| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
IZVEDBA METODE SPREMLJANJA SKUPNE UČINKOVITOSTI OPREME V PROIZVODNEM PROCESU
Sandi Lubej, 2010, diplomsko delo

Opis: Z optimalnim izkoriščanjem delovne opreme je mogoče drage začetne naložbe za opremo prevesti v smiselne investicije, ki prinašajo dobiček, zato mora vsako podjetje posvečati temu vidiku poslovnega procesa veliko pozornosti, če želi biti konkurenčno. Tej problematiki je posvečeno tudi pričujoče diplomsko delo. Kratkemu uvodu, v katerem so opredeljeni problemi, namen in cilj ter omejitve diplomskega dela, sledi obravnava metode celovitega produktivnega vzdrževanja. Poseben poudarek je na merjenju, preračunu in uvajanju sistemskih rešitev za povečanje skupne učinkovitosti opreme, ki je osrednja tema diplomskega dela. Sledi predstavitev tiskarskega stroja MPS EP — 410/8 na katerem se je fizično izvedla meritev parametrov in izračun skupne učinkovitosti. Na podlagi analize rezultatov izračuna in zbranih podatkov o zastojih med spremljanjem proizvodnje, smo predlagali ukrepe za izboljšanje učinkovitosti delovanja in izrabe delovnega sredstva.
Ključne besede: celovito produktivno vzdrževanje, skupna učinkovitost opreme, stroj MPS EP – 410/8, SMED metoda, ZQC metoda
Objavljeno: 28.05.2010; Ogledov: 2234; Prenosov: 295
.pdf Celotno besedilo (2,84 MB)

5.
RACIONALIZACIJA ČASA MENJAVE ORODJA ZA BRIZGANJE PLASTIČNIH MAS V PODJETJU LINKO PLAST D.O.O.
Martina Ogorelc, 2011, diplomsko delo

Opis: Razmere na trgu, posledice gospodarske krize in vedno večja konkurenčnost so razlogi, ki podjetje prisiljo k nenehnim spremembam, dopolnitvam, racionalizacijo in prilagajanju. Enostavno ni več dovolj imeti dobro idejo, da bi si zagotovili obstoj. Naj izpostavim, da v tem primeru ne govorimo zgolj o investicijah in razvoju izdelka, temveč je potrebno nadgrajevati tudi zaposlene ter sam proces dela, da bi si na dolgi rok zmanjševali stroške.
Ključne besede: Linko Plast d.o.o., SMED, prenova proizvodnega procesa, hitra menjava, ključ 5
Objavljeno: 27.11.2011; Ogledov: 1741; Prenosov: 244
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

6.
Uvedba metode SMED za obdelavo družine izdelkov na obdelovalnem centru DOOSAN
Sašo Lovrenčič, 2012, diplomsko delo

Opis: Podjetje, ki želi uspešno poslovati, mora proizvajati hitro, racionalno in fleksibilno. Ker je konkurenca na trgu vse večja in se temu posledično trgi hitreje razvijajo in prilagajajo, moramo v celoti ugoditi kupčevim željam, v kolikor želimo ostati konkurenčni. V svoji diplomski nalogi bom z uvedbo metode SMED na obdelovalnem centru DOOSAN skušal skrajšati čase menjave orodij, kar bi posledično pomenilo manjšo ceno izdelka ter povečano produktivnost stroja. V nalogi bom predstavil potrebno teoretično znanje ter praktični primer na navpičnem obdelovalnem centru DOOSAN, kjer sem metodo SMED uporabil. Končni rezultat po primerjanju obstoječega in novega stanja bo potrdil ali ovrgel metodo SMED za učinkovito.
Ključne besede: metoda SMED, obdelovalni center DOOSAN, konkurenčnost, kupec, čas, cena
Objavljeno: 04.07.2012; Ogledov: 1564; Prenosov: 299
.pdf Celotno besedilo (2,31 MB)

7.
APLIKACIJA NAČEL VITKE PROIZVODNJE PRI IZDELAVI KOMPRESORJEV
Leonida Vergot, 2012, diplomsko delo

Opis: V današnjem času, času hude konkurence, v hitro razvijajočem se okolju, ki ga narekujejo odprti trgi, globalizacija in rastoče zahteve kupcev, morajo podjetja na vsakem koraku izbrati rešitve za izboljšanje svojih procesov, da lahko dosežejo konkurenčno prednost, jo obdržijo in povečujejo. Za izboljšanje procesov v naši proizvodnji in dvig produktivnosti smo izbrali koncept vitke proizvodnje. Diplomsko delo na teoretičnih in praktičnih primerih opisuje uvajanje načel vitke proizvodnje in pilotni projekt, ki se je izvajal na oddelku kolenaste gredi. Odprti trgi, globalizacija, težnja po nečem novem so razlogi za stalno povečevanje konkurence. Načinov za izboljšanje procesov je veliko. Vsak ima svoje prednosti in slabosti. Ključ do uspeha je – najti pravi način za določeno vrsto proizvodnje. Za izboljšanje procesov v naši proizvodnji in dvig produktivnosti smo izbrali koncept »vitke proizvodnje« (»Lean Manufacturing«). Diplomsko delo bo na praktičnih in teoretičnih primerih opisovalo različna orodja, ki jih uporabljamo pri »vitki proizvodnji«. Na kratko bodo opisani tudi pilotni projekt, pri katerem sem sodelovala, in rezultati, ki so bili doseženi.
Ključne besede: - Vitka proizvodnja - Načela vitke proizvodnje - Pilotni projekt - 5 S metoda - Osem vrst izgub - Dobava ravno ob pravem času – JIT - Obrazec za standardizirani postopek dela - SOP - Menjava orodja v manj kot eni minuti – SMED
Objavljeno: 23.05.2012; Ogledov: 1700; Prenosov: 253
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

8.
9.
Predlog prenove proizvodnega procesa v podjetju Iskra Releji d.d.
Žan Greif, 2012, diplomsko delo

Opis: Globalizacija in trenutne razmere na trgu vplivajo na razvoj podjetij, ki se morajo prilagoditi spremembam današnjega časa. Podjetja se v tem času večkrat znajdejo pred pomembno odločitvijo. Odločiti se morajo, ali bodo svoje delovne procese izboljšala in ostala konkurenčna ali pa bodo obdržala obstoječi način dela in sčasoma postala nekonkurenčni. Če podjetje teži k nenehnim izboljšavam in spremembam, je odločitev odvisna od velikosti investicij, ki so potrebne, da podjetje doseže želene rezultate. V diplomski je predstavljena cenovno ugodna rešitev za krajšanje menjalnega časa orodja na stroju, ki predstavlja ozko grlo v podjetju. Dokazali smo, da lahko z relativno nizko investicijo veliko prihranimo.
Ključne besede: prenova proizvodnega procesa, proizvodni proces, Iskra-Releji, d. d., metoda SMED.
Objavljeno: 01.11.2012; Ogledov: 1234; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (962,53 KB)

10.
OPTIMIZACIJA PRIPRAVNO ZAKLJUČNIH ČASOV V PODJETJU LTH CASTINGS D.O.O.
Anton Pintar, 2013, diplomsko delo

Opis: Za konkurenčnost podjetja je zaradi čedalje hitrejšega naraščanja raznolikosti proizvodov in krajšanja dolžine serij skrajšanje pripravno zaključnih časov na strojih (SMED) ključnega pomena. Podjetje lahko le s svojo fleksibilnostjo zadovolji potrebe kupcev, kar pa lahko zagotovi le s kratkimi pripravno zaključnimi časi. V diplomski nalogi predstavljamo problem predolgih pripravno zaključnih časov v primeru livarne v podjetju LTH Castings, d. o. o., in možnost reševanja problema z metodo SMED. Kot primer smo analizirali skrajšanje pripravno zaključnih časov pri menjavi serije na tlačnem stroju v tlačni livarni. Rezultati analize so uporabni v večini primerov v naši proizvodnji.
Ključne besede: tlačna livarna, pripravno zaključni čas, metoda SMED, interna opravila in eksterna opravila.
Objavljeno: 04.07.2013; Ogledov: 1674; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (4,69 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici