| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Uživanje alkohola in z njim povezana kriminaliteta v Zgornje Savinjski dolini
Hana Poiškruh, 2021, diplomsko delo

Opis: Alkohol je lahko dostopna in družbeno dobro sprejeta droga. Uživanje alkohola kratkoročno in dolgoročno vpliva na zdravje in vedenje posameznika. Posameznik pod vplivom alkohola lahko postane agresiven, nezmožen kontroliranja svojih čustev ali se začne precenjevati. Alkohol lahko vpliva na izvajanje kriminalitete. V zaključnem delu nas je zanimala povezava med uživanjem alkohola in prometno kriminaliteto ter nasiljem v družini. Velik del tradicije Zgornje Savinjske doline je povezan tudi z uživanjem alkohola. V zaključnem delu smo s pomočjo anketnega vprašalnika ugotavljali, če prebivalci Zgornje Savinjske doline uživajo alkohol, kako pogosto ga, v kakšnih količinah in kako njihovo uživanje alkohola vpliva na njihovo varnost v prometu in morebitno nasilnost do drugih oseb. Ugotavljali smo tudi demografsko strukturo sodelujočih v raziskavi (spol, starost, izobrazba, status in zakonski status). Raziskava je pokazala, da prebivalci Zgornje Savinjske doline najpogosteje alkohol uživajo ob določenih priložnostih. Ugotovili smo, da je več kot polovica prebivalcev Zgornje Savinjske doline, ki uživajo alkohol že vozilo pod vplivom alkohola, večji delež jih je to storilo samo enkrat. Ugotovili smo tudi, da prebivalci Zgornje Savinjske doline pod vplivom alkohola niso nasilni do družinskih članov. Na podlagi rezultatov raziskave bi predlagali več informiranja glede uživanja alkohola in vpliva le tega na vedenje posameznika. Priporočljivo bi bilo izvesti tudi več akcij na področju ozaveščanja prometne varnosti. Predvsem mlajšo populacijo prebivalcev Zgornje Savinjske doline bi bilo potrebno ozaveščati o alkoholu in njegovih negativnih učinkih.
Ključne besede: diplomske naloge, alkohol, kriminaliteta, Zgornje Savinjska dolina, varnost v prometu, nasilje v družini
Objavljeno: 03.09.2021; Ogledov: 312; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (852,81 KB)

2.
Razvoj godbeništva v Zgornji Savinjski dolini
Mateja Podlesnik, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene godbe, ki so delovale v Zgornji Savinjski dolini. Pihalni sestavi so predstavljeni po letu nastanka. V času pred 1. svetovno vojni so delovale naslednje godbe: Solčavska, Šmihelska in godba Tostovrški pumpovci, ki je delovala v okolici Ljubnega ob Savinji. 1. svetovna vojna je njihovo delovanje prekinila. V obdobju med obema vojnama je na območju doline igralo več godb, poleg Solčavske, ki se je ponovno formirala, še: Gasilska godba Gornji Grad ter godbe v Dol-Suhi, Lučah, na Ljubnem in na Lepi Njivi. Godbe so s pričetkom 2. svetovne vojne prenehale z delovanje. V letih tik pred vojno je nastala tudi godba v Nazarjah, ta se je po okupaciji Zgornje Savinjske doline preselila v Mozirje. Leta 1944 so dolino osvobodili partizani in v tem obdobju je na Ljubnem igrala partizanska godba, ki je bila sestavljena predvsem iz godbenikov Delavske godbe Trbovlje. Decembra tega leta, ko so Nemci ponovno zavzeli dolino, je godba prenehala z delovanjem. Po vojni sta najprej nastali dve delavski godbi: v Nazarjah (1946) in nato na Rečici ob Savinji (1964). Leta 1976 je na pobudo Občine Mozirje na Rečici ponovno nastala godba. Vodil jo je Franc Goljuf. Najprej se je imenovala Delavska godba na pihala občine Mozirje, leta 1996 pa se je preimenovala v Godbo Zgornje Savinjske doline, kakor se imenuje še danes. Poleg omenjenih godb so v diplomskem delu na kratko predstavljeni še Zgornja Savinjska dolina, razvoj godbeništva v Sloveniji in ljudski godci, ki jih je bilo na območju Zgornje Savinjske doline veliko in so kot glasbeni samouki predstavljali glasbenike v prvih godbah.
Ključne besede: Zgornja Savinjska dolina, godba, pihalni orkester, Godba Zgornje Savinjske doline
Objavljeno: 15.02.2016; Ogledov: 1015; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (4,45 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici