| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Elektronski vgrajeni sistem za nadzor in upravljanje ogrevalnih teles v prostoru
Matej Kuzma, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisano načrtovanje in izdelava elektronskega vgrajenega sistema za nadzor in upravljanje ogrevalnih teles. Sistem se brezžično poveže v internet stvari, hkrati pa kot glavni vir napajanja uporablja baterijo. Predstavljeno je delovanje strežnika in protokola, s katerim se sistem povezuje v omrežje kot del interneta stvari, hkrati pa je predstavljeno tudi delovanje sistema po delih, povezanih v celoto, ki deluje kot samostojen sistem. V opisu napajalnega dela vezja je podrobneje predstavljeno, na kakšen način izdelati napajalno vezje, ki zagotavlja varno uporabo baterije in hkrati predstavlja zanesljiv in zahtevam primeren napajalni vir. Krmilni del vezja opisuje sestavo paketov za uporabljeni internetni protokol, ki jih preko komunikacijskega modula in interneta pošilja na strežnik. Podrobneje je opisana tudi vzpostavitev in realizacija strežnika za internet stvari, s katerim sistem komunicira.
Ključne besede: MQTT, internet stvari, WiFi, pametna hiša
Objavljeno: 02.11.2020; Ogledov: 287; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

2.
Avtomatska posodobitev aplikacij IoT na mikrokrmilnikih STM32F7
Marko Jelenko, 2019, magistrsko delo

Opis: V zaključnem delu smo razvili sistem za avtomatsko posodobitev »Internet of Things« (v nadaljevanju IoT) aplikacij, ki tečejo na mikrokrmilniku stm32f7. Avtomatska posodobitev ni mogoča brez dostopa do svetovnega spleta, zaradi česar smo omenjeno ploščico preko SPI vodila povezali z wifi modulom. Razvili smo knjižnico za komunikacijo in dostop do spletnega strežnika, ki je narejen s pomočjo node js programskega ogrodja. V nadaljevanju je opisana implementacija komunikacije med omenjenima mikrokrmilnikoma, zagonski nalagalnik, ki izvaja posodobitev aplikacije, ter implementacija spletnega strežnika, ki služi za hranjenje posodobitev.
Ključne besede: posodobitev, mikrokrmilnik, stm32f7, IoT, wifi
Objavljeno: 19.04.2019; Ogledov: 571; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

3.
Analiza varnosti omrežij WiFi v Mariboru
Matjaž Jakopič, 2017, diplomsko delo

Opis: Ob nenehnem naraščanju števila brezžičnih omrežij WiFi postaja varnost pri povezovanju v njih in pri izmenjavi podatkov preko takih omrežij kritičnega pomena. V začetnih poglavjih diplomskega dela so podane osnove delovanja in varnosti, prav tako so predstavljene nekatere grožnje pri povezovanju v brezžična omrežja WiFi. V nadaljevanju je predstavljena izvedba terenskega skeniranja dostopnih točk WiFi omrežij (wardriving) na izbranem območju v Mariboru. Podatke, ki smo jih pri tem zajeli, smo analizirali in na njihovi podlagi podali oceno varnosti WiFi omrežij, upoštevajoč teoretično ozadje varnosti, opisano v prvem delu. Izvedli smo še vizualizacijo podatkov v obliki zemljevidov dostopnih točk.
Ključne besede: WiFi, varnost, varnostni protokoli
Objavljeno: 30.03.2018; Ogledov: 977; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

4.
Izdelava aplikacij Interneta stvari s pomočjo infrastrukture IBM Bluemix
Damjan Novarlić, 2017, diplomsko delo

Opis: Internet stvari je eno od najhitreje razvijajočih se področij računalništva. V diplomskem delu smo najprej opisali komponente in komunikacijske protokole, ki omogočajo gradnjo sistemov, vključenih v Internet stvari. Zatem smo predstavili IBM-ovo oblačno storitev IBM Bluemix, ki smo jo uporabili pri izdelavi aplikacije, ki preko mobilnega telefona pošilja podatke o temperaturah okolja v oblak.
Ključne besede: internet stvari, IBM, Bluemix, bluetooth, zigbee, wifi, varnost, IoT, senzorji, aktuatorji
Objavljeno: 26.10.2017; Ogledov: 952; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (1,75 MB)

5.
Napovedovanje vremena z vremensko postajo na platformi Arduino
Luka Štrakl, 2017, diplomsko delo

Opis: V sklopu diplomske naloge sta predstavljena razvoj in implementacija programske opreme, kompatibilne s platformo Arduino, ki omogoča pošiljanje podatkov na spletno stran. Poudarek je na komunikaciji med komponentami platforme ter usmerjevalnikom, ki platformi dodeli naslov, na katerega prenaša podatke o vremenskih pojavih. Spletna aplikacija je bila razvita v okolju AngularJS z pomočjo jezika PHP, ki je bil uporabljen za pridobivanje podatkov iz tujih domen. Podatki, ki jih pošilja vremenska postaja se hranijo v datoteki na omrežnem disku.
Ključne besede: Arduino, Vremenska postaja, Wifi
Objavljeno: 09.10.2017; Ogledov: 1225; Prenosov: 173
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

6.
Daljinsko spremljanje ekološke kvalitete voda
Matjaž Babič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikaz sistema za daljinsko spremljanje ekološke kvalitete voda in zajem merilnih podatkov z mbed krmilnikom in WiFly modulom, ki brezžično posreduje podatke naprej na Android aplikacijo. Prikazan je način, kako je izdelan sistem za zajem merilnih podatkov mbed, komunikacija med merilnim sistemom WTW prek A/D kartice, ki mA spremeni v volte, z mbed modulom in opis tega sistema. Prikazan pa je tudi način, kako izdelati aplikacijo v Android okolju, postopek, kako Android aplikacija in celotni merilni sistem komunicirata med sabo. Opisan je tudi način, kako se preprosto aplikacijo naredi, v prilogi je priložena koda izdelave, kako se jo uporablja, prikaz izmerjenih podatkov na njej v številčni obliki in tudi v obliki grafa. Razložen je tudi način pošiljanja merilnih podatkov na računalnik, kjer se jih lahko naknadno preoblikuje v obliko, primerno za nadaljnjo obdelavo in uporabo.
Ključne besede: Android, mbed, Android aplikacija, daljinsko spremljanje, Visual studio, Emulator, krmilnik, WiFly, WiFi
Objavljeno: 27.09.2016; Ogledov: 855; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

7.
POZICIONIRANJE V ZAPRTIH PROSTORIH S POMOČJO PLATFORME RASPBERRY PI IN ANDROID
Andrej Hudrap, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskali pristope in implementirali sistem za pozicioniranje za prikaz znamenitosti. V delu smo podrobneje spoznali in opisali najpopularnejše senzorske tehnologije in pristope, ki se uporabljajo pri določanju lokacij v zaprtih prostorih. Opisali smo implementacijo strežnika in izgradnjo mobilne aplikacije ter opravili analizo sistema in podali predloge izboljšav.
Ključne besede: Pozicioniranje v zaprtih prostorih, Raspberry Pi, Node.js, Android, Vzorčenje Wifi signalov, Trilateracija
Objavljeno: 22.09.2016; Ogledov: 927; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

8.
RAZVOJ IN IMPLEMENTACIJA BREZŽIČNE TEHTNICE NA PLATFORMI ESP8266
Matic Prevolšek, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu opisujemo razvoj in implementacijo brezžične tehtnice na platformi ESP8266. Meritve zajemamo s pomočjo štirih merilnih celic in analogno-digitalnega pretvornika HX711. Uporabniku meritve prikazujemo v obliki spletne strani, ki gostuje na platformi ESP8266 in je dosegljiva znotraj lokalnega omrežja WiFi. Hkrati meritve pošiljamo na zunanji strežnik in jih zapisujemo v podatkovno bazo. S spletno aplikacijo na zunanjem strežniku grafično predstavimo meritve skozi čas.
Ključne besede: WiFi, ESP8266, tehtnica, HX711
Objavljeno: 22.09.2016; Ogledov: 639; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (3,88 MB)

9.
PRIKAZ PROFILOV ZAPOSLENIH NA ELEKTRONSKEM PAPIRJU
Bernard Gojzdnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Živimo v času, kjer je poraba energije elektronskih sklopov in naprav postala pomemben faktor. Pri zasnovi in razvoju je potrebno poiskati nek kompromis med hitrostjo delovanja naprave ter na drugi strani porabo energije za to napravo. Če se le da, je dobro zasnovati nek modularni koncept naprave, da se lahko uporablja ta ista naprava na večih področjih, ter se s tem poveča njena multifunkcionalnost. S tem pristopom si zagotovimo več financ za razvoj. Namen uporabe prikazovalnikov na principu tehnologije elektronskega papirja je predvsem zmanjšanje porabe energije pri napravah z baterijskim napajanjem in s tem podaljšanje avtonomije delovanja. Druga dobra lastnost elektronskega papirja pa je izredno dobra vidljivost in berljivost vsebine brez dodatne osvetlitve.
Ključne besede: elektronski papir, baterijsko napajanje, brezžična komunikacija, wifi, univerzalno serijsko vodilo, serijsko vodilo
Objavljeno: 21.09.2016; Ogledov: 486; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (4,43 MB)

10.
ŠIROKOPASOVNA GIGABITNA WIFI-OMREŽJA
Aleksander Marzidovšek, 2016, diplomsko delo

Opis: Če prav so giga bitna brezžična omrežja komaj dobro zaživela, se je na trgu pojavilo že veliko različne opreme, tako za fiksne brezžične širokopasovne sisteme, kakor tudi lokalne brezžične širokopasovne sisteme, ki delujejo na javnem frekvenčnem spektru. Potrebe po velikih omrežnih brezžičnih prenosih so se pojavile zaradi hitrega razvoja žičnih omrežij, ki že prehajajo na prenose 10−100 Gbit/s. Temu je doprinesel sam razvoj optičnih omrežij, popolna avtomatizacija na vseh področjih delovanja, zahtev raznovrstnih aplikacij, ki delujejo v realnem času pri visokih ločljivostih, osveščenost širše uporabe naprednih omrežnih tehnologij ter potreba po čim širšem dostopu do svetovnega spleta, kar je v Sloveniji še zmeraj velik problem. Prispeli smo do točke, kjer si v zahtevnih široko prepustnih omrežjih ne bo več mogoče privoščiti ozkega grla prepustnosti, tako v lokalnih kot hrbteničnih sistemih. Cilj diplomske naloge je predstavitev in praktični test delovanja giga bitne širokopasovne brezžične povezave od točke do točke v javno dostopnem frekvenčnem območju. Osredotočili se bomo na nelicenčna frekvenčna območja delovanja 5 GHz in 24 GHz.
Ključne besede: giga bitna wifi omrežja, ptp povezave, brezžični sistemi, nelicenčna frekvenčna območja
Objavljeno: 13.09.2016; Ogledov: 834; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (3,66 MB)

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici