| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Medien im DaF-Unterricht: Analyse des Einsatzes der Busuu App
Anja Motaln, 2020, magistrsko delo

Opis: Der DaF-Unterricht und Medien stehen heutzutage in einer engen Verbindung. Beim DaF-Unterricht sieht man, dass fast bei jeder Fremdsprachenunterrichtsstunde mehrere verschiedene Medien benutzt werden. Im Vordergrund dieser Magisterarbeit stehen deswegen die neuen Medien, die in den Fremdsprachenunterricht integriert werden können und mit denen man auch im Alltag umgeht. Es wird beschrieben, wie und in welcher Form man die neuen Medien im DaF-Unterricht einsetzen kann. Das Werk beschreibt die Phänomene M-Learning, E-Learning und MALL, die eine Basis für das Einfügen der Medien im Lernprozess vorstellen. Eine wichtige Unterkategorie der MALL repräsentieren die sogenannten Apps (die Kurzform für Wort Application aus dem Englischen). In dieser Arbeit beziehen sich Apps auf Programme beziehungsweise Applikationen, die auf Smartgeräten installiert sind und mit deren Hilfe man eine neue Sprache lernen kann. Der theoretische Teil der Magisterarbeit stellt die Medien im Zusammenhang mit dem DaF-Unterricht vor. Die obengenannten Begriffe werden aus theoretischer Sicht erläutert. Es existieren viele verschiedene Apps, die für das Lernen der deutschen Sprache geeignet sind. Eine Auflistung und Vorstellung solcher Apps erfolgt in diesem Werk. Weiterhin werden alle allgemein zugänglichen Informationen über die Busuu App erfasst, auf welche sich diese Magisterarbeit im folgenden praktischen Teil bezieht. Im empirischen Teil folgt die Analyse der Busuu-App in Bezug auf die Praxis. Die Busuu App ist im iOS App Store oder Android Play Store erhältlich. Dia App wird hier nach den folgenden Kriterien analysiert: Sprachniveaus, Themenbereiche, Semantisierungsverfahren, Übungstypen, Darstellung und Vermittlung von Grammatik und Weiteres von der App Angebotenes. Zudem bietet die Magisterarbeit eine Analyse der App aus der Perspektive eines Deutschlernendem, und deckt Mängel, Verbesserungsmöglichkeiten und Vorteile der App auf.
Ključne besede: DaF-Unterricht, Medien, neue Medien, M-Learning, Apps, Busuu App
Objavljeno: 23.07.2020; Ogledov: 415; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (2,85 MB)

2.
Primerjava pisarniških rešitev v oblaku na primeru Office 365 in Google Apps
Leja Kadiš, 2016, diplomsko delo

Opis: Računalništvo v oblaku je postalo eno izmed vodilnih IT rešitev v mnogih podjetjih. Predvsem zmanjševanje stroškov, izguba potrebe po IT specialistih in lokalnih strežnikih je za podjetja dober razlog za prehod na oblačne storitve. Podjetja s celotno infrastrukturo v oblaku se lahko osredotočijo na svojo primarno dejavnost in prepustijo vzdrževanje in posodabljanje strežnikov ponudnikom oblačnih storitev. Prehod v oblak je prinesel nove potrebe po orodjih in storitvah, s katerimi bi zaposlenim olajšali delo v podjetju in bi se lahko odrekli veliki količini fizičnih dokumentov. Tukaj nastopijo pisarniške rešitve v oblaku. Veliko podjetij se je poglobilo v razvoj teh pisarniških rešitev, ki med drugim vsebujejo ustvarjanje datotek in predstavitev, shranjevanje le-teh v oblak, lažjo komunikacijo in sodelovanje z drugimi zaposlenimi in veliko več. S tem ni več potrebe po fizičnih pisarnah, saj pisarna v oblaku posamezniku omogoča dostop do vseh informacij preko prenosnega računalnika, tabličnega računalnika in tudi pametnega telefona preko internetne povezave. Tudi če so te oblačne storitve za uporabnike zelo privlačne, tako za podjetja kot tudi za druge uporabnike, je v ozadju vedno vprašanje varnosti in zasebnosti. Glede na to, da točno ne vemo, kje se fizični strežnik nahaja in kdo točno z njim upravlja, je tveganje zelo veliko, vendar ponudniki teh rešitev dnevno izboljšujejo njihove rešitve in uporabnikom omogočajo varno uporabo. V diplomskem projektu smo poleg teoretičnih izhodišč, kaj je računalništvo v oblaku in kaj so pisarniške rešitve v oblaku, predstavili tudi dve vodilni podjetji na tem področju: Google in Microsoft. V praktičnem delu smo opisali obe podjetji ter na kratko razložili nekaj storitev, ki jih v sklopu svojih pisarniških rešitev v oblaku nudijo. Ti rešitvi sta Googlov Google Apps in Microsoftov Office 365, usmerjeni na brezplačni rešitvi, in sicer na strani Googla brezplačno za vse, na strani Microsofta pa brezplačno za študente. Na koncu smo rešitvi še primerjali po številnih značilnostih in ugotovitve tudi zapisali.
Ključne besede: računalništvo v oblaku, pisarniške rešitve v oblaku, internetne storitve, Office 365, Google Apps
Objavljeno: 15.11.2016; Ogledov: 1126; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (984,28 KB)

3.
RAČUNALNIŠTVO V OBLAKU IN NJEGOV POSLOVNI POMEN ZA MALA PODJETJA
Denis Stojko, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga se nanaša na vejo računalništva, katero imenujemo računalništvo v oblaku. Avtorja je predvsem zanimalo kakšen posloven potencial ima računalništvo v oblaku za srednja in mala podjetja. Vendar pa se je avtor zaradi lažje primerjave dotaknil tudi velikih podjetij. Zaradi lažjega razumevanja tematike, smo se v uvodni fazi magistrske naloge osredotočali predvsem na definicije računalništva v oblaku, predstavili smo različne definicije, kot jih razumejo posamezni avtorji in strokovnjaki v svojih strokovnih delih. Skozi zgodovinsko os smo pokazali razvoj računalništva nasploh in še posebej poudarili tiste dogodke v razvoju, ki so pripomogli k temu da se je računalništvo v oblaku razvilo do te mere, kot ga poznamo danes. V nadaljevanju smo se osredotočili na različne modele računalništva v oblaku in spoznali, da ga sestavljajo trije glavni nivoji. Njihovo proučevanje je predvsem pomembno s strani podjetja, saj vsak nivo odraža svoj koncept in način uporabe le – tega. Vsak nivo ima svoje prednosti in slabosti, vsi skupaj pa odražajo generalne prednosti in slabosti, katerih smo se prav tako dotaknili in jih opredelili ter primerjali z klasičnim računalništvom. Ena od glavnih slabosti oz. negotovost kot jo razumejo podjetja in katere se najbolj bojijo je varnost, zato smo varnosti namenili še posebej veliko pozornost, ter opredelili različne vidike varnosti, ter se dotaknili tudi tematike, ki je namenjena upravljanju varnosti v podjetjih. V drugem delu magistrske naloge, smo opravili dve raziskavi in sicer raziskavo ki se nanaša na slovenska podjetja v povezavi z računalništvom v oblaku in njihovo uporabo in pa raziskavo ponudnikov oblačnih storitev. Rezultati prve analize so interesantni in dajejo zaključek, da v Sloveniji še ni v celoti izkoriščen potencial ki ga ponuja računalništvo v oblaku. Na drugi strani imamo ponudnike ki se delijo v več skupin in katere globalizacija sili v nenehen razvoj za svoj obstanek. Značilnost nekaterih je sodelovanje z zunanjimi partnerji. Tako imamo podjetja, ki so zgolj posrednik med razvijalcem storitve in kupcem. Z drugo raziskavo smo analizirali storitve, ki jih najdemo na slovenskem trgu. Delili smo jih na globalne in domače storitve ter jih med seboj tudi primerjali. Ugotovili smo, da se cene posameznih storitev, ki ponujajo podobne oz. sorodne module bistveno ne razlikujejo. Na koncu nas je zanimal še skok v prihodnost. S pomočjo raziskave, ki jo je opravila svetovno znana revija, smo si drznili napovedati rast analizirane panoge v prihodnosti vse do leta 2020. Nesporno dejstvo je da se bo računalništvo v oblaku razvijalo in krepilo tudi v bodoče. Paradni konji bodo storitve, ki se nanašajo na SaaS nivo računalništva v oblaku.
Ključne besede: Računalništvo v oblaku, poslovni pomen, Microsoft Office 365, Google Apps, varnost
Objavljeno: 20.10.2016; Ogledov: 1095; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

4.
SPLETNI VMESNIK ZA UREJANJE PODATKOV O ČLANIH DRUŠTVA
Dušan Šubic, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Ker ima vsako društvo, klub ali podobna združenja določeno število članov ali pripadnikov, sem se odločil, da izdelam spletno aplikacijo za register članov. Bistvo aplikacije je, da je struktura skoraj v celoti dinamična. Kar pomeni, da uporabnik (administrator v organizaciji) poljubno dodaja ustrezna polja v register, tvori sezname, ki jih potrebuje za vodenje evidence; na primer interesi članov, status člana v organizaciji idr. Celotna struktura baze temelji na skupaj vsaj osmih tabelah, od katerih se v štiri zapisuje struktura podatkov, v dodatno eno tabelo podatki o vlogah, to je dovoljenjih za prikaz podatkov na nivoju polj, v eno tabelo se shranjujejo podatki o zalogah vrednosti lastnosti, v eni je seznam tabel in najmanj ena tabela s podatki. Tabela s podatki je običajno tabela z registrom članov (Clan). Za dodajanje novih dodatnih tabel je dovolj osnovno poznavanje MySQL-a. Vse procedure za rudarjenje po podatkih so napisane za in se izvajajo v MySQL-u. Za klicanje procedur in tvorjenje dinamičnih prikazov je uporabljen PHP. Prikaz podatkov in izvajanje zahtev pa temelji na Javascript-u. Knjižnice, ki sem jih uporabil so jQuery in jqGrid. Za prijavo za pregledovanje oz. administriranje podatkov je predvsem zaradi tega, ker Društvo Mensa že ima Google Apps, sem uporabil Googla API PHP client za preverjanje identitete. Upam, da je v tem delu dobro prikazana možnost uporabe dinamične strukture za kreiranje po obsegu podatkov manjših registrov oz. seznamov. Ravno tako lahko idejo o dinamični strukturi lahko razvijalci uporabijo pri dodeljevanju dinamičnih lastnosti že obstoječim tabelam.
Ključne besede: Dinamični register članov ali predmetov, MySQL procedure, jqGrid tabele, Google Apps login
Objavljeno: 19.10.2016; Ogledov: 1104; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

5.
POSLOVNI POTENCIALI GOOGLE APPS IN OFFICE 365 PISARNIŠKIH REŠITEV V OBLAKU
Anja Barber, 2014, magistrsko delo

Opis: Računalništvo v oblaku je trenutno eden vodilnih trendov v IT industriji, kar posledično vpliva na sodobnost delovnega okolja. Prinaša novo smer razvoja IT-ja in veliko poslovnih priložnosti. Potencial na tem področju so prepoznala tudi podjetja, saj jim ta način omogoča prenovo poslovanja in nove poslovne razmisleke. Danes podjetja vse bolj zaupajo temu trendu in koristijo prednosti računalništva v oblaku za namene komuniciranja po elektronski pošti, za shranjevanje in urejanje dokumentov ter drugo rabo pisarniških rešitev v oblaku. Informacijske storitve lahko sedaj najamejo in uporabljajo kadarkoli, kjerkoli in s katerekoli mobilne naprave. Kljub vsem ugodnostim, ki jih računalništvo v oblaku nudi, pa ostaja vprašanje varnosti eno izmed najbolj izpostavljenih v kontekstu računalništva v oblaku. Podjetja so namreč skeptična pri zaupanju kritičnih poslovnih podatkov v hrambo nekomu, do katerega dostopajo samo preko interneta, obenem pa sploh ne vedo, kje se ti podatki nahajajo. V magistrskem delu smo predstavili in primerjali dve pisarniški rešitvi v oblaku dveh največjih ponudnikov: Google Apps in Office 365. Predstavljeni so primeri najboljših praks prehoda podjetij v oblak.
Ključne besede: Računalništvo v oblaku, spletne storitve, pisarniške rešitve v oblaku, Google Apps, Office 365.
Objavljeno: 13.10.2014; Ogledov: 1346; Prenosov: 298
.pdf Celotno besedilo (52,76 MB)

6.
POSLOVNI VIDIKI RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU
Evghenii Stoianov, 2013, magistrsko delo

Opis: Računalništvo v oblaku je v zadnje času zelo pogosta tema na dnevnem redu sestankov v podjetjih. Računalništvo v oblaku prinaša ogromno koristi podjetju. Ne samo to, da z njo povečamo hitrost, produktivnost in učinkovitost poslovanja, ampak tudi zmanjša stroške poslovanja. V današnjem času ekonomske in gospodarske recesije in vsesplošnem varčevanju, so v podjetjih vedno bolj pozorni na stroške poslovanja. Tudi o varnosti in zasebnosti podatkov v oblaku je bilo napisano. To je trenutno eden izmed največjih dejavnikov, ki odbijajo podjetja pri selitvi svojega poslovanja v oblak. Vendar se v podjetjih ne zavedajo koliko ponudniki delajo nad tem, da bi čim bolj povečali varnost in zasebnost podatkov v oblaku. Koliko varnostnih standardov in naprednih varnostnih certifikatov imajo temu namenjeno. Vendar tehnologija napreduje in z njo tudi varnost na vseh področjih. In prišel bo čas, ko bosta varnost in zasebnost podatkov v oblaku brezhibna. Vse gre k temu. Na koncu sta bile tudi predstavljene spletni rešitvi Office 365 in Google Apps. Z neodvisno študijo je bilo dokazana, da je Google Apps, ki je dejansko računalništvo v oblaku, pripomore k večji hitrosti, učinkovitosti poslovanja in zaposlenih in zmanjšanje stroškov poslovanja.
Ključne besede: računalništvo v oblaku, poslovni vidiki, Office 365, google apps
Objavljeno: 10.01.2014; Ogledov: 1570; Prenosov: 230
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

7.
RAČUNALNIŠTVO V OBLAKU IN PRIMERI PRESKUSOV GOOGLE APPS. V OSNOVNI ŠOLI
Domen Krapež, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava računalništvo v oblaku in primere preskusov Google Apps v osnovni šoli na konkretnih primerih. Za potrebe naloge so podrobno opisane storitve, Gmail, Google Calendar, Google Docs ter Google Drive. V eksperimentalnem delu naloge je bila izvedena analiza uporabe Google Apps pred in po uporabi aplikacije v osnovni šoli. Rezultati vprašalnika so pokazali, da je pot do uspešne integracije novih tehnologij še dolga ter da mora izobraževanje kadrov potekati postopoma. Raziskava je pokazala, da se je po uporabi Googla Apps večina učiteljev odločila, da bodo v prihodnje posvetili več časa in truda integraciji novih tehnologij v učne procese. Ugotovili smo, da je to nujen korak pri uveljavitvi novih načinov izobraževanja osnovnošolske mladine, ob upoštevanju stroškov opreme in človeških virov.
Ključne besede: Računalništvo v oblaku, google apps, izobraževanje
Objavljeno: 15.01.2013; Ogledov: 2548; Prenosov: 467
.pdf Celotno besedilo (2,48 MB)

8.
UPORABA RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU V PODJETJU NA PRIMERU GOOGLE APPS IN OFFICE 365
Rene Kotnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Tema tega diplomskega seminarja je uporaba računalništva v oblaku v podjetjih na primeru rešitev Google Apps in Microsoft Office 365. V prvem delu je predstavljeno računalništvo v oblaku, kot tip računalništva, ki omogoča dostop do informacij in virov preko spleta, kadarkoli in kjerkoli. Računalništvo v oblaku temelji na kombinaciji in uporabi več, že do sedaj znanih tehnologij: virtualizacija, spletne storitve, sistemi za upravljanje delovnih procesov in web 2.0. Nekaj pozornosti smo posvetili zgodovini računalništva in ugotovili, da ta tehnologija predstavlja trenutno zadnjo fazo v razvoju računalništva. Vendar pa se računalništva v oblaku ne da preprosto opisati samo z definicijami, saj je sestavljeno iz več plasti, deli pa se tudi na več tipov. Tako je tehnologija sestavljena iz infrastrukture, platforme in programske opreme kot storitve, katere si hierarhično sledijo in dopolnjujejo v prej napisanem vrstnem redu. Prav tako poznamo več različnih tipov računalništva v oblaku: Javni oblak, zasebni oblak, hibridni oblak in skupnostni oblak. Prva dva tipa, javni in zasebni oblak imata vsaka svoje značilnosti, druga dva tipa, hibridni in skupnostni pa predstavljata združitev in kombinacijo javnega ter zasebnega oblaka. Veliko pomembnost predstavlja varovanje podatkov v oblaku, saj se podatki od uporabnika do ponudnika in obratno prenašajo preko interneta in so zato veliko bolj izpostavljeni, kot če bi prenos potekal preko zasebnih omrežij. Pri raziskovanju smo ugotovili, da so varnostne grožnje minimalne in da je tehnologija dokaj varna. Drugi del dela diplomskega seminarja je posvečen uporabi računalništva v oblaku v podjetjih. Opisali smo pomembnost vključitve računalništva v oblaku v arhitekturo podjetja, ter s tem omogočiti maksimalno izkoriščenost tehnologije pred in po uvedbi v podjetje. Raziskali smo potek uvajanja računalništva v oblaku v podjetje s petimi zaporednimi fazami: raziskava, ocenjevanje, odločanje, uvedba in razširitev. Temu poglavju sledi opis možnosti uporabe računalništva v oblaku v podjetjih. Zadnji del dela diplomskega seminarja je posvečen rešitvam računalništva v oblaku za mala podjetja. V tem poglavju smo raziskali in opisali dve rešitvi podjetja Google, Google Apss in podjetja Microsoft, Microsoft Office 365. Rešitvi sta si med seboj zelo podobni in omogočata podobno funkcionalnost, a vendar je med njima nekaj razlik. Rešitvi smo tako primerjali in poskušali ugotoviti v katerem segmentu je katera rešitev boljša. Skupno bi lahko ocenili, da je rešitev podjetja Microsoft za podjetja bolj primerna.
Ključne besede: Računalništvo v oblaku, Google Apps, Microsoft Office 365, Uporaba računalništva v oblaku v podjetjih, arhitektura podjetja
Objavljeno: 17.12.2012; Ogledov: 2960; Prenosov: 378
.pdf Celotno besedilo (839,31 KB)

9.
TABLET PDs IN DER SCHULE UND DER DaF-UNTERRICH
Aleksandra Loredan, 2012, diplomsko delo

Opis: In der Diplomarbeit Tablet PCs in der Schule und der DaF-Unterricht (Deutsch als Fremdsprache) geht es darum, wie man Tablet PCs in der Schule und im DaF-Unterricht benutzen könnte. Weil das Thema in Slowenien noch nicht erforscht wurde, scheint es sinnvoll, als erstes das Thema Tablet PC im Unterricht zu präsentieren, darüber zu diskutieren und danach Vorschläge darzustellen, wie man die Tablet PCs in das Fremdsprachenunterricht Deutsch integrieren könnte. Diskussionen bezüglich Medien in der Schule gibt es viele, aber nur wenige befassen sich mit dem Einsatz von Tablet PCs im Unterricht, besonders nicht in Slowenien. In diesem Sinne soll das Ziel dieser Diplomarbeit sein, die Einsatzmöglichkeiten vonTablet PCs im Unterricht, mit Betonung auf dem DaF-Unterricht, aufzuzeigen. Die zentrale Frage ist, in welchen Umständen und unter welchen Bedingungen das Tablet PC als Lernmedium in den slowenischen Schulen eine erfolgreiche Anwendung sein würde. In dieser Diplomarbeit wird deutlich, dass die Verwendung der Tablet PCs sinnvoll sein würde, da das Tablet PC eine neue Art des Lernen und Lehrens ermöglicht. Das äußert sich in einer neuen Lehrerrolle, der Unterricht ist abwechslungsreicher, die Schüler haben mehr Eigenverantwortung, die Schulranzen sind leichter, die Mobilität ist höher und der Unterricht flexibler u.a.m. Außerdem hat das TabletPC als neues Medium einen positiven Einfluss auf die Lernmotivation und die vielen Applikationen lassen eine große Medienvielfalt im Unterricht zu. Im ersten Teil der Diplomarbeit wird beschrieben, wie sich die Welt und damit die Methoden beim Lehren und Lernen verändern. Es wird definiert, was Tablet PCs sind und wie man verschiedene Applikationen verwenden kann. Im zweiten Teil werden zwei Beispiele dargestellt, bei denen man Tablet PCs (iPads) im Unterricht schon benutzt. Das sind Die Kaiser Augusta Schule Köln aus Deutschland und Die Informatikhauptschule Jennersdorfaus Österreich. In Slowenien ist so eine Art des Unterrichts noch nicht bekannt. Es wurden zwar bereits Teststunden ausgeführt, aber leider blieb es dabei. Im dritten Teil werden Vorschläge aufgereiht, wie man Tablet PCs (iPads) in das slowenische Schulsystem einführen könnte und welche bedeutende Rolle dabei das Erziehungsministerium, die Lehrer und die Eltern spielen. Im letzten Teil richtet sich die Diplomarbeit konkret an das Fach – Deutsch als Fremdsprache. Dargestellt werden Applikationen, die sich für jüngere oder ältere Schüler eignen würden. Es gibt viele Applikationen für den Unterricht, aber keine für Deutsch als Fremdsprache für slowenische Schüler. Die Zusammenfassung stellt einen Überblick dar, der die positiven Seiten des Tablet PCs im Schuleinsatz zusammenfasst und betont. Betont wird auch, dass den Lehrern nicht nur bzw. vordergründig das Lernziel wichtig sein soll, sondern der gesamte Arbeits- bzw. Lehrprozess.
Ključne besede: neue Lernmethoden, Tablet PC, Applikationen (Apps), iPad, Fremdsprachenunterricht
Objavljeno: 30.10.2012; Ogledov: 2024; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (6,05 MB)

10.
SHAREPOINT 2010 V SODELOVANJU Z OFFICE 2010
Darijo Crepulja, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega predstavitev platforme SharePoint 2010, namestitev portala z uporabo le te, ter raziskavo zmožnosti njenega povezovanja s programskim paketom Microsoft Office 2010. V diplomskem delu je poudarek na sodelovanju platforme s programi iz paketa Microsoft Office 2010, manj namestitvi in uporabi portala. V uvodu je predstavljeno ozadje izbire teme in izdelava diplomskega dela. Naslednji poglavji opisujeta platformo SharePoint ter programski paket Microsoft Office 2010. Sledi krajši opis namestitve platforme, kar je osnova za nadaljnje delo. Nadaljevanje pa je namenjeno opisovanju in raziskovanju možnosti sodelovanja SharePoint 2010 in Microsoft Office 2010. Diplomsko delo postane celota z zaključkom.
Ključne besede: SharePoint 2010, Office Web Apps, Windows Server 2008 Enterprise, Microsoft Office 2010
Objavljeno: 30.05.2012; Ogledov: 1723; Prenosov: 188
.pdf Celotno besedilo (4,57 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici