| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PRESKUS VMWARE TEHNOLOGIJE V RAZVOJU PROGRAMSKE OPREME
Janko Rous, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo preskusili tehnologijo VMware za potrebe virtualizacije računalniške infrastrukture razvojnega oddelka v podjetju Hermes SoftLab d.o.o. Podane so teoretične osnove virtualizacije. Preskus je obsegal vzpostavitev strojne in mrežne opreme ter namestitev celotne infrastrukture VMware. Prikazani so ključni koraki pri namestitvi posameznih rešitev, potrebne nastavitve za vzpostavitev povezav v virtualni infrastrukturi in definiranje osnovnih procesov uporabe. Predstavljene so glavne funkcionalnosti VMware VirtualCenter in Lab Manager ter potencialne koristi uporabe le-teh v konkretnem podjetju.
Ključne besede: virtualizacija, VMware, strežnik ESX, VirtualCenter, Lab Manager
Objavljeno: 07.01.2010; Ogledov: 1950; Prenosov: 193
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

3.
ŠTUDIJA PRIMERA VIRTUALIZACIJE
Uroš Šlegel, 2010, diplomsko delo

Opis: V nalogi raziskujemo integracijo virtualizacije v obstoječo informacijsko infrastrukturo. Gre za sodoben in napreden sistem s poudarkom na boljšem izkoristku obstoječih sredstev in zmanjšanju stroškov obratovanja. Z analizo obstoječega informacijskega sistema smo ugotovili, da strojna oprema ni optimalno izkoriščena in ni dovolj prilagodljiva potrebam podjetja. Na podlagi idejne zasnove in simulacije smo prišli do rezultatov, ki so zadostili našim željam in potrebam. Nadgradnja sistema in njegova posodobitev je močno povečala njegov izkoristek in zelo hitro povrnila stroške investicije. Analiza celotnega posodobljenega sistema nam je potrdila tezo, da je sistem sedaj veliko bolj homogen, izkoriščen, potrebnih je veliko manj resursov za vzdrževanje in nadzor delovanja, kar nam predstavlja velik prihranek pri porabljanju časa. Izpostavili smo probleme, šibke točke, želje in jih v procesu prenove uspešno rešili.
Ključne besede: virtualizacija vmware prihranek
Objavljeno: 07.06.2010; Ogledov: 1523; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (2,34 MB)

4.
VIRTUALIZACIJA PODATKOVNEGA CENTRA Z VMWARE REŠITVAMI
Primož Rožič, 2010, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge sta bili namestitev ter nastavitev VMware vSphere 4 Enterprise v testno, ter prenos v produkcijsko okolje. S postopkom namestitve VMware vSphere 4 Enterprise v testnem okolju sem pridobil izkušnje, ki sem jih uporabil pri nadaljnjem prilagajanju in vzdrževanju rešitve.
Ključne besede: ESXi strežnik – VMware ESXi strežnik, vCenter strežnik – VMware strežnik za nadzor, vMotion – migracija delujočih virtualnih strežnikov, DRS – dinamično razporejanje sredstev, HA – visoka razpoložljivost
Objavljeno: 09.06.2010; Ogledov: 1931; Prenosov: 259
.pdf Celotno besedilo (2,04 MB)

5.
VIRTUALIZACIJA SCADA SISTEMA V TERMOELEKTRARNI BRESTANICA
Mitja Ribič, 2010, magistrsko delo/naloga

Opis: Priča smo največji revoluciji v informacijski tehnologiji po uvedbi interneta, to je virtualizacija ali računalništvo v oblaku. Poslovni sistemi se selijo v tako imenovane oblake, medtem ko so industrijski računalniški sistemi še bolj konservativni in se v večini še vedno poslužujejo klasičnih strežniških sistemov. Namen magistrskega dela je opisati izvedbo virtualizacije v industrijske računalniške sisteme. Delo opisuje osnove virtualizacije in kronologijo prenosa SCADA (Supervisory Control and Data Aquisition) sistema v virtualno okolje. Magistrsko delo v uvodnem delu opisuje virtualizacijsko tehnologijo, njene komponente, funkcije in značilnosti. Opisana je analiza stanja pred in po uvajanju virtualizacije, težave pri uvajanju in reševanje le-teh. Posebna pozornost je namenjena prestavitvi SCADA sistema in vseh pripadajočih povezav v virtualno okolje. V zaključku je povzeta učinkovitost novega sistema, analiza stroškov in predlogi za nadaljnje delo.
Ključne besede: virtualizacija, SCADA sistem, VMware
Objavljeno: 24.02.2011; Ogledov: 3843; Prenosov: 321
.pdf Celotno besedilo (9,61 MB)

6.
VIRTUALNA NAMIZJA NA PRIMERU UPORABE PLATFORME CITRIX XENDESKTOP
Zlatko Kerec, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena tematika virtualnih namizij. Opisane so uporabljene tehnologije, način delovanja, na koncu pa primerjava s konkurenčnim produktom Vmware View. Osrednja tema diplomske naloge je predstavitev virtualnih namizij, ki se v praksi vse bolj uporabljajo. Veliko poslovnih subjektov se odloča za njihovo uporabo, saj so virtualna namizja kakovostna rešitev, s katero se izognemo številnim zapletom in težavam v primerjavi s klasičnimi namizji. Vseeno pa ostajajo virtualna namizja specifična programska oprema in rešitev, ki v praksi še ni zelo razširjena. Z diplomsko nalogo sem želel posameznikom predstaviti koncept in delovanje tehnologije virtualnih namizij, saj se mi zdijo dobra in pomembna odločitev za prihodnje delovanje procesov v informacijski tehnologiji. Hkrati predstavljajo ogromno prednost pri upravljanju procesov inženirjev, ki delajo v IT sektorju.
Ključne besede: virtualizacija, virtualna namizja, strežniške farme, VmWare, Citrix
Objavljeno: 25.09.2011; Ogledov: 1727; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (3,81 MB)

7.
UPRAVLJANJE IN UPORABA IT VIROV V OBLAKU
Marko Sinkovič, 2011, diplomsko delo

Opis: Sodobne IT tehnologije in pravilna uporaba le teh omogočajo podjetjem prihranke na vseh področjih. V diplomski nalogi bomo opisali tehnologije, ki so v zadnjem času najbolj uporabljene v kompleksnem IT okolju, njihovo uporabo in pristope. Te nove tehnologije nam omogočajo drugačne prijeme predvsem virtualizacija, ki nam prinaša porazdeljeno uporabo virov in delitev na zahtevo - računalništvo v oblaku. Virtualizacija je vse bolj ključna tehnologija, ki se uporablja za implementacijo sodobnih IT rešitev in omogoča neprekinjeno poslovanje brez izgubljanja časa med odpravljanjem sistemskih napak. Z njeno uporabo zagotovimo lažji in učinkovitejši nadzor ter upravljanje storitev. Z naraščanjem zmogljivosti strojne opreme strežnikov pa je virtualizacija dostopna tudi majhnim podjetjem, kjer pa pride do izraza tudi virtualizacija namizij. Računalništvo v oblaku je mlada panoga, kjer stranka v bistvu ne potrebuje lastnih virov in uporablja računalniške vire le preko interneta - najem storitev. Stranki ni potrebno vedeti, kje se ti viri nahajajo, ni ji potrebno imeti strokovno znanje in nadzor nad tehnologijami v oblaku. Pri vsem tem pa ne smemo pozabiti, da te tehnologije in kompleksnost IT zahtevata posebno obravnavo - specializacijo.
Ključne besede: virtualizacija, VMware, računalništvo v oblaku, avtomatizacija
Objavljeno: 09.12.2011; Ogledov: 2135; Prenosov: 288
.pdf Celotno besedilo (2,22 MB)

8.
MODEL UVEDBE ZASEBNEGA OBLAKA V IZOBRAŽEVALNO USTANOVO
Peter Košir, 2012, magistrsko delo

Opis: Raziskava obravnava model uvedbe zasebnega oblaka za Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Opredeljeni so osnovni pojmi računalništva v oblaku in produktov VMware, ki so uporabljeni za postavitev oblaka. Predstavljeno je tehnično ozadje vzpostavitve zasebnega oblaka ter problemi, ki so prisotni pri postavitvi ter vzdrževanju obstoječega sistema. Med glavnimi problemi sta neskladnost posameznih delov programske opreme in nezmožnost zamenjave ali posodobitve programske opreme med šolskim letom zaradi zasedenosti predavalnic. Za potrebe testiranja je bil vzpostavljen zasebni oblak s produkti VMware na strojni opremi, ki je ustrezala minimalnim zahtevam. Testiranje je obsegalo delo treh skupin uporabnikov navideznih okolij. Skupine uporabnikov so zajemale vzdrževalce sistema, zahtevne uporabnike, ki določajo funkcionalnost delovnih okolij, ter navadne uporabnike, ki za njih pripravljena delovna okolja zgolj uporabljajo. Glavne ugotovitve testiranja so, da s tehničnega vidika zasebni oblak nudi veliko prilagodljivost dela, dosegljivost različnih okolij, prav tako pa tudi poenostavi vzdrževanje in poveča uporabnost informacijskega sistema. Tako zasebni oblak nudi vse, kar manjka obstoječemu sistemu. Stroški uvedbe modela zasebnega oblaka so ocenjeni na 124.000 EUR. Analiza stroškov in koristi pa razkriva, da ima obstoječi sistem na letni ravni za 21 odstotkov višje stroške od zasebnega oblaka. Tako z ekonomskega vidika uvedba zasebnega oblaka na ravni fakultete ni smiselna, saj bi se stroški povrnili šele po petih letih. Gledano le z ekonomskega stališča pa bi bilo bolj smiselno uvesti skupinski oblak na nivoju univerze.
Ključne besede: Računalništvo v oblaku, Zasebni oblak, Izobraževalna ustanova, VMware vSphere, VMware vCloud director.
Objavljeno: 01.08.2012; Ogledov: 1240; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

9.
10.
PRIMERJAVA IN UPORABA VIRTUALIZACIJSKIH REŠITEV
Uroš Inkret, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bomo predstavili in preučili virtualizacijske rešitve dveh najmočnejših ponudnikov, VMware ter Microsoft. Spoznali bomo zgodovino razvoja virtualizacije, preučili strojne zahteve in odločitvene kriterije. Analizirali bomo tudi stroškovni vpliv, ki zajema TCO, ROI in stroške licenc programske opreme. Praktičen del obsega primerjavo postopka namestitve Hypervisorjev obeh ponudnikov, kjer najprej opišemo vse zahteve in napotke za namestitev, nato pa v korakih predstavimo potek namestitve. Nadaljujemo s predstavitvijo funkcionalnosti pripadajočih upravljavskih orodij. Kot alternativna izbira sledi še primerjava štirih najbolj priljubljenih odprtokodnih virtualizacijskih rešitev. Na koncu opozorimo še na varnostne strategije in ukrepe za zagotavljanje varnega virtualnega okolja.
Ključne besede: Virtualizacija, Hyper-V, VMware, ESX, vSphere, virtualizacija strežnikov
Objavljeno: 19.04.2013; Ogledov: 861; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (2,92 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici