| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Obnova kolesnih dvojic tirnih vozil
Branko Ekselenski, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je narejena primerjava obnove pogonske kolesne dvojice za potniško garnituro DMW 713/715 med postopkom, ki ga izvajajo v SŽ-Centralne delavnice Ljubljana, proizvodnja Ptuj in postopkom, na izbranih sodobnejših strojih. V SŽ-Centralne delavnice Ljubljana, proizvodnja Ptuj imajo velike probleme pri doseganju zahtevanih standardov, ki jih določajo kupci, oziroma jih zahtevajo stroga varnostna navodila, saj so stroji, na katerih poteka obnova kolesnih dvojic dokaj zastareli. Cilj diplomske naloge je bil poiskati ustrezne sodobne obdelovalne stroje, s katerimi bi bila obnova kolesne dvojice kvalitetnejša, varnejša, predvsem pa hitrejša. Diplomska naloga zajema opis postopka razstavitve kolesne dvojice, opis kontrole in obdelav posameznih komponent ter opis sestavitve oziroma naprešanja kolesne dvojice. Največ pozornosti je namenjene strojni obdelavi posameznih komponent in izračunu obdelovalnih časov na izbranih sodobnejših strojih. Narejena je tudi časovna primerjava med sedanjim postopkom obnove, ki poteka v SŽ-Centralne delavnice Ljubljana, proizvodnja Ptuj, in postopkom na izbranih sodobnejših strojih.
Keywords: kolesna dvojica, os, monoblok plošča, zavorni disk, zobnik, ležaji, struženje, naprešanje, povrtavanje, delovni potek, orodje, orodni list
Published: 04.07.2012; Views: 1456; Downloads: 215
.pdf Full text (4,47 MB)

2.
FIZIKALNO MODELIRANJE MENJALNIKA Z DVOJNO SKLOPKO
Nebojša Ilić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena najsodobnejša rešitev hitrega spreminjanja prestavnega razmerja, in sicer menjalnik z dvojno sklopko. Podana je zgodovina razvoja in opisane so vse različice tega tipa menjalnika. Za bolje razumevanje celotne tematike, je v diplomskem delu podrobno razloženo delovanje navadnega ročnega menjalnika, na katerem menjalnik z dvojno sklopko temelji. Podani so fizikalni principi delovanja zobniške dvojice ter torne sklopke. Opisan je celoten potek pretikanja z dvojno sklopko. V zaključku so navedene še prednosti in slabosti, ki jih vožnja s takim menjalnikom prinaša.
Keywords: transmisija, menjalnik, dvojna sklopka, prenosna gred, odgonska gred, zobniška dvojica, zobnik s poševnim ozobjem, sinhron, torna lamela
Published: 21.11.2012; Views: 1293; Downloads: 421
.pdf Full text (1,27 MB)

3.
Konstruiranje sinhrona za pogonsko prikolico
Gregor Slemnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V predloženem delu je predstavljeno konstruiranje sinhrona za pogonsko prikolico. Ker je trg vedno bolj zahteven so se v podjetju Struc odločili, da bodo dimenzije plaščev na enoosnem traktorju in pogonski prikolici enake, zato je potrebno spremeniti dimenzije plaščev na enoosnem traktorju. Ker bomo spremenili dimenzije plaščev je bilo potrebno na novo preračunati sinhron in narediti trdnostni preračun valjastih zobnikov. S pomočjo programa AuoCAD sem naredil tehnično in tehnološko dokumentacijo. Na koncu sem sinhron sestavil in naredil opis poteka montaže.
Keywords: sinhron, gnana prikolica, trdnostni preračun, enoosni traktor, montaža, zobnik
Published: 07.11.2013; Views: 1616; Downloads: 314
.pdf Full text (3,01 MB)

4.
Analiza gonila prečnega transporterja gredic
Tomaž Vogel, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Gonilo ali prenosnik je najpomembnejši vmesni člen od pogonskega do gnanega stroja, saj prenaša moči ter prilagaja vrtilni moment in vrtilno frekvenco. V diplomski nalogi smo analizirali gonilo prečnega transporterja gredic, kjer je prišlo do loma zobniške dvojice. Napravili smo preračun zobniških dvojic s pomočjo programa Zobnik. Na koncu smo podali rešitve, ki so mogoče in enostavne za naš primer ter zobniški prenosnik na koncu zmodelirali in napravili tehniško dokumentacijo.
Keywords: gonilo, transporter, reduktor, zobnik, zobniška dvojica
Published: 15.10.2014; Views: 848; Downloads: 152
.pdf Full text (2,41 MB)

5.
Načrtovanje kakovosti procesa proizvodnje zobnika
Nejc Fajmut, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno načrtovanje in nadzor procesa proizvodnje zobnika v podjetju CNC P&K, d. o. o., iz Radelj ob Dravi. Prikazan je način organizacije nadzora kakovosti v podjetju ter uporaba merilne opreme, uporabljene za nadzor kakovosti izbranega izdelka. Prikazan je potek spremljanja kakovosti zobnika od izdelave kontrolnega plana, odvisnega predvsem od kritičnih toleranc, preko izdelave do kontrole in ukrepanje v primeru neskladnosti .
Keywords: kakovost, proizvodne meritve, načrtovanje kakovosti, zobnik
Published: 12.09.2016; Views: 581; Downloads: 131
.pdf Full text (3,42 MB)

6.
Parametrično modeliranje avtomobilskega menjalnika
Domen Jošt, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Parametrično modeliranje je novejši način modeliranja, pri katerem s pomočjo parametrov definiramo geometrijo izdelka. Parametri so s formulami povezani v tabeli globalnih parametrov. Njihova prednost je hitro in enostavno spreminjanje izvirnega modela. Postopek je še posebej primeren za manjše serije podobnih izdelkov. V diplomski nalogi je prikazan potek parametričnega modeliranja avtomobilskega menjalnika. Diplomska naloga prikazuje uporabo lokalnih, globalnih parametrov, modeliranje sestavnih delov menjalnika in njihovo sestavo v končni model. Na koncu diplomske naloge je prikazana fleksibilnost posameznih sestavnih delov ter celotnega menjalnika.
Keywords: Parametrično modeliranje, SolidWorks, CAD, Menjalnik, Zobnik
Published: 30.10.2018; Views: 356; Downloads: 57
.pdf Full text (3,73 MB)

7.
Možnosti obdelave zobnikov v robotizirani celici z robotom ACMA XR701
Tomaž Grešak, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisana izdelava in uporaba različnih vrst zobnikov. Večji poudarek je na izdelavi beveloidnih zobnikov. Predstavljena je tudi uporaba beveloidnih zobnikov v industriji. Predstavljena je izvedba obdelave z robotom Acma XR701 v kombinaciji z dvema servo osema. V enem izmed poglavij je opisana sinhronizacija servo osi, ki sta pomemben gradnik celotnega sistema. Robot je uporabljen za manipulacijo obdelovalnega orodja. Največjo težavo sta predstavljali sinhronizacija obeh servo motorjev in postavitev celotnega sistema. Sistem je bilo potrebno razviti tudi iz vidika konstrukcije, kar je podrobneje predstavljeno v tem magistrskem delu.
Keywords: ACMA, beveloidni zobnik, servo motor
Published: 02.09.2019; Views: 131; Downloads: 18
.pdf Full text (2,71 MB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica