| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Sistematično testiranje programske opreme : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Anita Seretinek, 2021, diplomsko delo

Opis: Z vprašanjem, kako kakovosten je razvit produkt, se soočajo številna podjetja, saj je vključevanje preverjanja kakovosti produktov v organizacijske procese še vedno premalo prisotno. Prepričanje, da je treba za testiranje produktov zaposliti poseben kader, specializiran za zagotavljanje kakovosti, pa se vse bolj uveljavlja. Ker se v kakovosti produktov odražajo profesionalnost, skrb za varnost in predanost dobri uporabniški izkušnji, bi vsako sodobno podjetje moralo v svoje procese vpeljati tudi testiranje posameznih produktov. Ko se podjetje za to odloči, pa je v ospredju problematika, katere oblike testov izvajati in kakšen kader naj bi jih izvajal. V diplomski nalogi so najprej obravnavani teoretični vidiki testiranja programske opreme, v praktičnem delu pa je preverjeno dejansko stanje na tem področju v praksi. Teoretični del naloge je zato sestavljen iz pregleda različnih metod in vrst testiranj programske opreme, modelov razvoja programske opreme ter orodij za avtomatsko testiranje. Predstavljeno je tudi, kako v podjetje vpeljati testiranje, ali se podjetjem zaposlovanje testerjev splača in v kolikšni meri je testiranje učinkovito. Ravnanje v praksi pa se ugotavlja s pomočjo ankete, in sicer na podlagi štirih hipotez, ki so na podlagi prejetih odgovorov ovržene ali potrjene.
Ključne besede: diplomske naloge, testiranje programske opreme, avtomatsko testiranje programske opreme, razvoj programske opreme, testiranje
Objavljeno v DKUM: 20.10.2021; Ogledov: 281; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (1009,04 KB)

2.
TESTIRANJE SPLETNE APLIKACIJE Z ORODJEM SAHI
Blaž Jovan, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Testiranje je dejavnost, s katero dokažemo in dosežemo zaupanje, da programska oprema dela, kot bi morala, in v skladu z zahtevami, ki so jih določili uporabniki. V diplomskem delu želimo raziskati področje testiranja programske opreme na primeru programskih rešitev za podporo zavarovalnih procesov. Opisani so osnovni pojmi testiranja, predstavljene so različne vrste testov, ki jih uporabljamo v procesu razvoja programske opreme. V obravnavanem primeru smo za podporo testiranja programske opreme uporabili orodje Sahi, ki omogoča lažje in predvsem hitrejše testiranje programske opreme. Izpostavljeni so ključni elementi v procesu testiranja programske opreme, ki izhajajo iz ustrezno pripravljenega načrta testiranj. Cilj predstavljenega projekta je zagotoviti čim hitrejši in učinkovitejši način testiranja in omogočiti zanesljivo in brezhibno delovanje programske opreme. Na osnovi podanih zahtev predlagamo vpeljavo regresijskih testov, s katerimi zagotovimo boljšo funkcionalnost programske opreme. V zaključku so podane ugotovitve in priporočila za posodobitev postopkov testiranja programske opreme.
Ključne besede: testiranje, testna ekipa, regresijski testi, testiranje programske opreme
Objavljeno v DKUM: 12.10.2016; Ogledov: 989; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

3.
TESTIRANJE PROGRAMSKE OPREME NA OSNOVI ORODIJ MICROSOFT
David Herman, 2016, diplomsko delo

Opis: Predstavili smo pomen testiranja programske opreme ter prikazali, kako uspešno testirati programsko opremo skozi njen razvojni življenjski cikel in kaj dosežemo z uspešnim testiranjem. V drugem delu diplomske naloge smo predstavili orodja in tipe testiranja ki so na voljo v Visual Studio 2013. Na kratko smo opisali delo s testnimi rezultati in zaključek testiranja. V zadnjem delu smo prikazali praktično uporabnost orodij za testiranje Visual Studia 2013 po tehniki V-modela, ki je zasnovan tako, da se proces testiranja začne v zgodnjem razvoju programske opreme, in zapisali ugotovitve. Končni rezultat je strnjen opis in predstavitev orodij ter tipov za testiranje programske opreme, ki jih nudi Visual Studio 2013, ter praktična uporaba pri testiranju.
Ključne besede: testiranje programske opreme, faze in življenjski cikel testiranja, V-model testiranja, orodja za testiranje, Visual Studio 2013.
Objavljeno v DKUM: 27.09.2016; Ogledov: 894; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (9,37 MB)

4.
PROGRAMIRANJE APLIKACIJE ZA TESTIRANJE PROGRAMSKE OPREME NA PAMETNIH GOSPODINJSKIH APARATIH
Jure Ernst, 2016, diplomsko delo

Opis: Testiranje programske opreme je eden ključnih procesov izdelave programov. Razvijalcem pomaga pri odkrivanju napak med samo izdelavo aplikacije, kar pomeni, da programska oprema, ki jo razvijemo, ne vsebuje napak, ki jih je mogoče odkriti z namenskimi testi. Za izdelavo učinkovitih testov je treba dobro razumeti arhitekturo programa, ki ga želimo testirati. Razumevanje delovanja programa izpostavi dele programa, na katere se moramo osredotočiti pri načrtovanju testov. Cilj diplomskega dela je izdelati aplikacijo, ki bo implementirala pet testov za testiranje programske opreme na pametnih gospodinjskih aparatih, ter jo predstaviti.
Ključne besede: testiranje programske opreme, pametni gospodinjski aparati, programiranje aplikacije za testiranje
Objavljeno v DKUM: 22.09.2016; Ogledov: 1119; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

5.
INOVATIVNE METRIKE PROGRAMSKE OPREME
Nejc Muršič, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu predstavljamo različne vrste in razvoj metrik programske opreme skozi zgodovino. Pri tem se osredotočamo predvsem na nekatere bolj inovativne pristope k merjenju različnih lastnosti programske opreme in opišemo njihovo delovanje. V drugem delu magistrskega dela testiramo nekatere standardne metrike in izdelujemo lastno implementacijo parametrične metrike programske opreme, s pomočjo katere izvedemo statično analizo na 35. različnih projektih. Dobljene rezultate nato primerjamo med seboj in predstavimo ugotovitve. S pomočjo korelacije preverimo tudi moč linearne povezanosti med metrikami.
Ključne besede: metrike programske opreme, kakovost programske opreme, testiranje, inovativne metrike
Objavljeno v DKUM: 06.09.2016; Ogledov: 1082; Prenosov: 158
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

6.
RAZVOJ PROTOTIPA ZA PROCESIRANJE SLIKOVNEGA TOKA BREZPILOTNEGA LETALA
Jure Tarman, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Raziskava obravnava razvoj prototipa za procesiranje video toka preko kamere na brezpilotnem letalu. Procesiranje video toka je osredotočeno na zaznavanje in prepoznavanje obrazov ali predmetov. Uporabljeno brezpilotno letalo se imenuje Ar.Drone Parrot 2.0. Podan je kratek pregled stanja na področju raziskovanja in razvoja brezpilotnih letal. Opisan je razvoj brezpilotnega letala Ar.Drone. Raziskani so dosežki procesiranja video toka na področju zaznave in prepoznave obrazov. Preizkušene so aplikacije Ardrone Weblight, Ar.Freeflight, Drone, Node JS controller and Camera Feed. Izbrana je najprimernejša aplikacija za osnovo prototipa, ki se imenuje Ardrone Weblight. Raziskano je zaznavanje obraza in sledenje ljudem s pomočjo brezpilotnega letala Ar.Drone. Opisani sta sestava in programska oprema brezpilotnega letala Ar.Drone. Opisan je postopek postavitve delovnega okolja za razvoj prototipa. Izbrana so vsa orodja, ki jih potrebujemo za razvoj. Podani so postopki za namestitev in konfiguracijo orodij. Popisan je test orodja OpenCV, ki skrbi za zaznavanje obrazov in predmetov. Izdelan je prototip, s katerim smo izvedli eksperiment. Za popis eksperimenta je uporabljen del standarda za testiranje ISO/IEEE/IEC 29119. Ugotovljeno je, da programska in strojna oprema ustrezata za rekreativno uporabo. Za zahtevnejšo uporabo je kamera na brezpilotnem letalu neustrezna.
Ključne besede: Procesiranje video toka, Testiranje programske opreme, ISO/IEEE/IEC 29119, Javascript, Brezpilotno letalo
Objavljeno v DKUM: 01.07.2016; Ogledov: 821; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

7.
Testiranje sistema za poslovno obveščanje
Mojca Gros, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Raziskava obravnava testiranje sistemov za poslovno obveščanje. Posebnost testiranja sistemov za poslovno obveščanje je, da poleg kakovosti programske opreme obravnava tudi kakovost podatkov. V raziskavi so predstavljene značilnosti standarda ISO/IEC/IEEE 29119, ki opisuje tehnike testiranja, primerne za različne metode razvoja programske opreme. Metoda razvoja programske opreme lahko pomembno vpliva na način in napredek testiranja sistema za poslovno obveščanje. Standard predlaga osnutke testirne dokumentacije, ki jo je možno uporabiti na celotnih projektih ali posameznih aktivnostih v procesu testiranja programske opreme. V raziskavi je razvit model testiranja sistemov za poslovno obveščanje, ki zajema predlog postavitve okolja testiranja in definicijo vlog testerjev v procesu testiranja. Predlagane so testirne procedure z definiranimi merili za posamezno proceduro. Osnutki dokumentov, ki so skladni s standardom ISO/IEC/IEEE 29119, so izdelani okviru te raziskave. Testirne procedure, merila in testirna dokumentacija so integrirani v življenjski cikel razvoja sistema. Predlagani model testiranja skrajša čas odkrivanja in odpravljanja napak v zgodnjih fazah razvoja sistema, kar poveča učinkovitost testiranja. Ocenjujemo, da smo s takim pristopom zmanjšali prenos logičnih napak v nadaljnje faze razvoja sistema za poslovno odločanje. Testerji sistema za poslovno obveščanje morajo imeti tehnične kompetence, dobro morajo poznati procese v poslovnem okolju, vsebino in pomen podatkov. Vključevanje poslovnih uporabnikov v zgodnje fazah testiranja sistema izboljša kakovosti podatkov, hkrati pa uporabniki lažje razumejo delovanje rešitve. Testiranje sistemov za poslovno odločanje, ki aktivno vključuje uporabnike, poveča njihovo zaupanje v delovanje programske opreme in v pravilnost podatkov.
Ključne besede: sistem za poslovno obveščanje, podatkovno skladišče, kakovost podatkov, testiranje programske opreme, ISO/IEC/IEEE 29119
Objavljeno v DKUM: 03.06.2016; Ogledov: 1024; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (2,15 MB)

8.
Izboljšanje testiranja v življenjskem ciklu programske opreme
Sašo Greblo, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrski nalogi obravnavamo izboljšanje testiranja v življenjskem ciklu programske opreme v podjetju CGS plus d.o.o.. V proučevanem podjetju se ukvarjajo z razvojem kompleksne programske opreme za projektiranje nizkih gradenj, ki obsega: več CAD platform ter različne operacijske sisteme, lokalne standarde in jezike. Analizirali smo proces razvoja programske opreme s poudarkom na testiranju. Raziskali smo možnosti izboljšanja testiranja in podali predloge izboljšav. Predlagane spremembe se nanašajo na: testiranje funkcij, testiranje prevedenih programskih modulov, testiranje namestitvenih procedur in testiranje celovite verzije ali podverzije pred avtorizacijo. V procesu testiranja funkcij predlagamo vpeljavo strokovnega pregleda programske kode. Predlagamo tudi standardizacijo postopkov in dokumentov testiranja. Osnovni pogoj za to je, da podjetje razvije načrt testiranja, testirne primere in poročila o testiranju, pri čemer lahko uporabi standard ISO/IEC/IEEE 29119. Testirni primeri morajo vsebinsko obsegati: testiranje prevedenih programskih modulov, namestitvenih procedur in celovite verzije ali podverzije programske rešitve ali produkta pred avtorizacijo. Regresijsko testiranje predlagamo kot dopolnitev testiranja prevedenih programskih modulov. Dodatno predlagamo avtomatizacijo testiranja namestitvenih procedur. Ocenjujemo, da se bo investicija v izdelavo načrtov testiranja, vpeljavo dokumentiranja in avtomatizacijo testiranja povrnila prej kot v 24 mesecih.
Ključne besede: testiranje programske opreme, standard ISO/IEC/IEEE 29119, avtomatsko testiranje programske opreme, donosnost naložbe (ROI)
Objavljeno v DKUM: 03.06.2016; Ogledov: 1555; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (8,93 MB)

9.
Testiranje programske opreme
Tadej Moharič, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavimo proces testiranja programske opreme. Na začetku podamo pregled zgodovine testiranja programske opreme ter osnov testiranja le-te, nato raziščemo različne stopnje in tipe testiranja ter kako najbolje dokumentiramo rezultate, da lahko razvijalci hitro najdejo in odpravijo najdene napake. Ko s tem končamo, predstavimo razvoj QT C++ aplikacije, ki jo lahko poganjamo na različnih operacijskih sistemih (Windows, Linux) in spremljamo porabo pomnilnika aplikacije, ki jo testiramo. Na koncu dela našo aplikacijo uporabimo za testiranje porabe pomnilnika same aplikacije na različnih operacijskih sistemih in predstavimo rezultate.
Ključne besede: testiranje programske opreme, razvoj programske opreme, testiranje, poraba pomnilnika, ogrodje QT
Objavljeno v DKUM: 26.11.2015; Ogledov: 2639; Prenosov: 432
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

10.
OGRODJE ZA NAPOVEDOVANJE NAPAK PROGRAMSKE OPREME V AGILNIH OKOLJIH
Danijel Radjenović, 2013, doktorska disertacija

Opis: Metrike programske opreme so uporabljene v modelih za napovedovanje napak programske opreme. Model določi dele izvorne kode, ki vsebujejo napake in jih je potrebno pregledati. S tem usmerja proces zagotavljanja kakovosti programske opreme. Z identifikacijo napak se izboljša kakovost programske opreme, z določanjem njihove lokacije pa se znižajo stroški testiranja. Metode razvoja programske opreme se počasi oddaljujejo od tradicionalnega modela slapu (Waterfall) k bolj agilnim pristopom (Scrum, XP), s tem pa se spreminja tudi način testiranja programske opreme. V agilnih okoljih si ne moremo privoščiti, da bi izvedli testiranje celotnega sistema za vsako različico programske opreme, zato testiramo le dele, ki jih je napovedovalni model določil za nepravilne. Glavni namen je bil razviti učinkovit model za napovedovanje napak programske opreme v agilnih okoljih. Da smo model razvili, smo opravili sistematični pregled literature, analizirali produktne in procesne metrike ter ocenili klasifikacijske tehnike. Dobljeni model smo ovrednotili v industrijskem okolju. Model, ki vsebuje zgolj štiri procesne metrike, se je izkazal za uspešnega v industrijskem okolju, saj je odkril več kot polovico vseh napak (popolnost > 0,5) in ni vseboval enkrat več lažno pozitivnih napovedi (pravilnost > 0,33). Zaradi visoke multikolinearnosti metrik je bil uspešnejši od polnega modela, ki vsebuje 80 metrik. Procesne metrike so bile uspešne pri napovedovanju napak, medtem ko produktne metrike niso bile. Napake v agilnih okoljih so najbolj pogojene s starostjo in velikostjo sprememb programske opreme, pri čemer imajo nedavne in velike spremembe večjo verjetnost, da vsebujejo napake.
Ključne besede: metrike programske opreme, napovedovanje napak, napovedovalni modeli, zagotavljanje kakovosti, testiranje, kakovost programske opreme
Objavljeno v DKUM: 15.11.2013; Ogledov: 1798; Prenosov: 236
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici