| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
Poslovna uporaba UMTS terminalov glede na ponudbo storitev operaterjev : diplomsko delo univerzitetnega študija
Gregor Remic, 2005, undergraduate thesis

Keywords: NMT, GSM, UMTS
Published: 31.03.2008; Views: 1904; Downloads: 109

4.
OGLAŠEVANJE O MEDNARODNIH ROAMINGIH
Janja Vasle, 2008, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Dobro razvite telekomunikacije so pogoj za učinkovito delovanje gospodarstva, javnega sektorja, uprave ter vključevanje v mednarodne procese. Sodelovanje s tujimi operaterji, ki tržijo storitve mobilnih telekomunikacij, daje mobilnem operaterjem prednost – še večjo pa daje samim uporabnikom mobilnih storitev. Za uvajanjem in spremljanjem tehnologij novejših generacij mobilnih digitalnih omrežij se povečuje in spreminja tudi število pogodbenih partnerjev in širi ponudba izven meja Slovenije. V nalogi smo predstavili mednarodno sodelovanje in orodja mednarodnega komuniciranja pri obeh vodilnih mobilnih operaterjih v Sloveniji. Predvsem se bomo posvetili samemu sklepanju pogodb o mednarodnem gostovanju, njihovim prednostim in slabostim. Z doseženimi dogovori je potrebno seznaniti javnost in se poslužiti orodij komunikacijskega spleta. Zaradi nedostopnosti podatkov drugih orodij komuniciranja smo se odločili, do bo poudarek na oglaševanju roamingov.
Keywords: Ključne besede: gostovanje – Roaming, oglaševanje, GSM, UMTS.
Published: 13.07.2009; Views: 1637; Downloads: 72 
(1 vote)
.pdf Full text (1,59 MB)

5.
RAZVOJ APLIKACIJE SPEEDTEST ZA MERJENJE HITROSTI V OMREŽJU 3,5 G
Mladen Markušić, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu opišemo aplikacijo za testiranje hitrosti prenosa podatkov v smeri k uporabniku na tehnologiji 3,5G, to je HSDPA. V uvodu je podan kronološki pregled razvoja mobilnih tehnologij in na kratko opisano delovanje le teh. V nadaljevanju je opisano delovanje aplikacije testiranja hitrosti podatkov, ki je bila izdelana v programskem orodju Netbeans, s pomočjo simulatorja v programskem orodju. Nato s pomočjo testiranja z različnimi mobilnimi telefoni in brezžičnima HSDPA modemoma komentiramo, ugotavljamo in navajamo razloge, zakaj dejansko dosežena hitrost prenosa podatkov v večini testnih primerov odstopa od teoretično obljubljene. Na koncu so dodane smernice za nadaljnjo nadgradnjo aplikacije.
Keywords: 3, 5G omrežje, UMTS, HSDPA/HSUPA, Netbeans programsko razvojno okolje, aplikacija za merjenje hitrosti v omrežjih 3, 5G
Published: 07.09.2009; Views: 2260; Downloads: 186
.pdf Full text (1,84 MB)

6.
UPORABA PRENOSA PODATKOV V MOBILNIH OMREŽJIH ZA POSLOVNE NAMENE
Boštjan Štih, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Naloga opisuje sisteme, ki jih danes uporabljajo ponudniki mobilnih omrežij, njihov način delovanja, ključne parametre in lastnosti. Uporaba storitev paketnih podatkov se povečuje, saj z uvajanjem novih storitev, končni uporabniki potrebujejo višje hitrosti in izboljšanje kakovosti storitev, operaterji pa večje zmogljivosti sistema. Z razvojem HSPA — hitri paketni dostop, lahko operaterji ponudijo svojim končnim uporabnikom, dobre in zmogljive storitve, ki so konkurenčne drugim obstoječim sistemom za prenos podatkov. Razvoj HSPA, je razdeljen na HSDPA - hitri navzdolnji in HSUPA — hitri navzgornji paketni prenos podatkov. Z testi bo prikazano delovanje mobilnega omrežja pri uporabi paketnega prenosa podatkov. Vendar se razvoj nadaljuje z uvajanjem novih standardov, ki predvidevajo še večjo pretočnost podatkov in manjši zakasnitveni čas. Tako je združenje 3GPP standardiziralo novo tehnologijo LTE, ki bo predstavljen, skupaj z prvimi rezultati v testnem okolju.
Keywords: UMTS, HSPA, HSDPA, HSUPA, LTE, GPRS
Published: 10.05.2010; Views: 1677; Downloads: 158
.pdf Full text (1,95 MB)

7.
IZBOLJŠANJE STORITEV MOBILNIH OMREŽIJ TRETJE GENERACIJE Z METODO ŠEST SIGMA
Tamara Baniček, 2011, final seminar paper

Abstract: S pomočjo pridobljenih informacij iz različnih raziskavah na temo poslovne odličnosti in zvišanja kakovosti poslovanja, smo ugotovili, da je pomembno kontinuirano izboljšanje proizvodov in storitev za uspešnejše tekmovanje na trgu. Koliko bodo podjetja uspešna pri izboljšanju poslovanja je odvisno od uvedenih metod za izboljšanje kakovosti in izvedbe te metode v poslovanju. Najboljšo podlago za uvajanje takih metod imajo finančno bolj stabilna podjetja, z usposobljenim delovnim kadrom in vodstvom katero si prizadeva doseči visoko zastavljene cilje. Pri telekomunikacijskih podjetjih se je metoda Six Sigma pokazala kot zelo uspešna, kar je prikazano tudi na študiji primera uvedbe Six Sigma metode v poslovaje podjetij katera ponujajo storitve mobilnih omrežjih tretje generacije t.i. UMTS storitve. Učinkovita orodja in usposobljen Six Sigma tim, lahko skrajša stroške in izboljša kakovost izdelkov podjetja.
Keywords: kakovost, poslovna odličnost, Six Sigma model, UMTS, modeli izboljšanja kakovosti
Published: 23.11.2011; Views: 2305; Downloads: 102
.pdf Full text (412,87 KB)

8.
MODEL IZVEDBE KOMUNIKACIJ V RADIJSKEM NADZORNO-MERILNEM SISTEMU
Matija Brodnik, 2012, master's thesis

Abstract: Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije uporablja za nadzor radiofrekvenčnega spektra dvanajst lokacij, ki so daljinsko upravljane in razporejene po ozemlju države. V magistrski nalogi je na kratko predstavljen radijski nadzorno-merilni sistem, ki se trenutno uporablja. Za daljinski dostop do posameznih lokacij se uporabljajo različne vrste tehnologij (ISDN, ADSL, UMTS, optika, mikrovalovna usmerjena zveza). Nekatere od teh tehnologij so že zastarele, nekatere aktualne in druge prihodnost. V magistrski nalogi je opravljena primerjalna analiza vseh uporabljanih komunikacijskih tehnologij in predlagan prihodnji razvoj po treh možnih različnih modelih sodobnejših tehnologij. Ti so uporaba optičnih priključkov, uporaba mikrovalovnih usmerjenih zvez in kombinacija uporabe obeh tehnologij. Za vsak model je narejena analiza SWOT. Izpostavljen je najprimernejši model izvedbe komunikacij, ki vsebuje kombinacijo uporabe obeh tehnologij. Utemeljen je po stroškovni strani in uporabnosti. Podanih je nekaj smernic in pogledov na nadaljnji razvoj.
Keywords: širokopasovni dostop (ADSL), mobilna telefonija tretje generacije (UMTS), optični priključek, mikrovalovna usmerjena zveza, kapaciteta prenosa, usmerjevalnik
Published: 21.01.2013; Views: 1106; Downloads: 83
.pdf Full text (2,09 MB)

9.
PROSTORSKO UMEŠČANJE BAZNIH POSTAJ SISTEMOV MOBILNE TELEFONIJE
Klemen Javšovec, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je podan pregled tehnologij, ki jih uporabljajo moderni mobilni sistemi. Opisali smo posamezne standarde, predstavili tehnologije iz tehničnega vidika in podali statistični pregled razmer v Sloveniji. Opravili smo meritev pokritosti bazne postaje in predstavili rezultate meritev ter možne rešitve. Drugo meritev je predstavljal test fizičnega nivoja bazne postaje. Simulirali smo napake na antenskih valovodih in jih z merilnim instrumentom ustrezno zaznali. Na realnem sistemu bazne postaje smo izvedli meritev antenskih valovodov in ustrezno dokumentirali ter analizirali rezultate.
Keywords: mobilna telefonija, GSM, UMTS, bazne postaje
Published: 10.06.2013; Views: 1360; Downloads: 246
.pdf Full text (3,17 MB)

10.
Načrtovanje omrežja lte na množičnih prireditvah
Klemen Javšovec, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo opisali mobilne tehnologije, ki so temelj za delovanje modernih mobilnih omrežij. Podrobno smo predstavili standarde GSM, UMTS in LTE. Po korakih smo sledili postopku umestitve bazne postaje mobilnega omrežja v prostor. Osrednjo problematiko magistrskega dela predstavlja analiza mobilnega omrežja LTE na množičnih prireditvah. V prvem delu smo opredelili karakteristike sistema, ki so ključne z vidika kapacitete in kakovosti storitve v omrežju LTE. V nadaljevanju smo podali in analizirali statistične podatke za mobilno omrežje na množični prireditvi praznovanja novega leta v Sloveniji. Predstavili smo tudi parametre in statistiko mobilnega omrežja na eni izmed največjih množičnih prireditev – tekmovanje v smučarskih poletih v Planici. Rezultate analize mobilnega omrežja smo grafično predstavili in argumentirali.
Keywords: mobilna telefonija, GSM, UMTS, LTE, množične prireditve, gradnja baznih postaj
Published: 10.07.2017; Views: 1227; Downloads: 97
.pdf Full text (6,15 MB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica