| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Zagotavljanje nemotene oskrbe Termoelektrarne Šoštanj s premogom : diplomsko delo
Helena Guzej, 2010, diplomsko delo

Opis: Termoelektrarna Šoštanj proizvaja povprečno tretjino porabljene električne energije v državi, v kriznih obdobjih pa pokriva preko polovico porabe. Glavno energetsko gorivo za pridobivanje toplotne in električne energije v Termoelektrarni Šoštanj je lignit, ki ga izkopava Premogovnik Velenje. Izkopani premog je potrebno po izkopu pripeljati v silose, imenovane kotlovski bunkerji premoga. Premog transportiramo do termoelektrarne s transportnimi trakovi. Zaradi nemogoče uskladitve med izkopom in porabo premoga je na poti do kotlovskih bunkerjev še deponija, kamor odlagajo višek izkopanega premoga ali pa ga iz nje po potrebi jemljejo. Za nemoteno oskrbo s premogom je potrebno tudi več naprav (deponijski stroji, transportni trakovi, presipna mesta, kotlovski in vmesni bunkerji...), ki pa morajo delovati brezhibno.
Ključne besede: Termoelektrarna Šoštanj, Premogovnik Velenje, deponija, transport premoga, bunker
Objavljeno: 03.09.2010; Ogledov: 2032; Prenosov: 170
.pdf Celotno besedilo (10,29 MB)

2.
STRELOVODNA ZAŠČITA SILOSOV ODPADNIH PRODUKTOV TERMOELEKTRARNE ŠOŠTANJ BLOKA 6
Marko Grošelj, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje zaščito pred udarom strele silosov odpadnih produktov termoelektrarne Šoštanj bloka 6. Opisani so standardi, ki se uporabljajo pri načrtovanju in izvedbi strelovodne zaščite. Podano je dimenzioniranje sistema zaščite pred udarom strele ter ustreznega ozemljitvenega sistema. V sklopu magistrskega dela je izdelan program za preračun posameznih komponent rizikov pri udaru strele, izračun poteka skladno z standardoma SIST EN 62305-1 in SIST EN 62305-2. V zaključku dela, je predstavljeno simulacijsko orodje Ščit, ki se uporablja kot pripomoček pri projektiranju strelovodne zaščite.
Ključne besede: strelovodna zaščita, prenapetostna zaščita, udar strele, Termoelektrarna Šoštanj, standardizacija
Objavljeno: 26.09.2014; Ogledov: 950; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (7,49 MB)

3.
OBVLADOVANJE DOKUMENTACIJE PROJEKTA TES6
Bojan Rotovnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Projekt izgradnje nadomestnega Bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj (TES6) je največji projekt v energetiki v samostojni Sloveniji. Projekt se je začel izvajati junija 2004 s sprejetjem Razvojnega načrta TEŠ, aktivna faza izvedbe pa se je začela 3. decembra 2009 s t. i. začetnim datumom projekta (Start date). Predviden zaključek projekta je 15. februarja 2016, ko se zaključi poskusno obratovanje nadomestnega bloka 6. V diplomski nalogi smo podrobneje spoznali teoretično osnovo projektov, projektne pisarne in projektnega managementa. Na podlagi teoretičnih in metodoloških osnov smo analizirali delovanje projektne pisarne projekta TES6 s poudarkom na področju obvladovanja dokumentacije, tako v digitalni kot v fizični obliki. Osrednji namen diplomskega dela je prikaz razvoja področja obvladovanja dokumentacije projekta TES6 od začetkov projekta do njegove najbolj intenzivne faze poteka. Z analizo smo se osredotočili na področje obvladovanja dokumentacije v času pred začetkom izvajanja gradbenih del, torej v fazi priprave projekta. Z začetkom gradbenih del se je začelo obdobje velikih količin dokumentacije, ki jo je bilo potrebno na primeren način hraniti, zagotoviti ustrezno varnost in hkrati omogočiti ustrezne načine dostopov do dokumentacije vključno s sledljivostjo dostopov. Omejitev pri obvladovanju fizične dokumentacije je bila predvsem velikost prostora, namenjena arhivu projekta. Pri dokumentaciji v digitalni obliki pa predvsem uporaba obstoječih informacijskih rešitev. Rešitev problema je bila izvedena z ločitvijo fizične dokumentacije na več ločenih prostorov z vzpostavitvijo ustreznih evidenc v digitalni obliki, od katerih je bila ena aplikacija razvita namensko za projekt TES6. Za področje obvladovanja dokumentacije v digitalni obliki je bilo uporabljenih več informacijskih rešitev oz. aplikacij, saj nobena ob obstoječih rešitev ni v celoti zadostila zahtevam projektnega dela. Osnovno izhodišče, da se za hrambo digitalne dokumentacije smiselno uporabijo obstoječe informacijske rešitve, je bilo doseženo.
Ključne besede: projekt, projektna pisarna, projektna dokumentacija, TES6, Termoelektrarna Šoštanj
Objavljeno: 26.02.2014; Ogledov: 1191; Prenosov: 38
URL Povezava na celotno besedilo

4.
DINAMIČNI MODEL ELEKTROENERGETSKEGA SISTEMA; OD BLOKA 5 TERMOELEKTRARNE ŠOŠTANJ DO RTP PODLOG
Rok Menih, 2014, diplomsko delo

Opis: Delo obravnava dinamični model elektroenergetskega sistema (EES) od bloka 5 Termoelektrarne Šoštanj do RTP Podlog. Podana je primerjava med realnimi in idealnimi modeli posameznih elementov EES. Rezultati kažejo, da je uporaba idealnih elementov v dinamičnem modelu EES smiselna. V programskem paketu MatLAB / Simulink je z modulom Powersys sestavljen model EES od bloka 5 do RTP Podlog. Izvedena je analiza delovanja modela ob okvarah, kot sta vklop obremenjenega sistema in trifazni kratki stik. Opravljena je primerjava simulacijskih rezultatov iz dinamičnega modela EES z meritvami opravljenimi na realnem sistemu bloka 5. Rezultati kažejo, da se z dinamičnim modelom lahko približamo realnemu sistemu EES.
Ključne besede: elektroenergetski sistem, dinamični model, MatLAB / Simulink, Termoelektrarna Šoštanj
Objavljeno: 30.09.2014; Ogledov: 1369; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (3,74 MB)

5.
Tehnično in fizično varovanje izgradnje energetskega objekta TEŠ Blok 6 : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Tatjana Šteharnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Varovanje vsakega posameznika, podjetja ali gradbišča je svojevrsten projekt, ki zahteva veliko priprave, usklajevanja in nadzora, da bi bilo čim učinkovitejše. V diplomski nalogi je predstavljen sistem varovanja na trenutno največjem in najzahtevnejšem gradbišču v Sloveniji, to je na gradbišču šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. V diplomski nalogi je opisano tako fizično kot tehnično varovanje gradbišča, naloge in pooblastila varnostnika ter sistem dostopa delavcev in vozil na gradbišče. Analizirani so sistemi varovanja, osvetlitev gradbišča v nočnem času, uporabnost in sistem delovanja nadzornih kamer, evakuacija in sistem reševanja poškodovanih delavcev ter dostop reševalnih, gasilskih, policijskih in inšpektorskih služb na gradbišče. Uporabljeni so bili viri, ki so bili predhodno odobreni s strani pravne službe TEŠ-a ter interni viri službe varovanja. Potrdilo o odobritvi je priloga diplomski nalogi.
Ključne besede: varovanje, tehnično varovanje, fizično varovanje, gradbišča, Termoelektrarna Šoštanj, diplomske naloge
Objavljeno: 22.10.2014; Ogledov: 1304; Prenosov: 86
URL Povezava na celotno besedilo

6.
Analiza, preiskovanje suma korupcije in drugih nepravilnosti pri gradnji Termoelektrarne Šoštanj bloka 6
Predrag Rajčić, 2016, specialistično delo

Opis: Tema specialistične naloge se osredotoča na preiskovanje suma korupcije in drugih nepravilnosti pri gradnji TEŠ bloka 6, ki je ena izmed največjih investicij v zgodovini Slovenije. Ob porastu korupcije, ki je ne nazadnje ena izmed posledic novodobnega sveta, v katerem je materializem izrazito poudarjen, je toliko bolj pomembno, da so tovtstni porjekti pripravljeni skrbno in premišljeno. V nalogi so analizirana dejstva in argumenti, ki bi lahko pripomogli k jasnejši sliki o dogodkih gradnje bloka 6. Glavna težava pri TEŠ 6 je, da je celoten projekt od njene same priprave, izvedbe do končne realizacije bil netransparenten in zavajajoč. Javnega konsenza nikoli ni bilo, prav tako je primanjkovalo javnih razprav, primerjalnih analiz in aletrnativnih scenarijev. Spopad interesov posameznikov, podjetij in političnih strank je bil v času gradnje bloka 6 vseskozi močno prisoten, kar je eden glavnih razlogov za nastalo škodo v višini nekaj sto milijonov evrov, ki jih bomo plačali davkoplačevalci. Ves čas gradnje bloka 6 je prihajalo do izrazitih sumov kaznivih dejanj korupcije, kjer je bil projekt skorajda na dnevnem redu medijev, pravosodnih organov in organov pregona. Koruptivna dejanja so se najverjetneje zgodila in za svoja dejanja je nekaj oseb kazensko odgovarjalo. Večina odgovornih in glavnih akterjev pa je znala izkoristiti pomanjkljivosti predvsem sodnega sistema in se tako izmakniti etični, moralni in kazenski odgovrnosti. Projekt TEŠ 6 je pravzaprav pokazal na nezmožnost in nefunkcionalnost države ter njenih institucij za uspešno reševanje problema korupcije, kar ne nazadnje kaže na stanje demokracije v državi.
Ključne besede: Termoelektrarna Šoštanj, TEŠ 6, gradnja, korupcija, gospodarska kriminaliteta, specialistične naloge
Objavljeno: 20.12.2016; Ogledov: 617; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

7.
Ekološka ogroženost prebivalcev občine Šoštanj
Petra Potočnik, 2019, diplomsko delo

Opis: V današnjem času se malokdo zaveda, kako pomembno je, da ohranjamo našo naravo čisto. Narava je tista, ki nam omogoča, da preživimo. Daje nam zrak, hrano, vodo in vse, kar je potrebno za naše preživetje. Zato je zelo pomembno zavedanje, da je preveliko poseganje v naravno okolje in naravne dobrine ogrožajoče tudi za nas. Nihče se v nečistem okolju ne bo počutil varno, ampak se bo kaj hitro počutil ogroženo. Vse življenje živeti pod velikim oblakom dima in opazovati negativne spremembe, ki se dogajajo v okolju, kjer živimo, vse to nas je privedlo do tega, da smo začeli raziskovati izbrano temo. V diplomski nalogi smo se osredotočili predvsem na ekološko ogroženost prebivalcev občine Šoštanj. Zanimalo nas je, če se prebivalci občine Šoštanj počutijo ogroženo in če svoje občutke povezujejo s Termoelektrarno Šoštanj in Premogovnikom Velenje, ki s pridobivanjem toplotne in električne energije vplivata na okolje ter na ljudi, ki v tem okolju živijo. Podobnih analiz in raziskav na to temo še ni bilo narejenih, oziroma so bile tajne in nikoli dostopne javnosti ter zavržene v pozabo, saj so govorile proti vsem energetskim podjetjem. V diplomski nalogi smo raziskovali tudi zdravje v občini Šoštanj in negativne spremembe, ki se dogajajo v okolju. Zanimalo nas je, ali ljudje opazijo negativne spremembe v okolju in kakšne so te spremembe. V celotni diplomski nalogi se bomo osredotočali predvsem na občino Šoštanj. V prvem delu diplomskega dela so opredeljeni temeljni pojmi, ki se navezujejo na ekološko kriminaliteto in pravni okvir le-te v Sloveniji. Opisane so tudi značilnosti raziskovanega območja in največja termoelektrarna v Sloveniji, Termoelektrarna Šoštanj. Opredeljeno je tudi zdravje in umrljivost v občini Šoštanj. V drugem delu pa smo opredelili dejavnike, ki vplivajo na občutke ogroženosti, in negativne spremembe v okolju ter s pomočjo ankete ugotovili stopnjo ogroženosti prebivalcev občine Šoštanj. Na podlagi pridobljenih podatkov smo lahko sklepali o občutkih ogroženosti v občini Šoštanj in o negativnih spremembah, ki jih ljudje opažajo.
Ključne besede: diplomske naloge, ekološka kriminaliteta, okolje, varnost, ogroženost, negativne spremembe v okolju, občina Šoštanj, Termoelektrarna Šoštanj
Objavljeno: 19.11.2019; Ogledov: 101; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici