| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Upogibna trdnost korundne keramike : primerjava različnih teoretičnih porazdelitev na osnovi eksperimentalnih podatkov
Milan Ambrožič, Lovro Gorjan, 2012, strokovni članek

Opis: Statistično smo ovrednotili 5100 eksperimentalnih vrednosti upogibnih trdnosti testnih vzorcev iz redne proizvodnje korundnih keramičnih izdelkov. Primerjali smo teoretično izračunano Weibullovo porazdelitev z dvema drugima pogosto uporabljenima dvoparametričnima porazdelitvama, normalno in log-normalno, da bi ugotovili, katera se najbolj sklada z meritvami. Za izračun ustreznih prostih parametrov smo uporabili metodo največje verjetnosti (maximum-likelihood method). Potem smo za primerjavo rezultatov uporabili Q–Q-diagrame. Potrdili smo domnevo, da se z eksperimentalnimi vrednostmi trdnosti najbolj ujema Weibullova porazdelitev.
Ključne besede: upogibna trdnost, Weibullova porazdelitev, statistične metode
Objavljeno v DKUM: 14.03.2017; Ogledov: 628; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (238,17 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
RAZPOZNAVANJE DELNIH PRAZNITEV V DIELEKTRIKIH S POMOČJO WEIBULLOVE PORAZDELITVE
Marjan Stegne, 2013, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava delne praznitve z njihovimi specifičnimi lastnostmi v različnih dielektrikih. Pri predstavitvi dielektrikov je poudarek na umetnih polimernih materialih. Prikazan je nazoren opis pojava delnih praznitev v dielektrikih s podano fizikalno sliko. Predstavljene so metode, ki se uporabljajo za ocenjevanje delnih praznitev in obsegajo električne, neelektrične in statistične metode. Poseben poudarek je namenjen predstavitvi in uporabi Weibullove verjetnostne porazdelitve za ocenjevanje vrednosti delnih praznitev. Za posamezne primere izmerjenih delnih praznitev v laboratoriju je prikazan način analize delnih praznitev z uporabo Weibullove porazdelitve. Podani so rezultati analize za posamezne primere delnih praznitev in potrjena je uporabnost Weibullove analize za ocenjevanje delnih praznitev.
Ključne besede: dielektriki, delne praznitve, električno polje, Weibullova porazdelitev, električno omrežje, izolacijski elementi
Objavljeno v DKUM: 14.10.2013; Ogledov: 1325; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

3.
Weibullova porazdelitev izmerjenih trdnosti keramičnih vzorcev
Maša Gomilšek, 2013, diplomsko delo

Opis: Mehanske napetosti, pri katerih izdelki iz keramike počijo, so odvisne od naključne razporeditve napak v materialu. Izmerjene zlomne napetosti ali trdnosti vzorcev pri večjem številu vzorcev so v večini primerov razporejene po dvoparametrični Weibullovi porazdelitvi. Skalni parameter σ0 porazdelitve je v zvezi s povprečno trdnostjo, Weibullov modul m pa je mera za širino porazdelitve. Podatka sta pomembna za raziskave novih materialov in kontrolo kakovosti v proizvodnji. V diplomskem delu preučujem metode za določanje vrednosti Weibullovih parametrov iz niza meritev. Uporabljam niz 5100 meritev iz podjetja Hidria AET in meritve, simulirane z metodo Monte Carlo. Preizkusila sem štiri statistične metode: histogramsko metodo, metodo linearne regresije s tremi različicami, metodo maksimalne verjetnosti in metodo momentov; histogramska metoda je uporabna samo za zelo veliko število podatkov. Izkazalo se je, da se izmerjene napetosti zelo dobro ujemajo z Weibullovo porazdelitvijo. Majhna odstopanja opazimo le pri največjih in najmanjših napetostih, to je v področjih, v katerih je zelo malo izmerkov. Pri zelo velikem številu meritev se vrednosti Weibullovih parametrov, ki jih izračunamo po različnih metodah, le malo razlikujejo med seboj, posebno pri skalnem parametru. V praksi pa imamo običajno na voljo bistveno manj meritev, zato sem iz izmerjenih in simuliranih podatkov sestavila krajše nize meritev in za vsak niz izračunala vrednosti Weibullovih parametrov. Zanimala me je porazdelitev vrednosti izračunanih parametrov pri velikem številu ponovitev v odvisnosti od dolžine niza in metode analize. Razlike izračunanih vrednosti po različnih metodah se kažejo pri kratkih nizih, vrednost skalnega parametra lahko določimo bolj natančno in zanesljivo kot vrednost Weibullovega modula. Kot najbolj zanesljiva metoda se je izkazala metoda linearne regresije. Najpomembnejši rezultat študije pa je, da dajo vse metode pri premešanih eksperimentalnih podatkih precej nižje vrednosti Weibullovega modula kot pri podatkih po časovnem vrstnem redu, kar je merilo za nihanje kvalitete proizvodnih serij keramičnih izdelkov.
Ključne besede: Weibullova porazdelitev, trdnost keramičnih izdelkov, linearna regresija, histogramska metoda, metoda momentov, metoda največje verjetnosti, štiri-točkovni test
Objavljeno v DKUM: 17.07.2013; Ogledov: 1872; Prenosov: 178
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici