSKEGA DELA KRMILJENJA LINIJE ZA PRIPRAVO AKUMULATORSKIH POSOD
Aljaž Komprej, 2015, diplomsko delo

Opis: To diplomsko delo vsebuje opis in izdelavo programskega dela krmilnega sistema avtomatizirane proizvodne linije za izdelavo akumulatorskih posod v podjetju TAB, d. d. Opisan je postopek načrtovanja in pisanja programa, ki predstavlja jedro prenovljenega krmilnega sistema. Končni rezultat diplomskega dela je prenovljen delujoč krmilni sistem.
Ključne besede: avtomatizacija proizvodnje, krmiljenje, programirljivi logični krmilnik, programska oprema, akumulatorske baterije.
Objavljeno v DKUM: 15.10.2015; Ogledov: 1285; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (2,26 MB)

7.
PREDLOG POSODOBITVE RAČUNALNIŠKO VODENE PROIZVODNJE BIOPLINA IN ELEKTRIKE V PODJETJU FIEKO D.O.O.
Aleš Poljak, 2014, diplomsko delo

Opis: Leta 2006 je podjetje Fieko d.o.o. začelo z lastno proizvodnjo električne energije z bioplinom. Kmalu po zagonu prvega bio generatorja je bila opravljena analiza obstoječega proizvodnega procesa z namenom ugotovitve koliko je proizvodnja odvisna od človeškovih interakcij . Analiza je pokazala, da je proizvodnja v veliki meri odvisna od človekovih interakcij, saj je bila vgrajena kontrolna in krmilna oprema zastarela in zato ni bila zmožna ustrezno voditi celotnega proizvodnega procesa, v katerega je bila vključena še proizvodnja električne energije. Na podlagi ugotovitev analize je naše podjetje naredilo načrt posodobitve kontrolne in krmilne opreme. Krmilna oprema je bila skoraj v celoti posodobljena z novodobnimi PLC krmilniki, v upravno stavbo pa je bil nameščen nadzorni računalnik s SCADA sistemom, preko katerega sedaj delavci spremljajo in prilagajajo vse delovne parametre proizvodnega procesa.
Ključne besede: proizvodnja električne energije, bioplin, SCADA sistem, PLC krmilniki, avtomatizacija proizvodnje
Objavljeno v DKUM: 27.06.2014; Ogledov: 1033; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (4,07 MB)

8.
TEHNIČNO-VARNOSTNI VIDIK IN UPRAVIČENOST IZGRADNJE POVEZOVALNEGA TRAKTA MED INDUSTRIJSKIMA HALAMA
Barbara Tomše, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je najprej obravnavan tehnični in varnostni vidik izgradnje novega objekta, v katerem se bodo vzpostavili vertikalni transporterji. Tehnično-varnostni vidik je predstavljen s pomočjo projektne dokumentacije, ki je potrebna za pričetek gradnje objekta in za obravnavan objekt zajema prikaz organizacije gradbišča ter varnostni načrt. V zadnjem poglavju je prikazan ekonomski vidik diplomske naloge, ki obravnava upravičenost investicije v vertikalne transporterje. Na podlagi metode dobe vračanja in neto sedanje vrednosti pridemo do rezultata, da se investicija izplača.
Ključne besede: avtomatizacija proizvodnje, organizacija grajenja, organizacija gradbišča, varnost in zdravje pri delu, varnostni načrt, upravičenost investicije
Objavljeno v DKUM: 20.02.2013; Ogledov: 1752; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (4,26 MB)

9.
RACIONALIZACIJA STROŠKOV PROIZVODNJE V PODJETJU VAR D.O.O.
Primož Štingl, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno optimiranje procesa ročnega točkovnega varjenja. Prikazan je potek načrtovanja tehnološkega procesa robotiziranega točkovnega varjenja, načrtovanje potrebne tehnološke opreme, preračun časov izdelave in preračun stroškov. Postopek racionalizacije oz. optimiranja proizvodnje poteka skozi celotno življenjsko dobo izdelave izdelka. Z optimiranjem procesa dosežemo nižje izdelovalne čase ter stroške in višjo kvaliteto izdelave.
Ključne besede: STROŠKOVNA KALKULACIJA, OPTIMIRANJE, TEHNOLOŠKI ČAS, NAČRTOVANJE PROIZVODNJE, STROŠKI, AVTOMATIZACIJA
Objavljeno v DKUM: 04.01.2013; Ogledov: 2323; Prenosov: 256
.pdf Celotno besedilo (3,90 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.6 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici