| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 3591
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Posebnosti analiziranja uspešnosti in učinkovitosti podjetij v kovinski industriji
Jan Nikačevič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Analiza uspešnosti in učinkovitosti podjetja v kovinski industriji je ključnega pomena za načrtovanje nadaljnjih korakov, ki bodo ustvarili prednosti pred konkurenti. Iz povratnih informacij analiz in primerjav s podjetji, ki se ukvarjajo z drugačno dejavnostjo, lahko ugotovimo posebnosti presojanja uspešnosti in učinkovitosti podjetja v kovinski industriji. Namen diplomskega dela je bil raziskati analiziranje in proučevanje uspešnosti in učinkovitosti podjetja v kovinski industriji in predstaviti posebnosti, ki se pri tej analizi pojavljajo. Skozi teoretični del smo predstavljali in opisovali finančne kazalnike, ki se uporabljajo za analiziranje uspešnosti in učinkovitosti podjetij v kovinski industriji, in tiste finančne kazalnike, ki se uporabljajo za analiziranje uspešnosti in učinkovitosti, za katere smo menili, da nam bodo pomagali razkrivati dodatne posebnosti analize uspešnosti in učinkovitosti podjetja v kovinski industriji glede na dostopne podatke iz letnih poročil. V nadaljevanju empiričnega dela smo se osredotočili na izračunavanje in primerjavo vseh teh finančnih kazalnikov za podjetje v kovinski industriji in za podjetje v storitveni dejavnosti, ki smo si ga izbrali za primerjavo, da bi prišli do odgovorov na hipotetični vprašanji. Postavili smo dve raziskovalni vprašanji. Na prvo, ali sploh ima podjetje z dejavnostjo C28.150 – Proizvodnja ležajev, zobnikov in elementov za mehanski prenos energije številne posebnosti, smo odgovorili pritrdilno. V drugem vprašanju nas je zanimalo, katere so glavne posebnosti analiziranja poslovne učinkovitosti in uspešnosti podjetij z dejavnostjo kovinske industrije. Skozi analizo smo ugotovili, da je teh posebnosti več. Prva izmed posebnosti je drugačno razmerje med lastniškim kapitalom in dolgovi v obveznosti do virov sredstev pri kovinskem podjetju od podjetja v storitveni dejavnosti. Druga posebnost se je prikazala v kazalnikih obračanja, saj analizirano podjetje v kovinski industriji deluje na način proizvodnje po naročilu kupca, kar pomeni, da je vrednost kazalnikov skoraj ničla. Kot tretja posebnost je bil kazalnik osnovnosti investiranja v osnovna sredstva, ki nam je prikazal, da podjetje v kovinski industriji več investira v osnovna sredstva kot podjetje v storitveni dejavnosti.
Keywords: učinkovitost, uspešnost, posebnosti, analiza, kovinska industrija, finančni kazalniki
Published in DKUM: 28.11.2022; Views: 2; Downloads: 1
.pdf Full text (5,15 MB)

2.
Ekonomska in gradbena analiza ter analiza življenjskega cikla uporabe konopljinega betona v sloveniji
Jernej Gaberc, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je na podlagi pregledanih člankov in laboratorijskih preiskav predstavljena raziskava konoplje, konopljinega betona, izdelanih receptur apnenega konopljinega betona in materialov, ki ga sestavljajo. Raziskali smo fizikalne, mehanske in trajnostne lastnosti konopljinega betona in pripravljenih receptur apnenih konopljinih betonov z dodatki granulirane plavžne žlindre in portlandskega cementa 42,5 N, z vsebnostjo 5 % mase konopljinega pezdirja namesto agregata (zrnavosti 0/4 mm). Ugotovili smo, da na lastnosti konopljinega betona v otrdelem stanju vplivajo obdelava in sorta industrijske konoplje ter vrste uporabljenih veziv. Na otrdelih pripravljenih vzorcih smo opravili preiskave tlačnih in upogibnih nateznih trdnosti, od katerih so v obeh primerih najboljše rezultate dali vzorci z dodatkom portlandskega cementa in najslabše tisti z dodatkom mlete granulirane plavžne žlindre. Preverjali smo protimikrobno učinkovitost pripravljenih vzorcev v otrdelem stanju, kjer sta cono inhibicije razvila vzorca z dodatkom deleža cementa in dodatkom cementa skupaj z žlindro v vezivu. Od pripravljenih receptur je TGA/DSC pokazala, da ima največji masni delež CaCO3 in najmanjši masni delež Ca(OH)2 vzorec z dodatkom cementa. Ugotovili smo, da so cene konopljinih betonov v Evropi redko dostopne, močno variirajo zaradi različnih sestav in načina vgrajevanja in so posledično težko primerljive. Primerjava raziskav LCA pri različnih parametrih je dokazala, da je konopljin beton, sestavljen iz konopljinega pezdirja, veziva in vode, v svojem življenjskem ciklu ogljično negativen. Konopljin beton, ki ne vsebuje kamnitega agregata, je primeren za uporabo v Sloveniji, saj obstaja iz njega že več zgrajenih objektov, kot tudi podjetje, ki se ukvarja z gradnjo s konopljinim betonom.
Keywords: konopljin beton, industrijska konoplja, analiza življenjskega cikla konopljinega betona
Published in DKUM: 25.11.2022; Views: 35; Downloads: 5
.pdf Full text (6,41 MB)

3.
Odgovornost organov vodenja in nadzora v insolvenčnih postopkih s primeri sodne prakse
Jaka Topič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Družba preneha delovati iz različnih razlogov. V večini primerov se izvede postopek likvidacije, v katerem se unovči celotno njeno premoženje. Če je družba insolventna, pa se izvede eden izmed postopkov zaradi insolventnosti. A v času pred insolvenčnim postopkom in med njim lahko organi vodenja in nadzora storijo tudi deviantna dejanja, ki upnikom povzročijo škodo. Proučevali smo prav ta dejanja, in sicer s primerjavo sodnih praks Slovenije, Avstrije in Velike Britanije. Diplomsko delo zaključimo s sklepom, v katerem na kratko povzamemo naše ugotovitve.
Keywords: Insolvenčno pravo, odškodninska odgovornost, primerjalna analiza, Avstrija, Velika Britanija
Published in DKUM: 24.11.2022; Views: 20; Downloads: 3
.pdf Full text (1,45 MB)

4.
Analiza izbranih gazel po področjih dejavnosti v sloveniji
Mojca Jarc, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem projektu smo proučevali hitro rastoča podjetja, še posebej pa smo se osredotočili na gazele, ki so izjemnega pomena za gospodarstvo. Na začetku diplomskega projekta smo se osredotočili na teoretična izhodišča hitro rastočih podjetij, v nadaljevanju pa smo diplomski projekt poglobili z analizo poslovanja izbranih gazel, ki spadajo med najhitreje hitro rastoča podjetja. Identificirali smo tri slovenske panoge, v katerih je delovalo največ hitro rastočih podjetij; trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil, predelovalne dejavnosti in gradbeništvo. Nato pa smo iz vsake panoge izbrali gazelo, ki se je uvrščala na lestvico 500 najhitreje rastočih podjetij in imela največji indeks rasti prodaje v svoji panogi med leti 2014 in 2019. Iz panoge trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil smo izbrali podjetje Pekarna Kaučič d.o.o., iz predelovalne dejavnosti smo izbrali podjetje Mega tekstil d.o.o. in iz gradbeništva podjetje Lunos d.o.o. V diplomskem projektu nas je zanimalo, kako je izbrana gazela povezana s panogo, v kateri deluje, in ali je od nje tudi odvisna. V nadaljevanju smo analizirali poslovanje vsake panoge v obdobju 2016–2020. Ugotovili smo, da so prihodki od prodaje v panogah trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil in predelovalne dejavnosti rastli do leta 2019, nato pa so v letu 2020 začeli padati. To je bila predvsem posledica sprejetih ukrepov za zajezitev Covid-19, saj je bila gospodarska dejavnost takrat zmanjšana. V panogi gradbeništvo pa so prihodki od prodaje rastli skozi celotno opazovano obdobje. V nadaljevanju smo analizirali rast izbranih gazel, kjer smo ugotovili, da so prihodki od prodaje med leti 2016–2020 v vseh izbranih gazelah rastli. Nato pa smo primerjali poslovanje vsake panoge z izbrano gazelo in ugotovili, da so prihodki od prodaje v gazelah rastli neodvisno od panoge, v katerih le-te delujejo. Poiskali smo tudi razloge, ki pojasnjujejo, kako so gazele uspele obdržati pozitivno rast prihodkov, tudi v primeru, ko so prihodki od prodaje v celotni panogi padali.
Keywords: hitro rastoča podjetja, gazele, panoge, analiza poslovanja, poslovanje gazel v primerjavi s poslovanjem panog
Published in DKUM: 24.11.2022; Views: 12; Downloads: 5
.pdf Full text (2,26 MB)

5.
Statična in dinamična analiza objekta v centru za bivanje in aktivnosti starostnikov v občini Hoče - Slivnica
Tomaž Kralj, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo obravnavali nosilne konstrukcije iz lesa. Osredotočili smo se na montažno gradnjo, in sicer na tako imenovani okvirno-panelni sistem. Na primeru dvoetažnega objekta v Centru za bivanje in aktivnosti starostnikov v občini Hoče - Slivnica smo izvedli statično in dinamično analizo. V dinamični analizi smo analizirali vpliv uporabe leseno-steklenih stenskih elementov, pri katerih je steklo uporabljeno kot nosilni element. Izvedli smo dinamično analizo dveh modelov: 1. model je izveden samo iz klasičnih stenskih modelov, pri 2. modelu smo klasičnim stenskim elementom dodali še leseno-steklene stenske elemente. Dodani leseno-stekleni elementi dodatno prispevajo k togosti konstrukcije. Pri obeh 3D računskih modelih smo stenske elemente modelirali kot palične okvirje s podajno fiktivno diagonalo, s katero simuliramo togost posameznega stenskega elementa. Dobljene rezultate smo primerjali in s tem upravičili uporabo leseno-steklenih stenskih elementov. V analizi obeh objektov smo obravnavali horizontalne pomike, nihajne čase, položaj masnega in togostnega središča ter nosilnost oziroma izkoriščenost posameznih stenskih elementov. Poleg navedenega je bila izvedena tudi statična analiza elementov za prevzem vertikalne obtežbe. Statična analiza je standardna brez kakršnih koli posebnosti. Na začetku dela smo obravnavali še les kot material, leseno gradnjo v kombinaciji s steklom, steklo kot material in leseno-steklene kompozite za zagotavljanje horizontalne stabilnosti objekta.
Keywords: gradbeništvo, lesene gradnje, okvirno-panelna gradnja, nosilno steklo, statična in dinamična analiza
Published in DKUM: 18.11.2022; Views: 76; Downloads: 22
.pdf Full text (7,96 MB)
This document has many files! More...

6.
Upodobitve pokrajine v kriminalnem žanru in turistični pogled : primer TV-serije Jezero : primer TV-serije Jezero
Lana Vogrinc, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Filmski turizem je hitro rastoča oblika pop-kulturnega turizma, pri katerem filmski turisti obiščejo filmsko destinacijo z željo, da doživijo oziroma podoživijo filmsko zgodbo. Izhajajoč iz predpostavke o pomembni vlogi medijskih reprezentacij za turizem oz. vse večjemu prepletu medijskih in turističnih praks danes, smo se v zaključnem delu osredotočili na kriminalistični žanr in reprezentacijo pokrajine v njem. Na začetku so predstavljeni filmski turizem, družbeno-kulturni pogoji, ki so pripomogli k njegovi uveljavitvi, koncepta medijske reprezentacije in turističnega pogleda. Namen raziskave je bil prepoznati pomene in vloge pokrajine v slovenski TV-seriji Jezero in opredeliti, kako reprezentacije pokrajine oblikujejo turistični pogled. Izvedena je bila multimodalna analiza epizod, ki se je sistematično osredotočala na posamezne načine premikanja detektiva skozi pokrajino in analizirala, kako je pokrajina v teh sekvencah upodobljena s pomočjo različnih semiotičnih sistemov. Skozi analizo epizod smo identificirali različne pomene pokrajine, ki jih konstruira serija: pokrajina kot sredstvo za sproščanje oz. pobeg iz vsakdana, vir nevarnosti in skrivnostnosti ter vir kontemplacije in novih moči. Ugotovili smo, da ima pokrajina v seriji pomembno vlogo: je gradnik atmosfere, vzdušja ter čustev, služi kot motivacija in kot umestitev fikcijske zgodbe v resničnostni svet, posledično njene podobe v seriji pomembno usmerjajo turistični pogled.
Keywords: filmski turizem, pop kultura, turistični pogled, kriminalni žanr, TV-serija Jezero, hiperrealnost, pokrajina, multimodalna analiza
Published in DKUM: 15.11.2022; Views: 44; Downloads: 7
.pdf Full text (1,28 MB)

7.
Finančna analiza investicije gradnje hleva - študija primera na lastni kmetiji : diplomsko delo
Timotej Meolic, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo izvedli finančno analizo investicije na kmetiji Meolic. Za analizo je bila uporabljena metoda kalkulacij skupnih stroškov, kjer so se ocenili pomembnejši ekonomski parametri reje. Sledila je uporaba primerjalne analize skupnih prihodkov in stroškov (Cost Benefit analiza-CBA), kjer so se ocenili pomembnejši finančni parametri (neto sedanja vrednost, interna stopnja donosnosti in doba povratka investicije). Predvideva se investicija v dozidavo hleva za vzrejo prašičev pitancev kapacitete 260 prašičev ter vzrejališče za vzrejo tekačev kapacitete 128 pujskov. V investicijo so vključeni še notranja oprema, gnojna jama, cisterna, viličar ter ureditev dvorišča. Objekt bo dozidava k obstoječemu objektu. Skupna vrednost naložbe znaša 551.635 €. Za izvedbo investicije se pričakuje 45 % nepovratnih sredstev. Investicija je upravičena že v drugem letu. Koeficient ekonomičnosti je ocenjen na vrednost 1,46.
Keywords: Finančna analiza, prašiči, NSV, ISD, doba povratka investicije
Published in DKUM: 10.11.2022; Views: 29; Downloads: 8
.pdf Full text (4,56 MB)

8.
Uvod v integrirana vezja
Tomaž Dogša, 2022, higher education textbook

Abstract: V učbeniku je v sedmih poglavjih predstavljena mikroelektronika na pregleden in poenostavljen način. Zahtevnost je prilagojena znanju prvostopenjskega in drugostopenjskega študenta. Predpostavljeno je, da bralec pozna osnovne lastnosti polprevodniških elektronskih elementov (dioda, bipolarni in MOS tranzistor) ter da pozna osnovna analogna in digitalna vezja. Potrebno je tudi obvladati DC oziroma AC analizo ter simulacijo vezij (SPICE). Poudarek je na CMOS vezjih. Kljub temu, da so danes NMOS vezja zastarela, so v učbenik vključena zato, da pomagajo pri razumevanju GaAs vezij, ki imajo podobno strukturo kot NMOS. Učbenik se začne z opisom MOS tranzistorja (karakteristike, struktura, CMOS tehnologija in načrtovanje geometrijske strukture). Sledi opis načrtovalskih metod. Zadnja poglavja so namenjena kratkemu opisu moderne mikroelektronike. Na koncu nekaterih poglavij so naloge, katerih rešitve so v publikaciji Tomaž Dogša: Osnove mikroelektronike [Elektronski vir]:zbirka vaj z rešitvami", 2019.
Keywords: analiza in načrtovanje mikroelektronskih vezij, mikroelektronske tehnologije, analogna vezja, integrirana vezja, digitalna vezja, MOS tranzistor
Published in DKUM: 09.11.2022; Views: 63; Downloads: 29
.pdf Full text (5,48 MB)
This document has many files! More...

9.
Analiza transportnega trga in transportnih poti v podjetju Bajsič : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Vito Beranič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Transport je izjemno pomembna panoga, tako v Sloveniji kot tudi v svetu, saj mora biti stroškovno učinkovit in okolju prijazen. V nalogi obravnavamo teoretične osnove ter v sodelovanju s podjetjem Bajsič D. Transport na praktičnem primeru analiziramo različne transportne poti. S pomočjo TimoComovega Transportnega barometra smo ugotovili, kje so še možnosti za razvoj in izkoristek vozil, povečanje družbene odgovornosti do okolja in ljudi, kakor tudi raziskali možnosti za povečanje prihodkov v podjetju. Ugotovili smo, da so prihodki podjetja konstantni, nihanja se pojavljajo le v določenih obdobjih (letni dopusti, zaključki leta) in ob nepredvidljivih dogodkih (pandemija koronavirusa). Vsekakor so v podjetju še možnosti za razvoj, ki jih je potrebno skrbno pretehtati. Podjetje se mora nenehno prilagajati razmeram na trgu, uravnavati in optimalno organizirati transportne poti v skladu s količino ter lastnostmi tovora in časovnim izkoristkom tovornih vozil, pri tem pa upoštevati predpisano zakonodajo.
Keywords: transport, analiza stroškov, analiza transportnih poti, prazni kilometri, analiza trga
Published in DKUM: 07.11.2022; Views: 22; Downloads: 7
.pdf Full text (4,34 MB)

10.
Oskrbovanje delovnih mest v podjetju Tehnoplast Povše, d. o. o. : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Miha Irman, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali oskrbovanje delovnih mest v podjetju Tehnoplast Povše d. o. o. Cilji diplomske naloge so kvalitetno opisati posnetek stanja procesa oskrbovanja delovnih mest, učinkovito uporabiti informacije tehnologije in uspešno razviti programsko opremo, ki nam bo olajšala oskrbovanje delovnih mest. Opisani so tipi montažnih linij, njihove lastnosti ter vloga skladišča, zalog in upravljanja z njimi. Z metodo kritične analize smo preučili trenutno oskrbovanje delovnih mest. Posamezne operacije procesa oskrbe smo časovno ovrednotili s procesno karto in uporabo ASME simbolov. Predlagali in realizirali smo rešitev, ki temelji na uporabi informacijskega sistema za naročanje komponent in polizdelkov, ki je bistveno pripomogla k bolj učinkovitemu procesu oskrbe. Primerjali smo obstoječ proces oskrbovanja delovnih mest in predlagano rešitev ter ugotovili, da nam je uspelo le-tega bistveno izboljšati, kar smo natančno prikazali s procesnimi kartami, opisi in grafom. Natančno smo razložili uporabo portala za naročanje komponent in polizdelkov ter izpostavili izgube, ki nam jih je pri tem uspelo zmanjšati. Dokazali smo, da v podjetju niso posvečali dovolj pozornosti procesu oskrbovanja delovnih mest ter da je le-ta sedaj učinkovitejši.
Keywords: intralogistika, analiza učinkovitosti, predlogi rešitev, proces oskrbovanja, digitalizacija
Published in DKUM: 04.11.2022; Views: 68; Downloads: 9
.pdf Full text (3,87 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica