| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 24
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
NAČRTOVANJE SNEMALNEGA STUDIA IN NJEGOVA AKUSTIKA
Aleš Rola, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi obravnavamo akustiko snemalne sobe oz. studia. Za kvalitetno snemanje glasbe ali govora mora imeti prostor ustrezno obliko in volumen, da lahko posnamemo kvaliteten zvok. Upoštevati moramo vse značilnosti in lastnosti zvoka kot valovanja in obdelati ter pripraviti prostor tako, da optimiziramo akustične parametre studia. Hrup je eden izmed najbolj motečih faktorjev, zato ga je potrebno zmanjšati na minimum. Na akustične parametre vplivajo še velikost, oblika in akustične lastnosti notranjih materialov in predmetov. Naloga nam je lahko v pomoč že pri načrtovanju, v začetni fazi izgradnje prostora, lahko pa tudi pri sami opremi in notranji dodelavi prostora za snemanje.
Ključne besede: zvok, akustika, snemalni studio, poodmevanje, absorbcija
Objavljeno: 20.12.2010; Ogledov: 8392; Prenosov: 413
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

8.
MERJENJE SPREMEMB GLASNOSTI AVDIO SIGNALOV V TELEVIZIJSKEM ODDAJANJU
Simon Žvikart, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bomo poizkušali predstaviti »skoke« v glasnosti pri TV oddajanju na primerih tako slovenskih kot tujih programih. Najprej bomo predstavili zvok in njegove fizikalne lastnosti, nato način merjenja hrupa ter težave neenakomerne jakosti zvoka pri televizijskih programih. Predstavili bomo najnovejša priporočila EBU R 128 za merjenje in normalizacijo glasnosti. Na praktičnih primerih posnetkov zvoka TV programov, ki jih bomo prikazali v obliki grafov, želimo dokazati, da anomalije zvoka resnično obstajajo.
Ključne besede: Meritve zvoka, Broadcast, hrup, akustika
Objavljeno: 04.01.2011; Ogledov: 1690; Prenosov: 239
.pdf Celotno besedilo (4,56 MB)

9.
Zasnova in konstruiranje komore za merjenje hrupa
Niko Srt, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo je nastalo v sodelovanju s podjetjem Doorson d.o.o., ki izdelujejo avtomatska drsna vrata za prehod ljudi. Magistrsko delo (v nadaljevanju naloga) obravnava podroben opis zasnove in izdelave komore za merjenje hrupa, s čimer si bo lahko podjetje v prihodnje pomagalo pri razvoju novih vrat za prehod ljudi, ki bi naj povzročala čim manj hrupa. Naloga spada v področje tehnične akustike, zato je v uvodnih poglavjih opisan zvok, kaj zvok sploh je, kako nastaja in kako se širi. Nato sledi predstavitev in opis gluhe, polgluhe sobe, odmevnice in cevi, ki predstavljajo različne vrste laboratorijskih testnih polj. V tem delu naloge je opisan tudi koeficient absorpcije zvoka, kako ga izmerimo in kaj nam pove. Glavni del naloge pa opisuje nastanek komore za merjenje hrupa. V tem delu je podrobneje opisano kako smo izmerili in določili frekvenčno območje ter spodnjo mejno frekvenco, potem kako smo določili dimenzije komore, zvočno izolacijo in kako je potekala izdelava celotne komore z vsemi pomembnimi elementi. Na koncu naloge so predstavljeni rezultati in razprava o le teh.
Ključne besede: : komora za merjenje hrupa, gluha soba, polgluha soba, zvok, vibracije, akustika
Objavljeno: 07.01.2015; Ogledov: 1271; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

10.
ANALIZA IN OPTIMIZACIJA PSIHOAKUSTIČNIH ELEMENTOV V PROSTORIH PEDAGOŠKEGA PROCESA NA FERI
Maks Gregor, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje kako akustika prostora vpliva na ergonomijo. Po opravljeni anketi, ki je bila opravljena med 40 študenti FERI, je dosti študentov izpostavilo oddelek A tehniških fakultet. Raziskava in predlagana optimizacija akustičnih parametrov je bila podana na osnovi meritev opravljenih v predavalnici A – 301. Meritve so pokazale, da je stanje akustičnih parametrov v tej predavalnici, zaradi načina gradnje zelo slabo, glede na svojo namembnost. Namen raziskave je bil opozoriti na to stanje in najti povezavo, da je lahko akustika prostora in način govora določenih profesorjev eden izmed razlogov za nezainteresiranost študentov za obisk predavanj.
Ključne besede: akustika, predavalnice, odmev, razumljivost, govor
Objavljeno: 06.11.2015; Ogledov: 775; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (771,60 KB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici