| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ALERGIJA NA HRANO PRI PREDŠOLSKIH OTROCIH
Katja Malajner, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Alergija na hrano pri predšolskem otroku smo v teoretičnem delu zbrali podatke o vrstah alergij na hrano. Spregovorili smo tudi o simptomih alergije na hrano, iskanju alergena, postopku diagnosticiranja in vrstah alergoloških testov. Osredotočili smo se na preprečevanje in zdravljenje alergije na hrano ter na pomen dojenja za preprečevanje nastanka alergij. Prav tako smo se dotaknili tudi vloge staršev in vzgojiteljev. V empiričnem delu so predstavljeni podatki raziskave, s katero smo ugotavljali odstotek predšolskih otrok s kakršno koli vrsto alergije na hrano, najpogostejši alergen in seznanjenost vzgojiteljev z vrstami alergij. Obdelani podatki so pridobljeni iz anketnega vprašalnika, ki je bil namenjen vzgojiteljem predšolskih otrok, zaposlenih v mariborskih vrtcih. Iz rezultatov anketnega vprašalnika je bilo razvidno, da se kar v polovici oddelkov s predšolskimi otroki pojavlja vsaj en otrok z alergijo na hrano. Vzgojitelji so dobro seznanjeni z vrstami alergij na hrano in v večini znajo ustrezno ukrepati ob izbruhu alergije. Tudi sestavine, potrebne za pripravo obrokov za otroke z alergijo, priskrbijo vrtci sami.
Ključne besede: Predšolski otrok, alergija na hrano, preventiva, pomen dojenja, vloga staršev, vloga vzgojiteljev
Objavljeno: 05.07.2012; Ogledov: 1769; Prenosov: 399
.pdf Celotno besedilo (772,34 KB)

2.
DRUŽINA PREDŠOLSKEGA OTROKA IN HRANA
Mihela Kukovec, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Družina predšolskega otroka in hrana je sestavljeno iz dveh delov, teoretičnega in empiričnega. V teoretičnem delu smo definirali družino in opisali različne tipe družin. Predstavili smo tudi zdravo in uravnoteženo prehrano predšolskega otroka. Spregovorili smo o vlogi družine in vlogi vrtca oz. vzgojiteljev pri oblikovanju prehranjevalnih navad predšolskega otroka. Omenili smo bolezni, ki pomembno vplivajo na prehranjevalne navade predšolskega otroka in njegove družine. Med drugim smo predstavili Vrtec Markovci, kjer smo izvedli empirični del. Empirični del zajema ugotovitve, ki smo jih pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika, ki so ga izpolnili starši predšolskih otrok vrtca Markovci. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali imajo družine s predšolskim otrokom zdrave prehranjevalne navade, kakšna je vloga družine in vzgojiteljev pri oblikovanju prehranjevalnih navad predšolskega otroka in mnenje staršev predšolskih otrok o prehranjevanju v vrtcu. Prav tako je bil namen raziskave ugotoviti, katere vrste bolezni, povezane s spremenjeno prehrano, so pri predšolskih otrocih najpogostejše ter katero hrano družine s predšolskim otrokom kupijo/pridelajo doma in kaj jim je pri tem pomembno. Na podlagi dobljenih rezultatov smo prišli do ugotovitev, da imajo družine predšolskih otrok zdrave prehranjevalne navade, starši pa so tudi potrdili velik vpliv vzgojitelja oziroma vrtca na razvoj prehranjevalnih navad, ki jih v veliki meri zaznavajo kot pozitivne spremembe. Starši prehrano v vrtcu ocenjujejo kot primerno in količinsko zadostno. Po pridobljenih podatkih so pri predšolskih otrocih alergije na posamezno živilo najpogostejše bolezni, zaradi katerih je največ prilagoditev v prehrani otrok. Ugotovili smo, da starši pri nakupu živil velik poudarek dajejo kakovosti, v veliki meri pa pridelujejo hrano doma ali kupijo doma pridelano hrano (najpogosteje zelenjavo).
Ključne besede: družina predšolskih otrok, zdrava prehrana, prehranjevalne navade, alergija na hrano
Objavljeno: 23.10.2013; Ogledov: 1799; Prenosov: 289
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

3.
ANALIZIRANJE PREHRANJEVALNIH NAVAD IN POZNAVANJE ALERGIJ NA HRANO PRI ŠTUDENTIH
Lidija Bauman, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: Vse pogostejši je pojav alergij na hrano, zato smo preučili ali obstaja povezava zdravih prehranjevalnih navad na razširjenost te alergije med študenti. Raziskava temelji na anketnem vprašalniku o njihovih prehranjevalnih navadah, telesni aktivnosti, njihovem poznavanju označb na živilih ter izbiri bolj zdravih živil. Vprašalnik je zajemal tudi vprašanja o njihovem znanju o alergijah na hrano in razširjenosti alergij med njimi in v njihovi družini. Preučili smo razlike med študenti FKBV in MF, razlike v spolu in kraju bivanja, razlike med študenti, z in brez alergij ter razlike pri študentih z alergijo na hrano. Ugotavljamo, da je med vsemi (156) anketiranci 37 alergikov od tega jih je 9 alergičnih na hrano. V družinah 68 študentov (43,6 %) je prisotna neka alergija od tega je v družinah 23-ih študentov (14,7 %) prisotna alergija na hrano. V okvirju prehranjevalnih navad ugotavljamo, da večina študentov obeduje 3-krat dnevno (50,6 % ) ali 4-krat dnevno (34,6 % ). Pomembni ugotovitvi sta še, da študentje v poprečju zajtrkujejo 5-krat tedensko in večina, 101 (64,7 % ), jih za žejo pije vodo. Najpogostejša izbira je voda iz pipe (91,7 % ) in voda v plastenkah (4,5 % ). Z naše raziskave je tako vidnih nekaj navad študentov, ki lahko pripomorejo k razširjenosti ali preprečijo razvoj alergij na hrano.
Ključne besede: Alergija, Alergija na hrano, imunski sistem, prehranjevalne navade
Objavljeno: 04.05.2015; Ogledov: 711; Prenosov: 220
.pdf Celotno besedilo (817,17 KB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici