| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Pojavnost etičnih konfliktov med medicinskimi sestrami v intenzivni enoti
Katja Naraločnik, 2019, diplomsko delo

Opis: Etični konflikt predstavlja resen poklicni problem. Medicinske sestre so čedalje bolj obremenjene na svojem delovnem mestu, še posebej v intenzivnih enotah, kjer je delo z življenjsko ogroženimi pacienti še toliko bolj težavno in pojavnost etičnih konfliktov toliko večja.
Ključne besede: obremenitve na delovnem mestu, moralni distres, nezadovoljstvo, izgorelost, moralna stiska
Objavljeno: 19.12.2019; Ogledov: 400; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

2.
Strah kot oblika stiske v predšolskem obdobju
Tjaša Šoba, 2019, diplomsko delo

Opis: Stiske so vse pogostejši spremljevalec otrokovega življenja. V predšolskem obdobju je vse pogostejša oblika stiske strah. Vsakega je lahko kdaj strah, vendar je pomembno, da le-tega znamo nadzirati oziroma premagati. V predšolskem obdobju se prav tako pojavljajo različni strahovi. Le-ti so pri otrocih pogojeni s številom otrokovih izkušenj in ali so le-te pozitivne oziroma negativne. Odrasli smo tisti, ki otrokovim strahovom dodamo težo. V času bivanja otrok v vrtcu je vzgojitelj oziroma strokovni delavec v skupini edina oseba, ki lahko otroku pomaga. Naloga vzgojiteljev in pomočnikov je, da otrokom strahove predstavimo kot nekaj vsakdanjega, hkrati pa jih pri soočanju z le-temi stojimo ob strani, jih poslušamo, potolažimo in skupaj poiščemo ustrezno rešitev. Strah je lahko nekaj povsem nedolžnega in običajnega, vendar pa se le-ta lahko sprevrže v travme, v kolikor otroku ne znamo pomagati ali pa posredujemo na napačen način. Pomembno je, da smo ozaveščeni in strokovno dobro podkovani na tem področju, saj bomo le tako lahko stali ob strani in pomagali otrokom pri premagovanju strahov. Vsekakor je pomembno, da tudi o takšnih temah govorimo z otroki in skupaj preprečimo nastanek stisk oziroma večjih strahov v življenju otrok. Diplomsko delo Strah kot oblika stiske v predšolskem obdobju je sestavljeno iz teoretičnega, empiričnega in tudi praktičnega dela, ki je dodan empiričnemu delu. V empiričnem delu smo predstavili otrokovo stisko, stres in strahove ter tudi nastanek in možne posledice le-teh. Poiskali in predstavili smo tudi smernice delovanja pri soočanju otrok s strahovi. V empiričnem delu smo raziskali, kako se strokovni delavci vrtca soočajo s strahovi otrok ter katere oblike strahov prevladujejo v predšolskem obdobju. Vse skupaj smo podkrepili s projektom, ki smo ga izvajali v vrtcu in podrobno predstavili v empiričnem delu naloge.
Ključne besede: Stiska, strah, otrok, pomoč, predšolsko obdobje
Objavljeno: 18.11.2019; Ogledov: 892; Prenosov: 283
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

3.
Seznanjenost pljučnih bolnikov o simptomih in ukrepih ob nastanku akutne dihalne stiske
Sanela Pajić, 2017, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Akutna dihalna stiska je bolezenski proces, ki zaradi svojega zapletenega mehanizma nastanka zahteva temeljito obravnavo in pravočasno ukrepanje. Za zdravstvene delavce je izrazito pomembno, da se ves čas izobražujejo na področju prepoznave dihalne stiske, saj le tako lahko preprečijo potek bolezni v ogrožajoče stanje, ki lahko posledično vodi v smrt bolnika. Prav tako imajo pomembno vlogo pri zdravljenju dihalne stiske bolniki sami, saj z ustreznim znanjem in disciplino največ pripomorejo k obvladovanju bolezni in s tem same dihalne stiske. Metodologija: Uporabljeni sta bili deskriptivna in kvantitativna metoda dela. Kot instrument raziskave smo anketni vprašalnik, ki je vseboval 22 vprašanj, s pomočjo računalniškega programa Microsoft Word in Microsoft Excel analizirali ter pridobljene podatke proučili in jih smiselno uredili.
Ključne besede: pljučni bolniki, akutna dihalna stiska, medicinska sestra, edukacija bolnikov.
Objavljeno: 23.02.2017; Ogledov: 767; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

4.
Kritična presoja uporabnosti modelov za napovedovanje finančne stiske v Sloveniji
Anton Zvonko Kink, 2016, magistrsko delo

Opis: V sedanjem dinamičnem in nepredvidljivem gospodarskem ter finančnem okolju je napovedovanje finančne stiske podjetja izredno pomembno za vse deležnike, ki so kakor koli povezani s podjetjem. V zadnjih 50 letih so bili v svetu na podlagi različnih matematično-statističnih metod razviti številni modeli za napovedovanje finančne stiske. Pri tem se postavlja vprašanje prenosljivosti modelov za napovedovanje finančne stiske v druga ekonomska okolja in časovna obdobja. Magistrsko delo obravnava uporabnost treh modelov za napovedovanje finančne stiske: Altmanov model, Springatov model in model Zmijewskega na vzorcu izbranih slovenskih podjetij v obdobju od leta 2007 do leta 2014. Izbrani vzorec sestavlja 90 podjetij iz avtomobilske industrije, ki so dobavitelji delov za prvo vgradnjo in opreme za proizvajalce avtomobilov. V okviru koncepta finančne stiske je kot kriterij za razvrščanje podjetij med uspešna in neuspešna uporabljen kriterij pokritja obresti. Na osnovi kriterijev napovedne moči je izvedena analiza učinkovitosti izbranih modelov glede na rezultate izvornih modelov ter glede na velikost in dejavnost podjetja. Rezultati analize kažejo, da je napovedna moč modelov za napovedovanje finančne stiske na vzorcu slovenskih podjetij nižja od napovedne moči izvornih modelov. Iz analize je tudi razvidno, da se napovedna moč modelov razlikuje tako glede na velikost kot tudi glede na dejavnost podjetja. Kljub omejitvam pa vrednosti vseh treh modelov v obdobju od leta 2004 do leta 2014 dobro odražajo vpliv gospodarske in finančne krize na poslovanje podjetij.
Ključne besede: finančna stiska, model za napovedovanja finančne stiske, Altmanov model, Springatov model, model Zmijewskega, avtomobilska industrija, napovedna moč.
Objavljeno: 09.12.2016; Ogledov: 654; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

5.
Ključni dejavniki uspešne prisilne poravnave
Natalija Čep, 2015, diplomsko delo

Opis: Prisilna poravnava predstavlja podjetju, ki je v finančni krizi zadnjo možnost rešitve pred propadom oz.stečajem. Ključen dejavnik uspeha je pravočasno zavedanje, da podjetje ne razpolaga z ustreznimi finančnimi viri, da bi podpiralo nemoteno delovanje. Obstaja velika verjetnost, da bo reševanje podjetja s prisilno poravnavo uspešno, če bodo korektivni ukrepi izvedeni v najkrajšem času. Zelo pomembno je tudi ukrepanje skladno z insolventno zakonodajo. Skrbno izdelan načrt finančnega prestrukturiranja je podlaga za hiter izhod iz krize. Dober primer ozdravitve podjetja s prisilno poravnavo je prikazan v empiričnem delu, ki smo ga preučili na primeru podjetja Košaki TMI d.d. Prikazali smo kateri so ključni izzivi, skozi katere je podjetje moralo v času postopka prisilne poravnave. To so predvsem: ukinitev enega dela dejavnosti, predaja dela stroškov in nekaj delavcev drugemu podjetju.
Ključne besede: Prisilna poravnava, finančna tveganja, kriza, finančna stiska
Objavljeno: 19.11.2015; Ogledov: 1035; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (649,09 KB)

6.
7.
MEHANSKO VENTILIRAN NOVOROJENČEK OKUŽEN Z RESPIRATORNIM SINCICIJSKIM VIRUSOM
Urška Gojič, 2015, diplomsko delo

Opis: Izhodišča. Okužba novorojenčka z respiratornim sincicijskim virusom (v nadaljevanju RSV) je resna respiratorna okužba, pri kateri lahko novorojenček zaradi poglabljanja dihalne stiske in znakov izčrpanosti potrebuje invazivno umetno ventilacijo, intenzivno zdravljenje ter 24-urno spremljanje zdravstvenega stanja. Raziskovalne metode. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodi dela, podatke smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika. Le-ta je vseboval 18 vprašanj zaprtega in odprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo 15 medicinskih sester. Rezultati. Ugotovili smo, da imajo člani negovalnega tima dovolj znanj o osnovnih načinih umetne ventilacije. Ugotovili smo pomanjkljivo znanje o higienskih ukrepih za preprečevanje okužb z RSV, predvsem pri aspiraciji spodnjih dihalnih poti, kjer niti ena medicinska sestra ne uporablja zaščitnih očal kot zaščitno sredstvo pri preprečevanju okužb. Diskusija in zaključek. Medicinska sestra na enoti intenzivne nege in terapije je strokovnjakinja pri spremljanju in izvajanju negovalnih intervencij pri skrbi za novorojenčka, okuženega z RSV, na umetni ventilaciji. Hkrati je pa odgovorna tudi za izvajanje ukrepov za preprečevanje in širjenje okužb, zato potrebuje veliko strokovnega znanja in izkušenj, ki si jih pridobiva skozi kontinuirana strokovna izobraževanja.
Ključne besede: novorojenček, RSV, dihalna stiska, mehanska ventilacija, izolacija
Objavljeno: 04.06.2015; Ogledov: 1153; Prenosov: 263
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

8.
Razvoj dihalnih poti in dihalna stiska novorojenčka
Tamara Reberc, 2014, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: V diplomskem delu je predstavljena dihalna stiska in njena pojavnost pri novorojenčkih. Nezadosten in nepravilen razvoj dihalne poti močno pogojuje nastanek dihalne stiske ter povzroča težave pri dihanju novorojenčka. Dihalna stiska pri novorojenčkih velja za najpogostejši vzrok umrljivosti. Aktivnosti zdravstvenih delavcev zahtevajo zgodnje prepoznavanje dihalne stiske, uspešno preprečevanje ter zdravljenje. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, kako dihalno stisko pri novorojenčku uspešno prepoznavajo medicinske sestre ter kakšne so ob tem njihove naloge in kompetence. Metodologija raziskovanja: Pri izdelavi diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela. V raziskavi smo uporabili kvantitativen pristop, kot raziskovalni instrument smo uporabili anketni vprašalnik z 19 vprašanji. Kvantitativne podatke smo statistično obdelali s pomočjo računalniškega programa Microsoft Excel. Rezultati: Z raziskavo smo ugotovili, da so medicinske sestre uspešne pri ukrepanju in nudenju pomoči novorojenčku z dihalno stisko. S svojim znanjem znajo prepoznati znake dihalne stiske in pravilno ukrepati. Še vedno pa dvomijo v svoje kompetence in včasih sprejemajo napačne odločitve. Slep: V primeru dihalne stiske novorojenčka gre za nujno stanje, zato mora medicinska sestra redno spremljati novosti in spremembe, ki se pojavijo v smernicah za nudenje prve pomoči. Pomembno je zdravstveno – vzgojno delo medicinske sestre, ki svetuje staršem in predstavlja vezni člen med člani zdravstvenega tima.
Ključne besede: dihalna stiska, novorojenček, dihalne poti, diagnostika in zdravljenje, zdravstvena nega
Objavljeno: 26.09.2014; Ogledov: 3097; Prenosov: 406
.pdf Celotno besedilo (998,52 KB)

9.
ODZIVANJE DELOVNEGA OKOLJA OB STISKI POSAMEZNIKA
Vesna Cirar, 2012, diplomsko delo

Opis: Naloga prikazuje in opisuje reakcijo oziroma odzivanje delovnega okolja na stisko posameznika. Stres je zelo subjektivno čustvo, zato lahko skoraj vsaka situacija povzroči stres, odvisno pač od posameznikovega dojemanja te situacije. Zavedati se moramo, da se v življenju posameznikov dogajajo različne stvari, ki so včasih precej stresne in ljudje ne vedo, kam naj se obrnejo po pomoč. Vsebina diplomske naloge je razdeljena na teoretični del, kjer sta predstavljena pomena organizacijske klime in stresa ter empirični del, kjer je predstavljena raziskava in podane analize. Uporabljen je bil anketni vprašalnik in po raziskavi, analizi ter statistični obdelavi podatkov, rezultati prikazujejo, kaj zaposleni menijo o svojem delovnem mestu, stopnjo zadovoljstva, ali so bili kdaj v stiski, katere znake dožviljanja stiske so opazili, kako sproščajo stres in kako se je delovno okolje odzivalo na njihovo stisko. Ugotovili smo, da se pri polovici zaposlenih osebna stiska prenaša tudi v delovno okolje oziroma da vpliva na opravljanje njihovega dela ter da nihče od anketiranih ni odgovoril, da nikoli ni opazil, da bi kateri izmed sodelavcev doživljal stisko.
Ključne besede: Organizacijska klima, Stiska, stres, Obvladovanje stresa, Zadovoljstvo zaposlenih, Komuniciranje
Objavljeno: 13.09.2012; Ogledov: 1282; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (800,18 KB)

10.
Logistična analiza skladiščnega poslovanja podjetja HIK, d.o.o.
Dejan Koprivnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Podjetje HIK d.o.o. predeluje nove in predelane plastične mase. Proizvaja Gal ščitnike in podložne ploščice različnih dimenzij. Proizvodnja in celotno skladiščno poslovanje poteka v hali tako, da se procesi med seboj prepletajo. V diplomskem delu je podrobno predstavljeno obstoječe stanje proizvodnjega in skladiščnega poslovanja obravnavanega podjetja. Problamatika podjetja se pojavlja v prostorski stiski in neučinkovitem sladiščnem poslovanju. Predstavljena je v kritični analizi diplomskega dela, ki se odraža v preveliki meri ročnega dela, napotrebnih manipulacijah, talnem odlaganju TSE in neuporabnosti informacijskega sistema. Rešitev je v diplomskem delu predstavljena v reorganizaciji skladiščnega prostora in organiziranosti skladiščnega poslovanja. Predlagano je postavitev izdelave regalne konstrukcije in vpeljave nove tehnologije črtne kode. TSE bi skladiščili v paletne regale in tako bi se rešili problema talnega odlaganja in nepotrebnih manipulacij. Z uvedbo vpeljave tehnologije črtne kode bi imeli večjo preglednost nad materialom in omejili bi ročno delo ter potrebovali manj časa za posamezne skladiščna procese. Pri vsem tem bi se zmanjšali skaldiščni stroški.
Ključne besede: prostorska stiska in neučinkovito skladiščno poslovanje, reorganizacija skladiščnega prostora, izdelava regalne konstrukcije, vpeljava tehnologije črtne kode.
Objavljeno: 07.09.2012; Ogledov: 1312; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici