| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Merjenje obodne komponente hitrosti toka v cevi
Tilen Jernejc, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil analizirati pojav sekundarnega toka v vstopni cevi radialnega ventilatorja, ki se pojavi pri obratovanju izven preračunske točke. V ta namen smo izdelali merilno napravo za merjenje obodne komponente hitrosti toka v cevi. Naprava je izdelana kot anemometer s ploščatimi lopaticami, postavljenimi vzporedno z osjo cevi. Kot zasuka smo merili z magnetnim enkoderjem. Zajemanje in obdelava rezultatov so bili izvedeni v programu LabVIEW in Excel. Pridobljene rezultate smo grafično ponazorili v okolju MS Excel. Tako smo prikazali kako se parametri, ki smo jih pridobili s pomočjo magnetnega enkoderja vedejo ob različnih vrtilnih frekvencah radialnega ventilatorja in ob različnih obratovalnih pretokih zunaj preračunske točke. Rezultati se skladajo z predpostavkami, ki smo si jih zadali na samem začetku raziskovanja.
Keywords: Sekundarni tokovi, centrifugalni ventilator, anemometer, frekvenčna analiza, magnetni enkoder
Published: 15.09.2020; Views: 117; Downloads: 30
.pdf Full text (2,99 MB)

2.
3.
Prerotation flow measurement
Andrej Predin, Ignacijo Biluš, 2003, original scientific article

Abstract: Different measuring methods relating to the prerotation flow in the entrance pipe of radial pumps are analyzed. The appearance of the prerotation flow is a result of the complicated fluid flow model, which appears as a consequence of the pump operating out of design limits and reduces pump efficiency. The goal of this contribution is in estimating the best measuring method, taking into account the inconvenience of conventional hot-wire and laser-Doppler anemometry. Therefore, two measuring systems - multiblade (ASB) and single blade (ASSB) anemometer - are introduced, analyzed and compared. The advantages of the introduced measuring system -ASB- are in its simple construction and simple use and its low price. The direction and swirl flow intensity in the entrance pipe of radial pumps and fans could be measured using this method.
Keywords: radial pumps, prerotation flow, anemometer with straight blades, anemometer with single straight blade
Published: 01.06.2012; Views: 1225; Downloads: 77
URL Link to full text

4.
SPIROMETRIJA
Mojca Žunkovič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavam metodo za merjenje pljučnih volumnov in pretokov - spirometrijo. Najprej na kratko predstavim mehaniko dihanja z vidika fizike. Nato pojasnim spirometrijo in metode, ki se uporabljajo pri spirometriji. S pomočjo anemometra izvedem meritev pljučne funkcije. Omenjena priprava je zgrajena iz pihalne cevi in anemometra, ki deluje na principu »vroče žice«. Ker je težava pri večini anemometrov ta, da imajo prepočasen čas zajemanja vrednosti in so rezultati lahko nenatančni, smo naše izmerjene vrednosti primerjali z meritvami v pulmološki ambulanti, ki jih je izvedla zdravnica, specialistka pulmologije. Na ta način smo lahko ovrednotili natančnost naših izmerjenih podatkov.
Keywords: spirometrija, spirometer, pljučni volumen, pljučna kapaciteta, anemometer
Published: 04.01.2010; Views: 5146; Downloads: 935
.pdf Full text (5,79 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica