| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 3527
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Pregled in primerjava brezobličnih sistemov za upravljanje vsebin
Ivana Držaić, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskovali in primerjali različne brezoblične sisteme za upravljanje vsebin. V raziskavi smo se osredotočili na ceno, zahtevnost, nastavitve, delovanje podatkovne baze in potrebno raven tehničnega znanja. V namen primerjave smo na vseh brezobličnih sistemih za upravljanje vsebin pripravili enako vsebino in prikazali njen izpis. V primerjavi smo predstavili razlike in podobnosti, prav tako pa smo izpostavili največje prednosti in slabosti brezobličnih sistemov za upravljanje vsebin. Po raziskavi in primerjavi smo ugotovili, da je izpis vsebine vedno enak ne glede na to, kateri brezobličen sistem za upravljanje vsebin smo uporabili, se pa pojavljajo razlike v načinu ustvarjanja in urejanja vsebine, saj ima vsak izmed obravnavanih sistemov svoje posebnosti.
Ključne besede: sistem za upravljanje vsebin (CMS), brezoblični CMS, splet, analiza, primerjava
Objavljeno v DKUM: 09.08.2022; Ogledov: 84; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

2.
Arvo pärt: življenjepis in analiza dela spiegel im spiegel
Karlo Petrović, 2022, magistrsko delo

Opis: Na začetku magistrske naloge je opis Pärtovega zgodnjega življenja, eskperimentiranja z različnimi glasbenimi slogi ter njegove prve skladbe. Njegovo najbolj kontroverzno delo Credo, ki je glede na stanje v komunistčni Estoniji bilo neprimerno za tisti čas. Sledi duhovno usmerjeno obdobje v katerem Pärt začne razvijati svoj revolucionarni stil tintinnabuli. Nato opišem njegova zgodnja dela napisana v tintinnabuli stilu. Osrednji del magistrske naloge predstavlja analiza Pärtovega dela Spiegel im Spiegel. V zaključku seminarske opišem skladateljevo glasbeno pot po 1980 in vrnitev iz Berlina v Estoniju.
Ključne besede: Arvo Pärt, Spiegel im Spiegel, analiza, življenjepis
Objavljeno v DKUM: 28.07.2022; Ogledov: 70; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (9,55 MB)

3.
Dane Škerl in analiza Šestih klavirskih skladb : magistrsko delo
Patricija Kisilak, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi sem dela skladatelja, profesorja, dirigenta in zborovodje Daneta Škerla s pomočjo različnih virov umestila v zgodovinsko obdobje, predstavila njegovo življenje ter glasbeni opus. Prikazala sem vlogo in pomen njegovih skladb, ki obsegajo predvsem orkestralni opus, podrobneje pa sem razčlenila klavirske skladbe. Šest izbranih klavirskih skladb, ki so osrednja tema magistrske naloge, sem harmonsko analizirala, hkrati pa sem se osredotočala na dinamične, agogične in druge oznake, ki so pri razumevanju in interpretaciji skladb prav tako pomembne.
Ključne besede: METAMORFOZE ETUDE ANALIZA DANE ŠKERL
Objavljeno v DKUM: 28.07.2022; Ogledov: 40; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (7,45 MB)

4.
Analiza prometa na slovenskih cestah
Igor Mendek, 2022, magistrsko delo

Opis: V prvem delu magistrske naloge podamo teoretično podlago za obravnavo prometa. Opravimo pregled strokovne literature, definiramo fizikalne količine za opis faznih stanj prometa in predstavimo matematične modele prometa, ki so odločilno vplivali na zgodovinski razvoj matematičnega modeliranja prometa. Ločimo med makroskopskimi, mezoskopskimi in mikroskopskimi modeli, pri čemer izpostavimo tiste, ki jih nadalje uporabimo za analizo izmerjenih podatkov na slovenskih cestah. Podatke za posamezne odseke slovenskih avtocest in hitrih cest pridobimo od Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo. Posamezne odseke klasificiramo na podlagi analize izmerjenih podatkov pretoka, zasedenosti, gostote in hitrosti prometa. Z analizo meritev ugotovimo, na katerih odsekih in v katerih časovnih obdobjih prihaja do zastojev. Namen tega je poiskati modelne rešitve za odpravo teh zastojev. Za odpravo zastojev na odseku 461 avtoceste A1 od uvoza Domžale do razcepa Zadobrava izdelamo različne modelne rešitve. Simuliramo dodatni prometni pas, začasno uvedbo prometnega pasu za vozila z več potniki na odstavnem pasu in prepoved prometa za tovorna vozila in avtobuse ob delavnikih med 6. in 9. uro. Rezultati simulacij kažejo, da so različne rešitve različno učinkovite, pri čemer pa se pretok prometa v vseh ponujenih rešitvah poveča. Na podlagi rezultatov simulacij zaključimo, da je kot kratkoročna rešitev ustrezna prepoved prometa za tovorna vozila, dolgoročno pa bi se na tem odseku učinkovito zmanjšali zastoji z izgradnjo dodatnega prometnega pasu. Izdelane modelne rešitve so tudi dobra osnova za odpravo zastojev na drugih odsekih.
Ključne besede: fizika kompleksnih sistemov, nelinearni dinamični sistemi, modeli prometnega toka, analiza prometa, simulacija odprave zastojev
Objavljeno v DKUM: 27.07.2022; Ogledov: 58; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (7,35 MB)

5.
Kriv in nedolžen - analiza sodnega primera M. N. : magistrsko delo
Adriana Zelić, 2022, magistrsko delo

Opis: Predmetna kazenska zadeva zoper dr. M. N. je zagotovo eden najodmevnejših primerov v Sloveniji do sedaj. Umorjen je bil direktor enega izmed ljubljanskih inštitutov v prednovoletnem času. Obtoženega je preganjalo Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije, čeprav je šlo zgolj za enega samega obtoženega v zadevi. Skozi instančno sojenje se je ugotavljala krivda oziroma nedolžnost dr. M. N. Sodišče je na prvi stopnji izreklo obsodilno sodbo. Tako obtoženi, kot tudi njegova obramba, sta med potekom kazenskega postopka zatrjevala, da je preganjana napačna oseba ter da je potrebno pravega storilca še odkriti. Višje sodišče v Ljubljani je obsodilni sodbi pritrdilo, a je nato Vrhovno sodišče Republike Slovenije sodbi sodišča prve in druge stopnje razveljavilo ter zadevo vrnilo v ponovno sojenje. Istočasno z navedeno odločitvijo Vrhovnega sodišča Republike Slovenije je pričel teči dveletni zastaralni rok. Na drugem sojenju na prvi stopnji je sodišče ugotovilo, da obtoženi ni kriv storitve očitanega mu kaznivega dejanja in celo v sodbi nakazovalo na izvršitev umora oškodovanca s strani tretjih oseb, izjave predsednika senata pa so sprožile burne razprave v medijih, kot tudi oster odziv slovenskega pravosodja. Višje sodišče je nato oprostilno sodbo razveljavilo in ugodilo predlogu tožilstva za izločitev predsednika senata, s tem pa se je pričelo tretje sojenje na prvi stopnji. Tudi na tem sojenju je bila tik pred zastaranjem kazenskega pregona zoper dr. M. N. izrečena oprostilna sodba. Tožilstvo in pooblaščenec oškodovanke sta se na odločitev prvostopenjskega sodišča pritožila, vendar pa je Višje sodišče v Ljubljani s sodbo ugotovilo, da je kazenski pregon zoper obtoženega zastaral. Analiza sodnega primera dr. M. N. je pokazala, da je tekom postopka moč zaznati več kršitev pravic obtoženemu. Mogoče pa je tudi razbrati prizadevanje državnega tožilstva, da se pravici vendarle zadosti, še zlasti ob upoštevanju odločitve Vrhovnega sodišča Republike Slovenije.
Ključne besede: kazensko pravosodje, sodbe, domneva nedolžnosti, analiza primera, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 22.07.2022; Ogledov: 89; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

6.
Od formalne likovne analize k scenografiji: nakaj primerov : magistrsko delo
Ana Glažar, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo z naslovom Od formalne likovne analize k scenografiji: nekaj primerov sestavljata teoretični in praktični del. V teoretičnem delu smo proučili likovnoteoretsko obravnavo prostora v slikarstvu, kar smo podkrepili s klasifikacijo prostorskih vodil. Slednje smo obravnavali pri formalni likovni analizi izbranih slikarskih del. Poleg tega smo prikazali razvoj načinov upodobitve prostora v slikarstvu, torej s pomočjo umetnostnozgodovinskega pregleda ključnih obdobij in njihovih prostorskih paradigem. Ključni obdobji pri izbranih slikarskih delih, predvsem pri gradnji slikovnega prostora, sta renesansa in modernizem, glede na motiviko del pa smo dodali še obdobji baroka in romantike. Splošno smo se navezali na scenografsko oblikovanje, poseben poudarek smo namenili razvoju scenografske makete. V procesu izdelave praktičnega dela smo povezali rezultate formalne likovne analize slik z literaturo, ki se navezuje na oblikovanje scenografskih maket. Z rezultati praktičnega dela naloge smo potrdili našo glavno hipotezo, da lahko z združevanjem zakonitosti ustvarjanja slikovnega prostora in tehnologij oblikovanja scenskih maket znova poustvarimo prostor slikarskega dela.
Ključne besede: slikarski prostor, formalna likovna analiza, scenografija, likovna umetnost
Objavljeno v DKUM: 13.07.2022; Ogledov: 77; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (17,80 MB)

7.
Vpliv epidemije covid-19 na stanje okolja v rs
Katja Majer, 2022, diplomsko delo

Opis: Marca 2020 se je v Sloveniji pojavil prvi primer novega virusa, imenovanega SARS-Cov-2. V času razglasitve epidemije je vlada Republike Slovenije uvedla različne ukrepe z namenom, da bi omejila hitro širjenje okužb. Zanimalo nas je, na kakšen način so ukrepi vplivali na kakovost zraka, zato smo primerjali ravni posameznih onesnaževal aprila 2019 in aprila 2020. Osredotočili smo se predvsem na onesnaževala, ki so povezana s prometom. Ugotovili smo, da so ukrepi ugodno vplivali na kakovost zraka. Znižale so se ravni trdnih delcev PM2,5 in PM10, dušikovega dioksida in dušikovih oksidov. Najvišja razlika pa je bila pri benzenu, saj se je vrednost ravni znižala za kar 32,52 %. Med onesnaževali pa je izstopal ozon, saj je bila njegova raven aprila 2020 za kar 10,21% višja kot aprila 2019. Rezultat je razumljiv, saj vemo, da je ozon izjemno reaktiven plin in s CO hitro reagira ter nastane dušikov dioksid. O izboljšanju kakovosti zraka v času omejitve gibanja so poročali tudi izven slovenskih meja.
Ključne besede: covid-19, SARS-Cov-2, epidemija, omejitev gibanja, onesnaževala, april 2019, april 2020, primerjalna analiza, zajezitev virusa, promet, kakovost zraka
Objavljeno v DKUM: 13.07.2022; Ogledov: 81; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (1,75 MB)

8.
Optimizacija ekstrakcije in določanje kapsaicinoidov v ekstraktih iz rdeče paprike (Capsicum annuum L.) : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Monika Ročnik, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje analizo ekstraktov rdeče čili paprike (Capsicum annuum L.) iz nemškega podjetja Galke GmbH ter treh lokalno gojenih paprik. Ekstrakte smo pridobili z različnimi ekstrakcijskimi metodami in topili. Izvajali smo Soxhletovo in ultrazvočno ekstrakcijo ter hladno in vročo maceracijo. Uporabili smo dve topili; in sicer n-heksan ter petroleter. S sejalno analizo smo določili velikost delcev paprike. Pridobljenim ekstraktom smo z radikalsko metodo določili antioksidativnost. Za določanje barvne intenzitete, barvne moči in vsebnosti totalnih karotenov smo uporabili UV-VIS spektrofotometrijo. Na koncu smo izvedli plinsko kromatografijo, s katero smo določili vsebnost kapsaicinoidov v ekstraktih ter nato izračunali indeks pikantnosti. Iz rezultatov je razvidno, da dobimo najboljši izkoristek pri Soxhletovi ekstrakciji s topilom n-heksan. Pri vseh ekstraktih opazimo nizke odstotke inhibicije. Pri določanju barvne intenzitete je bila obarvanost ekstrakta največja pri hladni maceraciji z n-heksanom. Ekstrakt pridobljen z ultrazvočno ekstrakcijo ter topilom n-heksan je imel najboljšo barvno moč. Z analizo totalnih karotenov smo ugotovili, da je pri nižji temperaturi vsebnost totalnih karotenov v ekstraktu večja. Največji indeks pikantnosti je pri papriki iz nemškega podjetja imel ekstrakt, pridobljen s Soxhletovo ekstrakcijo ter topilom petroleter. Pri lokalno gojenih paprikah pa je največji indeks pikantnosti imel ekstrakt paprike Carolina Reaper, pridobljen s Soxhletovo ekstrakcijo ter topilom n-heksan.
Ključne besede: rdeča čili paprika, sejalna analiza, Soxhlet ekstrakcija, antioksidanti, kapsaicinoidi, GC-MS
Objavljeno v DKUM: 12.07.2022; Ogledov: 102; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (3,27 MB)

9.
Analiza podatkov sistema SUMO s pomočjo storitev računalništva v oblaku : magistrsko delo
Miha Lenko, 2022, magistrsko delo

Opis: V želji po izboljšanju napovedi vremenskih podatkov, ki jih za svoje delovanje potrebuje sistem za ugotavljanje meja obratovanja SUMO, smo v sodelovanju s podjetjem Operato d.o.o. raziskali možnosti uporabe računalništva v oblaku za izvajanje strojnega učenja napovednih modelov. Prvi del magistrske naloge je namenjen predstavitvi različnih vrst podatkovnih baz za hrambo podatkov v oblaku ter ponudnikov računalništva v oblaku, ki ponujajo navidezne računalniške vire kot spletno storitev, drugi del pa predstavitvi procesa vzpostavitve izvajalnega okolja za izvedbo analize in strojnega učenja v oblaku.
Ključne besede: računalništvo v oblaku, podatkovne baze, analiza podatkov, strojno učenje
Objavljeno v DKUM: 07.07.2022; Ogledov: 83; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (6,90 MB)

10.
Samodejno preverjanje kakovosti izvorne kode v sklopu neprekinjene dostave informacijskih rešitev : magistrsko delo
Marko Gluhak, 2022, magistrsko delo

Opis: Preverjanje kakovosti informacijskih rešitev je doseglo širšo prepoznavnost med industrijo razvoja informacijskih rešitev. Tekom zaključnega dela smo opravili sistematičen pregled literature in študijo primera s prototipno vzpostavitvijo cevovoda neprekinjene dostave informacijskih rešitev z vključitvijo samodejnega preverjanja kakovosti izvorne kode. Izkaže se, da je vzpostavitev takšnega samodejnega preverjanje minimalnega nivoja kakovosti enostavna, predvsem v začetnih fazah razvoja. Glede na te ugotovitve smo zaključili, da je vključitev tega pristopa v industriji še premalo prepoznana in da so najbolj uspešni uporabniki tisti, ki ga ohranjajo enostavnega in učinkovitega, vendar vseeno prilagojenega specifikam tekočega projekta.
Ključne besede: Minimalni nivo kakovosti, DevOps, CI/CD, statična analiza kode, SonarQube, GitHub Actions, GitLab CI/CD, zagotavljanje kakovosti
Objavljeno v DKUM: 22.06.2022; Ogledov: 124; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (4,68 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici